Skip to main content

Våren slår innover vårt vakre land og vin-importørene følger opp med lyse og lette viner av høy kvalitet. Her kan du lese over 475 smaksnotater på viner som lanseres som nyheter eller har årgangsendring i Mai.  

Annonse

Annonse

Nyhetslanseringen for mai 2022

Det er vår! Sola, blomstene og de lyse vinene kommer frem!

Nyhetslanseringen for Mai er som vanlig av høy kvalitet og markerer en endring av årstiden. De tyngre vinene pakkes bort og en haug av lettere og lysere viner finnes frem. Det er også starten på en utmerket Rosé-sesong. Det er også et større kvantum viner å velge i mellom. Covid-restriksjonene er nå borte. Det er åpenbart er et stort behov og økt interesse for gode viner fra både restaurant-markedet og vinglade nordmenn. Importørene svarer med å lansere en rekke interessante viner.

Vinene lanseres på Vinmonopolets bestillingsutvalg onsdag 4.mai kl 0800. 

Merk at det ikke vil lanseres en artikkel om nyheter på basisutvalget denne gang.

Topp musserende viner 

Fantastisk kjelleren hos Griesel. Foto: Botti.no

Champagne-produsenten Carbon lanserer Champagner det lukter både krutt og velstand av. Champagner fra topp-årgangene 2002 og 2008 skjemmer heller ingen og Carbons viner innehar strålende kvalitet. Prisen er også eksklusiv, så dette blir for vin-entusiasten med litt ekstra kapital til overs. Det er også Champagner fra Bruno Paillard å finne under denne lanseringen til sedvanlig kvalitet.

For den uttalte vin-entusiasten så kommer det også svært ettertraktede franske bobler. Frederic Savart er, kanskje sammen med Cederic Bouchard, kanskje den mest ettertraktede produsenten av virkelig håndverkspregede Champagner der terroirpreget virkelig skinner på sitt aller mest mineralske måte.

Vil man utvide horisonten så er det også anbefale topp Sekt – altså musserende viner fra Tyskland. Griesel er en av de aller beste produsentene av de tyske boblene og har en solid lansering med viner både på Riesling og røde druer. Prisene er også gode.

Ettertraktede hvite viner fra Frankrike 

Den herlige lille Chassagne-produsenten Marc Morey leverer knallbra viner i alle prisklasser og nivåer. Foto: Botti.no

Det er gode hvite viner å finne under lanseringen. Det er åpenbare funnet denne gang er vinene fra Burgund og spesielt imponerer vinene fra den lille, men anerkjente produsenten Marc Morey med sin adresse i den søvndyssige Chassagne-Montrachet. Det er fjerde generasjon Morey som i dag driver kjelleren med sine foreldre som gode hjelpere. Sabine Mollard har satt sitt preg på vinene og alle hennes viner roper delikatesse, friskhet og vinmarkenes ulike terroirpreg. Her er ikke fatbruken skjemmende, tvert i mot. Her er det ingen kamuflasje å spore.

Justin Girardin leverer også gode viner fra Burgund under lanseringen og spesielt hans Corton-Charlemagne Grand Cru 2017 er verdt trekke frem til feinsmecheren.

I fra lengre nord i dalen, i Chablis, er det spesielt Premier Cru vinene til Samuel Billaud som leverer meget godt. Samuel tok med seg marker fra familien på midten av 2010-tallet og har virkelig ikke sett seg tilbake. Dette er vinene som virkelig imponerer mot prisen.

Det er også en ettertraktet Bordeuax-vin i det hvite element som utmerker seg, nemlig Dom. de Chevalier Blanc. Viner på sémillon og sauvignon blanc finner du sjelden bedre enn fra denne adressen og 2019 lager en sedvanlig lagringsdyktig variant.

Fra Alsace er det årgangsendringer fra topp-produsenten Trimbach som det er verdt å følge med på da mange norske vin-entusiaster samler på disse vinene. Merk også vinene fra Jura – vinene fra topp-produsentene Rolet og Tissot skal man ikke kimse av.

Pieropan – Soaves aller beste produsent

Andrea Pieropan lager flotte Soave Classicos. Foto: Botti.no

Det er verdt å registrere at Pieropan har årgangsendringer. Vinene fra Soaves aller beste produsent er kanskje de aller de ypperste hvite vinene du kan få kjøpt i Norge vs pris. Andrea og hans bror har nå laget et vineri som går perfekt inn i Soaves landskap og vinene blir bare bedre og bedre.

Wittmann leverer på øverste nivå

Phillip Wittmann har grunn til å smile med siste årganger av Kirchspiel og Morstein. Foto: Botti.no

Lanseringens kanskje aller beste hvite lansering er fra Tyskland og nemlig selveste Weingut Wittmann som sammen med Claus-Petter Keller lager de beste tørre Riesling man får fra Rheinhessen. Toppvinene Kirchspiel og Morstein leverer knall i 2020 og er virkelig verdt å legge i kjelleren. Her kommer det derimot til å bli en aldri så liten kamp. Vinene har fått sterk etterspørsel de siste årene.

Andre GG-viner som det er verdt å følge med på er vinene fra Reischgraf von Kesselstatt og Gut Hermannsberg. Merk også de enklere vinene til mosel-toppen Schloss Lieser på Erste Lage nivå. Både de tørre og Feinherb og Kabinett leverer godt. Mosbacher og den mindre kjente Riesling-produsenten Karl Haidle lanserer også noen prisgunstige og friske viner denne gang.

Piemonte i verdensklasse 

Noen av verdens beste viner fra Barolo lanseres i mai. Foto: Botti.no

Det er lysere tider i vente. Derimot er det også meget gode røde viner å finne under mai-lanseringen. For mange Barolo-entusiaster har tiden på året kommet for å sikre seg vinene til Serralunga-produsenten Cappellano. Både Barolo Otin Fiorin Pie Rupestris og Barolo Otin Fiorin Pie Franco-Michet leverer knallbra i den gode 2017-årgangen. Glem heller ikke Barberaen som sedvanlig leverer.

Det er også andre Baroloer som får en hver Piemonte-entusiast til å bli blank i øynene. Barolo Falletto Vigna le Rocche Riserva 2016 fra avdøde Bruno Giacosa er spektakulær og imponerer i all sin kraft. Det lanseres kun ni flasker som det kommer til å bli rift om tross prisen på 6000 kr. Merk også hans Falletto i 2018 årgangen som leverer en frisk og innsmigrende Barolo.

Vi bemerker også at folkefavoritten Il Mimo (rose-vin) kommer nå til mai. Vinen er leskende, innbydende og entusiasten kommer til å glede seg over årets årgang også.

Toscana leverer fabelaktig under lanseringen 

Vinmarker hos Poggio Sotto ligger fabelaktig nedover skråningen. Foto: Botti.no

Kvalitetsmessig er det Toscana som leverer de mest spennende vinene på den røde siden denne gang. Flaggskipet Ornellaia har årgangsendring og 2019 gir en fersk og virkelig strukturert utgave. Tenuta Setti Ponti har i de siste årene blitt meget populære i utlandet. Nå står Norge for tur. Produsenten lanserer sin aller beste årgang av både «Oreno» og «Orma» i 2019-årgangen er Merlot er hoveddruen. Merk også produsentenes rimeligere viner på Sangiovese. Her er det mye for pengene.

Fra Montalcino og Brunello skjer det også meget spennende ting. Poggio Sottos Brunello (som det lages to Botti´er av) lager en meget frisk og delikat Brunello med Strålende lengde. Merk også årgangsendringene av Col d Orcias Brunello og flaggskipet Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva 2013.

Vinene fra Brunello som derimot bør få stjernestatus under denne lanseringen, er re-lansering av Caparzo Brunello samt deres Brunello fra enkeltvinmark Caparazo La Casa i den meget gode årgangen 2004. Prisene er meget akseptable og det er en sjelden mulighet å kunne kjøpe Brunello som drikker perfekt nå. Spesielt La Casa er suveren og gir virkelig konsentrasjon og dybde.

Merk også nabo-kommunen Montepulciano. Vino Nobile har ikke samme status som Brunello, men det er absolutt viner å hente herfra av god kvalitet. Boscarelli har over år blitt selveste flaggskipet herfra og leverer denne gang supre Sangiovese-viner av høy kvalitet.

Frankrike er Frankrike 

Kvalitetsvinmarker i Médoc. Foto: Botti.no

Det er også referanseviner fra Frankrike. Det er «tyv-lansering» av 2019-årgangen fra Bordeaux og for entusiasten som liker klassisk Bordeaux så leverer Ch.Las Cases en referanse vin fra St.Julien. Fra Pessac-Leognan leverer også Dom. de Chevalier nok en årgang som viser at slottets økte status de siste årene ikke er ufortjent.

Merk også Burgund. Francois Gaunoux har fått en ny vår i Norge etter flere artikler og ikke minst lansering av topp hvite og røde viner. Det som er spesielt med produsenten at de ikke fatlagrer vinene fra toppmarkene sine. Det er oppsiktsvekkende, men gir til gjengjeld usminkede og ekte håndverksviner. Denne gang er det vinene fra toppmarkene i Pommard som lanseres og gir oppsiktsvekkende god kvalitet vs pris med tanke på prisgaloppen vi opplever for tiden.

Det vil også bli sedvanlig nettkø etter Faiveleys Mercurey-viner som har blitt ettertraktede kjøp hos den kvalitetsbevisste vin-entusiasten.  Som alltid er vinene utmerket kvalitet vs pris.

Merk også Justin Girardin og Marc Morey lanseres knallgode røde viner fra hvitvinskommunen Chassagne-Montrachet. Vinene har virkelig blitt imponerende gode og det er spesielt syrestyrken og friskheten som gir glede i vinene. Fra Morey kommer det faktisk hele tre årganger fra toppmarken 1er Cru Morgeot som gir mulighet for en pen vertikal.

Til slutt er det verdt å nevne Jean-Paul Brun som lager bemerkesverdige gode viner fra Beaujolais. Både hans Fleurie og Moulin a Vent La Rochelle er i toppsjiktet for området i 2019-årgangen. Prisen er lav med tanke på en kvalitetsvurdering.

Spania ruler 

Fra vinmarken Viña Tondonia. Vindruene høstes inn i tradisjonelle trebeholdere laget av poppeltre som kalles Comporta. Foto: Archive Bodega López de Heredia Viña Tondonia

Det er også spesielt tre røde spanske viner som må utheves. Norgesfavoritten Lopez de Heredia Viña Tondonia Reserva har årgangsendring i 2009-årgangen. Vinen oppleves utmerket balansert og har en flott friskhet i seg.

Det er også ytterligere topp kvalitetsviner å hente fra Spania. Castillo Ygay Gran Reserva Especial har blitt uhyre populær i Norge og i verdens ellers etter den fabelaktige 2010 årgangen. 2011 er også av høy kvalitet, kanskje et lite knepp under årgangen før. Men utmerket samleobjekt er det. Fra Catalonia kommer Terroir Al Límits toppvin Les Manyes 2018 laget på garnatxa-druen. Vinen er pent fyldig med en elegant og utpreget god munnfølelse med utmerket balanse og fløyelsaktig tekstur.

Annonse

Annonse

Så til det som mange har gledet seg over. Her kan alle lese over 475 smaksnotater på viner som lanseres i Mai 2022! (Trykk på bildene)

Musserende og hvite viner

Rosé viner

Røde viner

Ekstra viner smakt etter publisering

Legg igjen et svar