Skip to main content

Historien

Spania har lang historie med vin og har trolig drevet med druedyrking i et par tusen år før Kristus. Også i Spania fikk romerne etterhvert innflytelse og industraliserte vinproduksjonen.  Vinene ble spredt over hele middelhavsområdet blant annet i amphora-krukker. Spesielt det kystnære Spania har alltid vært attraktivt sted for eksport av vin og England var tidlig en god kunde av spanske viner. Spesielt Sherry-industrien rundt byen Jerez de la Frontera i Andalucia har hatt nære relasjoner til den britiske øya.

Stort land – massiv produksjon

Spania er verdens tredje største vinproduserende land med årlig produksjon på over 40 millioner hektoliter. Med tanke på at Spania har mest hektar med vinplanter i verden, er det naturlig å tro at landet også burde ha laget mest vin. Produksjonen skjer derimot i utvalgte regioner, blant annet da landet består av større andel fjell der det ikke kan dyrkes druer. Det er også tradisjon med lav utbytte som påvirker totalmengden vin.

Det er åpenbart ulikheter i et stort land som Spania og det reflekteres også i vinene. Her får du musserende Cava`er, kjølige og lette viner fra kysten og svære alkoholtunge og eikepregede røde viner fra de varmere områdene. Spania har også sin særpregede Sherry-produksjon som nå forsiktig begynner å oppleve sin renessanse.

Geografi  

Det er tre store klimasoner i Spania som påvirker drueproduksjonen. Det er Atlanterhavsklima, kontinentalt klima og middelhavsklima. I tillegg er det et rikt utvalg av mindre klimasoner. De to sistnevnte klimasonene kan tidvis slite med varme og tørke.

Rìas Baixas

Nord for Portugal ved Atlantershavskysten finner vi vinområdet Rìas Baixas med 4000 hektar under vinplanter. Regionen opplever moderat og maritimt klima med de fordeler og ulemper det fører med seg. Varmen modner druene, men nedbøren kan føre med seg sykdom og innsekter i markene. Den dominerende druen i dette området er den grønne Albariño-druen. Vinene er ofte rene og syresterke som gir vinene en frisk karakter.

Catalunya

Vinområdet Catalunya ligger ved den spanske østkysten og strekker seg sørover fra Pyreneene, forbi Barcelona og ned mot Levante. Her er det varmt middelhavsklima som tempereres av havet og ulike høydeforskjeller. Det er her vi finner kvalitetsområdet Priorat som består av 1800 hektar og er med få unntak en rødvinsregion.  Den dominerende druen er Cariñena (Carignan) etterfulgt av Garnacha Tinta (Grenache Noir), Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Vinplantene gir veldig lav avkastning og forvent deg typiske konsentrerte viner herfra.

Meseta Central

Den tredje store klimatiske sonen ligger innenfor det svære slettelandskapet omtalt som Meseta Central. Stort sett får ikke vinplantene hjelp fra fra havet. Her er det et varmt kontinentalt klima med store forskjeller fra vinter og sommertemperatur. Det som derimot hjelper området er muligheten for kjøligere netter og vinmarker som ligger i høydedragene.

I Meseta Centrals nordre del finner vi Castilla E Leòn og undersonen Ribera del Duero som ofte kjemper med Rioja om å lage Spanias aller beste viner. Dog er sonen stor og kvaliteten ujevn. Over 21 500 hektar er plantet med vinstokker. Området hoveddruen er Tinto Fino (Tinta del Pais) som er en variant av Tempranillo. Vinene kan være kraftige og rike med tydelig rødbærsfrukt.

Rioja

Lengre nordøst for Ribera del Duero finner vi Spanias aller mest kjente vinområde Rioja, som ligger i tilknytning til elven R.Ebro. Kort fortalt kan Rioja deles inn i tre underregioner; Rioja Alvesa, Rioja Alta og Rioja Baja. Begge de to førstnevnte regionene ligger vest for områdets større by Logrono og får fordeler av at vinmarkene ligger fra 500 – 800 meter over havet. Områdene får enkelte innflytelser fra Atlanterhavet. Rioja Alvesa ligger i randen av fjellkjeden Cantabrian og vinene herfra er gjerne de letteste Rioja-typene. I det større området Rioja Baja som ligger øst for Logrono er det mer innlandsklima med varme sommere og tøffe vintre. Her er tørke en større utfordring enn for de to andre underregionene.

Vinlovene

Vinlovene i Spania er hierarkisk oppbygd og definerer blant annet minimum modning og modning på fat. Spanias beskyttet opprinnelsesbetegnelse kalles PDO (Denominaciòn de Origen Protegida). DO er mer brukt (Denominaciòn de Origen) og understøtter kvalitet, druebruk, sted og arbeid i mark og kjeller. Det er dog et rikt antall D.O spredt over hele Spania der det dyrkes mange ulike druer. Kvaliteten er derfor veldig varierende. Kvalitetsbetegnelsen DOCa (Denominaciòn de Origen Calficada) finner du brukt for områdene i Rioja og Priorat.

Det som er viktigere å vite er betegnelsene Joven, Crianza, Reserva og Gran Reserva. Joven avbekrefter at både hvite, Rosè og røde viner er modnet på fat. Hvitvin eller Rosè merket Crianza er modnet i 8 måneder (min. 6 mnd på fat), Reserva er modnet i 24 måneder (min. 6 måneder på fat) og Gran Reserva må være modnet i 48 måneder før lansering. (Min. 6 måneder på fat).

Rødvin merket Crianza er modnet i 24 måneder (min. 12 mnd på fat), Reserva er modnet i 36 måneder (min. 12 måneder på fat) og Gran Reserva må være modnet i 60 måneder før lansering. (Min. 18 måneder på fat).

Druene

Det dyrkes mange ulike druer i Spania, men det følgelig noen som utmerker seg.

Tempranillo er Spanias aller største varemerke og druen dyrkes rundt om i hele Spania. Drueskinnet er ganske så tøft og druen har  middels syre. Tempranillo trenger ofte nok varme til å modnes, noe som passer fint med innlandsklimaet i Spania.

Garnacha Tinta aka Grenache er også veldig populær i Spania både i rosé-produksjon, men også i hovedsak rødvinsproduksjon. Vi finner druen spesielt i Priorat der gamle vinstokker er med å gi meget konsentrerte og komplekse viner.

Graciano er en annen druetype som oppleves en slags rennessanse. Druen dyrkes spesielt i Rioja og gir konsentrerte druer med god syre og tanninstruktur.

Den grønne druen som er verdt å trekke fram er den tidligere nevnte druen Albariño. Druen er full av syre og gir ofte friske og rene viner med sitrusfrukt.

Andre viktige druer som dyrkes i Spania: 

Grønne druer

  • Verdejo
  • Sauvignon Blanc
  • Chardonnay
  • Airén
  • Viura

Røde druer

  • Monastrell
  • Carinena (Carignan)
  • Mencia
  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot

Smaksnotater

Her finner du 26 viner som anbefales sterkt fra Spania:

Legg igjen et svar