Skip to main content

En av de store Champagne-opplevelsene i 2017 var fra det eldre Champagne-huset Lecerc Briant i Epernay med røtter tilbake til 1872. Leclerc Briant har vært en av driverne i Champagne for å drive økologisk med historie tilbake til slutten av 1940-tallet og var også en av de første husene som gikk over til biodynamisk produksjon i Champagne.

Selv om huset er utenfor familiens eie pågrunn av et uventet dødsfall har de nye eierne siden 2012 tilført ekstra kapital og blant annet oppgradert de gamle fasilitetene i Epernay.  Dette har ført til enda mer spissing og økt muligheter til produsere kvalitetschampagner fra deres 10 hektar eide vinmarker som ligger stort sett i Premier Cru vinmarker i Cumiéres, Hautvillers, Mareuil-sur-Aÿ, og Rilly la Montage. I tillegg kjøpes druer fra produsenter med likesinnede tanker når det er behov for dette.

Kjelleren til Leclerc Briant er forørig over en kilometer lang og har plass til over 800 000 flasker, så her er det rikelig mulig til å spare på reservevin for senere produksjoner.

Smaksnotater

Leclerc Briant La Croisette Parcelle á Èpernay Brut – Bestillingsutvalget – 950 kroner

Denne Champagnen er laget på 100% Chardonnay og kommer med druer fra 60 år gamle vinstokker fra en enkeltparsell i Epernay. Basen er 2014-årgangen, fatgjæret og modnet 30 måneder på døde gjærceller. Ingen dosage her.

Champagnen er frisk og leken på nesen – som er sommerdag i ved havet med friske gule epler, sitruser, smørblomster, nystekt brød og bittelitt nøtt. Delikat preg altså. På paletten er den konsentrert og brer fint rundt seg med en delikat følelse av konsentrerte sitruser, epler, et pent mineralsk preg og lett bakverk. Utgangen er lang, dog litt bitter i uttrykket som trekker foreløpig litt ned. Men gi denne noen år i kjelleren så vil dette også bli strålende. 93 poeng. For nå. 

 

LeClerc Briant Blanc de Meuniers Premier Cru Brut Zero – Bestillingsuvalget – 950 kroner

Druene kommer fra 40 år gamle vinstokker i en enkeltparsell som ligger i Chamery. Basen er 2013 og Champagnen er fatgjæret og modnet i 30 måneder på døde gjærceller. Også som antydet – det er ikke tilsatt dosage her.

Champagnen viser at en også kommer seg fram i livet med å være med avdempet og forsiktig med et elegant preg på nesen med gule friske epler, nøtteskall og nydelig bakverk.

På paletten viser den dog mer trøkk og brer seg ut med mer halvgjærede frukter som har dormet av i solen med røde epler, uferdig brød, nøtt, snev av marsipan og kaffe. Syren er meget bra i denne Champagnen også. Denne kommer til å bli virkelig delikat med tid, men trenger tid før bakverket og gjæren har blitt integrert. Kan raskt hoppe opp flere poeng med tid i kjelleren. 92 poeng. For nå. 

Legg igjen et svar