Skip to main content

Mange vinproduserende land har flaggskip som går foran. Noen i kvantitet. Noen i kvalitet. Penfolds er Australias lokomotiv og greier kunststykket med å levere et stort volum av viner og stor bredde uten at dette påvirker kvaliteten. Tvert i mot. Penfolds leverer kvalitet i alle ledd – fra enkle hverdagsviner til ikon-vinen som nå er testet i 3 årganger og oppnår ufattelige 100 poeng – tal vel i mot Penfolds Grange. 

Penfolds sin historie går tilbake til 1844 og eventyret startet med Christopher og Mary Penfold. Nå i moderne tid eier selskapet en rekke eiendommer og vinmarker i South Australia, New South Wales, Victoria og Tasmania. Kjente vinmarker er blant annet Maghill estate ved Adelaide, Kalimna, Koonuga hill og Gersch i Barossa valley, Booths i Mclaren Vale, samt Coonawarra langt sør.

Penfolds har i flere tiår modernisert og vært innovative i sitt arbeid, spesielt med arbeidet i kjelleren. Australia med sitt rike klima er perfekt for å utvikle gode mørke bæraromaer, spesielt for druene Cabernet Sauvignon og Shiraz. Vinmakerne til Penfolds har stort sett alltids hatt gode tider, fra legenden Max Schubert til dagens hovedvinmaker Peter Gago. De har fått leke og utvikle seg i kjelleren med nye ideer, metoder og blends. Her er ikke ting uprøvd.

Penfolds Grange så lyset på slutten av 1950-tallet der vinlegenden Max Schubert stod på sitt og holdt på med Grange-prosjektet i det skjulte i kjelleren på Maghill-eiendommen deres. Utover 60-tallet ble vinens karakter og styrke endelig verdsatt og dette var starten på ikon-eventyret for Penfolds. Grange er svært ettertraktet i verden, og selv om prisen i Norge høres drøy ut, er den behagelig priset med tanke på etterspørselen i Europa.

Her kan du lese smaksnotatene på 2011, 2012, og 2013-årgangen av Penfolds Grange.

Smaksnotater

Penfolds Grange 2013 – Bestillingsutvalget – Ikke tilgjengelig i Norge

I 2013-årgangen er drueblenden på 96% Shiraz og 4% Cabernet Sauvignon og har opphav fra Barossa Valley, McLaren Vale, Coonawarra, og Magill Estate i Australia. Vinen er modnet i 20 måneder på 100% nye amerikanske Hogsheads. Dessverre får ikke den norske avdelingen av Treasury Wine Estates denne årgangen, noe som virkelig er synd og indikerer populæriteten andre steder i verden.

På farge er vinen særdeles dyp lillasort med en meget tett kjerne.

På nesen er vinen umiddelbart uhyre konsentrert med en herlig sexy mørk bærfrukt som preges av ferske solbær, bjørnebær, litt tung sommerlig asfaltsdamp, en herlig animalsk tone med halvmodnet kjøtt, et fint tørket treverk og avslutter aromabildet med en nydelig tone av søt sigarboks. Wow, for en fantastisk nese!

På paletten har vinen en herlig konsentrasjon som varer herfra til evigheten med en fantastisk dybde i frukten. Her er det saftige mørkere røde frukter der saften bare renner ut av bærene, pirrende kaffebønner, krydder, brent stein og med behaglige tretoner på den meget presise og lange utgangen. Vinen greier kunstverket med å balansere frukten, syren og tanninene på en ubeskrivelig måte allerede og vinen framstår som silke i munnen. Alkoholen på 14,5% kjennes ikke. Tanninene oppleves som herlige modne og blir aldri for grove.

Dette var en opplevelse uten like, en vin full av kompleksitet og fylde, men som allikevel opptrer så uforstyrrende delikat allerede.

Penfolds Grange 2013 – Gratulerer – 100 poeng. 

 

Penfolds Grange 2012 – Bestillingsutvalget – 3899 kroner

I 2012-årgangen er drueblenden 98% Shiraz, og 2 % Cabernet Sauvignon. Druene er fra Barossa Valley og Mclaren Vale og er lagret i 18 mnd på 100% nye amerikanske hogsheads.

Vinen har en mørk nattlilla farge med tett mørk kjerne.

På nesen er ikke vinen like intens som tidligere, men viser en god konsentrasjon med saftige elegante bær med mer sødmefulle solbær, bjørnebær, fyldig kaffe, en fin lærtone og noe mer søtere toner enn 2013-årgangen. Dette pirrer virkelig godt.

På paletten er vinen meget fyldig og brer rundt seg med en stor munnfølelse. Her er det flott dybde i frukten med saftig og ren frukt med fersk solbær, bjørnebær, mørke kaffebønner, tyngre skogtoner, røyk, og med en følelse av halvstørknet toffee som aldri blir for søt, bare behagelig. Utgangen er selvfølgelig nesten forstyrrende lang og herlig. Vinen har en flott balanse, og pakker inn de medgjørlige modne tanninene på en god måte. Syren er heller ikke fremtreden her, men gjør også jobben forbilledlig.

Hva skiller så 2012 og 2013? Egentlig ikke så mye. Aromamessig er 2013 enda mer dyp og forførende, mens på paletten er det mer konsentrasjon og kompleksitet, samt en balanse som er nesten ute sidestykke. Dog er dette den tredje flasken jeg har smakt av 2012-årgangen og den kryper sakte men sikkert oppover poengmessig. Hvor er vi om 20-30 år? Jeg tipper to poeng opp. Minst. Flott vin! 96 poeng.

 

Penfolds Grange 2011 – Bestillingsutvalget – 3599 kroner 

I 2011-årgangen nådde ikke Cabernet Sauvignon-druene opp til ønsket nivå og vinen er for 6 gang i historien laget på 100% Shiraz. Vinen har fått modning på 100% nye amerikanske Hogsheads i 17 måneder.

Vinen har en fin mørk lillasort farge, med en litt lysere kjerne enn de øvrige.

På nesen er vinen relativt fruktig med tydelige skogsbærstoner, halvblodig biff, røyk og med et bra kaffepreg. Også en liten vaniljetone merkes. Aromamessig er ikke vinen like konsentrert som de to øvrige, men gir en litt mer leken og avslappen tone som forsåvidt skaper velbehag.

På palletten er vinen middels + konsentrert med et litt forsiktig anslag, før den våkner til liv og brer rundt seg med en bra munnfølelse med saftige skogsbær, bjørnebær, urter, granbar, et forsiktig krydder og med en fin lærtone. Vinen har også i munnen et lett søtere preg der trefatene viser vaniljetoner. Tanninene er modne, og kanskje ikke skarpe nok. Lang og god utgang, med en lett smattende følelse.

Dette er en god vin, men på dette stadiet virker vinen nesten litt forvirret og klar ikke helt å finne ut hvem den vil være. På den ene siden en del grønnere preg med urter og granbar, på den andre siden et snev av litt sødmefull frukt og vanilje. Men jeg tror de to motpolene vil finne ut av det, og at dette blir en meget bra vin om ca 20 års tid. Verdt å vurdere. 94 poeng. 

 

Legg igjen et svar