Skip to main content

Det er senhøst! Løvbladene faller, regnet plasker på taket, og mørket kommer sakte men sikkert nærmere. Allikevel er det en tid som mange setter pris på. Hytteturer, endelig fyr i peisen, og høstens vilt er endelig klar for å settes fram til både familie og venner. Men noe mangler… Men ikke fortvil – nå er dagen endelig her! 

Årets Rhône og Provence lansering med totalt over 130 viner er torsdag 19 oktober på de syv spesialbutikkene til Vinmonopolet. Og i tillegg – en stor nyhet – den åttende spesialbutikken er her – nemlig den etterlengtede muligheten for nettbestilling av viner fra spesiallanseringer. Du kan lese mer om dette her. Og hvordan er kvaliteten på årets lansering fra Vinmonopolet? Innertier! Det skal jeg komme tilbake til.

Rhone-dalen ligger fantastisk til med flotte skråninger. Foto: Eirik Sand Johnsen

Generelt om Rhône

Rhônedalen er kjent for mange, og en tenker kanskje at det er en begrenset produksjon av viner i denne dalen. Nei, det er faktisk tvert i mot. Området er svært og er faktisk det nest mest produserende vinområdet i Frankrike med sine vinmarker som strekker seg i over 20 mil og innehar ca 75 000 hektar med vinmark. I hovedsak foregår vinproduksjonen i søndre del av dalen, mens ca 5% prosent av vinproduksjonen skjer i øvre del. Druer har sannsynligvis vært dyrket i Rhône i godt over et par tusen år, og de mest karakteristiske og tradisjonelle druene som dyrkes her er de røde druene Syrah, Grenache, og Mourvédre, Cinsault og Carignan samt de hvite druene Viognier, Marsanne og Roussanne. I tillegg dyrkes det ganske så mange andre røde og hvite druer her også for å gi litt forskjellig karakter i de ulike vinene. Druen som kanskje forbindes mest med området er den mystiske og lett krevende Syrah-druen der moderne DNA-teknologi holder en knapp på at Syrah faktisk har opphavet sitt fra selve Rhône.

Bredden med forskjellige vinområder, stiler og drueblandinger er også stor. Stort sett kan vi dele dalen i to, men også innad i Nord-Rhône og Sør-Rhône finnes det flere forskjellige uttrykk, kvaliteter og volum på vinproduksjonen.

Nord-Rhône

Nord i dalen er det smalt og bratt, og de beste vinmarkene ligger nære elven i bratte skråninger, og oftest på de sørvendte markene for maksimalt utnyttelse av solen. Det blåser også en voldsom vind igjennom Rhône, den berømte «Mistral-vinden», mens nordre delen blir skjermet av høydedragene rundt elven, er vinden mest et problem for de åpne markene i sør. Også temperaturmessig blir det en vesentlig forskjell – i nordre del blir det oftest kjøligere klima enn i sør.

I Nord-Rhône finner vi de fantastiske områdene – også kalt appellasjoner og Crù er – Hermitage og Côte-Rôtie som lager verdenskjente røde viner, men også viner fra blant annet Cornas, Crozes-Hermitage og St.-Joseph drikker flott til ulikt type viltkjøtt. I tillegg kommer Rhônes kanskje beste hvite viner fra Condrieu, et område som ligger sør for Côte-Rôtie.

Det er Syrah som er den eneste røde druen som er lovlig å dyrke her i nordre del, mens Viogner er dronningen av hvite viner, gjerne med hjelp av prinsessene Marsanne og Roussane. Det er faktisk tillatt å blande inn litt grønne druer i de røde vinene, men det gjøres sjelden lengre.

Vinene fra Côte-Rôtie oppleves som pur elegant kraft, dette er viner med fylde og eleganse  sammen med herlige mørke frukter med en del flotte røyk og kryddertoner.

Hermitage viser ofte mer maskulinitet enn vinene fra Côte-Rôtie, med mørke kraftige bær, og gjerne med et animalsk preg i ungdommen med mye trøkk og konsentrasjon. Disse kan lagres svært lenge.

I apellasjonen Crozes-Hermitage lages det ofte litt mer volum av vinene, med vinmarker som ligger rundt skråningene til Hermitage. Vinmarkene til denne apellasjonen ligger både i skråninger, men også på noen flater. Spesielt vinene i skråningene gir viner med god konsentrasjon og viner som kan oppleves som ganske tanninrike.

St.-Joseph området begynner å komme seg nå, etter at det ble herjet med på 80-tallet. Området ble kraftig utvidet, og mistet mye av sjarmen og særpreget vinene herfra tidligere hadde hatt. Noe har skjedd i den siste tiden, og det lages ikke bare volumviner her lengre, men også viner med herlige mørkerøde frukter med bra konsentrasjon. Denne lanseringen viser faktisk flere supre viner fra St.Joseph og enn så lenge – til en meget god pris.

I Cornas lages det litt mindre mengde viner, og området ligger helt nederst mot Sør-Rhône. Dette kan merkes noe på vinene, som kan få et litt varmere uttrykk. Men de beste vinene har mye av karakteren som en finner i vinene fra Hermitage – kraftfulle og store.

Kanskje synes du at de hvite vinene fra Condrieu er litt dyre. Ta en titt på sosiale medier og se hvordan vinplantene ligger i skråningen på store steinterrasser, da skjønner du at dette er tidskrevende og krever mye arbeidskraft for å få druene trygt ned til vineriene. Dette arbeidet koster også, og heldigvis er kvalitene på vinene så høye at prisene vi har her i Norge lett kan forsvares. Vinene er på det beste rike og fantastisk utrykksfulle med god konsentrasjon og særegenhet.

Domaine Jamet. En av de mest anerkjente produsentene i Côte-Rôtie. Foto: Domaine Jamet

Jamets fantastiske vinmarker. Foto: Domaine Jamet

Sør-Rhône

For mange nordmenn så er områdene i Sør-Rhône mer kjent da vinene er ofte mer tilgjengelige – både på grunn av at de modnes tidligere og ikke minst ofte har en hyggeligere pris. Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueras, og de to områdene i vestre del av Sør-Rhone, Tavel og Lirac er velkjent.

Men for nordmenn flest er nok det mer generiske og store området Côtes du Rhône mest kjent. Ikke rart, da viner fra områdene Côtes du Rhône består av over 50% av all produksjon i Sør-Rhône og det lages mange millioner flasker i året fra i mellom 5000-6000 produsenter. Det sies seg selv at kvaliteten herfra kan være svært variable, men vi ser at det virkelig kan lages god vin hvis motivasjonen er tilstede. Domaine Jamet viser dette ettertrykkelig under denne lanseringen. Det er forøvrig også plotter i Nord Rhône der det kan lages viner under denne betegnelsen, som Jamet gjør. I tillegg er det vinmarker rundt en rekke landsbyer som går under appelasjonen Côtes du Rhône Villages, der vinene ofte har høyere kvalitet og bedre uttrykk en fra Côtes du Rhône.

Chateauneuf-du-Pape er en stor appelasjon med ulik jordsmonn, vinmaker-teknikker, men også med bruk av litt forskjellige druer der det faktisk er tillatt med over 13 forskjellige druetyper i vinene. Dog er Grenache majesteten, gjerne med litt Syrah og Mourvèdre i birollene. Selv med litt forskjellig utrykk kan vinene herfra betegnes som rike og modne med krydrete røde bær og med stort sett alltid høy alkoholprosent, noe dagens produsenter forsøker å gjøre noe med. Men mange liker disse vinene, som ofte modnes ganske raskt og kan drikkes relativt unge.

Mange eldgamle vinstokker i Rhone. Foto: Eirik Sand Johnsen

I Sør-Rhone er det som nevnt et varmere klima, men området er tilpasningsdyktig og flere av vinmarkene har lag med steiner på toppen som tar i mot solen og varmen som kommer – de kjente «Galets«. Disse store runde steinene ligger ofte over en sandholdig leire og jord. En annen utfordring i sør kan være tørke, men også som tidligere nevnt – den heftige vinden som skyter fart fra dalen i nord og treffer plantene her i sør på en umild måte som er vanskelig å håndtere.

Det er vanskeligere å gi et klar svar fra hva du kan vente med viner fra sør. Det kan brukes en rekke druer, selv om det i hovedsak er Grenache som har hovedrollen og Syrah og Mourvèdre som lurer i bakgrunnen. I tillegg kan du ofte få viner med noe Cinsault for å gi fersk rød frukt i vinene. Varmen og utfordringene gir også en del forskjellige variasjoner i vinmaker-teknikker med forskjellig fermenteringsmåter og modningsalternativer. Men sikre valg er viner fra velkjente produsenter som har marker i Chateauneuf-du-Pape og Gigondas samt viner fra Côtes du Rhône Villages.

Christophe Curtat – mannen bak en av de største overraskelsene under denne lanseringen med hans St.-Joseph Nomade. Foto: Moestue Grape Selections

Årganger i Rhone

Denne lanseringen består i hovedsak av fire årganger – 2013, 2014, 2015 og 2016. I korte trekk er det ganske forskjellige årganger, der 2015 er helt klart totalt sett den beste årgangen siden 2010. Det blir nevnt at noen sammenligner årgangen med den legendariske 1978, som det også ble sagt om 2010-årgangen i sin tid. Slike sammenligninger må en gjerne ta med en klype salt, men det er ingen tvil om at denne årgangen blir særdeles bra for både Sør og Nord-Rhône! Vinene preges av flott konsentrasjon, fasthet og balanse, og selv om varmen kommer litt igjennom i noen viner, vil dette sannsynligvis blåse over etter noen år i kjelleren.

Noen derimot vil nok kanskje like mer det kjølige uttrykket i 2014-årgangen, som for meg var en meget positiv overraskelse på vinene fra Nord-Rhône. Vinene fikk et meget godt uttrykk med en god syre som balanserte vinene godt. Tanninene er til stede, men på langt nær så påtrengende som i 2010 og 2015. Det var også generelt lite grønne toner. For Sør-Rhône sin del var nok 2014-årgangen mer vanskelig, der vinene som nå ble smakt fikk litt grønt preg og manglet litt konsentrasjon og trøkk, spesielt på midtpartiet.

2013-årgangen er en god mellomårgang der spesielt vinene i Nord-Rhône gir modne og balanserte viner med akkurat passe god konsentrasjon og kompleksitet, og med en herlig syre. I sør-Rhone var det litt vanskeligere også dette året, men vinene som ble smakt herfra var forsåvidt av god kvalitet.

Rhone – en av verdens store vinområder med kulturarv og historie. Foto: Eirik Sand Johnsen

Matfølge

Som nevnt har viner fra Rhône-dalen forskjellige kvaliteter og uttrykk, men på generell basis synes jeg at mange av vinene spesielt fra nord passer helt ypperlig til forskjellige viltretter med dens kraftige og smaksrike stil. Men det er vanskelig å generalisere da vi også har litt forskjellig vilt, for eksempel småvilt (hare, rype, villsvin osv), storvilt (elg, reinsdyr, hjort, rådyr) og forskjellige fugl-typer som krever forskjellig kvaliteter av av vinfølget. Vinvalget spørs følgelig også om maten servers som helstekte, pannestekte, eller for eksempel gravet – og nevnte jeg tilbehøret?

Mye av viltkjøttet kan være mørt og magert, og trenger gjerne litt modne runde og rike viner. Noe helt raske forslag er at jeg synes viner fra Côte-Rôtie passer nydelig til reinsdyr, og med hjort kan viner fra de fleste områdene i nord samt Gigondas i sør passe utmerket til. Elg er jo kanskje den minst viltaktige herren, så her kan du finne en vin du også liker til vanlig storfe, men vil du derimot ha en vin fra Rhône kan viner fra St.-Joseph passe fint. Rype mener jeg vil passe utmerket med en vin fra både Hermitage og Croses-Hermitage samt til rådyr kan du prøve en St.-Joseph eller forville deg sørover til en vin fra Chateauneuf-du-Pape.

Provence

Et annet hovedfokus til vinmonopolet under denne lanseringen er også området Provence som ligger fint til nede ved middelhavet som gjerne blir beskyttet av en rekke høydedrag nedover kyststripen. For eksempel har Bandol har over 3000 soltimer i året, men får hjelp av en fuktig bris fra havet som kjøler ned druene samt beskyttelse av nevnte høydedrag mot Mistral-vinden. Jorden er litt karring og steinete, og gir god drenering. Jordsmonnet er av kalk og sandstein. Både hvite, Rosè og de røde vinene fra Provence er meget anerkjent i vinverden. Det er faktisk vanskelig for vinmonopolet og importører å få tak i viner fra Provence, da mange av disse vinene aldri blir importert, men går til det yrende kyst- og turistlivet rundt middelhavet. Vinmonopolet hadde også fokus på Bandol i sommer, men vinene som lanseres nå har enda mer trøkk og konsentrasjon i seg, og vil passe ypperlig til de siste høstdagene i 2017.

Konklusjon

Det finnes allerede en god del Rhône-viner på bestillingsutvalget men jeg synes allikevel at Vinmonopolet greier med denne lanseringen å komplimentere bestillingsutvalget på en fortreffelig måte med særdeles god kvalitet på vinene som lanseres. Her er det viner for en hver smak og lommebok, både for de som liker de litt mer varme, men tilgjengelige vinene fra Sør-Rhône til de som liker kraftige, men elegante viner fra Côte-Rôtie. I tillegg har Vinmonopolet funnet flere hvite perler fra St-Peray og Condrieu.

 

Smaksnotater

Tre flotte representanter for hvit Rhone blir lansert torsdag 19 oktober.

Hvite viner

Vernay Condrieu Coteau de Vernon 2015 – Nord-Rhône – 1100,30 kroner

Dette ansees av mange å være den aller beste vinen fra Condrieu og skuffer absolutt ikke i denne årgangen. Druene – 100% Viognier -kommer fra 2 hektar vinmark, der vinstokkene er i mellom 50-80 år gamle vinstokker. Vinen lagres på 25% nye fat i mellom 12 – 18 måneder. Ca 8000 flasker lages årlig av denne vinen.

Her får vi en gyllen farge på vinen som er meget rik og svær på nese. Ikke aggressiv, men kommer tydelig og bredt opp av glasset, som en stor pompøs dronning. Store generiske modne frukter med aprikos, pærer, gule blomster og herlig hvit pepper som preger den flotte nesen. Vinen er konsentrert, og har en stor oljete tekstur, der vinen bare vokser og vokser i munnen. Vinen viser fantastisk kompleksitet med flere lag med store modne gule frukter, røyk og mineraler. Bra syre her, som balanserer vinen på en ypperlig måte. En lang utgang også. En fantastisk flott vin som vil lagre lenge. 24 flasker tilgjengelig. 95 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Clos des Papes Chateauneuf-du-Pape 2016 – Sør-Rhône – 620,80 kroner

Clos des Papes, er kanskje en av de store hvite vinene fra Sør-Rhône og har en drueblanding fra de fem hvite store druene i området. Clos des Papes har faktisk blokkert maloaktisk gjæring på denne vinen som har en gyllen, mørkere kjerne på fargen med en aromatisk preg med fersken, melon, lett honning og herlige salter på nesen. Stor konsentrasjon, med en godt oljete tekstur. Nesten litt tung og dyp, med aprikos, røykboks, og med et steinete og saltet preg på en lang utgang. Syren er akkurat nok tilstede, og balanserer vinen fint. Denne lagrer utmerket og vil nok vokse litt med tiden. 120 flasker tilgjengelig. 93 poeng.

 

Ch. de Montfaucon Lirac Le Vin de Madame la Comtesse de Montfaucon 2015 – Sør-Rhone – 389,90 kroner

Druene herfra kommer fra Gamle Clairette-vinstokker. Vinstokkene er faktisk så gamle at eieren ikke helt vet selv, men vinstokkene er trolig vesentlig eldre enn 1870. Ganske vilt faktisk. Fatene som brukes er gamle fat fra den legendariske søtvin-produsenten Chateau d’Yquem og vinen lagrer på disse fatene i 6-7 måneder. Loven for vinproduksjon i Lirac sier at det ikke er lov å lage kun vin på Clairette, så eieren skal mer eller mindre motvillig ha blandet inn 1% Grenache Blanc. Eller har han det…

Rike generiske gule frukter på nese med dyp konsentrert frukt. En stor oljete tekstur, med litt store runde mørke gule modne frukter som vokser og vokser i munnen. Går over i en flott utgang med litt sjø, mineraler, og en antydning til litt gjær og nøtt. Dette er en virkelig flott vin som du til og med får en god del røverhistorier på kjøpet som du kan fortelle om over middagsbordet. 60 flasker tilgjengelig. 92 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. de Bellet Baron G 2016 – Provence – 380,10 kroner

Denne vinen har en blanding på flere typiske hvite druer fra Provence-området og er lagret 10 måneder på eikefat. Vinen er rik og oppleves som stor med friske gule frukter. Middels konsentrasjon, men har en fin dybde i frukten. Vinen er balansert med gule frukter, litt epler, lime og på kanten stikkelsesbær med en herlig syre. En elegant utgang på denne harmoniske vinen. Et meget bra kjøp. 240 flasker tilgjengelig. 92 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Kesner Heintz Vineyard Chardonnay 2015 – California – 620,70 kroner

Vinmakeren til berømte Kistler, Jason Kesner lager selv viner med druer han har kjøpt fra den nesten like berømte vingården Heintz. Denne Chardonnayen er spontantgjæret på fat og videre lagret på brukte fat i 16 måneder. Vinen får en fin gyllen farge og er virkelig rik på nese, med stor konsentrasjon med melon, lett nøtt og toast. På paletten faller den litt igjennom opp mot hva nesen lover, men har fortsatt et godt trøkk med gule frukter, pærer og lett integrerte eiketoner. Jeg synes dette faktisk ble ganske så pent med litt slankere og elegant frukt enn mange av de pompøse amerikanerne. Dette er en god vin det. 120 flasker tilgjengelig. 92 poeng.

 

Gripa  St.-Peray Figuiers 2015 – Nord-Rhône – 341,80 kroner 

Dette er Gripa sin toppvin fra St.-Peray med en drueblend på 60% Roussanne og 40% Marsanne-druer. Vinstokkene er i gjennomsnitt 50 år gamle. Vinen har en moden gul farge og viser en rikhet på nese, med en flott frukt av fersken, melon og et lett nøttepreg. Mer moderat konsentrasjon på paletten, men vinen har en fin oljete tekstur med stenfrukter, bra flintpreg og lett hasselnøtt på en fin lang og fin utgang. En meget god vin for pengene. 174 flasker tilgjengelig. 91 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Jamet Condrieu Vernillon 2015 – Nord-Rhône – 679,90 kroner

Den legendariske Côte-Rôtie produsenten Jamet har hevet seg på den oppturen som Condrieu ser for tiden og har kjøpt opp vinmarker i området. Dog ikke så store plotter, og det lages kun 2000 flasker av denne vinen som er lagret i 12 måneder i brukte barriques som er mellom 2 til 4 år gamle samt noe på ståltank. Vinen har gjennomført maloaktisk gjæring, og er følgelig med 100% Viognier.

Vinen har en litt lysere gyllen farge en flere av de andre hvite vinene fra Condrieu, men også denne vinen er rik og aromatisk med mye blomster og med gule generiske frukter. Det er også litt stein og saltpreg på nese, som gir et virkelig harmonisk aromabilde. Medium konsentrert men har fin dybde med gule frukter, lett stikkelsbær, litt salt og noe brente toner. Også denne har den lille bitterheten som tilsynelatende preger disse vinene, men er forsåvidt ikke negativt med det. En god vin, som framstår litt slankere enn resten. 60 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Perret Condrieu Chery 2015 – Nord-Rhône – 551,40 kroner

Vinmarkene ligger på bratte terrasser nedover dalen. Denne vinen har lagring både på ståltank og fat. Vinen har en gyllen fin farge, er rik på nese og ganske så svær og lett pompøs. Her er det mye som kommer opp av glasset med preg av fersken og noe friske blomster. Også litt lime-preg faktisk. Ganske så konsentrert, med fin dybde i den gule frukten som får selskap av mineraler og lette bitre toner. Dette er en god vin, men kan kanskje være for spesielt interesserte. Men jeg liker den. 114 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Voge St.-Peray Fleur de Crésol 2015 – Nord-Rhône – 459,90 kroner

Denne vinen er laget av  100% Marsanne-druer som er plukket fra 70 år gamle vinstokker. Vinen er lagret i 16 måneder på franske barriques der 30% av fatene er nye. Vinen har en fin gyllen farge, rik på nese med litt aggressive spisse toner som kommer opp av glasset. Godt preg av gule blomster og hvite stenfrukter. Mer moderat på paletten med litt meloner, et lett nøtte og trepreg, men også noen forsiktige men delikat mineraler i vinen. Dette er en vin for fatelskere – mange vil like denne – en del vil synes det blir for meget – men jeg liker det sånt! Denne kan du lagre fint i 5 år. En god vin. Synes nå jeg. 96 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Mounir Côtes du Rhône Villages Inopia 2015 – Sør-Rhône – 275,10 kroner

Denne vinen er laget på 70% Grenache blanc og resten er en miks på Marsanne og Viognier-druer. Alkoholen er på 14% alkohol. Vinen er laget på en miks med franske eikefat og amphora og lagret på døde gjærceller. Vinen er er aromatisk og frisk, med en ganske så stor oljete nese med meloner og nøtter. Medium + konsentrert frukt med et ganske så oljete preg med gule frukter, mye smør, lett røyk og toastpreg. Dette kunne da virkelig ha vært en sentralburgunder, en Meursault? Morsom og et meget bra kjøp! 240 flasker tilgjengelig. 90 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Clos Sainte Magdeleine Cassis 2016 – Provence – 309,80 kroner

Clos Sainte Magdelaine ligger ved kysten i Provence, og tror du eiendommen blir plaget av villsvin som spiser druene? Nei, faktisk ikke. Det skal visst nok sigende være sel (sic) som kommer opp fra stranden og spiser druer. Sært!

Vinen er laget med forskjellige hvite druer og lages 100% på ståltank der vinen lagres i mellom 10-15 måneder. Vinen er ganske aromatisk med en god fruktighet, der litt sitrus og blomster preger nesen. Middels kosentrasjon men vinen har en fin dybde i frukten, og oppleves fruktig og behagelig. Vinen har en lang og harmonisk utgang. Denne har du til forskjellige fiskeretter. Bra levert. 240 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

Clos Sainte Magdeleine Cassis Bel-Arme 2015 – Provence – 391,40 kroner

I Utgangspunkt et hakk opp fra forrige vin, med deres Bel-Arme som omtales som en enkeltvinmark. Vinen består av flere hvite druer, men i hovedsak Marsanne med druer fra vinstokker som er over 50 år gamle. Vinen er lagret på sementegg og bunnfallet blir rørt minst en gang i uken. Her er det rik frukt som kommer opp av glasset med litt bitre blomster og sitrusfrukter. Også bittelitt parfyme og mineraler. Medium konsentrasjon med en fin dybde der gule epler, sitrusfrukter og mineraler leder an. En forfriskende vin dette, med helt grei syre og god lengde, men kanskje en anelse bitter. Denne trenger nok litt mer tid enn 2016-årgangen for å utvikle seg. 240 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

Ch. Simone 2014 – Provence – 442,10 kroner

Ch.Simone ble faktisk drevet av en norsk kvinne som sammen med sin franske mann drev vingården i 40-50 år. Nå er det sønnen som har overtatt, og ryktene tilsier at karen snakker perfekt Kristiansundersk.

Vinen har en mørkere gul farge, med litt sjy frukt på nese, men en kjenner at det brummer litt under panseret. Med litt tid vil det nok løsne også aromamessig. Forsiktige blomster, litt nøtt, lett marsipan og mineraler. Medium konsentrert på paletten med mørkere gule frukter og litt moden aprikos. Bra utgang og grei syre. Dette er en ganske spesiell vin med særpreg. 240 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

L’Echevin Côtes du Rhône Villages Saint Maurice Guillaume de Rouville 2016 – Sør-Rhone – 251,90 kroner

Vinen har 1/3 hver av Roussanne, Marsanne og Grenache Blanc druer og med en liten dæsj Viognier på kjøpet. Vinen er lagret på forskjellige fat og det er laget noen få tusen flasker av denne vinen. Gyllen gul på farge, en rik nese med ganske så behagelig og leken frukt med aprikos, noe blomster, og fine mineralske toner. Vinen har litt lavere konsentrasjon enn forventet, men har en behagelig elegant frukt, med lett oljete tekstur med melon, aprikos og lett fatpreg. Mangler som nevnt noe konsentrasjon, men tar det igjen på sjarmen. En skikkelig god vin for pengene. 180 flasker tilgjengelig. 89 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Charvin Côtes du Rhône 2016 – Sør-Rhône – 275,70

Vinplottene til denne vinen ligger utenfor Chateauneuf-du-Pape og druene kommer fra over 80 år gamle vinstokker. En god del forskjellige hvite tradisjonelle druer går til denne vinen som viser en medium intensitet på nesen, med melon og lette sitrusfrukter. Medium- konsentrasjon med ganske så harmonisk steinfrukter. Mangler kanskje litt syre, men drikker godt denne altså. 120 flasker tilgjengelig. 87 poeng.

 

Gripa St.-Peray Pins 2016 – Nord-Rhône – 279,80 kroner

St.-Peray ligger i Sørligste delen av Nord-Rhone og denne vinen kommer med druer fra 40 års gamle vinplanter og har gjennomgått maloaktisk gjæring før den ble lagret 8-9 måneder på ulike fat. Vinen oppleves som rik, og kommer bredt opp av glasset med harmonisk tropisk frukt og et fint mineralsk steinpreg. Litt tilkneppet på paletten, og trenger nok et lite år for å våkne opp. Melon og aprikospreg, en kort men god utgang. En bra vin dette. 240 flasker tilgjengelig. 86 poeng.

 

Seminaire Côtes du Rhône Fleur de Viognier 2016 – Sør-Rhône – 188,10 kroner

Aromatisk vin med litt gule aprikoser, sitrusskall og lett parfymepreg. Litt lav konsentrasjon, med gule og grønne frukter med litt fersken og lett røyktoner. En bra, men litt ukomplisert vin. 120 flasker tilgjengelig. 85 poeng

 

Rose viner

Ch. Simone 2016 – Provence – 428,50 kroner

Så du hadde trodd du hadde smakt alt av rosè? Neppe, denne eksklusive Rosè-vinen til merkbare 430 kroner er laget på hele 12 forskjellige druer – her kan nevnes Syrah, Cabernet Sauvignon, Mourvédre, og så videre. Vinen er fatlagret i 6-8 måneder og har fått en mørk rosa farge. Vinen har herlige frukter av jordbær og bringebær på nese. Virkelig konsentrert! Middels konsentrasjon på paletten med flotte jordbær og litt mørke kirsebær med en bra lengde. Dette er en helt spesiell Rosè som vil lagret i mange år og er vel strengt talt en lettere rødvin. Kjøp et par flasker å legg i kjelleren. Dette er en helt spesiell Rosè, finnes det bedre kvalitet? 92 poeng.

 

Moulin la Viguerie Tavel Les Falaises de Braise 2016 – Sør-Rhone – 221,30 kroner

Denne Rosè-vinen er middels intens med et klart jordbærpreg. Middels konsentrasjon med jordbær og lette grønne frukter. Denne synes jeg faktisk kan lagre godt de neste 3 årene. Helt grei Rosè. 86 poeng.

Hermitage, Cornas og 2x Chateauneuf-du-Pape.

Røde viner

Chave, Jean-Louis Hermitage 2014 – Nord-Rhône – 1431,80 kroner

Druene til legenden Chaves Hermitage kommer fra flere av de store vinmarkene i Hermitage, med hovedvekt på druer fra l’Hermite, Bessards og Meal, men også noe druer fra Peleat og Beaume. Vinen lagres i 26 måneder i barriques, derav 5-15 prosent av fatene er nye.

På nese er vinen en tøff negl enda, mye trøkk med mørke plommer, anis, lær og noe øvrig animalsk preg. På paletten er vinen dypt konsentrert med forførende bjørnebær, urter og kraftige kryddertoner. Litt kjøtt også. Vinen har en  herlig kompleksitet og er herlig lineær – denne vokser ikke, men er bare svær tvers igjennom. Det vil liksom aldri slutte! Vinen har en relativt kjølig preg som passer den utmerket – kan 15`årgangen bli altfor svær? Vinen har en lang og herlig utgang. Det som trekker litt ned er at vinen har et ørlite grønt preg, men som trolig vil forsvinne med et tiår i kjelleren. Svært lagringsdyktig vin. 120 flasker tilgjengelig. 95 poeng.

 

Allemand Cornas Reynard 2013 – Nord-Rhône – 914,50 kroner

Cornas kanskje aller beste produsent henter druer fra vinstokker som ble plantet blant annet i 1900 og 1960. Vinen lagres på store fat som brukes i ca seks sesonger. Druene fermenteres hele og Allemand bruker lite svovel i vinene sine som er svært ettertraktede og blir kvoterte i Norge. Vinen er mørk som i graven på farge, stor og intens på nese med raffinerte kirsebær, bjørnebær og krydder – en fantastisk herlige eleganse som en blir litt forelsket i. Konsentrert med stor frukt med modne kirsebær, skogsbær og krydder på paletten som er rett og slett delikat og forførende. Litt grønnere skjær her, men overhodet ikke negativt. Litt lys sjokolade og lær på en flott utgang. Dette er herligheten selv. 36 flasker tilgjengelig. 95 poeng SPESIELT ANBEFALT.

 

Mounir Chateauneuf-du-Pape Arioso 2014 – Sør-Rhône – 1246,90 kroner

Mounir er en negociant fra burgund som i senere år har kjøpt og leid vinmarker i CdP. Denne herligheten kommer med druer fra 70 år gamle stokker og vinen lagres blant annet 5-6 måneder på bunnfall. Det er de tradisjonelle Grenache, Syrah og Mourvèdre-druene som teller her.

Dette er noe absolutt noe helt annet enn jeg noen gang har luktet av en CdP før. Dette er jo noe burgundersk?! Intens, tydelige nese med superfokuserte bær med deilige bringebær, kjølige kirsebær, en herlig mineralitet og et snev av kanel. Dette var et meget bra aromabilde altså! På paletten er vinen stor og kraftig og forvandler det litt kjølige uttrykket til noe superdelikat og ganske så særpreget. Spicy med litt umodne plommer og perfekte bringebær preger vinen, og tanninene er faste og vinen har en bra balanserende syre. Ja. Det er fat her. Noen vil synes det er alt for mye. Jeg liker sånt, og synes det kler vinen. Følgelig vil det hjelpe når fatpreget blir noe mer integrert, men uansett er dette en flott vin allerede nå. En kan bare tenke seg hvordan dette blir i 15-årgangen. Milde måne… Uansett 14`er en knakende god vin. 60 flasker tilgjengelig. 94 poeng. For nå. 

 

Jamet Côte-Rôtie 2013 – Nord-Rhône – 749,90 kroner

Denne flotte kvalitetsprodusenten fra Côte-Rôtie lager kanskje noen av de flotteste vinene denne apellasjonen kan by på sammen med Guigal. Jamets ypperste – Côte-Rôtie Côte Brune ble dessverre ikke testet under denne smakingen, men lillebror leverer den. Denne her er lagret i 22 måneder på nye og brukte barriques og Syrah-druen herfra gir en sjarmende intens nese med lysere kirsebærfrukt, spicy bringebær og lett elegante blomstertoner. Dette lukter herlig! Vinen er konsentrert med forførende sødmefulle kirsebær, lett bringebærpreg og syren oppleves som meget bra sammen med tilstedeværende tanniner. Jeg tror vinen vil legge godt på seg med mange år i kjelleren – men er og vil være – en knakende god vin! 480 flasker tilgjengelig. 93 poeng. For .

 

Voge Cornas Vieilles Vignes 2015 – Nord-Rhône – 649,90 kroner

Voge er en gammel og tradisjonell produsent som ligger på den andre siden av gaten fra Chave. Vinen er lagret 20 måneder på franske eikefat, derav ca 20% er nye fat. Vinen har en litt sjy nese, men noe forførende spisse mørke plommer og lakris som trenger igjennom. Ganske så konsentrert på paletten med fin dybde og herlig struktur i vinen. Du kjenner virkelig kleshengeren i denne vinen som holder alt oppe! Stor varme sødmefulle frukter med bjørnebær og modne kirsebær som gir en fin eleganse til vinen. Litt alkoholstikk, men skjemmer ikke vesentlig. Vinen har en litt kortere utgang en forventet, men dette er en absolutt flott vin. 360 flasker tilgjengelig. 93 poeng.

 

Clos des Papes Chateauneuf-du-Pape 2014 – Sør-Rhône – 740,70 kroner

Som nevnt under den hvite utgaven er Clos des Papes en av de store kvalitetsprodusentene i CdP. Drueblenden på denne røde utgaven er 50% Grenache, 20% Cinsault, 15% Syrah og 15% Mourvèdre. Denne vinen har startet modningsprosessen først i ståltank før 12 måneder i store eikeliggere. Et par måneder følger den ferdige blenden i ståltank før tapping på flaske. Vinen viser en herlig delikat frukt som kommer forførende og stort opp av glasset – med et ganske så presist uttrykk. Her er det elegante modne bringebær, mørke kirsebær, litt blomster som preger nesen sammen med en tanke nellik. Dette er en virkelig sjarmør aromamessig! Vinen har en middels konsentrasjon med bra dybde. Den litt hule følelsen i mellompartiet som flere CdP viser i 14-årgangen, finnes ikke her. Fin saftige røde bær og noe krydder der alt er i balanse sammen med syre og tanniner gjør dette til en meget god vin! 240 flasker tilgjengelig. 93 poeng.

 

Janasse Chateauneuf-du-Pape Chaupin 2015 – Sør-Rhône – 498,50 kroner

Janasse tuller ikke – dette er 100% Grenache druer fra vinstokker som er i mellom 70-110 år gamle vinstokker. 65-80 % av vinen modnes på store eikeliggere, resten går i 600 liters fat. Faktisk så er 40% av de plukkede druene i hele klaser, en gammel tradisjon som begynner å bli lett populær igjen som kan medføre mer eleganse i vinene. Denne CdP`en er er stor og bred – her kommer jeg! En skikkelig typisk 15-årgang på nese, men mørkere røde intense frukter med en fin nerve. Medium + konsentrasjon med litt varmere modne mørke bringebær, helt på den mørke siden av plommer og herlige asiatiske krydder. Litt varmere stil og bittelitt alkoholstikk, men det gjør ikke noe spesielt ugagn det. Jeg synes dette er ganske så delikat og forførende – absolutt en god vin! 120 flasker tilgjengelig. 93 poeng.  SPESIELT ANBEFALT.

 

Pegau Chateauneuf-du-Pape Cuvee Reservee 2013 – Sør-Rhône – 479,90 kroner

En av de gode produsentene av CdP lager denne vinen med 85% Grenache, 9 % syrah og resten er en dæsj Mourvèdre og Cinsault. 90% modnes på store eikefat, og resterende 10% av vinen lagres på små fat i 18 til 24 måneder. Her er det store forførende frukter, med røde parfymerte bær med mørke plommer, lett nellik og lakris. Virkelig en god nese på denne! Ganske så konsentrert og kompleks. Her er det modne røde bær, litt plommer, og lett pepper på en lang og fin utgang. Tanninene framstår som vel integrerte allerede, og syren balanserer vinen godt. Jeg synes faktisk 13´-årgangen viser bedre takter enn 12-årgangen som ble vel plump. Bra laget i denne gode mellomårgangen! Meget god vin. 360 flasker tilgjengelig. 93 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Clape Cornas Renaissance 2014 – Nord-Rhône – 539,40 kroner

Den sagnomsuste Clape er helt der oppe av kvalitetsprodusenter i Cornas og eier idag bare ca 8 hektar vinmark, men som til gjengjeld ligger i bratte skråninger på steinterrasser med et flott jordsmonn av granitt. Men det er krevende – alt må følgelig gjøres for hånd her. Vinplantene er ikke alt for gamle, i gjennomsnitt 12 til 20 år. Vinen lagres på gamle fourdres fat i 22 måneder og denne vinen oppleves som rik og aromatisk med lett blomster, krydrete kirsebær, noe plommer og lett lærpreg. Ganske så forførende på nese! God konsentrasjon med fin fruktighet i vinen med flotte kirsebær, herlig krydder og lett trepreg på en lang utgang. Frukten henger nydelig igjen. Vinen har middels syrenivå og tanninstruktur. Denne vinen viser at 14-årgangen kler Nord-Rhône vinene på en ypperlig måte. Denne vil også nytes tidligere en flere andre årganger. Synes den drakk godt nå jeg. 60 flasker tilgjengelig. 92 poeng.

 

Combier Crozes-Hermitage Clos des Grives 2015 -Nord-Rhône – 393,50 kroner

Vinen er lagret i 12 måneder på  1/2 del nye fat, og resten på 1 år brukte fat. Vinen er stor og intens, med klare animalske toner på nesen – her er det blodig kjøtt som teller, og det er meget tiltalende! I tillegg preges aromaene av litt krydete mørke plommer. Vinen oppleves som medium konsentrert, men har en fin kompleksitet med stor sødmefølelse og faste tanniner. Plommer, herlige søte kryddertoner, lett fat og vaniljepreg på en lang utgang. Dette er en meget god vin dette. 300 flasker tilgjengelig, og er av en eller annen grunn allerede lansert og finnes på flere utsalg og i nettbutikk. 92 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Curtat St.-Joseph Nomade 2015 -Nord-Rhône – 355,30 kroner

Christophe Curtat er en liten og up and coming produsent i St.-Joseph der druene – følgelig 100% Syrahdruer – kommer fra 65-70 år gamle vinstokker. Vinen er lagret på litt forskjellige fatstørrelser. 20% av vinen modnes på nye franske eikefat, 20% på 1-3 år gamle fat og resten av vinen hviler og modner seg på større fat i 16-17 måneder. Vinen har en middels intensitet på nesen med flotte plommefrukter, lett parfyme og noe røyk. Ganske så tiltalende aromabilde! En herlig eleganse på paletten som overrasker veldig, men en stor munnfølelse som vokser godt. Nydelig fin mørk rød frukt der modne kirsebær er i hovedrollen sammen med litt kjøtt, lakris og røyk på en fin utgang. Syren er overraskende til stede og balanserer vinen og dens faste tanniner på en god måte. Sånn skal en høstvin være! Denne vil lagre godt. 240 flasker tilgjengelig. 92 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Gripa St.- Joseph Berceau 2015 -Nord-Rhône – 485,70 kroner

Denne røde vinen fra solide Gripa er lagret 12 månder på eikefat og viser en rik og kraftfull nese med mørkere rød frukt og animalske toner. Vinen er konsentrert, med lett søte røde og sorte bær med modne plommer og lakris i førersetet. Syren her oppleves som bra og vinen har faste tanniner som trenger tid for å integreres med resten. Gripa leverer virkelig i dette slippet. En stor og meget god vin dette også! 174 flasker tilgjengelig. 92 poeng.

 

Ch. de Montfaucon Chateauneuf-du-Pape 2015 – Sør-Rhône – 435,10 kroner

Denne vinmarken på 1,3 hektar er faktisk leaset for en periode, er naboeiendommen til «Domaine du vieux télégraphe» og er full av gamle vinstokker, blant annet fra 1930. Vinen har en drueblend, men er i hovedsak laget på Grenache-druer. Det er andre årgang Ch. de Montfaucon lager denne vinen som lagres på både barriques og større fat i 12 måneder. Vinen er rik på nese, med et forførende spisst krydder og flotte toner av mørke modne kirsebær og bringebær. Konsentrert med fin dybde i frukten med mørke røde litt saftige bær med deilige pepper og lærtoner. Nivå av tanniner og syre er mer mot middels. Vinen har nok litt varmere og rikere stil og får et lite alkoholstikk også, men tror dette går seg litt til jeg. En meget god vin dette! 120 flasker tilgjengelig. 92 poeng. 

 

Sang des Cailloux Vacqueyras Lopy 2015 – Sør-Rhône – 428,00 kroner

Vinen består av 80% Grenache og 20% Syrah druer der førstnevnte er fra 65 år gamle vinstokker og Syrah fra 40 år gamle stokker. Vinen lagres i 12-15 måneder på 450 liters eiekfat. Vinen er rik og floral med forførende mørke lilla-sorte frukter. Ganske så konsentrert med stor dybde og svær munnfølelse. Her er det skogsbær, lær, og litt kjøtt som utgjør den maskuline frukten. Faste tanniner, men mangler kanskje bittelitt syre, men det går fint. En flott vin dette! 120 flasker tilgjengelig. 92 poeng.

 

Gros Nore Bandol Cuvee Antoinette 2013 – Provence – 581,40 kroner

En gammel fransk bokser ved navn Alain Pascal har bygd opp sin egen vingård stein for stein og plotten Antoniette er høyt liggende parseller i vinmarkene hans og domineres av Mourvèdre, med gjestespill av 5% cinsault og 5% Grenache-druer.

Vinen er intens med stor maskulin frukt med mørke plommer og med litt kjøtt og lærpreg. Like tøff som bokseren selv dette på nese! Konsentrert frukt på paletten også, men stor mørk rød frukt, som også faktisk viser flott sødme og tiltalende maskulint preg. Dette er en strålende kjøttvin med stor konsentrasjon og fylde. En meget god vin for pengene dette! 240 flasker tilgjengelig. 92 poeng.

 

Kesner Halfmile Vineyard Pinot Noir 2015 – California – 620,70 kroner 

Denne amerikaneren er også med druer som Kesner har kjøpt inn til sitt soloprosjekt. Vinen er lagret 16 måneder på franske fat, derav 15% nye. Vinen er rik og viser en elegant sødme på nese med kirsebær, litt unge plommer og med et lett mineralsk innspill. Kesner greier også her å holde den røde utgaven hans med et relativt kjølig uttrykk med fine herlige litt friske kirsebærfrukter, lett animalsk og med et fint urtepreg på en lang utgang. En god vin dette også. 120 flasker tilgjengelig. 92 poeng.

 

Jamet Côtes du Rhône 2015 -Nord-Rhône – 329,90 kroner

Jamet er jo som nevnt legenden fra Côte-Rôtie, og dette blir jo på flere måter en mini-utgave med en vin som lages på 100% Syrah-druer. Vinen modnes 10-11 måneder på eikefat og viser en intens nese med lett parfymert preg og fantastiske kirsebær. Skikkelig tiltalende aromabilde! Vinen følger opp med middels konsentrert frukt, med bra dybde i frukten. Vinen vokser godt i munnen med kirsebær, skogsbær og flotte kryddertoner på en lang utgang. Du kjenner både tanninene og litt alkohol i finishen, men dette vil gå seg fint til om et Par års tid. Vinen mangler kanskje litt syre, men tror jeg må kalle denne vinen den beste Côtes du Rhône vinen jeg har smakt. En meget god vin – og selv om prisen høres litt dyr for hva det er – nei, dette er et meget godt kjøp! 360 flasker tilgjengelig. 91 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Delas St.-Joseph Sainte-Epine 2014 -Nord-Rhône – 525,00 kroner

Denne St.-Joseph vinen fra Delas har vært lagret 16 måneder på litt forskjellige størrelser eikefat. Vinen oppleves som stor og intens allerede på nese med generiske mørke røde bær, mye kjøttpreg og røyk. Middels konsentrasjon med perfekt modne kirsebær, skogsbær og lette kryddertoner. Det merkes at dette er en litt kjøligere årgang, som jeg synes kler denne vinen godt. Ikke så komplekse frukter, men med mindre utpreget tanniner vil passe bedre med viltet i år, en flere viner i 15-årgangen som kan trenge litt tid i kjelleren. Drikk denne mens du venter på 15. 120 tilgjengelig. 91 poeng.

 

Balthazar Cornas Chaillot 2014 – Nord-Rhône – 459,30 kroner

Dette er vinen fra bilmekanikeren som fant ut at han vil lage vin i stedfenfor. Høres ut som et fornuftig valg egentlig. Eget vineri har han bygd selv også, og han eier noe vinmark i Cornas der druene til denne vinen er lagret 16-18 måneder på fat. Vinen er medium intens på nese, med behagelige, litt ungdommelige kirsebær og lett røykpreg. Derimot ganske så konsentrert på paletten, med mørke kirsebær og solbær med faste tanniner på en fin utgang. Vinen mangler kanskje litt kompleksitet, men vil passe utmerket til mange av høstens viltmåltider. 120 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Gilles Cornas Chaillot 2014 – Nord-Rhône – 499,80 kroner

Hr.Gilles arbeidet hos Chave tidligere og eier selv 2,5 hektar vinmark med vinstokker som er i gjennomsnitt ca 40 år gamle, mens noen er eldre. Vinen lagres på 400 og 600 liters fat i 18 måneder.

Fargen avslører hva som skal komme her, skikkelig mørk og kraftig på farge og følger opp med en rik nese, med lett oppulent trekk. Mørke kirsebær, bjørnebær og et fint spicy krydder som sitter i. Konsentrert på paletten med flott preg av bjørnebær og urter. Et lite grønt preg, men ikke negativt for såvidt, og kan vokse seg til. Litt lær og pepper i utgangen på denne vinen som har faste tanniner og fin syre. Et lagringsobjekt dette. 120 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Charvin Chateauneuf-du-Pape 2014 – Sør-Rhône – 470,70 kroner

Charvin er en produsent som har tatt stegene oppover de siste årene og eier nå 8,2 hektar med vinmark i CdP og ytterligere 12 hektar innenfor Côtes du Rhône. Vinstokkene til denne vinen er ca 50 år gamle og det er Grenache som er i hovedrollen med litt hjelp av Syrah, Mourvédre og Vaccarese. Vinen er lagret i 18-21 måneder på betong. Kirsebær, bringebær, og et asiatisk krydder preger det tiltalende aromabildet. Middels konsentrasjon, men har en helt grei dybde og er en absolutt likendes vin med røde bær, litt umodne plommer og krydder. Denne vinen kom godt ut av årgangen, det den mangel på konsentrasjon og kompleksitet, tar den igjen på sjarmen. Mangler også litt tanniner, men det gjør at denne drikker ganske så godt tidlig. 120  flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Gros Nore Bandol 2013 – Provence – 352,90 kroner

Druene til denne vinen kommer fra samme marker som «Cuvee Antoinette» og dominerer også av Mourvédre, her 80%,  men har litt mer Grenache med 15% og med en liten dæsj Cinsault på 5%. Vinen er rik på nese, med ganske dyp mørk frukt og noe krydder. Sitter igjen med den store maskuline følelsen. Litt mindre konsentrasjon enn storesøster, men har fine mørke frukter og med en deilig syre som gjør vinen litt mer kvikkere enn søsteren, dog ikke like tøff. Flotte tanniner også her. En meget bra vin og kanskje et enda bedre kjøp pris vs kvalitet enn med storesøsteren. 240 flasker tilgjengelig. 91 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Simone 2013 – Provence – 444,60 kroner

Husker du den ganske så unike Rosè-vinen? Her er vi tilbake med samme oppskrift – 12 ulike druesorter brukes her altså. Syrah. Cabernet Sauvignon, Mourvédre og så videre… Vinen er lagret i mellom 18 til 24 måneder på eikefat. På nese er vinen litt over alt, rynker litt med øyenbryene over de fiffige syrlige bærene med delikate kryddertoner. Er det den spesielle drueblenden som gjør det? Medium+ konsentrasjon med sødmefulle og litt syrlige modne kirsebær, med faktisk et lett preg av røde epler og syrlige litt umodne norske jordbær. Lett sigarboks også. Bra med tanniner og syre her ja. Dette er virkelig en spennende vin til syrlig mat eller bare for å drikke noe gøy. 180 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Ch. de Bellet Baron G 2015 – Provence – 455,20 kroner

Denne vinen på Grenache og Folle Noire er fra vinstokker som er i gjennomsnitt 30 år gamle. Vinen er lagret på 500 liters fat i 14 måneder. Vinen har medium intensitet, men kommer opp av glasset ganske bredt og tungt med mørke aromatiske bær med skogsbær og litt modne kirsebær. Også godt med parfyme her. Konsentrert med litt mer søtladen røde bær enn hva nesen sier. Men vinen har en fin kompleksitet og lang og flott utgang. En god vin dette. 240 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Brunier / Vieux Télégraphe Chateauneuf-du-Pape Crau 2014 – Sør-Rhône – 635,10 kroner

Vinen er laget på drueblenden 65% Grenache, 15-20% Mourvèdre, 10% Syrah samt dæsjer med Clarette, Cinsault og noe annet. Vinen er modnet på ståltank i 12 måneder. Vinen viser delikate toner på nesen med modne bringebær, skogsbær og lett julekrydder. Ganske bra konsentrasjon, men faller godt i gjennom på mellompartiet. Får en følelse at denne trenger litt tid for å finne ut av det og den virker litt knytt med litt undermodne plommer, bringebær og lett krydder. Ganske elegant altså, men det mangler litt trøkk. 120 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

Brunier Chateauneuf-du-Pape Piedlong 2013 – Sør-Rhône – 499,50 kroner

Enkelt og greit her – 90% Grenache og 10% Mourvèdre. Vinen er lagret på ståltanker før 10-12 måneder på store eikeliggere overtar modningsansvaret. Vinen er rik, lett parfymert og floral, samt har en fin nese med modne bringebær og kryddertoner. Middels konsentrasjon med modne kirsebær og bringebær-frukter. Forsåvidt en bra sødmefølelse i vinen og tanninene strammer greit fra seg, men vinen mangler kanskje litt syre. Litt bitre, snev av grønne toner på utgangen. Men, en bra vin. 120 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

Marcoux Chateauneuf-du-Pape 2014 – Sør-Rhône – 475,10 kroner

Drueblandingen er i hovedsak Grenache med 85% av druene, mens resten er Mourvèdre, Cinsault og Syrah. Vinen lagres på betong og 30% på eikefat i 12 måneder. Til slutt får hele blenden seks måneder på betong før flasketapping. I dette året ble det ikke gjort enkelt-cuvèer så alle druene gikk i denne vinen, som alltids kan være positivt for en standard-vin.

Vinen har en typisk CdP aroma på nese med forførende krydret røde bær, med bringebær og jordbærpreg. Mangler litt kompleksitet og framstår litt hul i mellompartiet, men fruktene er relativt delikate med bringebær og kirsebær på en fin utgang. En god vin, men er litt vel ukomplisert. For rask nytelse denne. 180 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

Florane Côtes du Rhône Villages Visan Terre Pourpre 2015 – Sør-Rhône – 242,40 kroner

Denne karen eier 35 hektar med vinstokker, derav 31 hektar som faktisk er enkeltvinmark. Druene til denne vinen er hentet fra det høyestliggende partiet rundt eiendommen deres. Vinene er en miks på 80% Grenache og 20% Mourvèdre druer som kommer fra 60 års gamle vinstokker. Vinen er lagret i 18 måneder på både 600 liters fat og noen større fat.

Vinen har en fin fruktig stil med lysere røde bær og lett knuste steiner på nesen. Veldig behagelige aromaer her. Middels konsentrert frukt, men med bra dybde med mørkere røde bær, lett jordlig og med et herlig forførende pepper og lakrispreg. Dette er en meget god vin for greie penger! Supert kjøp! 240 flasker tilgjengelig. 90 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Mordoree Lirac La Reine des Bois 2015 – Sør-Rhône – 369,90 kroner

Denne vinen er delt på tre med en del hver av Grenache, Mourvédre og Syrah. Grenache er modnet i store fat, mens Syrah og Mordvédre-druene er lagret i både nye og brukte barriques. Vinen er rik og forførende på nesen med generisk røde frukter som oppleves som friske og behagelige. På paletten har vinen er middels konsentrasjon, med fine elegante røde bær og lett lakris. Ganske tydelige tanniner og fin syre her. Noe alkohol på ettersmaken, men det merkes kun lett. Denne går  svinekjøtt og lyst kjøtt. 120 flasker tilgjengelig. 90 poeng. 

 

Ch. Vignelaure 2011 – Provence – 320,70 kroner

Denne eiendommen er faktisk kjøpt opp av en svensk familie som nå driver vingården videre, med betydelig hjelp fra dyktige vinmakere. Drueblenden er  70% Cabernet sauvignon og 30% Syrah. Vinen er lagret 18 måneder på barriques.

Vinen er faktisk litt lukket på nese, men har noe stort under panseret med tydelige bjørnebær og solbær. Bra konsentrasjon med saftige solbær, jordlig preg og lett sigarboks. Også noe eik. Faste tanniner, jeg tror frukten varer fint jeg, så denne lagrer du fint i 5-10 år til. Til de store kjøttmåltidene. 240 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

L’Echevin Côtes du Rhône Villages Saint Maurice Guillaume de Rouville 2015 – Sør-Rhône – 242,40 kroner

Denne vinen kommer fra en eldgammel familiegård som har drevet med vin siden 1500-tallet. Denne vinen har faktisk en blend på 95% Syrah og med en liten dæsj Grenache. Druene vinifiseres enkeltvis før blanding, med modning på ca 18 måneder på fat.

Vinen åpner litt reduktiv på nese, men blåser fort over, og åpner opp med noen deilige mørke kirsebær, skogsbær, lett bjørnebærpreg og fine kryddertoner. Middels konsentrasjon med fin dybde og mørkere røde bær, noe animalsk preg og krydder på en lang og smattende utgang. Mangler kanskje litt syre, men har en fin tanninstruktur som er bra. Dette er en flott vin som mange vil like. Bare husk å la den åpne seg litt opp før servering. 180 flasker tilgjengelig. 89 poeng.

 

Gassier Costieres de Nimes Lou Coucardie 2014 – Sør-Rhône – 287,90 kroner

Vinen er laget med 55% Mourvédre-druer og resten er en blanding mellom Syrah og Grenache. Vinen er lagret på både barriques og noen større fat i hele 24 måneder. Vinen er ganske så intens på nese med forførende røde bær og med et lett mineralsk preg. Middels konsentrasjon, men har en fin dybde i frukten. Krydrete mørke kirsebær preger vinen med en bra syre og bitt i tanninene. En god vin til høstens måltider. 120 flasker tilgjengelig. 89 poeng.

 

Mordoree Lirac La Dame Rousse 2015 – Sør-Rhône – 319,90 kroner

Her deles det broderlig i to med 50% Grenache og 50% Syrah-druer, og følgelig fra 50 år gamle vinstokker. Vinen er lagret på ståltank. På nesen viser vinen en ganske så fruktig og elegant preg med kirsebær og lett skogsbær. Medium konsentrasjon med grei dybde i frukten med modne kirsebær og lett blomstret smak. Dette var godt det! Til svinekjøtt, hvitt kjøtt, og til og med til hvit fisk. 120 flasker tilgjengelig. 89 poeng. 

 

Ch. Leoube Rouge de Leoube 2016 – Provence – 239,00 kroner

Denne vinen er fra en stor eiendom der vinmarkene nesten går helt ned til stranden. Drueblenden er på 80% Syrah, 10% Grenache, 10% Cinsault-druer. Vinen er lagret i 12 måneder, i både store eikefat og på betong. Vinen er intens og kraftig på nese med dype bjørnebær og skogsbær. Også lett parfymert. Ganske så konsentrert med modne mørke skogsbær, lær og lett lakris på paletten. Også noe jordlige preg. Faste tanniner med middels syre. Dette er ikke en vin for alle, den blir kanskje litt grov og svær, men vil kle et hvert tungt kjøttmåltid helt ypperlig. 240 flasker tilgjengelig. 89 poeng.

 

Escaravailles Cairenne Le Ventabren 2015 – Sør-Rhône – 241,60 kroner

Druene til denne vinen kommer fra en enkeltvinmark med en drueblend på 70% Grenache, 20% Syrah og 10% Carignan. Vinstokkene til Grenache og Carignan-druene er 60 år gamle, mens vinstokkene til Syrah-druene er rundt 40 år gamle. Vinen er modnet kun på betong. Vinen oppleves som rik og har et floralt preg med lett krydrete røde bær og noe hvit pepper. Middels konsentrasjon, men ganske så sødmefull rød frukt med fine tanniner. Fin, litt varm utgang. Har kanskje litt lav syre. Denne vil passe fint til mer enklere kjøtttretter. Bra vin – dette også! 480 flasker tilgjengelig. 88 poeng.

 

Escaravailles Rasteau Heritage 1924 2015 – Sør-Rhône – 299,60 kroner

Dette er toppvinen til Escaravilles med vinstokker fra 1924 der også Grenache er helt sjef. Vinen lagres 12 måneder på betong. Denne er litt mer maskulin på nese en «Le Ventabren» med dypere mørke frukter, litt lær og mineralsk preg. Konsentrert frukt med faste tanniner og et relativt høyt alkoholnivå på 15% gjør nok at frukten føles litt vel varm med overmodne, litt vasse bjørnebær og mørke plommer. Dog vil den fungere godt til kraftige kjøttretter. 480 flasker tilgjengelig. Faktisk 10% av hele produksjonen det. 88 poeng. 

 

Florane Côtes du Rhône Villages Visan Florescens 2015 – Sør-Rhône – 221,40 kroner

Denne karen eier 35 hektar med vinstokker, derav 31 hektar som faktisk er en enkelt-vinmark. Druene til denne vinen hentes i midtpartiet av vinmarken hans og er en blanding på Grenache, Syrah og Carignan. Vinen lagres både på 600 liters fat, men også noe på ståltank. Vinen åpner rikt på nese med et deilig floralt preg og med ungdommelige bringebær og lett mineralske toner. Vinen er middels konsentrert, med relativt elegant frukt. Vinen kan oppleves som ukomplisert, men er absolutt tiltalende og interessant. Krydrete bringebær og lett mørk sjokolade preger paletten. Vinen har en fin lengde. Dette er en meget god vin for pengene! 120 flasker tilgjengelig. 88 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

L’Echevin Côtes du Rhône Villages Saint Maurice 2015 – Sør-Rhône – 221,40 kroner

Denne vinen kommer fra en familiegård som har linjer tilbake til 1500 tallet. Druene til denne vinen kommer fra en nordvendt vinmark som strengt talt kan betraktes som en enkeltvinmark. Drueblandinen er 65% Syrah og resten er Grenache-druer som vinifiseres hver for seg både på ståltanker og i 600 liters fat i 10 månder.

Vinen er lett sjy med røde forsiktige bær og på starten med litt reduktiv nese, men dette blåser raskt over. Middels konsentrasjon, men  vinen har en helt grei dybde i frukten allikevel. Litt slankere stil kanskje, med skogsbær, lær og fine kryddertoner. Kanskje litt lav syre, men vinen har fine tanniner. Jeg er sikker på at mange vil like denne vinen. 120 flasker tilgjengelig. 88 poengSPESIELT ANBEFALT. 

 

Montmartel Côtes du Rhône Villages Visan 2015 – Sør-Rhône – 239,90 kroner

Denne village vinen er en miks på 50% syrah og Grenache-druer der modningsstiden på ståltank er 12 måneder. Vinen oppleves som middels intens med florale toner og rødaktig frukt. Medium konsentrasjon, med litt varm rød frukt, men som ikke faller over til søtladen eller for plump preg. Skogsbær og mineraler er det også, med fin syre og tanninstruktur. Drikker godt denne de neste to årene til lysere type viltkjøtt. 240 flasker tilgjengelig. 88 poeng.

 

Charvin Côtes du Rhône 2015 – Sør-Rhône – 240,70 kroner

Som nevnt har Charvin også 12 hektar vinmark under betegnelsen Côtes du Rhône, og denne marken her ligger mot grensen til Chateauneuf-du-Pape. Grenache er i hovedrollen mens Mourvédre, Syrah og Carignan har biroller. Vinstokkene er gamle, noen fra 1920, men er i gjennomsnitt 40 år gamle. Charvin fermenterer druene i hele klaser og lagrer vinen i ca 18 måneder på betong. Vinen får et lite lysere preg på nese en forventet med florale toner, kirsebær og unge bjørnebær. Lav til middels konsentrasjon, men har en fin nerve allikevel og vokser utover på paletten. Blå-rød litt varmere frukt og noe hvit pepper. En vin som vil varme mange på en kald høstdag. Meget bra vin! 120 flasker tilgjengelig. 88 poeng.

 

Ch. de Montfaucon Lirac Baron Louis 2014 – Sør-Rhône – 294,90 kroner

Denne vinen kommer med en miks av tradisjonelle druer fra området – Grenache, Syrah, Cinsault, Carignan, Counoise and Mourvèdre. Druene er selektert fra gamle vinstokker som er fra 50 til 90 år gamle. Vinen er rik på nese med litt ungdommelige røde bær og med jordlig preg. Middels konsentrasjon med kjølige kirsebær og bringebær som mange vil like. Denne vinen går til lysere retter som for eksempel svinekjøtt. Ganske så tilgjengelig nå. 120 flasker tilgjengelig. 88 poeng.

 

Tempier Bandol 2014 – Provence – 352,90 kroner

Domaine Tempier er en svært anerkjent produsent av viner fra Bandol og denne vinen domineres av Mourvèdre og er lagret i 18 til 20 måneder på store eikeliggere. Stor og kraftige intense mørke røde bær på nese sammen med litt vokspreg og kaneltoner. Medium+ konsentrasjon med bjørnebær og undermodne plommer på paletten, men vinen har en fin syre som skinner greit. Faste tanniner. Også denne røde vinen fra Provence trenger tid for å sette seg litt. 240 flasker tilgjengelig. 88 poeng. For nå. 

 

Ch. Pradeaux Bandol 2011 – Provence – 371,70 kroner

Dette slottet har vært i virke siden 1752 og drueblandingen er på 95% Mourvédre og 5% Grenache. Vinen har vært modnet i hele 4 år på store eikeliggere faktisk. Vinen er ikke så spiss og intens på nese, men aromaene kommer litt bredt opp av glasset med bjørnebær, krydder, litt kjøttpreg og jordsmonn. Dette virker meget tradisjonelt og lite lekent. Middels til middels+ konsentrasjon med meget faste tanniner med litt generisk mørke sorte bær. Mye vin dette, men virker litt vanskelig og lukket enda. Lang utgang, men som blir litt monoton. Denne trenger litt tid for å åpne seg. 240 flasker tilgjengelig. 88 poeng. For nå. 

 

Gassier Costieres de Nimes Les Piliers Syrah 2014 – Sør-Rhône – 197,90 kroner

Vinen som lages i hovedsak på Syrah er litt lukket på duft, med mørkere røde bær og med litt floralt preg samt lett lakris. Middels konsentrasjon med fruktige røde bær og urter. Bra syre og tanninstruktur som holder vinen oppe. En bra vin for pengene dette. 240 flasker tilgjengelig. 87 poeng. 

 

Gripa Cerise -Nord-Rhône – 217,40 kroner

Greipa har også en fiffig rød vin. Vinlovene her sier at det ikke er lov å blande inn andre druer enn Syrah i en årgangsblend, så denne vinen med 50% Cabernet Sauvignon og 50% Syrah er en non-vintage vin. Men heldigvis for oss så stod det 2015 på korken under smakingen…… Så det gir vel et lite hint vel.. Vinen er medium intens på nese med lette parfymetoner og plommer. På paletten er det en lav til medium konsentrasjon med gode mørkerøde frukter. Vinen har et fint tanninbitt. Vinen oppleves kanskje som litt daff, men dette er en god vin for pengene dette også. 240 flasker tilgjengelig. 87 poeng.

 

Delas St.-Joseph Francois de Tournon 2015 -Nord-Rhône -359,40 kroner

Denne Syrah-vinen fra St.-Joseph er lagret på 1 til 3 år gamle eikefat, men også noe på ståltank. Vinen er ganske så rik på nese, med en miks av parfymert mørk rød frukt og kjøttfull nese. Middels konsentrasjon med litt generisk rød frukt der nok engang parfymen tar overhånd på frukten. Også litt vel mye sødme, her preger nok vinen av varmen. Jeg antar allikvel at vinen kan ha godt av litt lagring i kjelleren. Den har bra med tanniner, så hvis frukten varer vil det nok bli en bra vin av denne også. 120 flasker tilgjengelig. 87 poeng.

 

Seminaire Côtes du Rhône Villages Valreas Prestige 2016 – Sør-Rhône – 180,10 kroner

En ny generasjon har nå tatt over denne tradisjonsrike produsenten av viner i Sør-Rhone og det sies at kvaliteten har økt på disse vinene etter overtakelsen. Denne vinen kommer fra tre druer – 80% Grenache, 10% Syrah og likeså Mourvédre. Vinen har modnet seg i 12 måneder på ståltank. Vinen oppleves som rik og floral på nese sammen med unge kirsebær og plukkeklare bringebær. Verken konsentrert eller videre kompleks vin, men den har en fin rød frukt som leker på paletten. Denne drikker godt til enklere måltider, gjerne svinekjøtt. Bra vin. 240 flasker tilgjengelig. 87 poeng.

 

Grande Bellane Côtes du Rhône Villages Valreas Cuvee Sans Soufre 2016 – Sør-Rhône – 229,90 kroner

Denne vinen er av det morsomme slaget med 90% Syrah druer og 10% Grenache. Alt samles i ståltank som er totalt computerstyrt. Da vinen ikke er svolvet, bruker han en rekke vinmakerteknikker for at vinen skal bevares, blant annet sprøyter han Grenache inn i tanken. Eieren selv sier han greier å sove om natten, og mener at vinene skal greie å lagre seg uten tegn til brett eller voldsom rask modning. Vinen har litt middels intense skogsbær og jordlige toner på nesen, noe som følges opp på paletten med en fin fruktighet og godt balansert syre og tanniner. En morsom vin som du sikkert kan drikke ganske raskt. 240 flasker tilgjengelig. 87 poeng.

 

Ch. de Montfaucon Lirac 2015 – Sør-Rhône – 274,90 kroner

Også denne vinen er fra Lirac-produsenten ch.de Montfaucon og åpner litt sjy på nese med generiske lyserøde frukter. Middels konsentrert frukt, men har en bra fruktighet med kirsebær og lett jordlig snitt på en behagelig utgang. Bra vin. 120 flasker tilgjengelig. 87 poeng.

 

Halos de Jupiter / Philippe Cambie Gigondas 2014 – Sør-Rhône – 309,40 kroner

Dette er et samarbeidsprosjekt der druene er kjøpte. Drueblenden er 88% Grenache og 12% Mourvèdre der vinen er lagret 1 år på betong før tapping på flaske. Vinen viser en dyp mørk farge, den er rik og aromatisk på nesen. Ganske så floralt preg, også med lett parfymerte kirsebær. På paletten faller den helt igjennom. Mangler litt konsentrasjon og kompleksitet, på mellompartiet er den relativt hul med litt umodne bringebær og lette grønne toner. Dessverre ikke dagen for denne vinen i 2014-årgangen. 120 flasker tilgjengelig. 85 poeng.

 

Moulin la Viguerie Lirac Les Falaises de Braise 2015 – Sør-Rhône – 227,40 kroner

Denne røde vinen fra Lirac er lagret på ståltanker i noen måneder og viser røde saftige ferske bær på nesen med middels konsentrasjon og litt ukomplisert rød frukt og lette mineraler. Til lette viltmåltider. En bra vin, men mangler litt av det meste. 240 flasker tilgjengelig. 85 poeng.

Legg igjen et svar