Skip to main content

Ulysse Collin som drives av Olivier Collin og hans kone Sandra har blitt en liten kultprodusent i Norge og eier idag ca 9 hektar vinmark. Collin-familien har holdt på med vin i generasjoner, men det var i 2003 at Olivier fikk tilbake kontroll på utleide vinmarker og har virkelig begynt å sette spor etter seg. Erfaringer har han tatt med seg fra sin tid hos Anselme Selosse og driver idag etter økologiske og biodynamiske prinsipper. All basevin gjæres med stedegne gjær i brukte fat og denne gjæringen med en svært kald kjeller fører til ekstrakt langsom alkoholgjæring. Dosage er også svært beskjedent i hans Champagner.

Nå er hans Champagner tilbake på det norske markedet etter å ha raskt blitt utsolgt med forrig base. Her kan du lese smaksnotater på to av hans viner.

Smaksnotater

Ulysse Collin Les Enfers Blanc de Blancs – Bestillingsutvalget – 900 kroner

Ulysse Colin har 0,64 hektar i vinmarken Les Enfers i Cogny der vinstokkene er 40 år gamle. Jordsmonnet er kalkholdig. Basen er fra 2013 der 20% er reservevin. Modning i 48 måneder. Kun 1.2 g dosage. 6000 flasker er laget av denne.

Champagnen har en dyp gyllen farge. På nesen er den ganske så intens – relativt maskulin og rå utgave av Bdb – med en dyp kraftpakke av konsentrerte sitrusfrukter, smørbukk og med et pent fatpreg. Også et pent steinete mineralsk preg her.

Champagnen har en herlig fylde med rå kraft – som en liten tsunami som ferdes vilt og røsker med seg det meste på ferden. Moussen er som en lett frådene foss i munnen med tydelig sitrusfrukt, grønne og gule epler, tøff mineralitet og et snev av voks. Gjærbaksten tilstede uten at dette dominerer. Syren framstår som veldig høy, men det gjør ingenting som frukten er med på ferden. Lang tone, med et snev av herbale toner. Champagnen er ungdommelig og mangler idag eleganse og kan vel bli for svær for noen. Dog – dette er en kul Champagne for kjenneren. 94 poeng.  

Ulysse Collin Blanc de Noirs Les Maillons Extra Brut Champagne – Bestillingsutvalget – 680 kroner

Les Maillons marken ligger i Sezanné og vinplantene ble plantet i 1971. Basen er 2014 årgangen der halvparten er reservevin fra 2008-2012. Champagnen har 36 måneder på bunnfall. Kun 1,2 g dosage.

Champagnen har en gyllen farge. Opp av glasset er den litt mer forsiktig og viser noen sjarmerende toner av rød eple, ferskenskall og toffee. Tenderer også mot noe vanilje også.

Vinen har en pen konsentrasjon og er ikke like grov og maskulin som søstra. Epler, frisk fersken og lette lyse plommer. Fin brødbakst også, kanskje litt vel gjæret enda. Mineraliteten er bra også her. Utgangen er lang og gjærpreget. Mer i balanse, men har ikke den kompleksiteten som overnevnte. Dog meget bra dette også med pent utviklingspotensiale. 92 poeng. for nå. 

Legg igjen et svar