Skip to main content

Vinmessen «Vino Italia» ble holdt i kjelleren på Grand hotell med en rekke italienske representanter tilstede. Her nevnes modernisten fra Piemonte – den strålende barolo-produsenten Vietti, Amarone-klassikeren Zenato og Villa Poggio fra Montalcino. Når det gjelder stemning er kjelleren på Grand en utmerket plass å holde en vinmesse. Med litt jazz og taffel-musikk sammen med flotte viner kan ikke en slik messe bli feil.

Kjelleren på Grand – et av Norges flotteste lokaler for intime vinmesser?

Representanter og eiere av vingårdene var samlet til messen.

Vinentusiaster begynner å samle seg i lokalene.

Alberto Zenato hadde tatt med seg et rikt utvalg av vin fra kjelleren sin som overrasket positivt. De klassiske Amarone-vinene i flere årganger var selvfølgelig bra, men også forsøket på å lage noe mer tilgjengelige viner med deres Creasso Vernoese var en positiv overraskelse. Coppo, Den gode barbera-produsenten var også representert, men her ser man at med vanskelig årganger kan det være vanskelig å  være vinprodusent. Dog viser Vietti at de ypperste produsentene ser ut til å lage kvalitetsviner uansett årgang. Vietti kunne dessverre ikke stille representant, men importøren guidet deltakerne igjennom de enkleste vinene til Vietti på en fortreffelig måte.

OVERSIKT OVER MESSEN

Arrangert 10 oktober 2017 i vinkjelleren på Grand hotell i tidsrommet 1600 – 1900.

Arrangør: Fine Brands.

Pris: 240 kr.

Det positive

  • Flotte lokaler i kjelleren på Grand
  • Bredt utvalg av viner fra de forskjellige produsentene
  • Bra med vertikaler
  • Flere områder i Italia var dekket – Piemonte, Veneto, Sicilia mm.
  • Rik mulighet til å bli kjent med det meste av Zenatos kvalitetsviner i flere årganger

Utviklingspotensiale

  • Smaksheftet viser en del feil, blant annet årganger og tilgjengelighet. Dette blir fort forvirrende.
  • Det manglet noen flere topprodusenter
  • Ingen Cru`er var medbragt fra Vietti – som kan forståes

Karakter: En sterk 4. En varm og meget hyggelig messe!

Smaksnotater

Smaksnotater

Zenato Amarone Riserva 2011 – Bestillingsutvalget – 660 kroner (MERK – det er 2012 som er tilgjengelig nå. Sjekk butikk evt. for 2011).

Det var Sergio Zenato som la grunnlaget for denne kvalitetsprodusenten av viner fra Veneto i 1960. Nå er det søskene Alberto og Nadia som driver tradisjonene videre med deres 75 hektar med vinmarker. Alberto var til stede under messen og var en meget sympatisk herremann.

Denne amaronen er en erkeklassisk Riserva med modning 4 år på fat og med en høy alkoholprosent – typisk 16,5 prosent. Vinen er meget intens og dyp på nese, med masulin varm frukt som kommer i mot deg. Her er det mørke tørket frukt og anis på nese. Ganske så konsentrert med store runde frukter med mørk plommer, fin mineralitet og mørk kokesjokolade. Dette er Amarone som oser bra kvalitet. Etter kongene Quintarelli og Dal Forno er det mange småprinser. Accordini er kanskje den nærmeste, men Zenato viser med denne at de lukter på en pallplass. Solide 92 poeng her. 

 

Vietti Barolo Castiglione 2012 – Bestillingsutvalget – 499 kroner

Vietti er for meg en av de ypperste produsentene av Barolo-viner og basen deres er i Castiglione Falletto. Det var med lett sjokk at nyheten om at Vietti-familien har solgt produksjonen til en styrtrik amerikaner. Heldigvis er familien fortsatt med i driften, så får vi se hvor lenge det varer. Men uansett, cru`ene deres (Lazzarito, Ravera, Brunate og Rocche) er neste alltid fantastiske. Dessverre kom det i 13-årgangen kun 9 flasker til Norge, så de kan vi nok se lenge etter.

Heldigvis leverer denne vinen godt også. Druene er fra flere vinmarker herunder Castiglione Falletto, Monforte, Barolo og Novello. Vinplantene varierer veldig i alder, fra 7 til 35 år. Vinen modnes i 26 måneder i forskjellige fat, og blendes sammen i ståltanker 8 måneder før flasketapping.

Vinen oppfører seg høflig men allikevel bestemt på nese –  ikke for sjy og heller ikke for oppulent. Mørke kirsebær, litt våt løv og fine kryddertoner gir et bra aromabilde. Bra konsentrasjon med ganske så stor frukt med saftige kirsebær, mørk sjokolade, lær og faste tanniner på paletten. Vinen kom seg godt ut av 12-årgangen den, og har det meste for lagring de neste 5 til 10 årene. Bra vin dette! 91 poeng.

 

Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino Cru Pomona 2012 – Bestillingsutvalget – 850 kroner (MERK det er 2010 som er. tilgjengelig)

 

Villa Poggio Salvi er en liten familieeid produsent som idag eier 21 vinmark der Sangiovese er følgelig det som teller. De lager både viner fra Chianti, men kvalitetsmessig er det deres Brunello-viner som vekker spesiell interesse.

Denne karen her er fra en enkeltsvinmark og viser typeriktig 12-årgang på nese med store runde harmoniske røde generiske frukter samt med litt jordlig preg. Ganske forførende aromaer. Middels konsentrasjon, men vinen har en fin dyphet og vinen vokser godt i munnen. Tanninstrukturen er bra, denne biter fint i fra seg. Generiske røde frukter, lær, krydder og med noe fin røyksmak på en fin utgang. En bra vin dette! 91 poeng.

 

Poggio Salvi Brunello di Montalcino 1979 – Bestillingsutvalget – 1400 kroner

Poggio Salvi har på det norske markedet en eldre god-bit tilgjengelig – faktisk fra 1979. Vinen er ganske tøff på nese med vel utviklede aromaer med stall, høy, kirsebær og faktisk skinnende mineralitet. Mer harmonisk på paletten er den heldigvis med en fin klar kirsebærfrukt, lett tofee og krydder. Tanninene biter fortsatt fra seg de, og vinen framstår faktisk litt livlig, i motsetning til nesen. Vinen mangler nok litt konsentrasjon, men for all del, dette er en morsom vin med en lang utgang. 91 poeng.

 

Zenato Creasso Vernoese 2009 – Bestillingsutvalget – 380 kroner. (2008 som fortsatt er tilgjengelig på VP)

Alberto kunne fortelle meg at han VIL lage tradisjonell Amarone og da blir det (dessverre, vil noen si) høy alkoholprosent i vinene.

Men han og familien har også skjønt at svær Amarone ikke alltids vil kle alle typer måltider så her har han laget en annen type vin som framstår mer tilgjengelig og fleksibel når det gjelder match med ulik mat. Vinen er laget på 100% Corvina Veronese som er nøye plukket til denne vinen. Alkoholen er nok ganske høy her også, på 15% men metodebruken gjør at den ikke føles for stor. Drue-innholdet til denne vinen er faktisk delt i to innhøstinger. En del gjennomgår tradisjonell tørking mens den andre delen er «ferske» druer som er bittelitt overmodne. De to forskjellige innhøstingene blir ikke blendet sammen til å begynne med, men har til slutt t opphold på 2 år i franske eikefat og 1 år flaskelagring før lansering.

I 2009-årgangen er vinen intens opp av glasset med forførende friske skogsbær og lett lær. Vinen er konsentrert, med flott skogsbær og presis mørkere frukt, men har også ellers mye å by på – litt fat, litt lakris, litt lær og bra mineralsk preg her. Fin, litt varm utgang. Litt alkoholstikk. Men dette er en utmerket vin dette! 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Donnafugata Mille e una Notte 2012 – Bestillingsutvalget – 490 kroner

Familien Rallo har drevet med vin i over 160 år og er en kvalitetsprodusent fra Sicilia. Selve vingården deres så dagens lys nokså sent, faktisk i 1983. Det er ikke en drue som er i fokus her – i tillegg til Nero d`Avola dyrkes Donnafugata franske druer, men også eksprimenterer de med med gamle «ur-druer», blant annet Nocera, Vitarolo og Alzano.

En av deres kvalitetsviner er denne vinen der Nero d`Avola-druer er sjefen med mindre kvantum av andre druer i birollene. Vinen har et relativt fint aloholnivå på ca 13,5 prosent.Vinen er litt sjy på nese, men har en fin underliggende dyphet som kommer tungt opp. Noe skogsbær, bjørnebær og lett urtepreg på nese. Middels konsentrasjon med faste tanniner som har et godt grep om vinen. Modne røde bær mer fortsatt et godt urtepreg på paletten også. Denne trenger tid, men har en flott struktur og vinen vil lagre godt. 90 poeng. For nå. 

 

Vietti Barbera Scarrone 12 – Bestillingsutvalget – 400 kroner

Vietti lager ikke bare noen av verdens beste Nebbiolo-viner, men også dere Barbera-viner er i topp 5 sjiktet. Denne barberaen er medium intens på nese, men har en ganske bra dyphet i seg med modne bjørnebær, lær, også noe lakris og fatttoner. Konsentrasjonen er ikke mer enn middels, og vinen framstår som litt knytt enda. Men det er absolutt noe her, med søtladne kirsebær og mye fattoner. Også noe tydelige tanniner.  Denne trenger litt tid. 3-5 år kanskje. Men dette er absolutt en god barbera dette. 89 poeng. For nå. 

 

Vietti Perbacco Langhe Nebbiolo 14 – Bestillingsutvalget – 249 kroner

Medium intens på nese med fine kirsebær, blomsterreng, noe parfyme, lær og tiltalende røyk. Middels konsentrasjon på paletten med saftige kirsebær, noe lakris, litt treverk og et snev av grønne toner, men gir ikke noe negativt utslag faktisk. Tanninene er behagelige, men har nok struktur til å holde et godt tak i vinen. God vin dette faktisk tross det bregredelige året. Druene her kommer i utgangspunktet fra materiale som ikke brukes Barolo Castiglione. Ikke at jeg vet – men her må også vært brukt druer fra vinmarkene til dere eksklusive Cru`ene? Antar at de ikke lager disse dette vanskelige året. Men som sagt – vet ikke – dette ble en meget bra vin! 89 poeng.

Zenato Ripassa Valpolicella Classico Superiore 2013 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Denne enklere vinen fra Zenato har vært en favoritt hos mange nordmenn i mange år. Alkoholprosenten er heller ikke for høy med 14%. Det er druene Corvina, Rondinella, og Molinara som teller. Vinen er medium intens på nese med fin fruktighet med litt barnålspreg med bjørnebær, skogsbær og kryddertoner. Vinen er middels konsentrert med har absolutt en fin tiltalende skogsbær-frukt med litt jordlig preg og lett sigarboks. Hm, var disse vinene faktisk så gode? Dette er en bra vin dette som vil fungere ypperlig til enklere vilt-måltider. 89 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Coppo Pomorosso 2014 – Bestillingsutvalget – 450 kroner

Coppo har gamle tradisjoner med bånd tilbake til 1892. Deres flotte kjellere skal visstnok være på Unesco´s verdensarv-liste. Da snakker vi! Coppo følger biodynamiske prinsipper og lager Barbra viner med god struktur og særpreg. Det ble forsøkt tre viner fra 2014-årgangen, og dessverre ble både L`Avvocata og Camp Du Rouss spilt ut på sidelinjen av en vanskelig årgang, men Pomorosso kom faktisk godt ut det. Jeg gleder meg til 15-årgangen, tror det blir mer Coppos år.

Dog – Pomorosso leverer. Denne vinen her er lagret 14 måneder på eikefat og viser middels intense toner med mørkere skogsbær, våt skog og noe eik på nese. Middels konsentrasjon men med mye frisk lilla frukt samt noen mørkere toner der bjørnebærene er langt fram i skoen. Fin krydder, med noe brente toner, lakris og jord. Bra grep på tanninene og utgangen er lang. Ja, dette fungerer mye bedre enn de andre enklere vinene fra Coppo i denne årgangen! Ha den til grillmat. 89 poeng.

 

Poggio Salvi Brunello di Montalcino 2011 – Bestillingsutvalget – 370 kroner

Middels intens på nese, men har noen dype toner som kommer bredt opp med kirsebær og lette blomstertoner. Mangler egentlig litt sting på nesen til at det blir interressant. Middels konsentrert på paletten med runde frukter med varme kirsebær, jordlige toner og lett sjokolade. Lett brett på paletten også? Tror det vil gå av seg jeg. Lang, litt bitter utgang med fin bitt på tanninene. En bra vin i en litt varm årgang. Ha den til litt tyngre kjøttmåltider. 88 poeng.

 

Donnafugata Tancredi 2009 – Bestillingsutvalget – 290 kroner

Vinen er laget på en blend mellom Cabernet Sauvignon og Nero d´Avola og har en lagring på franske eikefat (barriques) i 12-14 måneder. Vinen er intens på nese med mørkere rød frukt og noe lakris. Middels konsentrasjon med ganske tiltalende varm og intens frukt med skogsbær, solbær og et pirrende lærpreg. Veldig fin syre i denne vinen også med bra utgang. Bra vin dette altså. Ha den til gryter med kjøtt i. 88 poeng.

 

Vietti la Crena Barbera d`Asti 2010 – Bestillingsutvalget – 400 kroner

Denne vinen har et ganske så floralt preg, med kirsebær, sopp og noe lær. Middels konsentrasjon med sursøte kirsebær og bringebær med en behagelig utgang. Mangler litt sting her, blir bittelitt puslete. Kanskje vokser den seg til med ytterligere 3 år. 88 poeng.

 

Fontaleoni Chianti Colli Senesi 2015 – Bestillingsutvalget – 159 kroner

Denne Chianti-produsenten fra San Gimignano lager nå denne enkle, men gode vinen på 100% Sangiovese. Vinen har undergått maloaktisk gjæring og har 6 måneders flaskelagring før lansering. Vinen har en litt lav intensitet på arombildet med litt forsiktige modne kirsebær og jordbær. Mer fylde på paletten med oppsiktsvekkende nydelige kirsebær og bringebærfrukt. Ganske kremtete følelse, som nok skyldes den maloaktiske gjæringen. Dette er en meget god Chianti for prisen som kan matches til pasta og pizza. Utsolgt fra leverandør, men finnes hos en rekke Vinmonopol. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Donnafugata Sedara 2014 – Bestillingsutvalget – 175 kroner

Denne vinen har en drueblend, men i hovedsak er Nero d´Avola den som dominerer med noe innspill av Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah-druer. Vinen viser en intes varm rød frukt på nese som er ganske spiss. Middels konsentrasjon på paletten med vel varme, litt ubestemmelig rød frukt. Kanskje på grunn av alle dominerende druetyypene? Alle vil bestemme kanskje. Litt lav syre i vinen, men tanninene er godt til stede. En morsom vin for prisen og verdt å prøve. Ha den til tyngre gryteretter. 85 poeng.

Legg igjen et svar