Skip to main content

Tilsammen 57 musserende, rosè, hvite og røde viner ble testet og her vil du finne smaksnotater på 12 av de lyse vinene som trygt kan anbefales.

Juli-slippene er ofte ikke det mest spennende slippet i løpet av året. Ikke i år, heller. Men hva gjør nå det? Folk flest har tatt ferie og importører og vinmonopolets dyktige medarbeidere må få lov til å ta en pust i bakken de også. Uansett, noen gode viner som passer for resten av sommersesongen og tidlig høst finnes i månedens slipp. Helhetssmessig er det enkelte Rosè og røde viner fra Bandol som gir et godt inntrykk, men også enkeltviner fra Argentina og USA imponerer ogå.

Hovedfokus til vinmonopolet under denne lanseringen er området Bandol, Provence i Frankrike som idag er godt kjent for nordmenn flest for sine eksellente Rosé-viner. Deres røde viner er også anerkjent i vinverden. Bandol har over 3000 soltimer i året, men får hjelp av en fuktig bris fra havet som kjøler ned druene. Jorda er litt karring og steinete, og gir god drenering. Jordsmonnet er av kalk og sandstein. En av nøkkeldruene i Bandol er Mourvedre som modner sent, gjerne så sent som i slutten av september og i begynnelsen av oktober. Faktisk er det påkrevd i både Rosé og røde viner at 50% av innholdet kommer fra denne druen som faktisk har sin opprinnelse fra Spania. Druene er små, men har tykt skall med konsentrert frukt. Vinmarkerstilen som dominerer idag gjør at vinene sjelden er overeiket.

I min verden er dette moderskipet for Rosè-viner, og utover noen gode forsøk i Tyskland er det ingen andre områder som når opp til slik kvalitet idag. Dog, de to Trosseau-vinene fra USA som ble testet i forbindelse med dette slippet, gav en positiv overraskelse og det er nok å vente at flere Rosèer fra over dammen vil komme til Norge de neste årene.

Vinmonopolet viser med dette slippet at områdets produsenter også kan lage fine hvite viner herfra. De hvite druene som brukes er sjelden aromatiske og må nok påberegne litt lagring for at de skal vise de beste kvalitetene.

Siden til Vinmonopolet der listene over vinene som lanseres kan lastes ned finner du her.

Du kan trykke på vinens navn for å lenkes videre til Vinmonopolets nettbutikk. (MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

 

Bobler

Dom.Vaillant Les Grandes Vignes Bulle Naturale Petillant Naturel 2016 – Basisutvalget – 190 kroner

BEST I TEST!

Hipt og trendy dette – et eksempel på naturvin, nå med bobler. Vinen er fra Loire i Frankrike og er laget på  50% Chenin Blanc, 20% Groslot, og 30% Chardonnay-druer. Druene er spontanfermentert på flaske og har frisk frukt på nesen med fin intensitet av eple, honning og litt nøtter. En behagelig mousse, men er kanskje litt kort og lite kompleks på paletten. Med litt bitter eple, blomster og kryddertoner. Enkel, men behagelig utgang.  En morsom vri på musserende. Gjerne til lett mat. 85 poeng.

 

Garamvari Tokaji Furmint NV – Partiutvalget – 173 kroner

Denne interessante ungarske musserende fra Tokaj-området er laget etter tradisjonell metode (som Champagne) på den deres Furmint-druen. Klar grønngul, medium+ intensitet på nese med sitron, eple og brioche som gir en behagelig aroma og viser et fint særpreg. I munnen faller den litt igjennom opp mot hva nesen lovte, med litt vel modne epler, men har fine kryddertoner og en behagelig kremete mousse. En god musserende til lett tapasretter eller til terrassen. 84 poeng.

 

Hvite viner

Manuel Olivier Bourgogne Aligotè Vielles vignes 2015 – partiutvalget – 209 kroner 

BEST I TEST!

Druen Aligotè, som sammen med Chardonnay er i hovedsak de to hvite druene som dyrkes i Burgund, begynner nå å få økt oppmerksom fra den store vinverden. Dette skyldes åpenbart på grunn av økende kvalitet, men også for at prisene inntil videre er ganske så sympatiske. Det er vel heller ingen hemmelighet at appelasjonene i Burgund der Chardonnay dominerer har fått ganske så ville priser de siste årene.

Manuel Olivier er en up´n coming vinpersonlighet i Burgund som gjerne blir omtalt som en av  den nye generasjonen vinmakere. Druene til denne vinen på Aligotè er håndplukket i vinmarker med 35 gamle vinstokker og er spontanfermentert. Vinen har en fin harmonisert aromabilde med grønne epler, tropisk innslag med fin mineralitet og sjøpreg. Som å sitte ved sjøen dette. Virkelig behagelig. Vinen balanserer 4,7 gram syre på en fin måte, med medium intens frukt på litt crispy inntrykk med modne epler, nøtter, og en fin steinpreget utgang – en nesten tygger på litt flint, som kanskje varer litt kort. Ingen stor kompleksitet, men skikkelig behagelig – til terrasselivet ved sjøen nå i sommer, eller til enkle fiskeretter.  88 Poeng.

 

Dom.La Suffrene Bandol Blanc 2016 – Basisutvalget – 175 kroner

Prøvd en hvitvin fra Bandol før? Nei? Du vet nok allerede at Provence-området i Frankrike er kjent for Rosè, men jammen lager de gode hvite også. Denne vinen er laget på 60% Clairette og 40% Ugni Blanc druer som er håndplukket fra 30 år gamle vinstokker med 1 døgns skallkontakt. Vinen er lys, litt grønn gul med litt spisse toner som hopper opp – sitrus, blomster og urter. Vinen har et fruktig preg med fin syre der grønt gress og grapefrukt dominerer med en litt krydrete og steinete enkel utgang. Fin behagelig terrassevin. 85 poeng.

 

Dom.La Bastide Bandol Blanc 2016 – Basisutvalget – 225 kroner

Ja, det finnes flere hvite viner fra Bandol. Denne er laget på 5 druer, der Clairette (52%) og Ugni Blanc (33%) dominerer. Denne møter deg med en behagelig medium intensitet av blomstereng, og litt generisk gul frukt. Vinen har en fin syre, men gjør litt lite utav seg i glasset enda. Litt moden frukt og kryddertoner. Dog –  denne vil trenge litt mer tid for å våkne. Dette skyldes nok at druene ikke veldig aromatiske. Clairette-druen bør kunne gi mer spenst og fylde til vinen. Vent et år eller to med denne eller luft den godt nå. Vinen har noe som  venter på å komme ut.  Til fet fisk. 85 poeng.

 

Felines Jourdan Picpoul de Pinet 2016 – Basisutvalget – 124 kroner

Denne vinen fra Langudoc-Roussillon i Frankrike er sakte fermentert mellom 16-18 grader, og er lagret 4 måneder på bunnfall før tapping som gir den mer litt kompleks aromabilde med gul tropisk frukt og litt grønt gress. Behagelig aroma altså! Vinen er tørr med under 3 gram restsukker, men har forførende friskhet med stikkelsbær, urter, gul frukt og nøtter på en tørr enkel utgang. Ingen kompleks vin, men en fin vin for lange sommernetter med til litt enkle småretter. Et meget god kjøp for prisen dette! 84 poeng.

 

Sorin Conquard Bourgogne Aligoté 2015 – Basisutvalget – 160 kroner

På samme drue som overnevnte Olivier. Vinen er spontanfermentert med 3 måneder lagring på bunnfall. Litt sjy på nesen, kanskje litt lite komplisert med hint av epler og nøtt. Ung, ganske ukomplisert med epler og sitrus. Manglet litt sjel, men drikker fint til sommerkvelder på terrassen. 84 poeng.  

 

Loxarel Ops By Loxarel 2016 – Basisutvalget – 130 kroner

Denne spanske vinen fra Catalonia-området er laget på 40% Garnacha Blanca og 60% på den lokale druen fra området, Xarel-lo, ofte kjent drue til Cava. Ung, frisk i luktbilde med lime, stikkelsbær, og hvit krydder. I glasset følger den opp med litt medium intense tutti frutti-toner men også noen behagelige smaker av lime, hvit asparges og urter. Oppfattes som litt varm. Lett utgang. Men en bra vin. 83 poeng.

 

Rosè

Dom.Bunan Moulin des Costes Rosè 2016 – Basisutvalget – 196 kroner 

BEST I TEST!

Vin fra der Rosè bør lages – Provence i Frankrike. Ren lys lakserosa farge, med drueblanding av 39% Cinsault, 36% Mourvedre, og 25% Grenache. Druene er håndplukkede og har gjennomført en lett skallmaserasjon.

Mmmm, En behagelig klar frukt, men kanskje fortsatt bittelitt sjy, som møter deg i nesen med sitrusfrukter, kjølige jordbær og urter. Wow, sånn skal det gjøres! Dette er en voksen Rosè med kompleksitet, balanse og renhet på frukt som gjør at sånne viner skinner så klart i en verden med ganske mange enkle rosèr. God syre med kirsebær, Jordbær, sitrus og med litt krydrete og mineralsk preg der du sitter på smatter en god stund etter på. En ettersmak som sitter og sitter. En herlig Rosè. PS – Merk at 366 magnumflasker lanseres også som partiutvalg. Pris på magnum? 269 kroner. Hva sa du?! Jepp – ta fram kalkulatoren og regn på dette mens du bestiller vinen. Det gjør du her. Denne forsvinner raskt. 90 poeng.

Rootdown Rosè of Trousseau 2016 – Partiutvalget – 289 kroner

Amador valley? California? Er ikke dette Bandol? Nope, Rootdown har tilhold i Healdsburg, California og er laget av Mike Lucia, som tidligere har vært assisterende vinmaker for den mer berømte Copain i fra samme område. Lucia hoppet av Copian-toget og begynte for seg selv – og lager faktisk nå Rosèviner på 100% Trosseau aka Bastardo-druen som har sin opprinnelse fra øst i Frankrike. Druen er godt kjent i Portugal også. Fargen er litt mørkere lakserosa enn fratilsvarende  Rosè-viner laget i Provence. Vinen ser litt mer ut som en moden Rosè fra Bandol egentlig. Vinen har  fin intensitet og en rund behagelig nese med røde bær og et hint av nøtter og marsipan. Medium konsentrert, fin syre med toner av litt modne jordbær, sitrus og litt mineralitet. Litt alkoholstikk oppfattes, selv om den kun har 12% alkohol. En meget interessant vin, som kanskje blir i det dyreste laget i Norge. Men en fin vin! Til skalldyr og lette fiskeretter. 88 poeng.

 

Wind Gap Trousseau Gris 2015 – Basisutvalget – 295 kroner

Nok en vin laget på Trousseau, denne er fra Russian River Valley i California. Etter pressing ble  70% av juicen gjæret på betongvegg, og resterende på ståltank. Lagret 4 mnd på nøytral eik og stål. Kun ca 13 000 flasker laget. Denne er 1 år eldre enn Rootdown sin Rosè som merkes med et mer modent aromabilde med røde bær og tropisk frukt. Fin konsentrert frukt på paletten med litt kirsebær, lyse røde bær og mineralitet med en god lengde. Også her en liten følelse av alkoholstikk, dog uten at vinen ha mye alkohol med sine 11,7% alkohol. En god vin!  Til skalldyr og annen lett fisk. 87 poeng.

 

Ch.Val d Arenc Bandol Rosè 2016 – Basisutvalget – 170 kroner 

Nok en fin vin fra Bandol i Provence, Frankrike. Her med drue-blandingen 80% Mourvedre, 10% Cinsault og 10% Syrah. Behagelig på nese med blomster, røde bær og lette krydder. Saftig i munnen! Følger opp med en fin kompeleksiset av kirsebær, jordbær, fiken, og litt mineraler. Til solrike ettermiddager eller lette måltid. Flott Rosè for pengene! 87 poeng.

Legg igjen et svar