Skip to main content

Det nye året starter som alltids med et brak og importører, vinjournalister og Vinmonopolet har gjort ferdig en hektisk uke før årets første lansering av viner på Basis,- og bestillingsutvalget. Her kan du lese ca. 300 smaksnotater på gode viner som gir glede inn i det nye året.

Brak

I tradisjonen tro er Vinmonopolets første lansering første torsdagen i det nye året. Det fører med seg hektisk uke for bransjen der de fleste av vin-importørene skal klargjøre vinene for salg og vise fram de nye vinene til vin-journalistene.

Det har  vært en tendens til at Januar-lanseringen har glimret med lansering av de største kanonene og et større kvantum av viner. I år virker det annerledes. Vinene fra bl.a Sadie, Littorai, B.Mascarello og D´Angerville kommer til å skape utvidet interesse for denne lanseringen.

Bartolo Mascarello

Maria Teresa Mascarello. Foto: Botti.no

Det er svært gledelig å se at Bartolo Mascarello blir lansert på bestillingsutvalget i år. Det er knapphetsviner som er svært ettertraktet i vinverden og Norge får kun en liten allokasjon. Vinene har i de seneste årene kun vært å finne på tilleggsutvalget eller som spesialbestilling. Det har dessverre vært tilnærmet umulig for å vin-entusiasten å få tak i vinene. Kudos til importøren er herved avgitt.

Egen artikkel med smaksnotater blir lansert torsdag 7.januar 2021.

Tre gode kjøp 

Tre utvalgte stjerner i januar 2021.

Det er mye kvalitetsvin som også lanseres denne gang. Det er forståelig at det er vanskelig å velge viner med mange gode anbefalinger. Her finner du derfor tre spesielt gode kjøp av viner som lanseres i januar.

Hvitvin

Domaine de Bellevue Muscadet Gabbro Clos de Bouquinardières

Denne vinen er nok et godt eksempel på at det lages ytterst gode matviner av ypperlig kvalitet i Loire-dalen. Jérôme Bretaudeau startet opp i Grétigné, Pays Nantais i 2001 med 2 hektar han arvet fra sin far. I dag er eiendommen på 15 hektar, derav 10 hektar til hvitvinsproduksjon, Jérôme eksprimenterer med vinifisering på ståltanker, små og store fat, sement-egg og amphora. Denne vinen kommer med vinstokker står i sandleiret jordsmonn. Vinen omrøres ukentlig og vinen modnes på berme i flere måneder.

12547601
Fra Loire, Frankrike
279,70 kr (bestilling)
Importør: Plus Vini
Produsent: Domaine de Bellevue
Druer: Melon de bourgogne.

Bra dybde på duft med stenfrukter, sval aprikos, stram sommerblomst og nøtt. Middels fyldig og flott smaksmessig vin med fetladen, men fortsatt frisk munnfølelse av stenfrukt, sitrus, eple, litt katteurin og nøtt på en lang, litt saltet utgang som gir dybde. Dette er virkelig mye Muscadet for pengene. 90 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Røde viner

Betram-Baltes Mayschosser Mönchberg Spätburgunder 2018

 

De tyske stjerneskuddene Julia Betram og Benedikt Baltes har fra denne årgangen slått sammen sine porteføljer i Ahr og lager vin under navnet «Betram Baltes». Julia og Benedikt arbeider organisk i sine syv hektar vinmark derav 95% er viner på spätburgunder. Alle druene er 100% håndplukket og spontan fermentert. Vinene modnes i lokale eikefat og flaskes ufiltrert.

Denne vinen er klassifisert som «Lagenwein», dvs det at druene er de beste parsellene av Grand Cru marken Mayschoßer Mönchberg. Vinmarken ligger i sørvendt bratt skråning med jordsmonn av Devonian leire. Vinstokkene er ca. 40 år gamle. 20% er hele klaser. Kaldmaserasjon foregår i 3-4 dager. Modnet i 600 liters tyske fat i ca. 18 måneder og tappes som nevnt ufiltrert.

12649901
Fra Baden, Tyskland
625 kroner (Bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Betram-Baltes
Spätburgunder.
Flasker lanseres: 28

Intens og virkelig forførende fra første stund med de herligste framovervendte rosebuskene som sprer glede over parfymert rødbærsfrukt av bringebær, kirsebær, jordbær, lær, krydder og salter. Bra fyldig og vektig vin med uttalt god munnfølelse. Den røde til mørkere røde frukten av tydelige bringebær oser kvalitet og oppleves som frisk og i fin balanse med lett lær og fatkrydder. Lang og med lett grov og saltaktig kompleks utgang. Det er dog frukten som er lederen av gjengen. En referanse Spätburgunder til enhver vinkjeller. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Storm Wines Vrede Pinot Noir 2018

Vin-entusiastene har i de siste årene blitt kjent med navnet Storm, men stusser nok over at det står Sør-Afrika og ikke California som opphavssted på disse vinene. Grunnen er enkel, dette er ikke vinene til anerkjente Ernst Storm Fra Santa Barbara vi snakker om her, men vinene fra hans bror Hannes Storm. Det er gledelig å se at god vinkunnskap ligger i familiens blod selv om de er kontinenter unna hverandre. Hannes lager vin i Hemel-en-Aarde Valley i Sør-Afrika og begynner nå å virkelig lage fabelaktig kvalitet, og det til en meget flott pris.

Denne vinen kommer med druer fra en bratt, nordøstvendt skråning i Hemel-en-Aarde-dalen med jordsmonn av leire, stein og skiferjord. Ca 7000 flasker produseres.

2600101
Fra Western Cape, Sør-Afrika
419,90 kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Storm Wines
Druer: Pinot Noir

Tiltalende på duft med sjarmerende røde våte bær og uttalt femin parfyme som skaper glede. Pent friskt anslag på denne vinen med uttalt god munnfølelse av røde bær, litt skitten fruktskall, herlig kryddersorter og lær. Skikkelig delikat sursøt utgang på denne vinen med pen syre og utmerket tanninstruktur. Elegant. Skikkelig flott vin! 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

300 SMAKSNOTATER FINNER DU HER

Så – til det som mange har gledet seg over. Her kan du lese over 300 smaksnotater på viner som lanseres i Januar! (Trykk på bildene)

Legg igjen et svar