Skip to main content

Det er blitt tidlig høst og i tradisjonen tro feires det med Bonanza av nyheter og årgangsendringer på Vinmonopolets bestillingsutvalg. Her kan du lese mer om den vanvittige September-lanseringen og smaksnotater på over 300 kvalitetsviner.

(Hurtiglink til Smaksnotatene? Hvite viner – trykk HER! Røde viner – trykk HER!

En jungel full av kvalitetsvin 

Det er en jungel full av kvalitetsvin i septembers bestillingsutvalg.

September-lanseringen er alltid den lanseringen som krever mest av alle i vinbransjen – fra importører, vinpresse og vin-entusiasten. For mange vil alle nyhetene nesten virke overveldende – hvilke viner skal velges i denne jungelen av nye viner? Det er heldigvis ikke bare volumviner å finne. Det er en rekke høykvalitetsviner som kommer fra svært kjente produsenter, men også fra produsenter som har vært litt under radaren i Norge.

Høsten kommer 

Høsten kommer!

Det er vinstilen røde viner som skiller seg mest ut, og det det ser ut som produsentene og importørene har lagt sommerværet bak seg og ser fram til høsten med viltretter og stearinlys. Heldigvis finnes det også gode kjøp innenfor kategorien hvite viner så det ikke blir alt for ensporet lansering.

Klassiske områder skiller seg ut 

Mye toppvin fra Barolo i den fabelaktige 2016-årgangen blir lansert i September. Foto: Botti.no

Det er fra de klassiske vinområdene vi finner mest glede. Fra Italia blir det lansert noen av landets beste viner med fokus på Toscana og ikke minst Piemonte. Det er viner fra den strålende 2016 Barolo-årgangen som imponerer mest, til relativt god penge sett mot vin fra andre kvalitetsområder. Her kan vinene fra Trediberri, Luigi Pira, Schiavenza, Giulia Negri, Roberto Voerzio, Cesare Bussolo, Conterno Fantino, Claudio Alario og Brovia utheves.

Topp Fransk vin

Viner fra Burgund er også med i September. Foto: Botti.no

Det er også kvalitet å finne fra Frankrike der toppviner fra Rhône-dalen skiller seg mest ut. Det er gledelig at både Sør-Rhône og Nord-Rhône leverer topp viner i flere prisklasser. Her må flaggskipene til Guigal – Côte-Rôtie La Landonne, La Mouline og La Turque få spalteplass. De rett og slett stråler i den meget flotte 2016-årgangen. Det er også fokus på Burgund under September-lanseringen, selv om det er vanskelig å se at kvaliteten forsvarer prisen. Men det finnes enkelte kupp, spesielt fra de mindre kjente områdene i Burgund som f.eks Monthelie med sin tilhørighet til Côte de Beaune. Se spesielt etter vinene til Faiveley og Louis Boillot denne gang.

Spania og Tyskland er også med

«Bush wines» fra Spania er å finne i September.

Toppviner fra Spania og Tyskland henger heller ikke etter under denne lanseringen med Weingut Wittmann og Kai Schätzel i føringen fra Tyskland og Dominio de Pingus, Marques de Murrieta og Terroir al Limit for spanjolene. Fra den oversjøiske verden finner vi også gode viner både fra USA og Sør-Afrika som fortsatt gir valuta for pengene vs de mer kjente klassiske vinområdene. Her er det verdt å trekke fram blant annet  amerikanske Sandhi og Piedrasassi og Sør-Afrikas Saurwein.

Tre utvalgte viner 

Tre utvalgte fjerner for september 2020.

Botti.no har til denne lanseringen virkelig lagt seg i selen for å finne de beste vinene og mange hundre viner er derfor blitt testet. Det betyr at du som leser kan være sikker på at de vinene som omtales bedømmes til å være viner av god kvalitet.

Det er veldig mange viner som fortjener plass i søkelyset, men spesielt disse tre vinene vil være ettertraktet for den vinglade nordmann:

Rotem & Mounir Saouma

Rotem & Mounir Saouma Châteauneuf-du-Pape Rouge Amphora Bigote 2017 – 96 poeng.

Ekteparet Rotem og Saouma er kjent for de fleste vin-entusiaster for å lede Burgund-produsenten Lucien Le Moine. De driver Negociant-firma som spesialiserer seg på å lage viner på kjøpte druer. Men det som kanskje er vel så spennende er deres eget prosjekt med eide vinmarker i Chateauneuf-du-Pape appellasjonen i Sør-Rhòne. Grenache spiller hovedrollen og vinplantene er stort sett veldig gamle. Saouma tøyer grenser og har virkelig en trendsettende vinmakerstil. De er blitt godt kjent for sin Omnia-serie, men helt øverst på kvalitetspyramiden finner vi Amphora-kolleksjonen med druer fra tre enkelt-vinmarker. Vinen forblir urørt på amphoraene i et år før de forsiktig tappes. Her kommer virkelig begrepet  terroir fram i vinene og er ytterst særpregede. Alle de tre enkeltvinmarkene Bigote, Crau og Pignan stråler i 2017-årgangen, men Botti vil i år utheve den vanvittige kvaliteten i Bigote med fabelaktig rødbærsfrukt som bare forblir lineær.

Trediberri

Trediberri Barolo Rocche 2016

Det har snikende kommet en ny Barolo-stjerne som er på vei til å innta «kult-status» blant Fine-wine entusiastene. Trediberri holder til i La Morra (Barolo) og ble etablert i 2008 da Nicola Oberto sluttet som megler i London, og dro hjem til sin far Federico for å starte en egen vingård. De eier totalt 8 hektar hvorav 0,8 hektar i Rocche. Ironisk nok var Frederico vinmaker hos modernisten Renato Ratti i over 25 år, men med sønnen bak rattet har familien nå gått i helt motsatt vei. Nicola fører en sterk tradisjonell drift og filosofien er enkel med minst mulig innblanding og økologisk drift. Følgelig er det å finne lang maserasjonstid og lagring på store, slavonske eikeliggere. i 2016 lager Trediberri en monumental vin og kanskje den beste noen gang.

 

Selvapiana 

Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 2016 – 93 poeng.

Fattoria Selvapiana lager økologisk vin fra 45 hektar innenfor  Chianti Rùfina, det minste av syv underområder i  Chianti. Selvapiana har i mange år vært Rúfinas aller beste produsent og deres «ordinære» Chianti Rufina er ofte et av de aller beste kjøpene på Vinmonopolet. I år topper de alt de tidligere har laget med et av de beste vinkjøpene noen gang på Vinmonopolet pris vs kvalitet.

Chianti Rùfina Riserva Bucerchiale er laget på 100 % sangiovese. Fermenteringen skjer i temperaturregulerte ståltanker på ca 30 grader med regelmessig overpumping og total maserasjonstid på 20-25 dager. Etter endt malolaktisk gjæring modnes vinen videre på franske barriques og medium store slovenske og italienske eikeliggere. Bucerchiale ligger på fat i 15 måneder og blandes deretter i ståltanker før tapping på flaske.

I 2016 årgangen har vinen umiddelbart flott og energisk anslag. Vinen bare forblir konsentrert med nydelig rødbærsfrukt og med lang og flott utgang med utmerket syre og tanninstruktur.

 

300 smaksnotater – vel bekomme!

Så – til det som mange har gledet seg over. Her kan du lese over 300 smaksnotater på viner som lanseres i September! Det er mange smaksnotater og fordi som ønsker spesiell veiledning til de beste kjøpene kan se etter viner som er merket spesielt anbefalt som viser de beste kjøpene kvalitet vs pris.

HVITE VINER (Trykk på bildet for å komme til smaksnotatene)

RØDE VINER (Trykk på bildet for å komme til smaksnotatene)

Smaksnotater på vinene som lanseres på basisutvalget fredag 4.september finner du her: (Trykk på bildet for å komme til smaksnotatene)

Legg igjen et svar