Skip to main content

Det står 2021 i kalenderen og det nye året starter med et et brak av kvalitetsviner på Bestillingsutvalget. Når det gjelder viner på Basissutvalget er det derimot lansering på det jevne, uten de helt store høydepunktene. Men vin fra Uruguay – det imponerer!

Godt nytt år!

2020 medførte et rekordsalg for Vinmonopolet. Økningen på 40% salg fra året før er historisk og skyldes stans i grensehandel, taxfree-salg og reduksjon i uteliv og restaurantbesøk. Det er også gledelig å se at salg av kvalitetsviner på bestillingsutvalget øker, selv om majoriteten av salgsøkningen er forglemmelige viner på boks. Med økt salg er det desto viktigere at Vinmonopolet også greier treffe godt på nyheter som er tilgjengelig for flest igjennom hyllevarer – såkalte viner på Basisutvalget.

Lansering på det jevne

Hyllevarer på Vinmonopolet er viner på Basisutvalget.

Det ble testet over 50 viner i forbindelse med denne lanseringen og 23 av disse vinene kan anbefales. 9 av vinene kan spesielt anbefales som gode kjøp kvalitet vs pris.

Vinmonopolets lansering for Januar har fokus på Burgund, økologisk vin fra Piemonte, La Rioja og Salta, Sør-Amerika og  Sør-Afrikanske Swaartland. Det høres i teorien ikke ut som dårlig temaer for vin-entusiasten. Men faktum at viner fra både Burgund og Piemonte har et sterkt prispress og det har blitt vanskelig å finne de gode kjøpene fra regionene. Under denne lanseringen lykkes ikke Vinmonopolet mer enn sånn passe. Verken vinene fra Saint-Aubin eller Givry forsvarer pris jfr kvalitet. Det skuffet under denne lanseringen. Dermot er de røde vinene fra Volnay av akseptabel kvalitet når man vurderer opp mot prisen. Det som imponerer mest er vinene fra Uruguay som får egen oppmerksomhet under. Dette må jo skape interesse!

Viva Uruguay

Uruguay grenser til Brasil, Argentina og ligger langs Atlanterhavet. Landet er lite i Sør-Amerikansk målestokk, med ca.3.4 millioner innbyggere. Når det gjelder vin lages det faktisk mer enn hva man skulle tro. Uruguay regnes som Sør-Amerikas fjerde største produsent og det dyrkes vin på ca. 9000 hektar vinmark. Størsteparten av vinmarkene ligger nord for hovedstaden Montevideo og i hovedsak er det «farmers», altså mindre vinbønder som driver produksjonen.

Uruguays historie med vin er ikke lang hvis vi sammenligner med Europeisk vinproduksjon. Det var i 1870 at immigranter fra Baskerland (Nordlige Spania) og Italia plantet de første vinplantene. Det er spesielt fokus på hvitvinsdruen Albariño og rødvinsdruen Tannat, men vi finner også produksjon av Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Chardonnay og Sauvignon Blanc. Jordsmonnet er i hovedsak av dypere leirelag og dyrkningsteder ligger gjerne i små skråninger.

Vinmarkene ligger innenfor 30-35 breddegrad, det samme som andre kjente dyrkningsteder i Argentina, Chile, Sør-Afrika, New Zealand og Australia.  Det er spesielt påvirkningen med mildere Atlanterhavsklima og dens varierende vær som gjør Uruguay vinproduksjon særpreget i Sør-Amerika. Det er grunn til å sammenligne de kystnære vinområdene i Uruguay med  de Europeiske kystområdene ved for eksempel Portugal eller franske Bordeaux.

Under Vinmonopolets lansering finner viner av overraskende høy kvalitet sammenlignet med pris. Vinene på Albariño får mer varmere karakter og mer fokus på gule frukter sammenlignet med vinene fra Spania og Portugal på den andre siden av Atlanteren. Men allikevel virker vinene friske og gir mye drikkeglede for pengene. Rødvinen fra Bodegas Carres på Tannat-druen gir det samme – skikkelig saftig munnfølelse, men friskheten bevares og alkoholen er på lave 12,5%.

Vinentusiasten anbefales å sjekke ut kvaliteten på vinene fra Uruguay.

Tre utvalgte nyheter

Tre utvalgte stjerner i Januar 2021 på Basisutvalget.

Her kommer tre utvalgte nyheter som gjør en god figur under denne lanseringen.

7894201
Garzón Albariño Reserve 2020
Fra Uruguay
192,70 kr (bestilling)
Importør: Bonum Beverages
Produsent: Garzon
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.7 gram per liter. Sukker: 3.5 gram per liter.
Druer: Albariño.

Aromatisk og fersk vin med tydelig blomsterpreg som ligger over eple, nektarskall og lette kryddersorter. Middels fyldig og saftig vin med enkel, men god munnfølelse av melon, nøtt og krydder. Bra, lett tørrende utgang. Meget fin vin til sjømatspasta og vegetarretter. God vin for prisen dette. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

1373701
Vajra Barbera d’Alba 2019
Fra Piemonte, Italia
209,90 kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: G.D. Vajra
Alkohol: 14.00%. Syre: 6.3 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Barbera.

Tiltalende på duft med pene kryddertoner, florale overtoner og med lette mørke plommer og salter. Middels fyldig og frisk vin med mørkere plommer, krydder og salter. Enkel, men god. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

12271301
Lammershoek The Innocent Pinotage 2018
Fra Coastal region, Sør-Afrika
194,90 kr (basis)
Importør: Concealed Wines NUF
Produsent: Lammershoek
Alkohol: 12.00%.
Druer: Pinotage

Fersk på duft med røde bær, blomst, parfyme og kryddersorter. Middels fyldig og enkel vin som allikevel gir fin drikkeglede med røde bær, lakris og lette kryddersorter. Bra saftighet i frukten. Tanninene gir akkurat det bittet det skal gi. Meget bra vin for prisen. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Smaksnotater

Her kan medlemmer lese smaksnotater på 23 viner som kan anbefales. (Trykk på bildet for å komme til smaksnotatene)

Legg igjen et svar