Skip to main content

Smaksnotater

Her finner du smaksnotater på viner som vil passe utmerket til desembers utskeielser.  Alle vinene har hedersbetegnelsen SPESIELT ANBEFALT. 

Vinene merket RW er smakt og bedømmet av Bottis medarbeider Rune Wasshaug. 

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER. Du kan følge botti.no på Instagram under botti_norge.

Musserende viner

Ambriel Blanc des blanc 2010 – 399,90 kroner (10468801)

Sussex, England. Stenberg & Blom AS. 7 g/l restsødme. 9 år på berme. 100% Chardonnay. Tradisjonell metode. Lagres 71 måneder på flaske, hvorav 66 måneder på bunnfall.

Stram og nesten litt arokratisk aromabilde som på sin måte virkelig forfører med frisk ungdommelig lys gul frukt, og med nydelig kremete og nøtteaktig stil. Bra fyldig og uttalt frisk musserende vin som balanserer sin fedme med like uttalt friskhet. Sitrus, grønt epleskall, nøtt og kjeks. Tydelig saltede kant sammen med den friske syren bidrar til å tydeliggjøre vinens jordsmonn og opphav. Lang og god utgang. Dette er en ypperlig musserende vin helt i toppen av engelske bobler. 92 poeng.

 

Charles Heidsieck Rosé Réserve NV – 549,90 kroner (2032401)

Champagne, Frankrike. Signature Wines. 80% 2012-base, med like deler Meunier, Chardonnay og Pinot Noir.
50/50 Pinot Noir og Chardonnay i reservevinen. 5 år på bunnfall, degorgert 2018.

Lakserosa farge. Frisk og syrlig duft av lyse røde bær og sitrusfrukter. Slank og frisk munnfølelse, stram syre, lett bitterhet i finsih. Frisk og meget god Champagne. 91 poeng (RW) 

 

Benoît Layhe Brut Nature – 448 kroner (6973501)

Champagne, Frankrike. Moestue Grape Selections. 90% Pinot Noir og 10% Chardonnay.

Tiltalende og frisk på duft med sitrus, autolyse, nøtt og salt. Middels fyldig og frisk Champagne med god forfriskende mousse med kremete følelse. Grønnere epler, sitrusskall, nøtt og salter. Ikke for kompleks, men akkurat dypt nok til at du får en en fin kombinasjon mellom friskhet og ekstra dimensjon. Bra Champagne. 91 poeng. 

 

Alde Eplecider – 154,90 kroner (5895501)

Hordaland, Norge. LaMarc Wines AS. Epler! 6,8 % alkohol. Så du trodde ikke Norge var på drikkekartet? Joda, som en av verdens beste cider-produsenter.

Denne virkelig friske og særpregede saken på duft gir lett oksiderte epler, pen floral tone og nøtter. Vinen er virkelig frisk med herlig frukt av juicy epler og lett tørket frukt. Pen syre. Dette er en allsidig og fabelaktig cider som vil sjarmere i en hver vin og matkombinasjon eller som velkomst-aperitif. 90 poeng. 

 

Schloss Vaux Riesling Brut 2017 – 249 kroner (2001701)

Tyskland. T&T Wine AS. 100% Riesling. Laget på tradisjonell metode med 24 måneders flaskelagring på bunnfall. 

Rik og tiltalende på duft med epler, frisk marsipan, nøtt og lett salthet som forfører. Middels fyldig musserende vin med god fruktfølelse av gule og grønne epler, presset lime og skifer-følelse på en god utgang. Ikke for kompleks, men dette er allikevel en utmerket musserende vin for pengene. 87 poeng. 

 

Hvite viner

Von Winning Forster Ungeheuer Riesling Trocken GG 2017 – 399,90 kroner (9712801)

Pfalz, Tyskland. Symposium Wines AS. 100% Riesling.

Tiltalende på duft med mørkere og mer maskulin Ungeheuer med gule epler, lett nøtt og våt ull. Pen fyldig vin med meget god munnfølelse. Mørkere sødmefull gul frukt, epleskall og saltaktig mineralitet som forfører. Bra syre. God utgang. Nok en gang en strålende Ungeheuer fra Von Winning. 92 poeng. 

 

Domaine Brigitte Berthelemot Meursault 2017 – 498 kroner (11232001)

Burgund, Frankrike. Okav AS. 100% Chardonnay.

Frisk og tiltalende på duft med dypere stenfrukter og lette blomster. Middels fyldig og frisk vin. God stenfrukt, limeskall og lett trevirke. Ikke for kompleks, men dette drikker meget godt i dag. 91 poeng.  

 

Pieropan Calvarino Soave Classico 2017 –  Bestillingsutvalget – 250 kroner (6337601)

Soave, Veneto, Italia. Winetailor as. 30% Trebbiano og 70% Garganega.

Virkelig tiltalende og aromatisk på duft med saftige gule frukter, gule blomster og saltaktige mineraler. Middels fyldig og rik vin med meget god munnfølelse. Saftig sitrus, grapefrukt og nektar. Varmere stil, men har allikevel en overraskende pen friskhet. Virkelig god og pen bitter utgang. Super vin som oppleves ganske så tilgjengelig allerede. 91 poeng. 

 

Pattes Loup/Thomas Pico Chablis 2017 – 379,90 kroner (437101)

Burgund, Frankrike. Unico Real Wines. 100% Chardonnay.

Tiltalende på duft med gule frukter, mineraler og lett trevirke på duft. Middels fyldig vin med god friskhet. Stenfrukter og gulere fruktkjøtt gir en god munnfølelse. Bra lett syrlig utgang. Mangler kompleksitet, men gir mye Chablis for pengene. 90 poeng. 

 

Bodega Elizalde Mendraka Txakolina 2018 – 179,90 kroner (11176501) 

Bizkaiko Txakolina, Spania. LaMarc Wines. 100% Hondarribi Zuri.

Rikere og forførende på duft med flotte sødmefulle gule frukter og lette blomster. Ganske så overraskende fyldig og bred sak på munn. Rike røffe gule frukter og godt jordsmonn. Fersk og nydelig syre på vinen som imponerer. Dette var en overraskende flott vin. 89 poeng. 

 

Søte viner

Kloster Eberbach Erbacher Siegelsberg Riesling Auslese Goldkapsel 1994 – 895 kroner (11242901)

Rheingau, Tyskland. Signature Wines AS. 100% Riesling.

Moden og tiltalende på duft med med forførende mørke modne gule frukter, nøtt og tørket smør.  Pen fyldig vin med overraskende ungdommelig friskhet i munnfølelsen. Flott gul frukt, kandisert eple, lett petroloeum og mørk karamell. Frukten henger fortsatt med, men det er ikke feil å begynne å nyte disse nå. Flott vin. 94 poeng. 

 

Fèlsina Vin Santo Chianti Classico 2007 – 299,90 kroner (6390802 – 0,375 ml)

Chianti, Toscana. Italia. Good Beverage. Trebbiano, Malvasia and Sangiovese.

Umiddelbart forførende aromaer med virkelig bra nerve. Stram fruktbilde med konsentrerte aprikoser, nektar og nøtter. Pen fyldig vin med tydelig oljete/sirupspreget munnfølelse av rike aprikoser, nøtt og kjølig brødbakst. Syren er høy og balanserer sødmenivået på en meget god måte. En strålende søtvin, rett og slett. 94 poeng. 

 

Nik Weis St. Urbans-Hof Bockstein Auslese Gold Capsule 2014 – 249,00 kroner – 0,375l (10489202)

Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland. Dørstad Grapes AS. 100% Riesling. Sponfermentert på 1000l tyske eikefat som er over 20 år gamle. Vinen er utsolgt på nettlager, men finnes i over 20 butikker rundt om i landet.

Tett og relativt maskulin på duft med konsentrerte gule tropiske frukter, modne mørke sitruser og mineraler. Pen fyldig og lett syrlig søtvin som gir overraskende bra friskhet. Moden sitrus og sødmefull fersken på en lang og frisk utgang. Kul søtvin som vil sjarmere mange. 91 poeng. 

 

Røde viner

California, USA. Tramontane. 100% Pinot Noir. «Neblina» er spansk for tåke, og henspeiler på tåken som kommer inn fra Stillehavet og kjøler ned vinmarkene i den vestlige delen av Sonoma.

Fargen er middels rød med svakt lilla skjær. Duften byr på ren og deilig Pinot-parfyme fra et rikholdig fruktfat, der moreller og plommer virker å være i flertall. Middels pluss munnfølelse med dyp og ren frukt. En nydelig fruktsødme disiplineres av en stram og saftig syre som sørger for god balanse gjennom hele smakskurven. Avslutningen er saftig og lett strukturert, og ettersmaken sitter igjen i flere minutter. En strålende vin! 92 poeng. (RW)

Toscana, Italia. 13,5% alkohol. Autentico AS. Merlot 8%, Sangiovese 80%, 8% Merlot, 6% Malvasia (grønn drue) og 6% Trebbiano (grønn drue). Spontangjæret delvis med hele klaser. Skallkontakt for Malvasia. Modnet i betong, tappet ufitrert.

Vinen står i øvre kant av glasset og biter deg ungdommelig i nesen når du forsøker å lukte. Virkelig frisk og tiltalende med friske kirsebær, markjordbær, bringebær, sitrusskall, roser og mineraler. Middels fyldig vin med uttalt syre. Virkelig frisk rødbærsfrukt av syrlige kirsebær, moreller og markjordbær. Sitrus og lett bitter appelsinskall merkes her. Noe eucalyptus, lærkant og snev av gress i en frisk og lett bitter utgang. En særpreget og frisk vin som imponerer med all sin eksentrisitet. Flott vin som får deg til å diskutere. 90 poeng. 

 

Birichino Grenache Besson Vineyards 2017 – 285 kroner (11309101)

Central Coast, USA. Signature Wines. 100% Grenache Fra upodeded vinstokker plantet i 1910 ved foten av Santa Cruz-fjellene.  Vinen er utsolgt på nettbutikk, men finnes tilgjengelig i mange utsalg rundt om i Norge.

Fargen er matt rød. Ren, forførende og fersk duft av lyse og lett søtlige røde bær. Slank og lett i munnen, med fersk og god fruktighet og klar og ren syre. Glatte tanniner, saftig og lang ettersmak. En kvalitets-Grenache med masse sjarm. 90 poeng (RW)

 

Piemonte, Italia. Nebbiolo Wines. 100% Barbera. 25 dagers skallkontakt, modning delvis på 1500 liters fat, delvis på stål.

Fargen er dyp rød med lilla skjær. Varm duft av modne plommer og annen mørk frukt, litt kjøttpreget. Middels munnfølelse med god fylde, moden søtlig frukt, stram og fin syre. Lett tørrende utgang, god lengde. Dette er en kvalitetsbarbera som tåler å ligge en stund også. 89 poeng. (RW)

 

Ch. Les Ormes Sorbet 2011 – 299,90 kroner (5957901)

Bordeaux, Frankrike. Red & White as. 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% petit Verdot.

Bra utvikling aromamessig med mer moden og avdempet følelse med solbær, bjørnebær, kjølig tobakk og sopp. Middels fyldig vin med god munnfølelse av mørkere høst-modne plommer, bjørnebær, solbær og lett utviklede sopptonene som vil kle masse kjøttretter. Avslepen tanninstruktur. Ikke den store kompleksiteten, men dette er en super Bordeaux som vil glede mange til en like super pris! 89 poeng. 

Gredos-fjellene, Spania. 13,5% alkohol. Moestue Grape Selections. 100 % Morate.

Frisk og sjarmerende på duft med god kirsebærstone og flotte litt kjølige roser. Bra jordsmonn også. Frisk og delikat vin som forfører med god fruktfølelse av kirsebær og mørkere bringebær. Slank munnfølelse. Ikke for konsentrert eller kompleks, men gir masse glede. 89 poeng. 

Gavene

Smaksnotater – Desember- Dette drikker du