Skip to main content

Hver gang jeg smaker en ny Portvin tenker jeg – Dette er jo godt! Hvorfor samler jeg ikke mer på dette? Så går det litt tid og det samme gjentar seg. Jeg smaker et nytt glass og tenker: Hvorfor saml…….» Men et nyttårs-forsett blir i år: Jeg skal samle på mer Portvin! Så får vi se da. I tillegg lages gode hvite, men spesielt flotte røde viner fra Portugal som ofte handler litt under radaren. Nå er også noen 60-årganger fra det truende område Colares tilgjengelig i Norge til en flott pris. Det er verdt en omtale det. 

Herlige Douro! Foto: Roger Kolbu

Portugal er ikke et stort land, men har allikevel ulik klima som påvirker de forskjellige vinområdene i landet. Med kyststripe til Atlanterhavet har mange vinmarker et maritimt klima, mens innlands-markene kan ha et mer kontinentalt preg med mer varme og mindre regnfall. Dog er det enkelte høydeforskjeller innad i landet og høytliggende vinmarker kan ha kjøligere dager og spesielt netter.

De viktigste områdene for vin i Portugal er blant annet Minho (Vinho Verde), Dâo, Bairrada, Lisboa, Ribatejo, Setùbal, Alentjo, Algarve og ikke ikke minst Douro som mange har et varmt forhold til, både med flott rødvinsproduksjon og selvfølgelig med deres berømte Portviner. Vinomådet Douro starter åtte mil fra Porto og strekker seg østover mot spanskegrensen. Druene Tourgia Franca, Tinta Roriz (klone av Tempranillo), Tinta Barroca, Tinta Câo, og sist men ikke minst Touriga Nacional brukes både rød og portvinsproduksjon.

Forskjellige druetyper er ikke vanskelig å finne i Portugal – over 250 lokale druesorter skal visstnok dyrkes i dette landet. Selv om at det også i Portugal dyrkes internasjonale druer som Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Merlot, er det stort sett stolte portugisiske tradjoner det går i, noe som gir vinene et spesielt særpreg.

Her kan du lese mer om tørre viner fra Portugal, men også om de flotte Portvinene som har gjort Portugal så kjent i vinverden.

Tørre viner – TRYKK HER FOR Å LESE

Portviner  TRYKK HER FOR Å LESE

 

Legg igjen et svar