Skip to main content

Med familie som har knytninger til USA er Thanksgiving-måltidet alltid en tradisjon her. Kalkun med stuffing, litt fet tilbehør som saftig søtpotet, aspargesbønner med bacon, og maisstuing gjør vinmatchen relativt vanskelig. Men – amerikanske viner laget på Pinot Noir eller Zinfandel greier alltid matchen på en perfekt måte. Hva med å være vågal å prøve en vin på Gamay fra USA? Den har jeg lyst å teste selv til Thanksgiving-måltidet i år! Skulle du ønske å prøve noe annet kan også Pinot Noir fra New Zealand, for eksempel fra Matua eller er du litt ekstra spandabel kan du gå for en klassevin fra Felton Road – det vil også fungere godt.

Ved fjorårets Thanksgiving-måltid ble to årganger av Scherrer Sonoma County Pinot Noir servert sammen Ted Seghesio sin klassiske Zinfandel. Jeg likte nok personlig Scherrer best, men de fleste ved bordet likte kraften i Zinfandel`en og spesielt hvordan matchen til søtpotetene ble. Litt varm Pinot Noir kan oppfattes gjerne oppfattes litt vel plumpe. Under finner du 10 generelle forslag til hva som kan passe til thanksgiving-måltidet. Merk at mange har sin egen oppskrift og kan ha behov for spesifikke viner til sin rett, men disse skal vinene skal fungere til de fleste retter. Ha en flott feiring!

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

 

Smaksnotater

Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2015 – Basisutvalget – 180 kroner

En amerikansk Pinot-produsent som har tatt Norge med storm det siste året. Som kjent har den skjøre pinot noir druen fra Burgund i frankrike nærmest blitt et umulig kjøp i bruksvinsegmentet pga. heftige priser de siste årene. Gode pinoter har en allikevel fått fra USA, men i de siste årene har økt dollarkurs og gjort det vanskeligere med god kjøp over dammen. Men Cline leverer til prisen, litt varmere og saftigere stil med plommer, røde bær og litt vanilje-preg, men med et behagelig smaksbilde. Denne kan du kose deg med alene eller til kylling, kalkun eller svin.

 

Matua Lands and Legends Central Otago Pinot Noir 2014 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Matua har i de senere år fått mye skryt fra norsk vinpresse for sine viner på Pinot Noir som har gitt et litt kjørligere uttrykk enn hva en skulle forvente. Denne her er litt opp på prisskalaen, men gir en god saftig rødbærs frukt med god kompleksitet. Litt fattoner, så gi den litt lufting før middagen starter. I tillegg gir vinen en fin kryddertone som vil fanges opp fint både i kjøttet og i det klassiske tilbehøret.

 

Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2015 – Basisutvalget – 280 kroner

En amerikaner fra Santa Barbara som lager relativt slanke fine viner (til området å være) på den erkefranske Pinot Noir druen. Mangler kanskje litt kompleksitet, men gir klare saftige røde bær og litt grønne kryddertoner. En fin entry-level Pinot fra California, til en grei pris. Denne vil fange opp mye av den krydrete smakingen i thanksgiving-kalkunen.

 

Seghesio Old Vine Zinfandel Reserve 2013 – Basisutvalget – 300 kroner

Her er årets grill-vin! Zinfandel er en fantastisk anvendelig vin til sommerens siste nytelser – spesielt til burger med kraftige sauser til, Spareribs, eller helgrillet indre og ytrefilet. Den særdeles hyggelige Ted Seghesio styrer et av flaggskipene når det gjelder amerikas drue Zinfandel (Som strengt talt stammer fra Primitivo-druen fra Puglia i Italia, som igjen har aner i Kroatia i druene Crljenak Kaštelanski and Tribidrag. – Hysj, ikke fortell amerikanerne) og har en fin range av viner laget på denne druen. Deres entry-vin, «sonoma-county» har hatt en solid prisøkning i det siste, men det er gledelig at denne «Old vine»-utgaven har holdt seg stabil i pris. Vinen gir deg trøkk med litt varme kraftige sorte bær, mørke bringebær, krydder og litt vanillje. Trenger litt luft. Godt kjøp og vil matche greasy tilbehør til kalkunen på en utmerket måte.

 

Evening Land Seven Springs Gamay Noir 2015 – Basisutvalget – 300 kroner

Evening Land er også en produsent jeg i det skjulte har fulgt med over tid. De lager en rekke viner, men denne er litt spesiell. Fra vinmarker i Oregon med 100% Gamay druer med et behagelig alkoholnivå på rundt 12%. Druene er håndplukket og sponfermentert i hele drueklaser i sementkar og lagret 8 måneder på nøytral eik. Rød farge med en rik nese med veldig behagelige jordbær, med et krydrete preg og mineraler. For en harmonisk nydelig nese! Medium konsentrasjon med litt kjølig følelse med jordbær, litt brente kaffebønner og nydelige balanserte tanniner og syre. En vin som passer fint til lysere kjøttmåltider. Superkjøp på basis! Denne bør du prøve for å forsøke noe spesielt – som for eksempel Thanksgiving-måltidet.

 

Joseph Phelps Freestone Pinot Noir 2014 – Basisutvalget – 349 kroner

En av mine favorittprodusenter av Pinot Noir-druen fra Sonoma Coast i USA de siste årene. Denne har på kanten en grei alkoholnivå med ca 14% og en dypere farge en forventet. Intens frukt på nese, den litt tradisjonsrike ørlite varme Sonoma-følelsen med skogsbær, yngre plommer, krydder og mørk sjokolade. Fin konsentrasjon med vel modne bringebær, lysere plommer, krydder og litt brente fat på en lang og smattende utgang. Tanninene og syren blir litt andre-fiolin her, men greier oppgavene sine greit. En meget god vin – sånn jeg liker litt mine amerikanske pinot Noir. Vil jeg ha «ekte vare» sparer jeg en stund og går og kjøper meg en Burgund. En god match til kalkunen-måltidet dette.

 

Scherrer Sonoma County Pinot Noir 2012 – Bestillingsutvalget – 379 kroner

Scherrer har alltid vært min store favoritt til thanksgiving-måltidet etter at en Scherrer Big Brother var en magisk kombinasjon for noen år siden. Den koster over 100 kroner mer, så denne er mer prisgunstig.

Denne kan ha litt varm frukt, men det gjør ingen ting opp mot tilbehør som er litt fet og greasy. Her får du saftig rød frukt og med et innslag av røde blomster. Middels konsentrert med rød bringebærfrukt og en fin kryddertoner. Igjen – en av mine favoritter til Thanksgiving. Og har du råd – kjøp deres Big brother i stedenfor.

 

Ridge Lytton Springs 2013 – Bestillingsutvalget – 389 kroner

2013 er rik på nese med plommer og generiske røde bær. Kompleksitet med flere lag av plommer, svisker, og bjørnebær. Føles ikke like vibrant og leken som Geyserville, men denne vil kle en skikkelig kraftig Thanksgiving-måltid med en saus som er kompleks. Merk – 2014 finnes også på markedet, jeg ville personlig valgt 2013.

 

Storm Pinot Noir San Sebastiano Vineyard – Bestillingsutvalget – 489 kroner

Jeg har jo tidligere skrevet og snakket om her Ernst Storm som begynner virkelig å få et navn utenfor Santa Barbara i California. Ernst fortalte i vår at han blant annet plukker druene veldig tidlig for å unngå den litt søtladen frukten. I andre årganger har det vært med litt vekslende hell, da de grønne tonene har vært merkbare. Men ikke i denne vinen, nei! Vinen har en fin intensitet på nesen, med litt varmere rund kirsebærfrukt med noen fine kryddertoner. På paletten er det eleganse som gjelder. I denne årgangen er det verken varme eller grønne frukter som dominerer – bare harmoni – flotte, perfekte modne kirsebær, en tendens mot røde epler faktisk, herlig krydder, og med en syre som holder godt grep i frukten. Tanninene er der, men merkes ikke, men strukturen holder. Dette er en bra vin det!

 

Felton Road Cornish point Pinot Noir 2016 – Bestillingsutvalget – 519 kroner

Denne vinen er også fra New Zealands store produsenten og har en mørkere rødfarge. Vinen sitter godt i nesen med deilige lekne røde bær med vekt på modne bringebær som kommer dypt opp fra glasset. Følger opp med medium konsentrert frukt, der modne bringebær og litt mørkere skogsbær har hovedrollen. En fin crisp syre er leken på en lang utgang med mer vekt på fat, blyantspiss og lær. Dette var en meget god vin. Til kalv og jeg tror den vil fint gå til Thanksgiving-kalkunen også.

Legg igjen et svar