Skip to main content

Her vil du finne viner i prisklassen 500 – 1000 kroner som kan drikkes nå, men vil nok passe ypperlig å legge i egen kjeller eller å gi bort som gave til bursdagsbarnet, til innflytningsfesten, eller for å markere en større anledning. Disse vinene tåler stort sett 10 – 15 år i kjelleren uten problemer.

På grunn av avgiftssystemet i Norge kan rimelige viner blir uforholdsmessig dyre, men til gjengjeld kan dyre viner være særdeles prisgunstige enn det vi finner ute i Europa eller ellers i verden. Dette begynner å bli et sjikt der disse vinene faktisk er rimeligere enn å kjøpe de i utlandet! Ikke værst!

Viner i denne prisklassen finnes ofte å finne i mindre kvantum i Norge, og disse vinene kan bli solgt ut raskt eller at årgangene endres i tiden framover.

Disse vinene er av høy kvalitet og er viner jeg personlig ville ha blitt meget fornøyd å få i gave.

Men husk: Det er DIN smak som gjelder. Ingen kan ta fra deg det du liker. Noen liker vinene litt yngre, mens andre liker mer velutviklede aromaer også. Denne siden er derfor veilledene og ingen fasit.

PS – De aller fleste vinene her er testet i årgangen som er tilgjengelig og vil inneholde mer detaljerte smaksnotater mens noen viner er testet i andre årganger eller som av erfaring er viner som trygt kan anbefales videre.

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside. (MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER.

Musserende viner

Gosset Grand Millésime Brut 2006 – Bestillingsutvalget – 599 kroner

En av grunnene til at Gosset anbefales er dens historie som den eldste produsenten av vin fra Champagne-distriktet med røtter tilbake til 1584. Som ofte i Champagne har huset skiftet en rekke eiere etter dette, men historien er allikvel flott å fortelle rundt festbordet. Denne Champagnen har en liten overvekt av Chardonnay, med Pinot noir like bak og gir en rik nese med en god del epler, brioche og nøtter. Dette er en mat-champagne og trenger litt tyggemotstand med en fin konsentrasjon med lett grapefrukt, litt sitrus, kjeks og lett gjærpreg. Denne mangler litt syre, så ha den gjerne til matretter uten syrlige tendenser.

 

A.D Coutlas Cuvée 1809 – Bestillingsutvalget – 600 kroner

Som tidligere nevnt er dette den lille produsenten fra Epernay som har blitt norges lille husleverandør av Champagne der store deler av produksjonen havner her i landet. Denne champagnen med overvekt av Chardonnay og noe Pinot Noir har imponert mange i vinpressen og vinentusiaster over hele landet og mange nevner at den kan sammenlignes med musserende viner som er tre ganger så dyre. Det er nok en vanskelig sammenligning, men champagnen har en særdeles flott konsentrasjon med sine store kremete følelse, gul herlig frukt og tydelig mineralitet. Jeg synes den kanskje mangler litt særpreg til å være med i en enda høyere elite, men dette er en meget flott champagne til en super pris.

 

Loius Roederer Blanc de Blancs 2009 – Bestillingsutvalget – 670 kroner

Som tidigere nevnt – blanc de blancs – her 100% Chardonnay – synes jeg ofte blir herlig forfriskende samtidig som de store produsentene også greier å tilføre dybde og karakter i champagnene. Roederer er jo en av de store produsentene – både i kvalitet og kvantitet – og denne her gir den forfriskende saftige frukten sammen med herlig mineralitet. Tydelig sitrus og pærefrukter her, med fin balanserende syre. Bra utgang med noe nøtter og kanskje litt honning. Kan absolutt lagres denne også, men drikker greit nå.

 

Bruno Paillard Assemblage Brut 2008 – Bestillingsutvalget – 770 kroner

Paillards sin blanc de blancs var en av de første champagnene i en nobel årgang som fanget min interesse, og har vært en liten crush etter dette. Nå er ikke bdb tilgjengelig, så anbefalingen blir «Assemblage Brut» i den flotte årgangen 2008 med en drueblend på 42% Chardonnay, 42% Pinot Noir og 16% Pinot Meunier-druer. Druene er plukket fra ti forskjellige områder i Champagne-distriktet. Jeg har ikke fått anledning til å prøve årgangen enda, men tidligere årganger har gitt en ganske rik og stor champagne med sitrusfrukter og ganske tydelig mineralitet. Denne lagrer du fint i 10 år til.

 

Pommery Cuveé Louise 2002 – bestillingsutvalget – 900 kroner 

Pommery har lange tradisjoner og har base ved Reims i Champagne-distriktet. Importøren har akkurat satt ned prisen på denne et par hundre kroner, som alltids er en god nyhet. Jeg smakte denne for en god stund tilbake, og syntes at den gav et godt elegant preg, med moden gul frukt, et sting av bringebær der konsentrasjonen og syrenivået var bra. Det er kanskje ikke den aller største champagnen, men er absolutt en bra kandidat i den fantastiske 2002-årgangen, som det er knapt mulig å få tak i lengre i Norge.

Hvite viner

Trimbach Riesling Grand cru Geisberg 2011 – Bestillingutvalget – 500 kroner

Ikke noe vits å skjule – Det er noe med Alsace-riesling altså! Jeg er jo stor fan av Trimbach og har selv besøkt gården deres i Ribeauville. De har jo ikke helt utnyttet Grand Cru statusen på de ulike markene – før nå. Nå lanseres de denne vinen for første gang som egen Cuvée fra Geisberg-vinmarken. Marken ligger i bakkant av vingården deres i Ribeauville og består av kalk og sandstein med fin tilgang til sol. Sammen med druer fra vinmarken Grand Cru Osterberg går også druene herfra til deres klassiske utgave – Fredéric Emilie. 2009-årgangen  av Grand Cru Geisberg er lagret fem år på flaske før den nå endelig har blitt lansert.

Vinen har i 09-årgangen en fin strågul farge og en heftig intens sitrusfrukt, grønne epler og pærer og en herlig nerve av mineraler som bare stormer opp av glasset. Vinen er også fint konsentrert på paletten med runde toner med gule epler og har et herlig mineralsk preg. Syren er meget imponerende som balanserer vinen noe vanvittig. En særdeles lang og balansert utgang med mye krydder. Kan jo lagres lenge, men drikker så utrolig godt nå!

Merk – 09 er å finne på flere vinmonopol fortsatt, selv om 11´er på lager. 2011 er også meget bra, men trenger mer tid i kjelleren.

 

Lequin-Colin Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Vergers 2014 – Bestillingsutvalget  – 550 kroner

Denne vinen kommer fra en produsent som det er verdt å merke seg, som absolutt er up and coming i Burgund. Mye på grunn av at prisene fortsatt er akseptable i forhold til konkurrentene, men også for at vinene er gode. Denne her var en stor overraskelse – elegant frukt med epler, sitrusfrukter og stor mineralitet. Vil passe utmerket til for eksempel kveite. Hjelper nok på vinen at årgangen 2014 er meget bra for hvit Burgund. Flott vin for prisen.

 

Zind-Humbrecht Clos Windsbuhl 2014 – Bestillingsutvalget – 576 kroner

Zind Humbrecht er er av de aller beste produsentene i Alsace og ligger en liten drosjetur utenfor Colmar. De har vinmarker fra flere steder ikke langt unna vineriet deres. Denne vinmarken Ligger i Hunawihr, ca 15 km fra Colmar og vinmarken deres ligger sør, til sør øst. Gjennomsnittsalder er ca 40 år på vinrankene. Marken ligger i forholdsvis skrående, med ca 15-40% helling. Jordsmonnet her er rik på leire og kalk.

Denne årgangen ble nok veldig værpreget. Restsukker-nivå er på 10 g/l. Vinen hadde en gylden mørkere farge og framstår med ekspressiv syrlig eple og mineral på duft. På smak er vinen tydelig i ubalanse. Dette er ingen sammensatt vin enda. Framstår litt småsøt med melon, floral og sitrustoner, selv om syren er der.

Jeg anbefaler den allikvel – gi den 7-10 år så tror jeg den vil drikke utmerket!

 

Dom. Marc Morey et Fils Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Vergers 20145- Bestillingsutvalget – 600 kroner

Marc Morey har blitt en virkelig bra produsent av hvite burgundere som det er verdt å følge med. Det er flere viner fra Morey tilgjengelig på Vinmonopolet, men jeg tok ut denne fra den meget flotte 14-årgangen så du kan prøve den opp mot Lequin-Colin sin Les Vergers. Så kan du kjenne de forskjellige uttrykkene som ulike produsenter kan gi på vinene sine. Her får du epler, smør og noe fat med et elegant og nydelig uttrykk. PS – Den har fått en årgangsendring nå, men se etter 2014 på Vinmonopolet.

 

Weingut Franz Hirtzberger Singerriedel riesling Smaragd 2015 – Bestillingsutvalget – 629 kroner

Hirtzberger er eldre østerriksk vinprodusent fra 1800-tallet som kanskje idag lager den absolutt aller beste vinen i Østerrike – nemlig denne godbiten – Singerridel Riesling Smaragd! I 2015-årgangen er den rik med et pirrende eksotisk preg med sitrus, gule epler og lett parfymert preg. Velbehag på nese! Stor konsentrasjon med meget komplekse frukter, som bare vokser og vokser i vinen. Det vil liksom aldri avta! Gule epler, flint og brente stener på en lang svær mineralsk utgang. En helt herlig balanserende syre. Dette er en fantastisk flott vin som vil passe perfekt til asiatisk mat. Noe lagring anbefales.

 

Samuel Billaud Chablis Blanchot Grand Cru 2015 – Bestillingsutvalget  – 640 kroner

Nok en familiefeide som gjorde at familier splittes og enkelte starter opp for seg selv. Samuel kommer fra den anerkjente Billaud-Simon familien og han lager nå egne viner. Han bruker moderat med nye fat under lagringen på 1 1/2 år med druer fra de beste Grand Cru vinmarkene i Chablis. Denne vinen er fra Grand Cru marken Blanchot og viser en harmonisk elegant nese med litt herlige sitrus, epletoner og knust stein. Nydelig konsentrert frukt på paletten med epler, litt krydder, salt og flott steinpreg. Litt fat på en lang mineralsk utgang. Denne drikker nydelig nå, og er nok ikke for det lange løp, tatt den varme årgangen i betraktning. Prøv vinen innen de neste 5 årene. En flott vin! Til skalldyr og fet fisk.

 

Fichet Meursault Le Tesson 2013 – Bestillingsutvalget – 655 kroner

Fichet er som tidligere nevnt en meget interessant herremann som lager viner fra ikke klassifiserte vinmarker (kalt «lieu-dit») i Meursault. Når jeg fortalte hr.Fichet at jeg håpet han kunne holde prisene nede, klappet han meg hardt på kinnet mens han lo. Klappet var 60% lett 40% hardt….  Så denne karen tuller man ikke med. Le Tesson er den ypperste vinen han lager fra Meursault og har mer av alt i forhold til de rimeligere vinene hans. Lett tropisk frukt, krydder, noe fat og en god del syre i 2013-årgangen. Bra konsentrasjon, synes jeg og vil passe til et tungt kveite-måltid, gjerne med litt syrlig tilbehør. Lagrer fint minst de neste 7-10 årene dette.

 

Kongsgaard Napa Valley Chardonnay 2013 – Bestillingsutvalget – 889 kroner

De amerikanske vinene av høy kvalitet som for eksempel Ridge og Kistler ryker raskt ut av Vinmonopolet, nesten før de har kommet i hyllene. Det er derfor hyggelig at denne  svært anerkjente produsenten i USA er tilgjengelig fortsatt. Det er ikke deres ikonvinen «Judge», da må du betale det dobbelte, men denne hvite Chardonnayen gir deg et godt inntrykk av den nobel amerikaner med rik frukt og med relativt mye kraft og trøkk. Som en amerikaner ofte er. Forsøk den til julens kveitemåltid – gjerne om noen få år eller gi den rikelig med lufting.

 

Ch.Beaucastel blanc Vielles Vignes 2011 – Bestilingsutvalget – 1000 kroner

Ch.Beaucastel er en svært anerkjent produsent i fra Sør-Rhône som kanskje er mest kjent for deres røde utgave. Men ikke undervurder hvit – denne her er det laget ca 6000 flasker av og kommer fra druer dyrket fra 65 års gamle vinstokker. Det er brukt 100% Roussane druer i vinen Druene er håndplukkede og lagringen har skjedd 30% på fat, resten i tank. Flasket etter 8 mnd.

i 2011-årgangen er vinen meget dyp gyllen farge. Ingen gulgrønn farge her nei. Rik på duft. Hopper opp. Leker og er vill, honning, melon, ananas, krydder og lette fattoner.På smak er er den heftig, mange deilige toner her! Medium+ syre. Litt alkohol, 14% kjennes noe. Veldig floral, på kanten parfyme. litt honning, smør, toast, og te-toner. Fyldig og kompleks vin, vil utvikle seg de neste 5-8 årene. Morsom opplevelse. Til kveite, risotto på parmesan og hvitvin og kantareller.

 

Nikolaihof Vinothek 2000 – Bestillingsutvalget – 1000 kroner

Tro det eller ei, denne produsenten er nevnt i skriften 11 år før landet Østerrike ble nevnt, helt tilbake til 985 da kirken eide eiendommen. Private kjøpte opp eiendommen fra kirken i 1803 og dagens eiere, familien Saahs kjøpte gården i 1894 og har drevet den siden. Nå er det fjerde generasjon som har overtatt der den hyggelige Nikolaus styrer driften. Deres ikonvin «Vinothek» ble verdenskjent da den i 1995 årgangen var den første vinen som noen gang har fått 100 poeng i Østerrike. Det var Robert Parker som stod for dette. Nå er det 2000-årgangen som er lansert i Norge, en årgang som Nikolaus omtaler som god. Det lages ca 5000-6000 flasker med Vinothek Riesling eller Gruner Vetliner, kun i de beste årgangene. Vinen har vanvittige 16 år på fat før tapping. Det er ikke mange produsenter som tar kostnaden til å lage sånne viner som dette. Ganske så unik dette.

I 2000-årgangen er vinen nesten ungdommelig og rik på nese, men herlig dyp konsentrert frukt under. Litt generisk gule frukter med en fantastisk mineralsk preg, som å lukte på flintsteiner. Medium + konsentrasjon med en fantastiske, litt kjølige gule frukter med heftig mineralitet. Syren er noe helt annen en enkelte Rieslinger fra Tyskland, denne syren balanserer vinen på en eksellent måte – ikke for mye – ikke for lite. En lang utgang med litt bitter frukt på utgangen. Denne lagrer finfint i nye 10 år. Til nytelse.

 

røde viner

Renato Ratti Barolo Marcenasco Rocche 2013 – Bestillingsutvalget – 515 kroner

Renato Ratti var en av de første modernistene i Piemonte som begynte å eksperimentere med bruk av franske fat, kort maserasjonstid med mer. Deres standard Barolo – Marcenasco» er å finne i basishyllen til Vinmonopolet og har ofte vært et greit kjøp, selv om det kanskje ikke har vært vinekspertens store favoritt. Dog – denne er fra Rocche dell’Annunziata fra kommunen La Morra – er av en helt annen kvalitet og kommer med druer fra 25 år gamle vinplanter. Det er fortsatt moderne preg her – 7-10 dager maserasjonstid og to år lagring på franske eikefat (barriques).

I tillegg kommer den nå i den meget gode årgangen 2013 som gjør den til et meget godt kjøp. Kanskje på grunn av litt kjølig mottakelse i Norge er denne underpriset jfr prisene f.eks i USA. Jeg hadde for en stund siden mellomårgangen 2005 og den var fortreffelig, så jeg anbefaler denne jeg. Lagre den i 7-10 år og forsøk den da til f.eks lammekjøttet.

 

Copain Monument Tree 2012 – Bestillingsutvalget – 549 kroner

Copain er også en meget habil amerikansk produsent av Pinot Noir fra USA og har som for eksempel Radio-Coteau flere viner tilgjengelig på det norske markedet. Dog – Copain Monument Tree fra Anderson Valley er kanskje den aller ypperste Copain har i rekken sin! Vinen er modnet på fransk eik i 12 månder, derav 30% ny eik. Dette gir litt fatpreg i vinen, men den har også fått en dyp konsentrert rød frukt og med en lett kryddertone. Perfekt til thanksgiving-måltidet! Finnes faktisk i både 2012 og 2013. Jeg slår et slag for 2012 da jeg kun har forsøkt denne selv, og den var meget bra.

 

Isole e Olena Cepparello Toscana 2013 – Bestillingsutvalget – 590 kroner

Jeg er jo stor fan av Paolo di Marchesi sine flotte viner fra Isole e Olena, fra de flotte områdene i Toscana, Italia. Marchesi greier år etter år å balansere trøkk og eleganse i disse vinene. Han er også tilpasningsdyktig, og greier å gjøre fornuftige endringer. Cepparello lages nå av 100% prosent Sangiovese og har fått litt lengre lagringstid på franske barriques samt et et bittelite innspill av amerikansk eik, nå med 18-20 måneders modningstid. Det er sjelden du får en dårlig Cepparello synes jeg. Di Marchesi leverer et rent uttrykk av Sangiovese med herlig kirsebærfrukt, harmoniske kryddertoner med litt fatpreg og lær. Absolutt mer på den elegante siden, når fatene har integrert seg mer. Til rødt kjøtt.

 

Leroux Volnay 1er Cru Pitures 2014 – Bestillingsutvalget – 599 kroner

Som du vet er Benjamin Leroux en av de nye up and coming produsentene som lanserer viner fra mange forskjellige områder i Burgund. Denne her har en rød presis rødfarge, litt dypere kjerne på fargen. Litt lukket på aroma, kjørlig stil av kirsebær og bringebær. En helt klar mørkere munnfølelse her, jord, mørkere frukt, noe tre og konfekt, framstår som lett kompleks, men dog balansert allerede. Noe lagringsdyktig. En helt super vin for pengene. Godt håndtverk av Leroux. Rart den ikke er utsolgt egentlig.

 

Tignanello 2014 – Bestillingsutvalget – 609 kroner

Tignanello fra Antinori – denne ikon-vinen var kanskje  det ypperste du fikk tak i på sent 80 og tidlig 90-tall i Norge. 2014-årgangen lider nok av en vanskelig vekstsesong, men uansett årgang leverer vinen kvalitet. 14-årgangen består av 80% Sangiovese, 15 % Cabernet Sauvignon og 5% Cabernet Franc druer. Vinen er rik på nese med modne kirsebær, et animalsk preg og en god del lær. Relativt konsentrert frukt med bjørnebær, skogsbær og mørk forførende sjokolade. Middels faste tanniner, med grei syre. Vinen er ikke helt i balanse enda, og vil kreve litt tålmodighet. Jeg har et håp om at den vil bli en meget god vin om 5-10 år. Putt den i kjelleren for nå og ha den til forskjellige kjøttretter.

 

Felton Road Block 3 Pinot Noir 2016 – Bestillingsutvalget – 638 kroner

Dette er vel en av New Zealand aller beste viner, om ikke den beste som nå kommer i en ny årgang. Felton Road ligger i hjertet av Central Otago og har tre vinmarker som de høster druene i fra. De er sertifisert biodynamisk og praktiserer liten inngrepen i markene, bruker villgjær, og filtrerer ikke vinene sine. Denne herligheten viser en presis ren flott rød farge gir assossjoner til en burgunder. Vinen er rik på nesen med leken elegant frukt av bringebær, jordbær, mineraler og eksotisk krydder. Litt mindre markant konsentrasjon på paletten, men fortsatt med herlig rød frukt med bringebær, krydder og lett lakris. Jeg er sikker på at vinen vil legge enda mer på seg med lagring de neste 3-5 årene, og er på amerikansk – «en skikkelig blockbuster»! En virkelig referansevin for viner fra New Zealand – sånn skal dere være!

 

Ch. d’Armailhac 2014 – Bestillingsutvalget – 689 kroner

Et 5.klassifisert slott som eies av Rothschild-familien dette, og ligger i Pauillac, Bordeaux. Drueblenden er 52% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot, 10% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot.

I 2014 årgangen har vinen en medium intensitet på nese med boysenbær, cassis, solbær, modne plommer, og litt søtladen pipetobakk. Ganske så kompleks nese som gir mye uten å overtenne opp av glasset. Medium konsentrert frukt med fin fylde – Tydelige bjørnebær, solbær, lett krydder og en del røyk. Også lett søtladen ubestemmelig frukt her også. Fine tanniner og syre. En meget god utgave av Ch. Armailhac for de neste 10 årene. Bruk til entrecôte nå, eller så lagrer du den og kan bruke den til all slags rødt kjøtt etterhvert.

 

Castellare Di Castellina 33 Vendemmie 2010 – Bestillingsutvalget – 699 kroner 

Denne produsenten så lyset da fire vingårder på 1970-tallet så potensiale med et et samarbeid for å kunne lage viner av best mulig kvalitet. Denne toppvinen er en sjelden super-Tuscaner det er kun laget 3333 flasker av. Drueblandingen er på 30% Sangiovese, 33 Merlot %, 32 % cabernet Sauvignon og en liten dæsj med 5% Malvasia-druer. PS – Vinen er forøvrig allerede tilgjengelig på BU og kan bestilles før fredag.

Vinen i den flotte 2010-årgangen er tydelig mørk rød som gir et godt tegn på hva som kommer. Forholdsvis leken nese med litt tørket rød frukt, animalsk preg med våt lær, krydder og blyanter. En tung dyp nese, men med et fint særpreg. Starter ganske så konsentrert med de herlige franske druene som gir tydelige solbær og bjørbær som bare etterhvert vokser helt vilt i munnen! En vanvittig kosentrasjon! Tanninstrukturen er meget fast og gir et godt piggtråd-preg i munnen. Lang utgang. Vinen er åpenbart ikke helt i balanse enda, men om 8-10 år vil du ha en stor stor vin foran deg. Til kraftige kjøttretter og gryter.

 

Ch. de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Rouge 2013 – Bestillingsutvalget – 700 kroner

Ch.de Beaucastel er en av de mest anerkjente produsentene av CdP i Sør-Rhône som år etter år lager disse vinene i god kvalitet. En sånn produsent som aldri lager dårlige viner, selv med varierende årganger. Prisene er blitt høye, og det finnes kanskje CdP som er mer interessante, men for all del. Dette er en sånn klassiskerne alle fan av Sør-Rhône bør han i kjelleren sin. Mørke røde varme bær med deilige krydder, bra med syre og tanniner kan du forvente i denne vinen, som lagrer bra. Jeg har hatt flere viner før 2000-tallet som ikke hadde kommet til toppen enda. Ha vinen til store gryter med kjøtt.

 

Mugnier Nuits-Saint-Georges 1. Cru Clos de la Maréchale 2014 – Bestillingsutvalget – 750 kroner

Jacques-Frédéric Mugnier har blitt en produsent av noen av de mest ettertraktede viner i verden med deres Musigny. Prisen? Ja….. Får du tak i de? Neppe. Så da kan du med god samvittighet ta til takke med Mugnier sin rimelige vin fra NSG (Nuits-Saint-Georges) i Burgund. Den største monopolvinmarken i Burgund, Clos de La Marechale, med hele 10 hektar ble leid ut til Faiveley i over 50 år, men fra 2004 tok Mugnier den tilbake og laget nå viner herfra selv. Det har faktisk vært forholdsvis lett å bygge en vertikal med disse i Norge. Prisene er som all Burgund for tiden –  høye – men jeg hadde absolutt blitt fornøyd om noen tok med en lagret utgave av denne til middag eller gitt den til meg i gave. Middels konsentrert frukt med jordbær, bringebær og grønne urter preger denne fine vinen. Lagre i 5-10 år eller gi den luft ved servering nå.

 

La Rioja Alta Gran Reserva 890 2004 – Bestillingsutvalget – 760 kroner

La Rioja Alta fra spania lager klassiske og meget flotte viner og denne kraftkaren her er laget på Tempranillo, Graciano og Mauzelo. I motsetning til deres 904 som spiller på eleganse, er dette mer maskulint og større. Denne vinen vil passe utmerket til litt store lammemåltid eller med noe vilt. Gi den noen år til i kjelleren eller et par timer i dekanter. Her får du mye mørk frukt med modne kirsebær, plommer, pepper og noe eiketre på en flott utgang.

 

Aurelio Settimo Barolo Riserva Rocche 2004 – bestillingsutvalget – 760 kroner

Settimo er en tradisjonell produsent fra Piemonte og lager erketypiske Barolo-viner. Denne vinen kan bli litt for mye for mange, men det er barolo fra et kvalitetsområde i en kvalitetsårgang. Det er nesten umulig å få tak i barolo-viner fra 2004 i Norge nå, utenom på auksjoner. Dette er en vin fra druer på 50-55 års gamle vinstokker, som ligger beskyttet midt i marken. Høy intensitet med forførende roser og bringebær. Fortsatt høy syre og markante tanniner, men i rett balanse. Deilige tørre roser, bringebær, lakris, og jordlige toner. En vin som du drikker nå til Entrocote, eller lagrer fint i de neste 10-15 årene. Kvalitetsvin!

 

Testamatta 2013 – Bestillingsutvalget – 795 kroner

Den svært eksentriske Bibi Graetz med leilighet i Oslo og hytte på Sørlandet, er en skikkelig norgesvenn, men også en meget flott produsent av en rekke av flotte viner fra Toscana. Hans Testamatta er laget av 100% Sangiovese og viser en flott karakter og særpreg. Det er også store forskjellige uttrykk på disse vinene, avhengig av årgang. I 2013-årgangen er vinen middels+ intens med store forførende frykter med mørke rød klar frukt, med kjøttpreg, urter og kraftig asiatisk krydder. Vinen er konsentrert med stor fylde, vinen vokser og vokser i munnen, med ganske saftige mørke skogsbær, bjørnebær, lette krydder, jord og en gode fat med tydelige brente kaffebønner. Vel fast tanniner for nå. Denne trenger godt med tid. sikkert fint til rødt kjøtt om 10 år. Meget bra vin som akkurat er lansert i ny årgang.

 

Guigal Côte Rôtie Ch. D’Ampuis 2013 – Bestillingsutvalget – 800 kroner

Guigal er en kjempe fra Rhône-dalen i Frankrike. Produsenten lager noen forglemmelige enkle viner, men også områdets kanskje aller beste viner i de tre store Cru-vinene i Côte-Rôtie. (La Landonne, La Mouline, La Turque). Denne her kan kanskje kalles en littt mer forsiktig bror, men prisene er også over halvparten, så det hjelper masse. Det er den gode mellomårgangen 13´ som akkurat er lansert og jeg har foreløpig ikke smakt den. Men her kan du forvente deg intens frukt og skikkelig konsentrert rød / lilla frukter. Denne går fint i kjelleren i minst 10-15 år til. Prøv den gjerne til reinsdyr.

 

Dal Forno Romano Valpolicella Superiore 2007 – Bestillingsutvalget – 800 kroner

Quintarelli og Dal Forno er de to ubestridte to største produsentene i Veneto, der sistnevnte bestemte seg for å satse på vin etter etter et møte med legenden Giuseppe Quintarelli. 800 kroner er rimelig stivt for en Valpolicella Superiore, men så koster jo amaronen hans over 2000 kroner også. Uansett – dette er kanskje den beste superiore du får smakt, og er rett og slett en meget god baby-amarone. Vinen har en liten blend, men over 70% av druene er Corvina. Vinen er intens på nese, med kraftige forførende mørke røde frukter. Dypt konsentrert, med relativt saftige bjørnebær og mørke kirsebær. Tanninstrukturen er grove og faste, dette er ikke noe å drikke i godstolen alene i dag. Legg den i kjelleren og prøv igjen om 10 år. Denne passer utmerket til kraftige gryter, gjerne storfe og viltkjøtt. Morsom og bra kjøp dette.

 

Domaine de Chevalier 2014 – Bestillingsutvalget – 845 kroner

Domaine de Chevalier er spesielt kjent for de fantastiske hvite Bordeaux-vinene, men også de røde synes jeg virkelig har økt i kvalitet de siste årene. Vinen er fra området Pessac-Leognan og har drueblenden 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% Petit Verdot.

I 14-årgangen er vinen intens, saftig frukt kommer opp av glasset, med modne mørke kirsebær, lett solbær og noe fatpreg på nese. Medium + konsentrasjon med herlig dybde i frukten med elegant frukt (til Bordeaux å være), med solbær, jordlige toner, cedertre, deilig sjokolade og et lite mint-preg på utgangen. Mangler kanskje bittelitt kompleksitet, men tar det virkelig igjen på sjarmen! Dette liker jeg! Herlig vin og kanskje en av de store overraskelsene fra Bordeaux i 2014?

 

Penfolds RWT 798 Barossa Valley Shiraz 2014 Bestillingsutvalget – 899 kroner

Penfolds er den store ikon-produsenten fra Australia og som lager en av de største samlervinene i verden, med deres Penfolds Grange. Men der er prisen deretter, så jeg synes denne utgaven til 1/4 av prisen er et meget godt kjøp. I 14-årgangen er det en ren rubinrød farge, med medium til høy intensitet av røde bær. Litt alkohol på duft. Kan tenkes det er 14,5% alkoholen som sier i fra. Tørr vin, med et meget kraftig uttrykk. Her er det kompleksitet! Høy syre og tanniner. Bjørnebær, kokos, lær, sjokolade og eik. En helt aldeles nydelig finish! Vil frukten vare de neste 20 årene? Vet ikke, så drikk fra 10-15 år. Denne kjøper du til kameraten eller svigerfar som liker viner fra den nye verden, nydelig vin som kan passe utmerket til forskjellige viltretter.

 

Cavallotto Barolo Riserva Vignolo 2010 – Bestillingsutvalget – 900 kroner

Dette er en tradisjonell og flott barolo-produsent fra Piemonte, og Alfio Cavallotto er sympatisk og hyggelig herremann som jeg selv har møtt. Du kjenner kanskje til deres vin premium-vin «Vigna San Giuseppe». Denne her har et helt annet uttrykk – selv om vinmarkene egentlig bare skilles av en vei. Denne marken ligger lavere, på nedsiden av veien, og har et spesiel jordsmonn med hvit leire. Marken har vært eid av Cavallotto familien siden 1989. Vinen er klar rubinrød farge med medium til høy intensitet av tydelig presis rød frukt, med ferske bladdufter. Vinen er tørr og tanninrik, men allerede nå viser den en eleganse og presisjon som får tankene over mot Burgunderen. Herlig smaker av bringebær og moreller. Lang ettersmak. En helt annen munnfølelse en San Guiseppe, men her er det rom for begge. 6666 flasker er laget. Nydelig vin for de neste 15-20 årene.

 

Dugat Gevrey-Chambertin 1er Cru 2009 – Bestillingsutvalget – 999 kroner

Claude Dugat er meget god produsent i Burgund som har litt forskjellige vinmarker, selv om han kanskje er kjent for å være en av de store produsentene i Gevrey. Denne vinen inneholder druer fra premier cru vinmarker i Gevrey Chambertin og i den litt varme, men meget gode årgangen 2009. Her er det litt varmere frukter med kirsebær, bringebær og lette fat. Ganske konsentrert og faste tanniner. Dette er det jeg kaller en «liten overligger», en vin som kanskje ikke framtstod som verdt det når den ble lansert, men prisene har fortsatt økt urovekkende på nye årganger, så at du får tak i denne gode vinen til 1000 kroner er et bra kjøp. Til tyngre kjøttretter.

 

Vega Sicilia Valbuena 5° 2012 – Bestillingsutvalget – 1000 kroner

Vega Sicilia er uten tvil den ypperste vinprodusenten i Spania – med en mils lengde. Unico er den legendariske vinen deres, men prisen har gjort vinen utilgjengelig for de fleste. Men ikke fortvil – denne vinen – som «onde tunger» kaller 2.vinen deres, står for seg selv som en meget god vin. Vindruene kommer fra yngre vinstokker til Unico, men vinen lages på eget vineri og har absolutt sin egen særpreg. Denne vil varme mange å få i gave.

I 2012-årgangen er det mye krydder! Skikkelig trøkk på nesen, på kanten mye av kryddertonene som kanskje finner plassen sin om noen år. Ikke like voldsom konsentrasjon, med bjørnebær, blyantspiss, og litt lær. Faktisk synes jeg det var mer eleganse enn power, men med forholdsvis stramme tanniner og fin syre. Denne vinen trenger fort minst en 10 år til før kan kalles en harmonisert vin, men denne vil lagre ypperlig.

7 kommentarer

  • Anders sier:

    God kveld, lurer på om du har en eller flere champagne å anbefale til bryllupsgave hvor meningen blir å lagre champagnen i ti år for så drikkes på deres ti års bryllupsdag.
    500-1000,-
    På forhånd takk.

    • Brattland sier:

      Hei Anders!

      Det har jeg! Forsøk den jeg anbefalte – Bruno Paillard Assemblage Brut 2008 til 770 kroner. Den tipper jeg drikker nydelig om 10 år! Har du et år de ble sammen eller lignende som betyr noe for brudeparet? Så kan jeg evt finne en Champagne i den årgangen. (Hvis det ikke var i de siste år).

      • Anders sier:

        Tusen takk for svar.

        2012 kan være ett år med betydning.
        Ser det er ett like godt år i følge vinmonopolets årgangstabell.

        • Anders sier:

          Hadde du kanskje et tips til champagne med årgang 2012?
          Tilgjengelig på vinmonopolet, bestillingsutvalg eller basis.

          Takk!

          • Martin Haraldsen sier:

            Pierre Peters L’Esprit Blanc de Blancs 2012 eller Guy Charlemagne Cuvée Charlemagne Blanc de Blancs 2012. Ingen er tilgjengelig for bestilling, men finnes i utvalgte butikker.

          • Brattland sier:

            Jeg har ikke forsøkt vinene Martin forslår, men Champagnene høres ikke dumme ut de!

            Jeg har nylig smakt Deutz 2012 Brut Rosè, den tror blir lansert fredag 3.11. Prisen rundt 570 kroner. Den synes jeg kom godt ut av det, og hadde et 10 års lagringspotensiale.

            Utover dette er det litt tidlig med 12-årgang, de fleste er ikke lansert enda.

  • Anders sier:

    Deutz 2012 Brut Rosè ble ikke lansert nå den, eller bare jeg som ikke finner den?
    Takk.

Legg igjen et svar