Skip to main content

Solen skinner og høsten er kanskje fortsatt en fjern drøm. Men erfaringsmessig kommer høstens kalde vinder raskere en Usain Bolt og vin-importørene har derfor fylt opp lagrene med tradisjonell høstvin. Som i fjor er september-lanseringen en meget god lansering, selv om de store etikettene avventes til november. Her kan du lese omtale av over 300 viner som er nyheter eller som har årgangsendring.

Høsten ventes

Høsten sniker seg inn.

Hverdagen har kommet tilbake etter pandemien. Nyhetssmakinger, vinmesser og vinkurs er i gang i igjen. Det er hyggelig. Nyhetslanseringen på bestillingsutvalget for september er også tilbake til normalen. Et stort omfang av årgangsendringer og nyheter lanseres. Fargen på vinene endres fra det lyse til det mørkere preget. Det er nødvendigvis ikke vinene med svær konsentrasjon eller heftig fatbruk som dominerer lanseringen. Det er stort sett god frukt å finne medbrakt friskhet og viner som har god lagringskapasitet.

Topp viner er finne under lanseringen

Det er meget gode viner som lanseres under september-lanseringen.

Det er som nevnt innledningsvis ikke nødvendigvis de store etikettvinene som lanseres i september. Mange importører holder vinene tilbake til november-lanseringen som omtales som lanseringen med høyest omsetning. Det er allikevel svært god kvalitet på vinene som lanseres i september. Det er i hovedsak rødt som teller. De hvite vinene er færre og det er heller ikke her man finner de mest interessante vinene. I motsetning til i fjor så er det også en svært spennende boblende høst i vente som kommer til å skape virituell kø.

De mest spennende vinene

Mange gode viner lanseres i september 2022.

Musserende

C.Bouchard er velkjent for fine wine entusiastene. Årets lansering er også meget god. Utmerket frukt og k mineralitet kommer frem som alltids. Glem heller ikke C.H Piconnet. Eieren er kamerat av Cederic og de driver restaurant sammen i Champagne-land. Selv om stilen ikke er lik, lager C.H Piconnet mineralske og rike Champagner som imponerer. Glem heller ikke Marguet som virkelig begynner å bli lagt merke til med sine presise Champagner.

Hvite viner

Markus Molitor lager som kjent en rekke viner, både tørre og søte. De to flaggskipene Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** og Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese*** imponerer med kraft og balanse i 2020-årgangen. Assyrtiko-druen er også i vinden. Følg med den svært komplekse A. Karamolegos Ftelos og velkjente Gaia Wild Ferment. Domaine de la Touraize lager også flotte hvite viner fra Jura. Dette er terroir så det holder.

Pris vs kvalitet: Künstler Hochheimer Hölle Riesling Kabinett trocken 2021. (230 kroner). Dette er et kupp. Både fine wine entusiasten og den vinglade vil virkelig like denne Riesling vinen som sprer all sin glede til 230 kroner.

Røde viner

Det er Syrah-bonanza denne gang. Topp vinene til Guigal i LaLaLa serien fra Cotie-Rotie smelter maskuline hjerter. Det gjør også Chapoutier med toppvinen Le Pavillon. Disse vinene koster, men husk at dette er  appellasjonenes aller beste viner.

Barolo er også i vinden under denne lanseringen. Massolino har laget en av Barolo-sonens aller beste viner fra toppmarken Vigna Rionda i den strålende 2016-årgangen. Dette er referanse for ny-klassisk Barolo årgang. Giulia Negri fra La Morra lager også sjarmtroll av Barolo i 2018-årgangen som er verdt å legge i kjelleren. Fra naboregionen Barbaresco så vil vi også trekke fra produsenter. Moccagatta lager utmerkede bredere utgaver og vinene til Marchesi di Gresy er det heller ikke å kimse av.

de Montille har blitt en topp-produsent i Burgund og en rekke viner fra Pommard og Volnay bekrefter at produsenten lager noen av de beste vinene fra de kommunene.

Når de gjelder kvalitet vs pris vil vi trekke frem følgende viner: Le Trame (470 kr), Thibault Ducroux Morgon Corcelette 2021 (275 kr) og Accornero Brigantino Malvasia Di Casorzo D’Asti (230 kr). Dette er meget gode kjøp.

300 SMAKSNOTATER FINNER DU HER

Lanseringen skjer onsdag 7.september 2022 kl 0800 i Vinmonopolets nettbutikk.

Her kan alle vinglade lese over 300 smaksnotater på viner som lanserer eller har årgangsendring i september. (TRYKK PÅ BILDENE)

Musserende og hvite viner

Rosé, port og røde viner

Legg igjen et svar