Skip to main content

Noen få ganger møter du personer som bare tar litt pusten av deg, det oser autoritet og du strammer deg liksom litt opp. Dette skjedde denne septemberdagen da Pablo Alvarez, Vega Sicilias mektige frontfigur stod foran meg og håndhilste med et forventet tungt håndtrykk.

Annonse

Annonse

Spansk storhet

Bodegas Vega Sicilia har sterk forankring som en av de aller beste topprodusentene i Spania. Foto: Vega Sicilia.

Vega Sicilia har historie tilbake 1864 da Don Eloy Lecanda Y Chaves  startet eventyret med å plante Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec sammen med » Tino Fino» – Den legendariske klonen av Spanias drue nummer 1 – Tempranillo. Chaves hadde tatt med seg inspirasjon fra Bordeaux tilbake til Ribera del Duero, det kjente vinområdet øst for Valladolid i Spania.

Herr Alvarez er derimot ikke slekt med grunnleggeren – Vega Sicilia har faktisk skiftet flere eiere siden 1800-tallet og kvaliteten har ofte økt med byttene. Allerede tidlig på 1900-tallet gikk Vega Sicilia foran med flere utmerkelser og økt oppmerksomhet, og fikk en enda større stjerne da vinene fra krigsårgangene 1917 og 1918 fikk stor status på internasjonale messer. Noen av de store 70-talls årgangene ble lansert før Alvarez overtok, men også årgangene etter overtakelsen har blitt svært berømte. Alvarez-familien har greid balansen med å bevare tradisjon og foreta nødvendige innovative grep, for eksempel med flere lukrative sideprosjekter.

1982

Flotte vinmarker som eies av Vega Sicilia. Foto: Vega Sicilia.

Alvarez setter seg. Han er stilsikkert kledd med rød dressjakke og sort skjorte. Vi tar plass rundt bordet, flere viner blir servert. Pablo forteller at Alvarez-familien overtok eiendommen i 1982. Familien har utvidet porteføljen med flere viner igjennom årene, men de har jobbet bevisst på å holde og heve kvaliteten under deres eie. Konkurransen har blitt større. Pablo forteller at i 1982 når hans familie overtok eiendommen i Ribera Del Duero fantes det 14 produsenter, mens antallet nå er over 300 produsenter. Uansett konkurranse –  Vega Sicilia er fortsatt helt i sin egen eliteklasse i Spania, der noen få, som kanskje Pingus, har greid å hold nærkontakt kvalitet og omdømmemessig.

Selve Vega Sicilia lager fortsatt tre forskjellige viner fra eiendommen som er på over hele 1000 hektar, derav ca 250 hektar som består av vinmarker. Kjenntegnet til alle tre vinene er lavt utbytte, grønn innhøsting og nøye selektering. Det arbeides også nøye i vinkjelleren, men blant annet racking fra større eikefat til de kjente Barriques-fatene. De to mest eksklusive vinene er flaggskipet «Unico», og deres «Reserva Especial», der sistnevnte vin består av druer fra flere topp årganger (som en kun ser i Champagne, egentlig). Begge vinene lages fortsatt med minst 80% Tinto Fino og resten er fordelt på Cabernet sauvignon og nesten alltid Merlot.

I tillegg lagres vinene lenge, både på fat og flaske før lansering. I tidligere år ble Unico lagret svært lenge på fat, for eksempel ble 1970-årgangen lagret i hele 16 år på fat. Dette har nok blitt modernisert noe, og nå lagres vinene normalt rundt 5-6 år på fat før flere år med flaskelagring følger. Det lages ca 17 000 flasker av Reserva Especial og i overkant 90 000 flasker av Unico.

Valbuena

Flotte store eikefat hos Vega Sicilia. Foto: Vega Sicilia

Den siste av de tre er vinene, som kanskje flest nordmenn har et inngående kjennskap til, er Valbuena 5°. Vinen lages i hovedsak på Tinto Fino (Tempranillo, husker du) og en mindre andel av Merlot. En sjelden gang lages vinen kun på Tinto Fino, som i 2012-årgangen da Merlot-druene ikke gav den forventede kvaliteten som de trengte. En interessant betrakting var at de også brukte noe Malbec i vinen fram til 2007 – 2008. Produksjonen er ofte stor, ca. 180 000 flasker lages. På 80 tallet laget Vega Sicilia både Valbuena 1° og Valbuena 5°, der tallet stod for hvor lenge vinene ble lagret før lansering. Tre årganger ble også laget «Non-vintage» på 80-tallet. I dag lager de kun Valbuena 5°, og druene er fra yngre vinstokker til Unico eller fra alle vinmarkene til Unico når denne ikke lages. Vinen lagres til sammen fem år på eikefat og flaske før lansering.

Pablo og hans team har nok fått med seg at Valbuena 5° kanskje har fått status som Unicos andre vin, men Pablo stresser dette litt. Han forteller at Valbuena 5° idag lages på eget vineri, og at vinen er noe annet enn en 2.vin. Nå vinifiseres druene fra de ulike vinmarkene til Valbuena 5° hver for seg og kan gjøre at vinen ikke blir så utsatt for store årgangsforskjeller. 2.vin eller ikke – en slik status er i utgangspunkt ikke negativt i dagens marked. Idag ser vi at de typiske 2.vinene til toppslottene i Bordeaux selges til astronomiske priser, selv om ikke alltid kvaliteten er der oppe. Det kan ihvertfall sies om Valbuena 5 – kvaliteten er høy – i nesten hver årgang.

Aliòn

Vineriet. Foto: Vega Sicilia

Vega Sicilia har nå fem forskjellige eiendommer. Pablo forteller at arbeidet med disse sideprosjektene er gjennomført svært nøye, med diskret studier om hvilke områder og vinmarker som kan passe til deres nye ideér og ambisjoner. En av disse er «Aliòn». Eiendommen og vinen er blitt populær i Norge. Vinen er mer av den kraftige og dype sorten, med druer fra hele 130 hektar vinmarker som ligger fint til lang elven Duero. Pablo forteller at vinen er laget på 100% Tempranillo og at produksjonen er relativt høy med ca 260 000 flasker. Han forteller at Aliòn har eget vineri og at de faktisk kan lage ytterligere 60 000 flasker hvis de ønsker. Han kjøper druer i tillegg til de han selv har, og kan også røpe en spennende nyhet – Også noen av druene til Valbuena 5° går også i Aliòn.

 

 Macàn og Pintia

Vega Sicilia har vinmarker flere steder i Spania. Foto: Vega Sicilia

En annen spennende eiendom og viner de nå lager er Macàn. Det er samarbeidsprosjekt med Benjamin De Rothschild, en av slektningene fra den legendariske familien(e) i Bordeaux. Her er det regionen Rioja Alta som teller. Pablo forteller at de startet dette interessante samarbeidet på 2000-tallet der første årgang ble lansert i 2009. Vinene fikk et nytt løft da de i fjor var ferdig med å bygge et stort nytt vineri med tilsammen over 45 000 kvadratmeter bygg. Det er to viner som vinifiseres her – «Macàn» og junioren «Macàn Clàsico» med en årlig produksjon på henholdsvis ca 50 000 og 40 000 flasker. Det er en kjent historie allerede at dette oppkjøpet av forskjellige marker, hele ca 70 forskjellige vinmarker, til Macan ble gjort i stillhet og det var ikke flagget at det var Vega Sicilia som stod bak oppkjøpene. Hadde noen fått nyss i dette, hadde salgsprisene på vinmarkene blitt mangledoblet. De har nå ca 110 hektar vinmark til denne eiendommen og det lages årlig i mellom 100 – 120 000 flasker. Vinplantene er i gjennomsnitt ca 35-40 år gamle.

Den siste eiendommen som Vega Sicilia produserer rødvin på er eiendommen «Pintia» som ligger i Toro, Castilla y Leon. Som ofte i Toro gir vinene på Tempranillo kraft og konsentrasjon i vinene. Pablo forteller at at de startet oppkjøp av nye og eldre vinmarker på midten av 90-tallet og har på en innovativ måte bygget et nytt vineri for denne vinen, som stod ferdig i 2006. Pintia lagres i 12 måneder på 70% franske og 30% amerikanske eikefat. Her foregår faktisk all maloaktisk gjæring på fat.

Pablo forteller engasjert om hvordan de er involvert i alt fra kork til eiekfat. Det er tydeligvis bare været Vega Sicilia ikke greier å ha kontroll på». Vega Sicilia har ikke slitt noe særlig med dårlig korker, men har allikevel faktisk plantet egne eiketrær som det skal lages korker av. Men Pablo rister litt oppgitt på hodet. «Lovene er for strenge», sier han. Loven sier at trærne må være 40 år gamle først, det vil si at de har 30 år igjen før vi kan bruke dem. Pablo ler, «når vi endelig får korkene, bruker vel vinverden ikke korker lengre!». Når det gjelder eikefatene kjøpes det fat både fra Frankrike og USA. De amerikanske fatene som de bruker lages eksklusivt til Vega Sicilia og de transporter fatene selv til Spania.

Oremus

Høsten har også kommet hos Oremus, den flotte Tokaj-produsenten. Foto: Vega Sicilia

Pablo har også hatt årelang kjærlighet til Ungarn og hans prosjekt Oremus står bak noen av landets aller beste søte viner. Det var i  1993 at Vega Sicilia overtok Oremus-produksjonen som ligger i hjertet av Tokaji med vinplotter på 13 forskjellige steder. De eier nå hele 98 hektar og vinmarkene deres ligger aldri over 200 meter over havet og blir beskyttet av høydedrag mot for mye vind og får rik tilgang til sol. De De bruker alle de fire kjente druene for Tokaji-regionen – Furmint, Hàrslevelu, Sàrga Muskotàly og Zèta. Her lager familien selvfølgelig det kanskje Tokaji er mest kjent for – deres søte viner.

Det også også i den senere tid. blitt laget noen flotte hvite tørre viner på Furmint, som begynner å skyte fart i popularitet. Også Oremus lager en slik en, med deres Mandolàs. Vinen har fermentering på eiekfat og modnes på døde gjærceller. Vinen lagres på Zemplèn eikefat for seks måneder før videre flaskelagring i et halvt år.

Søte viner i verdensklasse

Den flotte kjelleren, godt under jorden som strekker seg ut i flere hundre meter. Foto: Vega Sicilia

Oremus er som nevnt kjent for deres fantastiske søte viner. Vinene som produseres er «Late harvest», (tidligere plukket druer enn Aszu) og flere viner på «Aszu»-druer (botryisangrepne druer) der tallene indikerer restsødmen i vinen (3,5 og 6 Puttonyos) samt deres legendariske «Eszenzia». Sistnevnte er verdt en reise i seg selv, og er vel pr definisjon egentlig ikke en vin pga det lave alkoholinnholdet. Denne «vinen» har et ekstremt sukkerinnhold med mellom 500 – 700 gram pr liter. Dette gjør at alkoholnivået er svært lavt, aldri over 5-6% og gjerne ned i 2,5 – 3,5 prosent. I 2008-årgangen jeg nå fikk forsøke var alkoholnivået på ca 3%. Druene her håndplukkes, en drue her og en drue der, og innebærer en meget sakte fermentering i 50 liter glassfat for en lang periode.  Dette er en svært lagringsdyktig vin og det lages kun noe få av disse, ca 800 stykker i enkelte årganger.

Vi har kommet til slutten av møtet og det er på tide å takke for seg. Det er ingen tvil om at dette er eliteserie-vinneren i Spania, og som spanske fotball-lag ofte gjør – Vega Sicilia hører hjemme i den øverste Champions League eliten. Oremus viser også hvorfor Tokaji er helt der oppe når det gjelder søte viner.

Annonse

Annonse

Smaksnotater

Under finner du smaksnotater på viner som ble testet i september 2021 der de fleste er å finne på bestilling eller i spesialutvalget. Merk at alle ikke er tilgjengelige i Norge.

Vinene ble testet av Andre Brattland (AB)

Hvite viner

Varenr: 9273701
Vin: Oremus Mandolás Tokaji Dry 2018
Region: Tokaj, Ungarn
Pris: 249,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Produsent: Tokaji Oremus
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.0 g/l
Druer: Furmint.
Beskrivelse: Litt lukket på duft med epler, pærer og lett veistøv med masse blomst i bakkant. Middels fyldig vin med litt fetlaten frukt, men fortsatt med gav friskhet av epler og nøtt. Bra mineralsk preg i bakkant. Begynner å våkne opp denne her. God vin!
Poeng: 87

 

Røde viner

Vin: Vega Sicilia Reserva Especial
Region: Ribera del duero, Spania
Pris: Utsolgt
Produsent: Bodegas y Viñedos Vega sicilia
Alkohol:14.00%
Beskrivelse: Kraftfull, allikevel soft. Tydelig, allikevel åpen. Stram, allikevel forførende. Flott balansert lett moden frukt av mørkere bær, grafitt, lær, hvit lakris, eksotisk krydder, barnål og lett sopp. Fyldig, levende og energisk vin som stråler fra første sekund. Også to ansikter her – Fetladen, allikevel på dene friske og saftige måten med moden bjørnebær, moden bringebær, plommer, fatkrydder, grafitt, lær og herbalitet som ligger bak. Tett og svært kompleks vin med mange lag. Herlig lang utgang på denne sublime vinen med flott syre og utmerket fast tanninstruktur.
Poeng: 96

 

Varenr: 13403501
Vin: Unico 2011
Region: Ribera del duero, Spania
Pris: 3 599,90 kr (Kun i Spesialbutikk)
Importør: Winetailor as
Produsent: Bod. Vega Sicilia
Alkohol:14.00%
Beskrivelse: Virkelig intens og nesten svær ut av startblokkene og aromaene henger langt uten på glasset. Kraftfull frukt, men mer på den mørkerer øde og kanskje tørkede røde fruktens side. Bjørnebær, tørket fruktskall, tørket kaffe, lær, espresso, salt og tørket sopp. Bra fyldig og virkelig overraskende eneriskimunnfølelsen med superkonsentrert rød / mot mørk fruktkjerner, skikkelig tett saltpreg som er nesten som å slikke en flint stein, tydelig fatkrydder, hint av vaniljestang og med en innsides kraft på en lang og tett utgang. Flott syre er tilstede og de faste tanninene må åpenbart være der. Noe mer tørket karakter gjør at selv med den strålende konsentrasjonen er det ikke sikkert dette er en 50 års vin. Men et par tiår er det. Strålende vin!
Poeng: 96

 

Varenr: 4348701
Vin: Vega Sicilia Valbuena 5° 2016
Region: Castilla y león, Spania
Pris: 1 599,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Produsent: Bod. Vega Sicilia
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:4.4 g/l
Druer: tinta del pais og merlot.
Beskrivelse: Dyp og tett på duft med denne flotte strukturen av flott frukt med plomme, bringebær, bjørnebær, veistøv, grafitt, lær og lakris. Fyldig og ganske tydelig munnfølesen. Dette er bodybuilderen som egentlig er en bamse. Uttalt god frukt av plommer, bjørnebær, mer eple, tobakk, lær, lakris, sjokolade, blod og masse eksotisk krydder. Lang, kompleks og tett utgang. Tanninene er til stede, men bygger rundt og blir ikke aggressive. Flott Valbuena 5!
Poeng: 93

 

Vin: Vega Sicilia Valbuena 5° 2014
Region: Castilla y león, Spania
Pris: Ikke tilgjengelig
Importør: Winetailor as
Produsent: Bod. Vega Sicilia
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:4.4 g/l
Druer: tinta del pais og merlot.
Beskrivelse: Strammere i aromabildet med fast rødbærsfrukt, mørkere plommeskall, røyk, lær, lakris, fatkrydder, snev av vanilje og hvit lakris. Bra fyldig vin med rik og uttalt god fruktkarakter med denne modne og saftige delen med blå frukt, kaffe, lær og salter. Lang og delikat utgang med integrerte tanniner. Pen syre leverer friskhet til vinen. Fin vin.
Poeng: 93

 

Varenr: 4348501
Vin: Alión 2017
Region: Castilla y león, Spania
Pris: 799,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Produsent: Bod. Alión
Alkohol:15.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.0 g/l
Druer: tinto fino og tinto fino (tempranillo).
Beskrivelse: Kraftfull, men på en forførende måte med blomst som ligger over plomme, noe vått jordsmonn, snev av vanilje, hvit lakris og krydderier. Bra fyldig vin med struktur, allikevel med fin saftig og robust frukt av mørkere røde bær, sopp, mørk konfekt og lakris. Fin kraft på utgangen med faste, men gode tanniner. Noe brent kaffebønne på utgangen. Trenger litt tid og har en tyngre atferd, men greier å holde seg på den friskere siden tross alkoholen. Gi denne flotte vinen tid.
Poeng: 92

 

Varenr: 4348501
Vin: Alión 2015
Region: Castilla y león, Spania
Pris: Ikke tilgjengelig
Importør: Winetailor as
Produsent: Bod. Alión
Alkohol:15.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.0 g/l
Druer: tinto fino og tinto fino (tempranillo).
Beskrivelse: Kraftfull, men også med masse sommerblomst som ligger over plomme, cassis, våt jordsmonn, lær, lakris og krydder. Bra fyldig og stoffrik vin med god munnfølelse av saftig plomme, solbær, bjørnebær, lakris, lær og krydder. Pen utgang med integrert tanniner. Flott vin.
Poeng: 92

 

Varenr: 4170601
Vin: Pintia 2016
Region: Castilla y león, Spania
Pris: 549,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Produsent: Bod. Pintia
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:4.5 g/l
Druer: tinto de toro, tinta del toro (tempranillo) og tempranillo (tinto del pais).
Beskrivelse: Meget tett på duft, men har denne styrken under som pirrer under med god frukt frisk bjørnebær, urt, skog, lær, tydelig blod, sopp, svette og mineraler. Bra fyldig og faktisk delikat vin i flott balanse. Masse god frukt av røde bær, mørkere fruktkant, faktisk noe urt mot urter og krydder på en lang utgang med tanniner som biter typeriktig. Syren greier å gi energi i vinen. Utmerket Pintia. Spesielt anbefalt.
Poeng: 92

 

Vin: Pintia 2014
Region: Castilla y león, Spania
Pris: Ikke tilgjengelig
Importør: Winetailor as
Produsent: Bod. Pintia
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:4.5 g/l
Druer: tinto de toro, tinta del toro (tempranillo) og tempranillo (tinto del pais).
Beskrivelse: Bra intensitet og konsentrasjon på duft med plomme, lett vanilje, lær og krydder. Bra fyldig vin med energi med rødere og konsentrerte bær, mørkere kant, lær, espresso-bønne og lakris. God utgang med integrerte tanniner. Fin sak.
Poeng: 92

 

Varenr: 2178301
Vin: Macán Rioja 2016
Region: Rioja, Spania
Pris: 699,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Produsent: Bod. Vega Sicilia
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:4.8 g/l
Druer: Tempranillo (tinto del pais).
Beskrivelse: Rikere, men også med en fin struktur i aromabildet med bjørnebær, blåbær, røyk, mot tobakk, vegghengt kjøtt og lær. Middels til fyldig vin med klassisk stramhet med mørk og god frukt med mørk frukt, lær, salt og lett vanilje. Lang og tett utgang. Meget god vin som trenger noen få år i kjelleren. Spesielt anbefalt.
Poeng: 92

 

Varenr: 2178401
Vin: Macán Clásico 2017
Region: Rioja, Spania
Pris: 499,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Produsent: Bod. Vega Sicilia
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:4.4 g/l
Druer: Tempranillo (tinto del pais).
Beskrivelse: Rik på duft med saftig frukt av plomme, bjørnebær, lær, vaniljestang og dette mer søtere solbærpreget. Middels til fyldig vin på den varmere siden med lett sødmefull mørke bær, lær og lakris. Noe salthet også her. Noe tobakk også. Fin utgang med integrerte tanniner. Ikke for detaljert dette, men drikker godt til kjøtt.
Poeng: 90

 

Søte viner

Vin: Oremus Tokaji Eszencia 2008
Region: Tokaj, Ungarn
Pris: Ca.3000kr.  Kan kun kjøpes direkte hos importør pga den lave alkoholmengden!
Produsent: Tokaji Oremus
Alkohol:3.00%. Syre: 14 g/l
Beskrivelse: Svært konsentrert og virkelig tett i aromabildet med herlig frukt med fast aprikos, nektar, mørk karamell, nesten moden smør, kaffe og strå. Utrolig kosentrert dessertvin som man ikke kunne tro var mulig med en eksplosjon som får det meste til å riste med denne utrolig konsentrasjonen av tett sirup, aprikos, nøtt, strå, mer herbal, medisinsk preg, urter, kaffe og lang og energirik utgang. Fantastisk sak som ingen andre lager.
Poeng: 96

 

Vin: Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1972
Region: Tokaj, Ungarn
Pris: Ikke tilgjengelig
Importør: Winetailor as
Produsent: Tokaji Oremus
Alkohol:11.50% Sukker:148.0 g/l Syre:8.4 g/l
Druer: muscat, hárslevelu, furmint.
Beskrivelse: Dette er en utgave av Oremus som har gått over til den pensjonerende delen av sitt liv med svært interessante aromaer av kjeller med mugg, skikkelig tørket karamell, strå, tørket løvblader, tørket oransje fruktskall, aprikos og krydder. Bra fyldig og virkelig levende Oremus med denne svært utmerkede syren som virkelig frisker opp og gir skikkelig energi i den herlige frukten med smeltet karamell, moden aprikos, nektar, strå, nellik og krydder som sjelden oppleves. Svært dyp med lang og kompleks utgang. Nydelig vin!
Poeng: 95

 

Vin: Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2000
Region: Tokaj, Ungarn
Pris: Ikke tilgjengelig
Importør: Winetailor as
Produsent: Tokaji Oremus
Alkohol:11.50% Sukker:148.0 g/l Syre:8.4 g/l
Druer: muscat, hárslevelu, furmint, hã¡rslevelu, furmint, hárslevelu og muscat.
Beskrivelse: Levende Oremus der alt har satt seg og har funnet sine balanse med tørkede blader, tørket kaffe, tørket appelsinskall, nøtt, nellik og salter. Bra fyldig og balansert Oremus som bare roper glede med denne flotte syrekarakteren som holder munnfølelsen levende med herlig aprikos, nekter, melon, karamell, kaffe, tørket strå og salter. Lang og kompleks utgang. Denne vil leve i mange tiår. Flott!
Poeng: 94

 

Varenr: 9465502
Vin: Oremus Tokaji Aszu 6 Puttonyos 2008
Region: Tokaj, Ungarn
Pris: 749,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Produsent: Oremus
Alkohol:10.00% Sukker:230.0 g/l Syre:11.6 g/l
Druer: muscat, hárslevelu, furmint
Beskrivelse: Delikat og forførende Oremus med rett og slett deilig aromabilde med dette svært tydelige nøtteskallet som ligger over sirup, nektar, aprikos, solmoden eple, nellik, kjølig kaffe og salt. Bra fyldig og lett fetlaten Tokaj som smelter hjerter med denne herlige sirupaktige tonen med karamell, kaffe, aprikos, overmoden eple og krydder. Lang solid utgang. Syren utfordres i den varmere årgangen, men dette er så solid og herlig at man må smile. Spesielt anbefalt.
Poeng: 93

 

Varenr: 9273602
Vin: Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013
Region: Tokaj, Ungarn
Pris: 649,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Produsent: Tokaji Oremus
Alkohol:11.50% Sukker:148.0 g/l Syre:8.4 g/l
Druer: muscat, hárslevelu, furmint
Beskrivelse: Intens, frisk tilstedeværende på duft med aprikoser, sødmefull sitrus, vått jordgulv og lette sommerblomster. Middels fyldig vin med saftig, fetlaten og deilig munnfølelse av aprikos, nektar og nøtt. God friskhet på utgangen den lille fete utangen. Bra vin som har utviklet seg fint. Mer å hente her!
Poeng: 91

 

Varenr: 9273502
Vin: Oremus Tokaji Aszú 3 Puttonyos 2014
Region: Tokaj, Ungarn
Pris: 389,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Produsent: Tokaji Oremus
Alkohol:11.00% Sukker:121.2 g/l Syre:9.9 g/l
Druer: muscat, hárslevelu, furmint, hã¡rslevelu, furmint, hárslevelu og muscat.
Beskrivelse: Rik og tilstedeværende på duft med aprikos, nektar og meloner med lett sødmerpreg. Middels fyldig og sødmerik tokaji med aprikoser og meloner som sprer godt med glede med pene karamelltoner og mandeltoner på en god utgang. Nok friskhet til at dette gir glede. Pen vin.
Poeng: 89

 

Legg igjen et svar