Skip to main content

Tid for bobler

En positiv ting med de eksklusive spesiallanseringene til Vinmonopolet er at de følger årstidene. Det er ikke bare solen som forteller at sommeren er kommet. Førstkommende onsdag er det klart for en forsinket nettlansering av kjente viner fra Champagne, Sussex, Kent, Hampshire, Chablis og Loire. Raveneau blir holdt tilbake, men ganske mange flasker Dauvissat blir gjort tilgjengelig, så litt travelt blir det for Vinmonopolets IT-tekniker allikevel onsdag. Men det er altså Champagnene og de musserende vinene fra England som er i hovedrollen denne gang. Totalt lanseres det 13885 flasker fordelt på 116 ulike viner. 91 av vinene er musserende, 21 er hvite viner og bare fire viner er i rødvinskategorien.

Dyp og majestetisk kjeller hos Champagne-produsenten Pol Roger. Foto: Pol Roger

Flere av Champagnene kommer i gode årganger som 2012 og 2014. Her finner vi flere «usual suspects» for vin-entusiasten. Her kan blant annet Pol Roger, Louis Roederer, Guy Charlemagne, Diebolt og Peters nevnes. Champagnene har steget noe i pris de siste årene, men leverer fortsatt meget god kvalitet vs prisen.

I tillegg kommer det også Champagner fra mindre produsenter som nok bare «fine wine» entusiastene har hatt kjennskap til.  Her kan vinene fra Frederic Savart spesielt nevnes. Frederic kom tilbake til familiens eiendom for 25 år siden og forvalter i dag kun fire hektar vinmark – tre hektar vinmark rundt landsbyen Ècueil og en hektar rundt Villers-aux-Noeuds. Vinene er uttalt mineralske og særpregede, og er nok kanskje ikke for alle. Men dette er skyhøy kvalitet.

Britisk musserende viner når nye høyder

Store investeringer er gjort i både vinmark og i vineriene i England. Her hos Nyetimber. Foto: Botti.no

Store investeringer er gjort i både vinmark og i vineriene i England. Her hos Nyetimber. Foto: Botti.no

Så er det England. Vinmonopolet introduserte en rekke britiske produsenter for to år siden og markedet for engelske bobler har stadig økt. Det er trolig USA som slår Norge i import av britiske bobler nå om dagen. Det finnes gode grunner til at den norske samleren skal følge med på disse vinene. Klima er i endring og den økende varmen – spesielt om høsten – har gitt gode forhold for optimal modning av druene.  Tilknytning til kysten hjelper mot innsekter og enkelte sykdommer med den fine vinden som kommer innover områdene. Til gjengjeld så kommer det fortsatt mengder med nedbør – som  nok er den britiske druedyrkerens verste fiende. Riktig timing på plukkingen framstår som livsviktig.

Gode forhold for druedyrking Sør i England

Gode forhold for vinplanter i England med blant annet jordsmonn av Kalk og grønn sandstein. Her hos Redfolds Winery. Foto: Botti.no

Det merkes at de som var tidlig ute og sikret seg gode beliggende vinmarker når den britiske vin-revolusjonen oppstod får belønning i dag. Vinmarker som ligger i sørvendte skråninger med gode solforhold og med god drenering hjelper. Det er også meget godt jordsmonnsforhold med ganske likheter til Champagne. Kalkaktig jordsmonn, men også det typiske grønne sandsteinen – «Greensand» – gir gode muligheter for særpregede engelske musserende viner. Det er også åpenbart at vinmakere og eierne begynner å få erfaring. Den engelske vin-industrien er helller ikke overregulert – eller satt om en vil. Det gir vinmakeren mulighet til å eksprimentere og forsøke endringer som ville være umulig i f.eks Champagne.

Dermot Sugrue

Dermot Sugrue vinifiserer vinene hos Wiston. Foto: Botti.no

Under pressesmakingen ble det lansert en rekke musserende viner fra nye produsenter. Et navn er det verdt å merke seg. Dermot Sugrue. Han er av britiske vinmedier kåret til Englands aller beste vinmaker og har flere tiår i beltet med efaringer fra blant annet Frankrike og fra det engelske flaggskipet Nyetimber. I 2006 startet han som vinmaker hos Wiston og har bidratt til at vinene deres når stadig nye høyder. Dermot sørger også for at 10 produsenter får vinifisert druene sine hos Wiston på kontrakt. Men hans engasjement stanser ikke der. Til uken lanseres han egne viner fra egne eide vinmarker samt vinene fra Black Dog Hill – der han også er vinmaker. Sist – men ikke minst –  er det verdt å merke seg vinene fra Chapel Down som lager musserende viner fra det mer rike jordsmonnet i Kent. Vinene er åpenbart noe av det aller beste du får fra England så får det ikke hjelpe at prisen også er høy Champagne-standard med pris på over 1000-lappen.

Smaksnotater

Her har du ca. 50 smaksnotater på viner som lanseres onsdag 17.juni 2020 kl 0800 på nettbutikken og fysisk i butikk uken etter.

Smaksnotater – Britisk musserende, Champagne, Loire og Chablis – Juni 2020

Legg igjen et svar