Skip to main content

I Soave, Italias største område for hvitvinsproduksjon, finner vi dessverre mye skog og lite gull. Det som derimot er gull skinner voldsomt. Familiebedriften og områdets pioneer Pieropan stråler som aldri før med viner som må være noen av Vinmonopolets aller beste kjøp.  

Vinområdet Soave med sin beliggenhet nord-øst for den historiske byen Verona har i dag et tvilsomt omdømme der brorparten av druene fra 1400 hektar vinmark går til kooperativene som pumper gjæret druesaft igjennom massive ståltanker før viner av stort sett lav kvalitet lanseres til verdensmarkedet.

Heldigvis finnes det fortsatt stolte familiebedrifter i Soave og områdets ubestridte kvalitetsleder Pieropan har historie tilbake til 1880. – Dario og jeg er fjerde generasjon, sier Andrea Pieropan mens vi tusler rundt i Soave Classicos kanskje aller mest anerkjente vinmark «La Rocca» med beliggenhet ovenfor den gamle borgen i Soave. Brødene Dario og Andrea overtok bedriften så alt for tidlig da faren Leonildo Pieropan døde i fjor, bare 71 år gammel. Vinmarkene til Pieropan er familieeide og arbeidet styres av familien. Både Dario og Andrea har gått en god vinskole og Andrea er blant annet agronom-utdannet. – Det var min far som gjorde de store endringene da han for flere tiår siden kjøpte mer vinmark og ekspanderte fra noen få hektar til dagens 70 hektar, sier Andrea stolt og legger til at 20 hektar vinmark ligger i Valpolicella og 50 hektar finnes her i Soave Classico.

Hyggelige Andrea og Dario Pieropan tar vineriet til nye høyder. Foto: Botti.no

Tradisjonelle? Andrea bekrefter, men legger til; – Jeg vil si at Pieropan er mellom tradisjonell og innovativ. Vi var den første produsenten som satte Soave på etiketten på 1930-tallet, vi bruker kun stedegne druer som Garganega og Trebbiano og er sertifisert organisk. Vi bruker også de tradisjonelle bambusmattene når vi tørker druer til de røde vinene. Men vi prøver også å være innovative. Min far var kanskje en av de aller første i hele Italia som lanserte enkeltmarksvin, da han laget vin på druer fra Calvarino-marken allerede tilbake til 1971. Tenk det. Det må ha vært som lande på månen for første gang, ler Andrea høyt. Andrea fortsetter. – I 1996 var vi også den første produsenten i området som tok i bruk nitrogen i flaskene for å hindre oksidering og da vi innførte skrukork på vår Soave Classico måtte vi på grunn av den daværende reguleringen fjerne «Classico» fra etiketten i fem år. Reglene ble heldigvis endret i 2013. Så midt i mellom tradisjonell og innovativ, konkluderer Andra leende.

La Rocca-marken ligger i overkant av borgen i Soave. Foto: Botti.no

I dag lager Pieropan referanseviner fra Soave Classico med herlig frukt og tydelig mineralitet som imponerer. Det er fortsatt vinene fra enkeltvinmarkene «La Rocca» og «Calvarino» som er kvalitetsmessig best, mens deres standard Soave med druer fra egne marker innenfor Classico-sonen gir særdeles mye valuta for pengene. Andrea peker. – Ser du sypressene der borte? Det er Calvarino. Pieropan har syv hektar vinmark i Calvarino, nord-vest vendt og med ca. 30-60 år gamle vinstokker som er plantet fra 150 til 350 meter over havet. Det er vulkansk jordsmonn som gir tydelig mineralsk preg i vinen som modnes i sementtanker i et år.

– Her i La Rocca har vi seks hektar med sør-vest vendte vinmarker med vinstokker som er mellom 10-50 år gamle. Markene ligger også litt lavere fra 150 til 250 meter. Markene lå nedenfor sjø-nivået som genererte fossile elementer. Jordsmonnet er derfor mer av leire og kalkholdig jord, sier Andrea og forteller videre at vinene modnes i fat av forskjellige størrelser, fra 500 liter til 2000 liter. Vinene oppfattes derfor gjerne mer komplekse og lagringsdyktige.

Det nye vineriet ligger perfekt til i vinmarkene. Foto: Botti.no

Dario og Andrea ser også framover. De røde vinene fra valpolicella blir bedre og bedre for hver årgang og et helt nytt vineri som vil huse hele produksjonen (minus Amarone) står ferdig i 2020. – Vi bygger ikke bare for plassen, men for å bli bedre med det vi holder på med sier Andrea. Brødrene forvalter også en ny vinmark – «Foscarino» – kjøpt i 2014 som ligger i overkant av det nye vineriet. – Mange bruker Foscarino som enkeltvinmark, men vi har foreløpig ikke gjort det, så får vi se hva framtiden bringer sier Andrea.

Når det gjelder omdømmet for appellasjonen er han mer skeptisk. – Det var på 70-tallet det begynte å få galt, sier Andrea og får en mine som ligger mellom oppgitthet og irritasjon. Da var etterspørselen etter viner fra Soave Classico mer enn hva området, som hadde vært kultivert siden romertiden, kunne levere. Bøndene hadde vært fattige siden andre verdenskrig så nå en stor mulighet til å investere i marker på flatlandet for å produsere enda mer druer og vin. Til slutt gikk det galt.

Vinene fra La Rocca modnes på fat av forskjellige størrelser. Foto: Botti.no

I dag er dessverre kvaliteten i hånden til noen få produsenter og omdømme til appellasjonen er mindre sterk mens store kooperativet flommer markedet med billig og enkel Soave-vin. Andrea ser heller ingen framtid løsning. – Nei, dette er politikk og business. Du som er fra Norge vet bedre enn meg – når produksjonen er kontrollert av et selskap er det negativt. Har du monopol kan du gjøre hva du vil sukker han. Stillheten senker seg og begge ser ned mot kooperativets massive ståltanker. Andrea bryter stillheten. – Du vet, en av disse tankene inneholder tre ganger totalproduksjonen til Pieropan. Andrea greier ikke å holde seg og ler litt, mens han kanskje ubevisst rister litt på hodet og vi tusler stille ut av de få kvalitetsmarkene som finnes i Soave.

Smaksnotater 

Smaksnotater Pieropan

Legg igjen et svar