Skip to main content

Fredfullhet. Det er tanken som slår deg når du passerer Luca Roagnas vinmarker når du snirkler deg opp mot den lille landsbyen Barbaresco i Piemonte. Roagna lager i dag viner fra de kjente Barbaresco-markene Asili, Montefico og Paje og lanserer nå også vin fra vinmarkene Gallina og Albesani. Her kan du lese mer om Roagna og smaksnotater på vinene som nå er lansert i Norge. 

Luca Roagnas vineri ligger i nærhet til den lille landsbyen Barbaresco: Foto: Botti.no

Barbaresco omtales ofte som dronningen av Piemonte med strukturerte og tanninrike viner, ofte mer feminin og delikat i stilen enn vinene fra Barolo. Roagna greier derimot å virkelig vise konsentrasjon og dybde også i vinene fra Barbaresco, spesielt i vinene med druer fra gamle vinstokker. Roagna eier fem hektar vinmark i Barbaresco og markene  ligger godt plassert i skråninger med gode solforhold og med utmerket drenering. Dette  sørger for at nedbøren ikke blir liggende for lenge og bakken kan holde på varmen og skape gode vekstforhold for vinplantene under sesongen.

Det er ikke bare essensen fra Barbaresco som Roagna viser fram. Roagna-familien kjøpte Barolo-vinmarken La Pira med dens beliggenhet i kommunen Castiglione Falletto allerede tilbake til 1989. I dag eier de hele 11 hektar derav syv hektar plantet med vinmark og resten består fortsatt av skog.  Toppvinen Pira Barolo Viti Vecchie kommer med druer fra 80 år gamle vinstokker og er ofte en av appellasjonens bedre viner.

Nydelige blomster rundt markene her i Barbaresco. Foto: Botti.no

Luca Roagna er i dag femte generasjons vinmaker i familien Roagna og overtok ansvaret fra faren Alfredo tidlig på 2000-tallet. Med store ambisjoner og tro til sine prinsipper har Luca blitt Barbarescos kanskje aller fremste forkjemper av det tradisjonelle og er en viktig kulturbærer for appellasjonen. Vinmarkene forsøker han la å la være så uberørt som mulig. Luca bruker verken plantevernmidler eller gjødsel. Her gror det gress rundt i markene, plante og dyremateriale blir værende i vinmarken for å berike jorden etter prinsippene om et selvfornyende økosystem.

Luca og familien har som tidligere nevnt vært tro med å bruke druer fra eldre vinstokker og flere av vinstokkene er nå opp i mot 100 år gamle. Dette medfører mindre kvantitet da eldre planter ofte ikke er like produktive som de yngre vinstokkene. Den lave avkastningen fører til at det bare lages  noen få tusen flasker hver av de ulike Cru´ene som Luca har i sin portefølje. Men i gjengjeld bidrar de gamle vinstokkene til Luca med uhørt dybde og kompleksitet. Både aroma og smaksmessig er det helt spesielt preg av markens terroir og jordsmonn. Dette gjør Roagnas viner som ganske så unike og særpregede.

d

Luca Roagna er hands-on under innhøstingen. Foto: Francesco Rava.

Roagna har både vineri i Barbaresco og Castiglione Falletto. Her er ingen ny eik å spore, og klassiske Botti brukes for modning av vinene, gjerne lengre enn de fleste andre. Topp-vinene får over 80 dager skallmaserasjon som gir en herlig fruktfølelse og tanniner som oppleves som uhørt sømløse.

Roagna lanserer nå sine viner i 2017-årgangen. Årgangen var god for både Barolo og Barbaresco. Den største utfordringen er varmen, men noe kjølige netter hindret at årgangen ble som 2003. Det er fortsatt syre og friskhet å finne i vinene som også har en tydelig tanninstruktur.

Nydelige Barbaresco. Foto: Botti.no

Smaksnotater på vinene som nå lanseres kan du lese her:

Hvite viner 

Varenr: 6803201
Vin: Derthona Montemarzino Timorasso 2020
Region: Italia, Piemonte
Pris: 849,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Roagna
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.0 g/l
Druer: timarasso, år gamle stokker og timorasso.
Beskrivelse: Ca. 0,5 hektar vinmark. 300 meters høyde. Kalk/leire/steinete jordsmonn. Umiddelbar intens og skarp i arombildet som forfører virkelig. Saltlaget ligger i overkant og forteller at det meste er her. Varm, men deilig sitrus, kinnet smør og blomst. Bra fyldig, virkelig energisk vin. Noe saftig stenfrukt, smør og salter. Delikat og særpreget utgang. Flott vin! En av de aller beste hvite vinene fra Italia! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 93

 

Varenr: 6802901
Vin: Roagna Solea Langhe 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 899,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.2 g/l
Druer: nebbiolo, chardonnay
Beskrivelse: Kjøpte vinmarken i 1989. 20% Nebbiolo. Delvis pressede hele klasser, kort skallkontakt. Gamle vinstokker fra Nebbiolo. Intens og litt over all the place med smeltet smør over gul frukt, sitrus, karamell og krydder. Middels til fyldig vin med balansert fedme mot friskhet. saftig gul frukt, litt saftig skall, nøtt, salter og krydder. Syren greier å holde frisketen med og dette blir en spennende og noe nytt.
Poeng: 91

Røde viner 

Varenr: 13721701
Vin: Roagna Barbaresco Crichet Paje 2014
Region: Piemonte, Italia
Pris: 7 499,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:14.00%
Beskrivelse: 1640 flasker produsert. Noen og 80-dager skallkontakt. 8 år på Botti. Ikke så fremovervendt, men har den smygende delikate og raffinerte tonen som ligger fint i glasset med denne femine parfymetonen sammen med knust stein, nype, anis og lakris. Middels til fyldig og fantastisk frisk Barbaresco som smelter både pike og guttejenter! Herlig delikat og raffinert og langt unna en Blockbuster. Dette er sjarme i flaske! Lyse bær, markjordbær, kirsebær, kjølig appelsinskall, mineralsk preg støvete preg og en lang fantataiske utgang med pen syre og ultimat tanninuttrykk. SUBLIM vin! Hvem har sagt at 2014 er en dårlig årgang? Spis en bolle – eller drikk Crichet paje 2014! 🙂
Poeng: 97

 

Varenr: 13721801
Vin: Roagna Barolo Pira Vecchie Viti 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 2 199,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:14.00%
Beskrivelse: Druene kommer fra blant annet gamle stokker satt i jorden i 1937. 3164 flasker. 90 flasker til Norge. Dyp, kompleks og herlig forførende på duft med dette fabelaktige komplekse salmineralske preget som ligger over lett tørkede høstblader i all sin prakt, lys rød frukt, tørkede blader, nype-te, tjære, hint av aceton og hvit lakris. Pen fyldig vin som umiddelbart oser både struktur men også fruktglede som man skal lete lenge etter. Dette bare blir lineært deilig! Herlig rødbærsfrukt som sømløst er med noe tjære og saltpreg. Dette er raffinert, dette er deilig. Lang kompleks og deilig utgang der der tanninene er sømløse med og syren lever i vinen. Strålende vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 95

 

Varenr: 13721501
Vin: Roagna Barbaresco Paje Vecchie Viti 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 2 199,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: 3112 flasker laget. Minimum 60 år gamle vinstokker. 80 dager skallkontakt. Mer tørket i aromaene i år med tørkede roser, bringebær, urter og nypete som forfører. Pen fyldig, fremovervendt og deilig vin som smelter hjerter. Flott balanse mellom det stramme, men allikevel det rike og tilgjengelige. Herlig fruktbilde av litt tørkede røde bær, oransje skall, saltmineraler og krydder. Fast utgang, men det kler vinen godt det. Syren gir en levende vin. Flott vin! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 95

 

Varenr: 13721901
Vin: Roagna Barbaresco Montefico Vecchi Viti 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 2 199,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Kjøpt av familien i 1929. 0,24 hektar. Mellom 50 og 90 år gamle. 1214 flasker laget. Herlig forførende på duft med dette fabelaktige lite saltpreget som ligger over lyse røde bær, roser, litt svalere te, anis og appelsin. Frisk og fyldig vin som bare brer ut sine gleder med både forførende fremovervendt deilige røde bær, saltet mineralitet med kritt i bakkant. Frukten bare vokser seg markant i utgangen, nesten umulig å tygge ned. Herlig tannin og syrestruktur. Flott vin! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 95

 

Varenr: 13722001
Vin: Roagna Barbaresco Asili Vecchie Viti 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 2 199,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:14.00%
Beskrivelse: Roagna-familien kjøpte marken i 1961. 65 år gamle vinstokker. 0,22 hektar. 62 dager skallkontakt. Tyngre og større i aromaene i år, men allikevel fremovervendt og sprer glede. Roser, tørkede blader, anis, urtete og lakris forfører skikkelig lenge. Fyldig og delikat vin som oser både struktur og mer rikdom. Røde konsentrerte bær, virkelig tett mineralsk nerve og noe dypere, mer eksotisk krydder. Lang kompleks og tett utgang som aldri blir for fast. Syren gir nerve i vinen. Gi den tid, men dette blir eleganse på flaske.
Poeng: 94

 

Varenr: 13722101
Vin: Roagna Barbaresco Gallina 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 1 199,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: 40-60 år gamle vinstokker. 0,5 hektar. 3834 flasker laget. Ikke årgangstypisk egentlig, her er det mer slørete og mer levende aromaer med denne flotte høstaktige rosene som gir de siste myke toner før høsten tar de. Oransjepreget frukt, balsamico, tydelig anis og te. Bra fyldig Barbaresco som viser en delikat munnfølelse som smelter hjerter. Fløyelsmyk vin med struktur i tillegg. Lysere rødbærsfrukt, tydelig appelsinskall, anis og dette deilige mineralske preget som gir ekstra karakter til vinen. Fast, men balansert utgang med utmerkede tanniner og syre. Strålende vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 94

 

Varenr: 13722501
Vin: Roagna Barolo Pira 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 1 199,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:14.00%
Beskrivelse: Minimum 50 års gamle vinstokker. 66 dagers skallkontakt. 4 år på Botti. 1/2 år på betong. Ganske lukket og tight i aromaene enda, med dette saltlaget over tydelig nype-te, tørkede løvblader og sval parfyme. Middels til fyldig Barolo med utmerket munnfølelse med denne fine stramheten i seg, uten at det blir heftig. For her vil også frukten leke! Levende munnfølelse med bringebær, plommer, saftige nyper hint av balsamico og salter i flere spann. Lang kompleks og herlig utgang. Meget bra Pira!
Poeng: 93

 

Varenr: 13722301
Vin: Roagna Barbaresco Paje 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 1 199,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: 73 dager skallmaserasjon. Konsentrert, men rik og fremovervendt på duft med mer lekenhet i den røde frukten, blomst, nype, veistøv og kjølig te. Fyldig og frisk vin med stram, allikevel delikat frukt som leverer stort med rødbærspreg, noe appelsinskall, nellik og mineraler. Lang fast utgang, men tanninene blir ikke utfordrende, tvert om. Vin som trenger litt tid i kjelleren, men dette er høykvalitetsvin!
Poeng: 93

 

Varenr: 13722901
Vin: Roagna Barolo Di Barolo 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 1 199,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:13.50%
Beskrivelse: Minimum 50 års gamle vinstokker. 66 dagers skallkontakt. 4 år på Botti. 1/2 år på betong. 986 flasker produsert. Pen flørtende tone i aromaene uten at det blir brutalt. Roser, bringebær, grafitt, hint av tjære og kokt te. Bra fyldig vin med delikat munnfølelse av knust bringebær, oransje skall, tydelig saltmineral og lær. Tanninene biter og vinen strammer seg fast i utangen. Men allikevel er innenfor, dette rasper ikke. Til lammet om 7-8 års tid.
Poeng: 92

 

Varenr: 13722401
Vin: Roagna Barolo Rocche Di Castiglione 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 1 199,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:14.00%
Beskrivelse: Marken ble kjøpt i 2016.  0,49 hektar. 50 – 55 års gamle vinstokker. Jordsmonnet av kalkstein. Levende og tiltalende på duft med lett varme sommerroser, stein/gruslag som har tørket og lett tørkede røde bær. Middels til fyldig vin med god rødbærskarakter mot bringebær, litt lær, tydelig salthet og litt grovere tjæreaktig i utgangen. Faste tanniner, men det kler vinen. Balansert.
Poeng: 92

 

Varenr: 13722201
Vin: Roagna Barbaresco Albesani 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 1 199,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: 3600 flasker laget. 90 til Norge. Pen tyngde i aromaene også i år, men faktisk litt stramhet og lukkethet. Her finnes både rosepreg, men også litt tørket løvblad, kritt og røde bær. Fyldig Barbaresco som har en meget pen stramhet i seg med kompakt rødbærsfrukt, tyngre jordsmonn og lakris. Noe nellik også. Fast og kompleks utgang. Dette kler vinen. Syren holde vinen frisk. Pen vin for de neste 10 årene.
Poeng: 92

 

Varenr: 13722601
Vin: Roagna Barbaresco Faset 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 1 199,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Druer fra leide vinmarker. Alt arbeid gjøres selv. 3080 flasker produsert. Pen balanse i aromaene med litt strammere følelse, men også med denne forførende litt maskuline rosetonen, røde lett tørkede bær og mineraler. Bra fyldig vin som har en pen mer varmende frukt, men som allikevel har struktur og dybde i seg. Pen lys rødbærsfrukt, denne lett krydrete tonen, balsamico og salter. Fast utgang, men det kler vinen. Trenger litt tid, men har et godt potensiale.
Poeng: 92

 

Varenr: 10440201
Vin: Roagna Barbaresco 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 649,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.2 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: 1200 flasker. Kun for Norge. 74 dager skallkontakt. Rikere, men frisk og tiltalende på duft med roser, røde bær, litt oransje skall og kryddertoner. Pen fyldig og fremovervendt Barbaresco som leverer et delikat munnfølelse med lett tørket appelsinskall, litt juicy oransje frukt også, litt veistøv, granittfølelse og hint av lakris. Fast utgang, men dette er jo faktisk Nebbiolo. Utmerket 2017 som både kan lagres, men også drikkes til lammet de neste fem årene. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 92

 

Varenr: 863201
Vin: Roagna Barolo 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 649,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.8 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: 62 dagers skallkontakt. Fire år på Botti. 9 mnd sement. Tiltalende på duft med denne litt varmere, men delikate aromaer med tørkede roseblader, oransje frukt og salter. Middels fyldig Barolo med struktur og litt varmere, men god frukt. Kirsebær, litt tørket bakke og blomst. Bra dybde. God utgang med lett tørrende følelse, uten at det gjør noe. En god Barolo.
Poeng: 90

 

Varenr: 12329801
Vin: Roagna Dolcetto d’Alba 2021
Region: Piemonte, Italia
Pris: 289,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Roagna
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.5 g/l
Druer: Dolcetto.
Beskrivelse: 97 dager skallkontakt. Nedsunket cap. Paje og Carso. Mergel, kalkoholdi leire. 1 år i Botti. Minimum 45-63 år gamle stokker. Lett reduktiv, men har deilig aromabilde med parfyme som oser glede med bringebær, litt knuste stein og lakris. Middels fyldig og litt grovhet rundt sjarmerende plomme, bringebær og lakris. Bra dybde i vinen. Dette en strukturert, men deilig saker til å være Dolcetto! 90 poeng. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 90

 

Legg igjen et svar