Skip to main content

2007-årgangen i Nahe og Rheingau, Tyskland

Et ord – ekstrem! Året startet med en meget mild vinter som gikk over til det andre ytterpunktet da våren kom med en særdeles varmebølge. Sommeren var heldigvis forholdsvis normal, men også her med tidvis høye temperaturer. Hva gjorde dette med vinproduksjonen? Jo, vinplantene begynte blomstringen allerede i midten og mot slutten av mai, som faktisk var tilnærmet rekord i 2007. Da sommeren begynte var prosessen i følge Weil-familien kommet ca 3 uker raskere i gang enn normalt, men heldigvis hjalp sommerværet litt til.

I Rheingau startet modningen av druene  3 august, på samme dag som i 2003, som inntil da var den varmeste årgangen så langt siden 1800-tallet. Perfekt mengde med nedbør hjalp til at årgangen kom bedre ut av det enn i 2003 og ved en tidlig innhøsting framstod druene som perfekt modne med masse næringsstoffer som har gjort at 2007-årgangen har produsert viner med kompleksitet og flott mineralitet. Kanskje begynner vinene og kjenne modningen noe og det kan være greit å begynne å drikke disse vinene nå.

Nahe v/ Emrich-Schonleber Monzinger  Frühlingsplätzchen GG 2007

Slektninger av dagens eiere («the Emrichs») har historie tilbake på midten av 1800-tallet i området med vindyrking, dyrehold, og jordbruk, men den moderne driften, som vi idag kjenner den, startet ikke opp for fullt før 1965. Wilhelm Schonleber og senere sønnen Werner Schonleber begynte da med ren vinproduksjon og deres eiendom av vinmarker har økt  fra 2 hektar til dagens 18 hektar og har nå en totalproduksjon på 130 000 flasker i året. Det er Riesling som har gjort familien så kjent og Og kun noen få prosent Pinot Gris / Grauburgunder og Pinot Blanc / Weissburgunder dyrkes i tillegg. Emrich-Schonleber er kjent for sine «single Vineyards»  Frühlingsplätzchen og Halenberg i Monzingen, vest i Nahe.

De lager både tørre og søte viner. For meg er det den crispy syren, flotte mineraliteten, og de flotte sitrusfruktene i de tørre vinene som har gjort meg veldig glad i deres i viner. I tillegg til Werner er det sønnen Frank som driver eiendommen som vinmaker og eier. Jeg har vært heldig og møtt sistnevnte et par ganger, som kan framstå som litt sjenert og forsiktig. Men gode viner lager han ihvertfall!

Smaksnotat

Gyllen gullaktig på farge mens intens rund frukt melon, sitron, grønn sommereng, krydder, og lettere utviklede petroleumstoner kommer opp av glasset. Fin harmoni i munnen med crisp syre som balanserer vinen på en fin måte. Litt rund oljete følelse. Får ganske så saftig tropisk frukt, epler, litt bitre blomster, mineraler, litt ristet brød og lett krydrete utgang. Ikke veldig petroleum på paletten egentlig. Flott utviklet, men mangler litt konsentrasjon. Vil passe bedre til en kveld på terrassen i skumringen enn med mat. 92 poeng.

Rheingau v/ Weingut Robert Weil Kiedrich Grafenberg Riesling Trocken EG 2007

Som hos Sconleber-familien har denne produsenten historie tilbake til 1800-tallet da Robert Weil i 1867 kjøpte de første vinmarker ved Kiedrich i Rheingau. Vinene ble raskt anerkjente og deres søte viner ble solgt til sosieteten på slutten av 1800-tallet og Weil var like kjent som enkelte vinslott i Bordeaux. Familien drifter fortsatt eiendommen de startet opp med  og Wilhelm Weil har holdt i tømmene siden 60-tallet. Det er deres flotte vinmark Kiedrich Grafenberg som fortsatt er indrefileten i deres eie av 90 hektar vinmarker. I motsetning til en del andre produsenter er det Riesling som er druen. Punktum. 100%. Weil lager fortsatt ettertraktede søte viner, men også dere tørre er av meget god kvalitet. Jeg liker mineraliteten og ofte de flotte petroleumstonene jeg synes vinene deres får. En av de beste produsentene i Rheingau dette.

Smaksnotat

Lett gulgrønn med lett modning. Ikke så utviklet på farge som Emrich. Medium+ intens på nese, med litt mer splittet personlighet enn førstnevnte. Litt blomster her, litt sitrus der. Oppfattes som syrlig på nesen med klare sitron og limetoner. I munnen er det også tydelig syre, men mindre dominerende enn hva nesen lokker med. Epler, sitrus, hvit pepper, steinpreg, og utviklede petroleumstoner på paletten. Også noen grønne bitre toner. Litt mer seriøs vin dette enn førstnevnte, med litt «grovere» frukt og mindre eleganse. Vinen trenger litt krydrete fisk til å skinne, men en god vin. 91 poeng.

Legg igjen et svar