Skip to main content

Vinoteket lager spektakulære pizzaer, har et av landets aller beste vinkart og yter høy service. Da gjør det lite med noe sjelløst lokale og forsiktig stemning. Bravissimo! Vinoteket må være Norges aller mest komplette pizzasted.  

VINOTEKET

Oslo

*****          Mat

******         Vin

***              Atmosfære

*****           Service

****            Pris

Totalinntrykk: 23 av 30 poeng

Vintotekets historie

Vinoteket ligger sentralt plassert rett ved Solli plass i Oslo. Foto: Botti.no

Vinoteket representerte et nytt pust når de for et par år siden etablerte seg i lokalene i Henrik Ibsens gate ved Solli plass. Med uttalt ønske om å være hovedstadens kulturhus for vin og samtidig servere kanskje landets mest spesielle pizzaer var ambisjonsnivået høyt. Men så var det også fagfolk som tok sats. Eierne, tidligere vinjournalist for DN, Bendik Dannevig Kristiansen og dagbladets vinanmelder Robert Lie har meritter som trengs for å lykkes som drivere av en vinbar, men hadde de erfaringene nok til å drive et kjøkken også? Svaret har vist seg å være et rungende ja.

Med seg på laget fikk de Beniamino Bilali som ble hentet fra pizzaovnene i lille italienske kystbyen Rimini og med innovative tanker endret han litt vilkårene for Oslo-borgeres syn på pizza. Med pizzabunn laget av surdeig og hydrolysedeig gav det en spesiell smak på den luftige utgaven. Men det var spesielt kombinasjonene oppe på surdeigen som var spektakulær. Kjøttragu, taskekrabbe, sashimi av laks og løyrom er ikke hva den trauste nordmenn selv hadde laget til lørdagspizza.

Sterilt lokale – strøken service 

Vinoteket. Foto: Botti.no

Det var på tide å undersøke restauranten på nytt og tidligere erfaringer med ypperlig personale ble også etter Covid-19 stengningen fulgt opp med strøken service. Med Lie som sweeper i restauranten sammen med noen av Norges mest lovende unge Sommelierer var følget i de beste hender. Selve lokalet er moderne i preget, men kan framstå som litt sterilt og kjølig. Litt påtrengende pop og basstoner forsøkte å gi litt moderne vibber, men sommervarmen utenfor gav lite energi til kveldens gjester som gav en helt ordinær stemning i lokalet.

Vinkart i verdensklasse 

Et av landets beste vinkart finnes på Vinotektet. Foto: Botti.no

Kvelden startet for følget med husets Champagne, standardutgaven av Diebolt Vallois Blanc des Blancs, som er god start på en hver anledning. Chamapagnen er en del av husets gode utvalg på glass, som består av en ca. 30 typeriktige viner fra blant annet Rolet, Tyler, Au Bon Climat, La Rioja Alta og Ridge Lytton Springs. Til og med kult-rosévinen Il Mimo var å finne på glass. Prissettingen av vinene på glass framstår som noe stram. Il Mimo kostet for eksempel 140 kroner glasset, mot 190 kroner flasken på Vinmonopolet. Ølutvalget var også godt, men også her var prisen litt sjenerende. En 0,33l flaske med det italienske ølet Peroni til 100 kroner oppleves som noe stivt.

Men der kritikken kan være rettmessig når det gjelder prisene på glass, blir det som flau bris å regne når vinkartet var gjennomgått. Her finnes et fabelaktig utvalg, og mange av de store vinene hadde knapt 1,5 til 2 gangeren Vinmonopol-pris. Viner som vin-entusiasten bare kan drømme om – Selosse, Keller, Ramonet, Raveneau, Rousseau, Mugnier, DRC og Rinaldi – blir ofte solgt til kun Horeca-bransjen eller spesielle kunder. Utover nevnte viner dekker Vinotekets vinkart de aller fleste regioner med et meget godt utvalg. Her finner du blant annet Ridge, Sandhi, Sadie, Schäfer-Fröhlich, Vacheron, Pieropan, Lucien Le Moine, Felton Road og C.V.N.E for å nevne noen til særdeles gode priser.

Det skal også fremheves at Vinoteket har et oppdatert vinkart på nett. Det er det få som har. Det er et skikkelig pluss for vin-entusiasten som ofte planlegger restaurantopplevelsene på bakgrunn av nettopp av vinkartet, og ikke nødvendigvis matmenyen.

Ingen appetittvekker 

Gamle storheter står utstilt i lokalet. Foto: Botti.no

Ventetiden på pizzaene ble fordøyd til å la seg imponere over vinkartet og se de kyndige sommelierene inspisere hvert glass nøye og tørke de skinnende rene før de ble satt ut på bordene til gjestene som nå begynte å trekke inn fra sommervarmen utenfor. Hver vin som ble servert – fra enkle til seriøse viner – ble behandlet med største seriøsitet. På vinsiden er det svært lite som blir gitt til tilfeldighetene. Dog begynte følget å bli sultne og utover Aperitif og vann med bobler var det lite å tilfredsstille smaksløkene med. Her kunne Vinoteket med fordel ha servert en liten appetittvekker, tross muligheten til å skjule seg bak at dette «bare» er en pizzarestaurant.

Flotte viner

Domaine James Côte-Rôtie 2014. Foto: Botti.no

Vinene for kvelden ble utvalgt for å vise bredde. Jamet Côte-Rôtie 2014 representerte alt hva Syrah-druen fra en kjølig årgang i Nord-Rhône kan skape av begjær. Ytterst forførende aromabilde med plomme, parfyme, blomster, pepper, herbale toner og herlig dyp saltpreg. Munnfølelsen imponerte også. Pen fylde, herlig syre og med flott fruktpreg av røde og lilla bær som sammen med herlig krydder og dyp salthet strålte stort. (94 poeng). Prisen på 1600 kroner – to gangeren – var like imponerende som vinen.

Den Sør-Afrikanske kultprodusenten nr.1 – Sadie – med vinen Treinspoor 2018 ble valgt som kveldens andre vin. Vinen er laget på den portugisiske druen Tinta Barroca og var en litt annen sak enn den kjøligere Jamet. Sadie-vinen var rik og med noe varmere preg, men sjarmerte allikevel. Våt tobakk, plomme, lakris, et lass av både eksotisk og kjøligere kryddersorter gav et pent aromabilde. Vinen var uttalt fruktig og delikat med meget god munnfølelse med plommer, krydder og urt. Absolutt en særpreget og god vin. (91 poeng). Prisen på ca. 1000 kroner var heller ikke å forrakte, rett over to gangeren.

Spektakulær variant av pizza – Enkel dessert

Vinoteket lager en benchmark pizza med Løyrom. Foto: Botti.no

På menyen hos Vinoteket kan du velge mellom det som kan kalles «ordinær pizza» eller det som Vinoteket selv beskriver som kategorien «moderne pizza». Det er også mulig å velge en smaksmeny så flere varianter kan forsøkes. Selv om de ordinære pizzaene med klassikere som Margherita og fenikkelsalami er åpenbart av godt håndverk handler egentlig restauranten mest om de nye variantene. Jeg skulle nok likt at Vinoteket fant et mer dekkende begrep enn «moderne pizza» da det litt simple begrepet rettferdiggjør ikke kunstverkene som serveres.

Variantene som skiller seg mest ut er kanskje de som på menyen framstår som vel særpregede. Oksetartar, løyrom og kamskjell er tre pizzavarianter som kanskje ikke framstår som innbydende for alle. Men alle tre eksemplene er retter som som virkelig tar begrepet pizza til et nytt steg. Under dette besøket var det surdeigen med Løyrom som var hovedpersonen. Perfekt Creme fraiche var luftig, allikevel så fast at den ikke myknet til den perfekte stekte bunnen og var en perfekt bro for den gode løyromen som var dandert pent på toppen. Et tidligere ankerpunkt for denne typen pizza på Vinoteket er at bunnen har hatt en liten tendens til å bli litt bløt. Dagens servering av de to pizzaene Løyrom og Vitello Tonnato med kalv, mozzarella, ruccula, tunfiskmajones og persillerotkrem lå pent oppe på den spenstige bunnen og smakte fortreffelig. Det er spesielt balansen mellom de forskjellige smakene imponerer stort, og gjør dette til en fullkommen pizza-opplevelse og er helt utenom det vanlige.

Vitello Tonnato med kalv, mozzarella, ruccula, tunfiskmajones og persillerotkrem. Foto: Botti.no

Tre kuler is med Mango, Jordbær og pistasje toppet med litt lakris-saus var en frisk og god avslutning på måltidet. Pistasj-isen manglet derimot særpreg. Her kunne kjøkkenet presentert isen med den ekte brungrønne fargen og med den autentiske pistasje-smaken. Den typen som gjør øynene tårevåte under besøk hos ekte geleatteria i Italias flotte byer. Det hadde løftet desserten.

Konklusjon – Lett priset restaurant som tar pizzaopplevelsen i Norge til nye uante høyder 

Det er ikke den rimeligste pizzastedet i hovedstaden, men kostnaden er liten i forhold til at Vinoteket faktisk lager kombinasjoner som tar pizzza-opplevelsen til nye uante høyder her til lands. Spektakulære smaker med varianter av vegetar, sjø og kjøttretter kan pizzaene fint passe til det svært solide vinkartet. Prisene på viner på glass oppleves noe stivt, men når det er sagt – restaurantene skal tjene penger også. Med fornem adresse og litt nisjeaktig meny er det en selvfølge at også Vinoteket må hente inn overskuddet en plass. Konklusjonen er derfor at Vinoteket seiler inn i toppen av Norges Pizzarestauranter med et av landets aller beste vinkart. Bravissimo!

Legg igjen et svar