Skip to main content

Det har vært en annerledes vår, men de sikre vårtegnene begynner nå å komme fram. Løvetann, russen, varmere solstråler og snart også mulighet for utepils. I tillegg kommer et sikkert vårtegn fram i Vinmonopolets butikkhyller – det er straks klart for Rosévin-sesong. Her kan du lese 12 smaksnotater på gode  rosé-kjøp. 

Hva er rosévin

Nordmenn har lagt sin elsk på Roséviner. Friske og leskende, akkurat med lett rødbærsfølelse uten å være for tung. Så hva er egentlig Rosévin? Helt enkelt forklart er det tre måter å framstille roséviner på:

  1. Direkte pressing: De røde druene knuses og presses på samme måte som grønne druer til hvitvinsproduksjon. Det gir litt farge fra skinnet som må behandles varsomt for å ikke tilføre vinen for mye tanniner.
  2. Kort skallmaserasjon: De røde druene knuses og mosten får tid sammen med skallet. Maserasjonstiden kan være fra timer til få dager og kommer helt an på vinmakerens visjon for vinen. Maserasjonstiden tilfører vinen smak, farge og kan gi litt tanniner til vinen.
  3. Blend: Et yndet spørsmål på vinquiz – kan rødvin og hvitvin blendes? Fasit; Rødvin kan faktisk blendes inn med hvitvin for å lage Rosé, men det er ikke lov til å benytte denne produksjonsmåten innenfor EU. Men vær oppmerksom på at rimelige Roséviner fra den nye verden kan være produsert på denne måten.

Massiv produksjon

Ch.Miraval er en av kvalitetsprodusentene fra Provence. Foto: MGS

Etterspørselen styrer også produsentens vilje til å produsere rosévin. Det har i dag blitt trendy å ha rosévin i porteføljen sin. Derimot er ikke alt som lages gull. Det tar tid å finne riktige druemateriale og prioritere å lage kvalitetsprodukt ut av druene. Flere av rosévinene er for sødmepreget eller har rett og slett har for lite substans til å kalles vin. Rosé er leskende drikke som mange ønsker å servere kald. Det gjør det mulig å maskere et ellers dårlig produkt da frukten aldri får mulighet til å vise seg på grunn av temperaturen.

Salgstall

Salget av rosévin salget har økt betraktelig de siste årene, og det er spesielt når sommersesongene er ekstra lange og varme at salget øker betraktelig. Det er tegn på at nordmenn ønsker kvalitet på rosévinene sine og prisene pr. solgte flaske har økt. Her er salgstatistikken de siste fem årene i Norge:

Antall flasker rosé solgt i Norge i perioden 2015-2019. Kilde: Vinmonopolet

Det viser en betydelig oppgang fra 1 740 835 flasker rosé solgt i 2015 til 2 467 140 flasker solgt i 2019. Salgstallene viser en topp i 2018 som trolig skylder den lange og rekordvarme sommeren. Når det gjelder salgsverdien er det fortsatt en økning fra 2018 til 2019 som indikerer høyere kostpris pr flaske.

Salgsverdi på rosé solgt i Norge i perioden 2015-2019. Kilde: Vinmonopolet.

Fremtiden for roséviner i Norge

Det er ikke noe som tyder på at salget av rosévin har sett salgstoppen i Norge. Det er åpenbart mer fokus på kvalitet fra produsentene som taler for økt interesse fra forbrukeren. Det er riktig nok tydelig at salget er væravhengig. Kald og våt vår og sommer kan føre til reduksjon av salget. Det som derimot taler for en oppgang i salget i 2020 er at grensehandel, salg på Taxfree og til dels restaurantene vil være begrenset.

Smaksnotater

Botti.no har testet ca. 30 Roséviner og her har du anbefalinger på 12 Roséviner som vil være vinnere på det norske markedet. Merk at noen av vinene først blir lansert under Mai-lanseringen 8.mai.

Smaksnotater – Rosévin 2020

Legg igjen et svar