Skip to main content

I skyggene av verdenskjente Bolgheri-viner som Sassicaia, Ornellaia og Masseto er det nå andre produsenter og viner som også skinner i solen og har fått betydelig oppmerksomhet fra internasjonal vinpresse. Her kan du lese artikkel om Toscana-produsenten Tenuta Sette Ponti som lager bedre viner enn noen gang før.  

Annonse

Annonse

Tenuta Setti Ponti

Flotte vinmarker hos Tenuta Sette Ponti. Foto: Produsenten.

Viner fra Toscana har i flere århundrer vært selve essensen av vin fra Italia. Noen vingårder har lang historie, mens andre vingårder så dagens lys etter andre verdenskrig. En av produsentene som faller inn under sistnevnte kategori er Tenuta Setti Ponti. Produsenten har fått stor internasjonal fanskare de siste årene. Det er kanskje vinene deres fra Bolgheri som i dag har fått økende oppmerksomhet, Derimot så er familiens hovedsete Tenuta Setti Ponti lengre innlands i det skjønne toskanske landskapet nord for den flotte byen Arezzo. Navnet «Sette Ponti» kommer forøvrig fra de syv broer som krysser Arno-elven mellom Arezzo og Firenze. Den første av tre broer kan man faktisk se i bakgrunnen av Leonardo da Vincis «Mona Lisa«.

Familien Moretti Cuseri

Familien Moretti. Foto: Produsenten.

Familien Moretti Cuseri var involvert i ulike foretninger da Alberto Moretti Cuseri i 1951 kjøpte einedommen Tenuta Sette Ponti fra prinsessene Margherita og Maria Cristina av Savoia Aosta.  Motivasjonen for Albertos kjøp av eiendommen var i utgangspunkt jakt og fritid da området var fylt med hjort, villsvin, fasaner og harer. Vinranker var det også å finne, der de eldste plottene var plantet i 1935. Vin ble etterhvert det nye hovedfokuset for familien. På 1960-tallet ble det plantet 35 hektar med vinplanter der velkjente Sangiovese-druen fikk selskap av de franske druene Merlot og Cabernet Sauvignon.

Oreno

Vinstokkene begynner å få en god alder for topp vinproduksjon. Foto: Produsenten.

I dag lages det flere viner fra vinmarkene rundt eiendommen med ca. 300 meters høyde. Bris fra Tyrrenhavet bistår til å dempe den velkjente toscanske sommerlige varmen. Eiendommens flaggskip er «Oreno», som er en velkjent Super-Toscaner med overraskende nok Merlot i hovedrollen. Cabernet Sauvignon og Petit Verdot er balansebyggerne. Blenden gir en mer mykere fremtoning enn flere av de andre Super-toscanerne der Cabernet Sauvignon ofte er i førersetet, men struktur og kraft er bevart også hos Setti Ponti.

Fram til 2012 var det også Sangiovese å finne i blenden, men den italienske druen er nå tatt bort og druene brukes heller i andre viner med ren Sangiovese. Oreno hadde et mer tydelige eikepreg på 2000-tallet, men har fått et mer balansert uttrykk i de seneste årgangene og Merlots myke karakter gir en robust, men delikat viner med utmerket fruktkvalitet. Det er rett å hevde at eleganse møter struktur i disse vinene.

Orma

Vinene modnes i Barriques. Ny andel eik er også her redusert med årene. Foto: Produsenten.

Familiens Bolgheri-eventyr så dagens lys i 2005 da Antonio Moretti, Albertos sønn, fikk muligheten til å kjøpe 5.5 hektar vinmark i Castagneto Carducci, med beliggenhet rett ved havet. Kjente nabo-eiendommer er San Guidos Sassicaia og Tenuta dell Ornellaia som indikerer at det er mulig å lage kvalitetsvin fra området. Markene til vinen «Orma» er sør-vest vendte og er fylt opp med leire og stein med noe innslag av sand. Også her har familien satset på Merlot i hovedrollen med dens 50% andel. Cabernet Sauvignon (30%) og Cabernet Franc (20%) er i støtterollen.

Vinstokkens alder varierer fra 22 til 35 år. Druene håndplukkes, fermenteres i 15 dager og modnes på franske Barriques. Selv med et varmt klima er havet en viktig moderator. Det merkes også i vinene. Orma har en frisk karakter. Syren er tilstede og gir energi og levende viner. Orma viser tydelige årgangsforskjeller. Det er viktig for å vise å kunne vise en terroir-dreven vin. Fatpreget kamuflerer ikke i de siste årgangene vinens fordeler eller ulemper, noe som viser et godt balansert bruk av andel nye fat.

Andre viner

Selv om de anerkjente vinene lages på franske druer har også Sette Ponti utmerkede viner av den toscanske Sangiovese-druen. Foto: Produsenten.

Tenuta Sette Ponti lager også andre viner på blant annet Trebbiano og Sangiovese fra de to nevnte eiendommene. Her vil det være viktig å trekke fram vinen «Crognolo». Vinen er en utsøkt Toscaner med 90% Sangiovese og 10% Merlot der druene kommer fra marker rundt Sette Ponti. Jordsmonnet er sammensatt av leire, sand og kalkstein, også kjent som Galestro. Druene fermenteres i en kombinasjon av temperaturkontrollerte tanker og åpne ståltanker. Crognolo modnes på fransk Allier barriques i 10 til 14 måneder. Vinen gir et friskt og ungdommelig uttrykk, men nok struktur og kraft som gir en god balanse i hele veien igjennom. Prisen er også god i Norge.

Familien eier i tillegg eier vingård i Maremma som kalles Poggio Al Lupo der familien lager vin på Cabernet Sauvignon, Sangiovese og Vermentino fra 15 hektar med vinmark.

Fremtiden 

Klimaendringene påvirker også Tenuta Sette Ponti. Foto: Produsenten.

Det er Antonio Moretti som i dag driver Sette Ponti sammen med sønnene sine. Et team av medarbeidere sørger for at ingen detaljer blir oversett under arbeidet med å øke kvaliteten på vinene. En av Italias fremste ønologer, Giuseppe Caviola, er også involvert i prosessen. Som tidligere nevnt driftes vingårdene etter økologiske prinsipper.

Klimapåvirkningene har også fått Moretti-Familien til å vurdere andre druer og endring i vitikultur og vinifikasjon. Blant annet har familien plantet Cabernet Franc, noe vi også opplever en økning fra i St.Emilion og Bordeaux. Druen vil bidra med mer syre og friskhet i fremtidenes viner. I tillegg er grønn innhøsting noe redusert for å ikke få for alkoholsterke og store viner, noe som også er en trend i tiden.

Det blir spennende å se hvordan Moretti-familien tilpasser seg tidene som kommer, men at familien har lagt ned prestisje, økonomi og menneskelige krefter for å bli en av Toscanas beste produsenter, det er det ingen tvil om.

Annonse

Annonse

Smaksnotater

Varenr: 9397601 (NYHET)
Vin: Sette Ponti Orma 2019
Region: Toscana, Italia
Pris: 775,– kr (bestilling)
Importør: Vinetum
Produsent: Ten. Sette Ponti
Alkohol:15.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.3 g/l
Druer: merlot, cabernet sauvignon og cabernet franc.
Beskrivelse: Intens, ungdommelig og gledelig i aromabildet med flott frukt av rødere bær, mørkere kant, veistøv, lær, lakris, lett høstløv og lakris. Fin fyldig vin med masse, uten at det blir for voldsomt. Overraskende delikat og frisk frukt med solbær, rødere frukt, lær, mykere kryddersorter og noe urt. Balansert allerede, overraskende tilgjengelig selv med fylden. Kompleks og flott utgang. En herlig 2019 dette. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 94

Varenr: 14220101 (NYHET)
Vin: Sette Ponti Oreno 2019
Region: Toscana, Italia
Pris: 885,– kr (bestilling)
Importør: Vinetum
Produsent: Ten. Sette Ponti
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.1 g/l
Druer: 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon og 10% Petit Verdot
Beskrivelse: 90 flasker til Norge. Lanseres i mai. Intens, ungdommelig og frisk i aromaene med fin røyktone ligger over bjørnebær, frisk lakriser, lær og noe animalske toner. Fyldig, rik og frisk i munnfølelsen med overraskende tilgjengelighet selv om vinen har også har fylden og kompleksitetene med seg. Delikat og flott frukt av solbær, bjørnebær, lær, lakris, lett urt, skog og masse krydder i alle varianter. Virkelig kompleks, men på denne myke måten. Fin syre holder vinen frisk. Meget flott vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 93

Varenr: 9383901
Vin: Sette Ponti Oreno 2015
Region: Toscana, Italia
Pris: 719,– kr (bestilling)
Importør: Vinetum
Produsent: Ten. Sette Ponti
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.1 g/l
Druer: 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon og 10% Petit Verdot
Beskrivelse: Pen skarpere intensitet som skaper oppmerksomhet med tydelige rike og delikate aromaer av solbær, rødere friske bær, urt, litt varm god konfekt, vanilje, våt høst, lær og lakris. Fyldig vin med god balansert munnfølelse av stor rik frukt av solbær, bjørnebær, urt, lakris og lær. Fin kryddertone. God myk utgang med tanniner som er tilstede, men er modne. Kompleks og bra utgang med litt urtetoner. Utmerket vin som kan tåle 10 år.
Poeng: 92

Varenr: 5613901 (NYHET)
Vin: Ten. Sette Ponti Crognolo 2018
Region: Toscana, Italia
Pris: 305,– kr (bestilling)
Importør: Vinetum
Produsent: Ten. Sette Ponti
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.4 g/l
Druer: 90% sangiovese og 10% merlot.
Beskrivelse: Mørkere og sexy tiltalende på duft med intens sjarme av mørkere kirsebær, urter, barnål, lær, fatkrydder og snev av mint. Middels til fyldig vin med ganske så sjarmerende og bred munnfølelse med varm, men saftig kirsebær, mørkere bringebær, urt, mint og lakris. God utgang. Syren utfordres, men holdes levende og gir vinen en friskt preg. God vin! Spesielt anbefalt.
Poeng: 90

Varenr: 9453901
Vin: Vigna di Pallino Chianti 2019
Region: Toscana, Italia
Pris: 209,– kr (bestilling)
Importør: Vinetum
Produsent: Ten. Sette Ponti
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.9 g/l
Druer: Sangiovese.
Beskrivelse: Tiltalende og relativt intens i aromaene med kirsebær, krydder og lær. Middels fyldig og lett tung vin med god kirsebærsfrukt, litt rød plomme, moden bringebær og lær. Relativt overraskende bra substans i vinen. God litt rustikk utgang med fint bitt i tanninene. Utmerket årgang for Sette Ponti, uansett vin de lager! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87

2 kommentarer

Legg igjen et svar