Skip to main content

Førstkommende mandag 7.september 2020 kan den norske vin-entusiasten glede seg over lansering av 204 ulike italienske og to britiske viner under Vinmonopolets Spesiallansering. Her kan du lese mer om Italiensk vinproduksjon og smaksnotater  på hele 98 utmerkede viner som lanseres. 

(LINK TIL 98 SMAKNOTATER FINNES NEDERST PÅ DENNE SIDEN)

Historien

Det har vært vinproduksjon rundt de gamle landsbyene i piemonte i århundrer. Her Barolo. Foto: Botti.no

Det er naturlig å tro at var romerne som var de første som plantet vinstokker rundt om i landet, men historien forteller at både etruskere og greske immigranter tyvstartet med druedyrking lenge før romertiden. Det var allikevel romerne som tok vinproduksjon til et høyere nivå med mer vitikulturell kunnskap og innføring av modning på blant fat og flasketapping. De stedstradisjonelle druene fra Italia har også lang historie og blant annet ble druene Barbera, Nebbiolo (Nibol), Trebbiano og Garganega som er allerede er nevnt tilbake til 1300-tallet.

 

Dyrking i alle regionene

Kvalitetsproduksjon av foregår blant annet i Toscana som her hos Biondi Santi. Foto: Botti.no

Italia har plantet mer vinstokker enn noe annet land i verden og den årlige produksjonen kan nå 50 millioner hektoliter i året, avhengig av vekstforholdene. I motsetning til de øvrige store vinproduserende land dyrkes det druer i alle de 20 italienske regionene, og ikke bare i angitte områder. Det betyr at drueproduksjon foregår helt fra de nordlige alpene (på grensen mot Sveits og ned til siste sørlige bit av Sicilia.) For den norske vin-entusiasten er kanskje de mest kjente områdene for vin kjente regioner som Piemonte, Veneto, Toscana og Sicilia. (Se fullstendig liste under).

 

Vinlovene

Soave Classico er betegnet som Soave Superiore DOCG. Foto:botti.no

Det var så sent som i 1963 at Italia fikk sin vinlov. De geografiske regionsinndelingenene kalles i Italia for DOP. (Denominazione di orgine Protetta) mens de mer kvalitetsorienterte betegnelsene kjenner vi som «DOC» (Denominazione di origine Contrallata) og «DOCG» (Denominazione di origine Contrallata e Garantita) DOC bekrefter at vinen kommer fra bestemt geografisk område og gir begrensninger på druesorter som brukes og i produksjonsmetoden. DOCG bekrefter i tillegg at vinen er flasket i nevnte område og helt generelt skal ha god kvalitet. Men når det er sagt – det finnes så absolutt viner merket DOC og DOCG som har svært varierende kvalitet.

Fram til 1992 kunne alt annet italiensk vin kun kalles «bordvin», Vino da Tavola (VdT). Dette var generelt viner fra områder uten egen DOC eller at produsentene selv valgte å lage vin utenfor regelverket. Et meget godt eksempel er Super-toscanerne som så dagens lys på 70-tallet. I disse vinene ble det brukt kun franske druer eller at produsentene f.eks valgte å nekte å blende inn grønne druer sammen med Sangiovese. (Det var på dette tidspunkt – merkelig nok – lovpålagt for å blant annet kalles Chianti Classico). Kvaliteten på disse vinene var – og er – som kjent av høy kvalitet. Heldigvis ble det håpløse byråkratiet ordnet opp i. Fra 1992 fikk blant annet Bolgheri-området status som IGT – Indicazione Geografica Tipica – som også bekrefter sin områdetilhørighet og indirekte en kvalitetstatus.

 

Geografien

De beste vinmarkene ligger ofte i sørvendte skråninger og får god soleksponering. Foto: Botti.no

Det er umulig å putte italiensk vindyrking som ensformet vinregion. Landet er hele 1200 km langt og de klimatiske forholdene varierer stort fra moderat kontinentalt i Piemonte til mer middelshavspreget og varmere forhold helt i sør. Det er også store forskjeller når det gjelder høyde over havet, soleksponering, vindtilknytning og ulik jordsmonn.

I Piemonte blir området beskyttet av fjellene i nord som demper uønsket vind og regnfall, selv om det også kan være betydelig nedbør her. Jordsmonnet er variabelt fra kompakt kalkstein i Barolo, til mer sandholdig jord i Barbaresco. Nebbiolo-druen krever en lang vekstsesong for at spesielt fenolene (tanninene) bli modne. Det er spesielt viktig med god soleksponering og store ulikheter mellom dag og natt-temperatur bevarer syren i vinene. Druene plukkes gjerne når de første tåketegnene kommer over området i oktober.

Toscana er også en region med forskjeller. I nordre del har vi mer fjellkeder i foten av Appenninene. Lengre sør er flere små landsbyer og vinmarkene ligger langs bakketopper og skråninger. I tillegg har vi det mer flate kystpreget i vest som grenser mot Middelhavet. Ulike kloner av Sangiovese er allikevel hovedruen i hele regionen (Franske druer er også vanlig ved kysten) og det varme klimaet passer den sent modne druen godt. Dagens klimaendringer med mer varme kan dog få Sangiovesebaserte viner til å bli vel svære, alkoholrike og litt mindre friske enn tidligere.

I sør er det varmt og det passer utmerket for å lage høy volum av kvantitetviner. Det er faktisk her i Italias hæl, Puglia, det lages mest viner fra hele Italia. Hele 17% av den Italienske vinproduksjonen kommer herfra. Det varme klima gjør at blant annet druene Primitivio (Stammer fra den kroatiske druen crljenak kaštelansk og slektskap til den amerikanske druen Zinfandel) og Negromaro dyrkes her.

Druene

Gamle vinstokker er å finne i Italia.. Foto: Botti.no

Gamle vinstokker i La Morra. Foto: Botti.no

Det er vel få andre vinproduserende land som har så mange ulike druetyper som Italia med flere hundre ulike varianter. De tre mest dyrkede druene er derimot kjente som Sangiovese, Montepulciano, og den franske druen Merlot som også trives i det italienske landsskapet. Andre stedsegne druer som kan nevne er Barbera, Dolcetto, Nebbiolo (Piemonte), Garganega (Soave/Veneto), Corvina (Valpolicella / Veneto) Nero D’Avola og Nerello Mascalese (Sicilia).

Det er spesielt vinene på Nebbiolo og Sangiovese som får vinkritikere og vinentusiaster til å trekke fram de høyeste superlativene når Italias viner omtales. På sitt beste er Nebbiolo-vinene fantastisk rene og transparente, med en helt særegen tone av tørket frukt, nype, tjære og balsamico. Vinene har ofte faste tanniner og kan lagres en mannsalder. Sangiovese Grosso, klonen som brukes i Brunello, lager også fantastiske fruktdrevne viner med herlig munnfølelse av kirsebær og gjerne toner av lett krydder, lær og stall. Disse vinene kan også tåle flere tiår i kjelleren.

De italienske vinregionene

 • Aosta
 • Piemonte
 • Liguria
 • Lombardia
 • Trentino-Alto Adige
 • Friuli-Venezia Giulia
 • Veneto
 • Emilia-Romagna
 • Toscana
 • Marche
 • Umbria
 • Lazio
 • Sardinia
 • Abruzzo
 • Molise
 • Campania
 • Basilicata
 • Puglia
 • Calabria
 • Sicilia

Nyhetsllanseringen av Italienske viner i september 2020

Det er hele 206 varelinjer med tilsammen ca. 36 000 flasker vin som lanseres med viner fra de kjente vinområdene Piemonte, Toscana, Sicilia, Emilia-romagna, Lazio og Liguria og Trentino-Alto Adige. I tillegg kommer det to flaggskipviner fra britiske Nyetimber med hovedsete i Vest-Sussex.

Spesiallanseringen av Italienske viner foregår på to måter:

 • Mandag (MERK det endrede tidspunktet) 7. september kl 0800 som nettlansering med køordning
 • 10.september 2020 vil resterende viner være å finne i de ulike butikkene.

Alle varene er fordelt mellom de forskjellige butikkene og nettbutikkens lager. Vinmonopolet vil gjøre tilgjengelig en liste over tilgjengelige produkter og fordelingen av disse på vinmonopolet.no ila morgendagen. Varepartiene merket Post/På dør på vinmonopolet.no (eller nettbutikk i fordelingslista) kan kun bestilles for levering til postkontor, post-i-butikk eller for hjemlevering.

Barolo 2016

Vinkjelleren til Chiara Boschis. Foto: Botti.no

Det er spesielt fokus på Barolo 2016 under denne lanseringen. Det er forståelig. Min analyse av årgangen kan du lese i Norges ledende Vinmagasin «Vinforum» i Oktober, men kort forklart er 2016 en unik årgang og vil sette standard for hvordan en klassisk Barolo-årgang vil defineres i framtiden. Vinene har ikke det kjølige og den stramme karakteren som vi i dag forbinder med en klassisk Barolo-årgang, men 2016-vinene trolig være referansen alle snakker om noen når tiårene går. Unntaket kan være hvis farten på klimaendringene vi ser i dag reduseres, noe vi selvfølgelig kan håpe på, men ikke er gitt.

Det er flere ting forhold som gjorde at 2016 Barolo ble en unik årgang. Det er spesielt viktig å fremheve at vekstsyklusen aksellerte og senket farten i akkurat rette tidspunkt med skifte mellom varm og kjøligere måneder. I juli kom varmen, men ikke på en ekstrem måte som i både 2015 og 2017. Natt-temperaturene var også merkbar kjøligere enn på dagtid, noe vi kjenner igjen i den fabelaktige flotte syren. Høst-temperaturene var også optimale og innhøstingen skjedde uten nevneverdige dramatikk.

Konklusjonen er at vinene fra 2016-årgangen er suverene og i mange tilfeller har ikke vinbøndene i Barolo laget bedre viner noen sinne.

To utvalgte viner på lanseringen

Tre utvalgte viner fra Italia september 2020.

Elvio Cogno

Elvio Cogno Anas-Cëttä 2016 – 349,90 kr (91 poeng)

Stedsegne grønne druer fra Piemonte har vel ikke vært forbundet med kvalitet i de siste årene, men heldigvis har noe ærgjerrige vinbønder brettet opp armene for å i vareta arven som naturen har gitt Piemonte. Et av de beste eksemplene er Elvio Cognos fabelaktige vinmaker og eier Valter Fissore som på 90-tallet forbarmet seg over den stedegne druen Naschetta. Det er kun ca. 20 hektar vinmark der druen dyrkes, så dette er en skjult perle. Fissore lager i 2019-årgangen kanskje den beste utgaven noen sinne med fabelaktig friskhet og dette særegne saltrpeget som skaper begjær. Dette er virkelig en vin for vinklubben eller til deg som vil forsøke noe nytt.

Brovia

Brovia Ca`Mia Barolo 2016 – 832,10 kr (96 poeng)

Fra tid til annen finner vinpressen viner som virkelig stråler fra produsenter som kanskje har vært litt oversett av vin-entusiastene. Brovia ligger på sletta ved Via Alba Barolo (mellom produsentene Paolo Scavino og Azelia) og er akkurat en slik produsent. I en svært ordinær kjeller finner du vinmaker Alex Sanchez der han tusler rundt i sin velbrukte Errea sportsgenser. Her er det ingen nykker eller Ferrarier i bakgården. Men vinene har alltid vært strålende og i 2016-årgangen er vinene av ekstraordinær høy kvalitet og tåler sammenligningen med de mer berømte produsentene. Det er derfor nesten rørende å se at vinene blir satt ekstra pris på av internasjonal vinpresse med 100 poeng til Ca Mia 2016 fra Wine Enthusiast og med 96 poeng fra Botti.no.

Så får norske vin-entusiaster skynde seg å få tak i vinene til Brovia før prisene vil dobles pga økt etterspørsel den nærmeste framtid.

98 SMAKSNOTATER FINNER DU HER (Trykk på bildet for å komme til smaksnotatene)

Så – til det som mange har gledet seg over – her har du 98 rykende ferske smaksnotater på viner som lanseres på mandag! Det er mange smaksnotater og fordi som ønsker spesiell veiledning til de beste kjøpene kan se etter viner som er merket spesielt anbefalt som viser de beste kjøpene kvalitet vs pris.

2 kommentarer

 • Bjørg Fredheim sier:

  Spennende for en som ikke er så bevandret i vin og vinproduksjon. Er det flott å kunne få informasjon. Skal prøve vinen og takker for god informasjon.

  • Brattland sier:

   Hei. Man lærer så lenge man lever, også når det gjelder vin. Det er det som er gøy!Takk for at du leser siden 🙂

Legg igjen et svar