Skip to main content

Her vil du finne viner i prisklassen 500 – 1000 kroner som vil passe ypperlig å legge i egen kjeller eller som gave til den uttalte vin-entusiasten. Disse vinene tåler stort sett 10 – 15 år i kjelleren uten problemer. Med god lufting i den dekanter kan også vinene passe til ulike matretter.

På grunn av avgiftssystemet i Norge kan rimelige viner blir uforholdsmessig dyre, men til gjengjeld kan dyre viner være særdeles prisgunstige enn det vi finner ute i Europa eller ellers i verden. Dette begynner å bli et sjikt der disse vinene faktisk er rimeligere enn å kjøpe de i utlandet.

Viner i denne prisklassen finnes ofte å finne i mindre kvantum i Norge, og disse vinene kan bli solgt ut raskt eller at årgangene endres i tiden framover.

Vinene finnes på bestillingsutvalget og kan bestilles direkte på nettbutikken, hos Vinmonopolets kundesenter eller direkte ved det enkelte utsalg.

Vinene på denne siden er viner som Botti.no mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg.

Der vinene er ekstra lukket og potensialet fortsatt er uavklart vil foreløpig potensial stå i klammetegn. 

Vinene merket RW er smakt og bedømmet av Bottis skribent Rune Wasshaug. 

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere)

Musserende viner

11552801
Marguet Les Crayeres Grand Cru 2015
Fra Champagne, Frankrike
999,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Marguet
Alkohol: 12.50%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: 100% Pinot Noir

Marguet eier 9 hektar vinmark. Økologisk og biodynamisk drift siden 2006. Les Crayères er en av Ambonnays mest anerkjente lieux-dit (parsell) med gamle vinstokker (50-70 år +/-). Vinstokkene står i skråning med gode solforhold. Massiv kalk. Tidligere laget Marguet denne Champagnen med både Chardonnay og Pinot. Fra 2014 er Champagnen laget med 100 % Pinot Noir-druer. Ca 3000 flasker laget. 96 flasker til Norge.

Stram, tett og nesten vulgær Champagne med skikkelig dypt saltpreg, nesten litt oksiderte røde epler og konsentrerte sitruser. Bra fyldig og markant dyp Champagne med masse særpreg. Konsentrerte epler, grape, pærekjøtt, kirsebærsskall, dyp kraftig salthet, nøtt og kjeks. Flott syre. Lang og kompleks utgang. Særiøs særing. Dette er nydelig håndverk! 94 poeng. 

 

11336001
Claude Cazals Clos Cazals Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut 2010
Fra Champagne, Frankrike
1 068,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Claude Cazals
Alkohol: 12.50%. Syre: 7.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Skarp og umiddelbar presis på duft med kjølig sitrus, eple, grapefrukt, salter, snev av blomst og tørr kjeks. Bra fyldig og meget presis munnfølelse. Virkelig konsentrert, uten å bli for bred. Meget god frukt av sitrus og eplefrukt, noe kjeks og dypere salter. Frisk og kompleks utgang. Crisp syre. Flott Champagne. 93 poeng.

 

11808001
Delamotte Blanc De Blancs Millésimé 2012
Fra Champagne, Frankrike
879,90,– kr (bestilling)
Importør: Red & White
Alkohol: 12.50%. Syre: 4.5 gram per liter. Sukker: 9.1 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Meget pen og herlig frisk på duft med uttalt sitrusaromaer over saftige epler, lett kjølig smør og gode saltdetaljer. Pen fyldig Champagne med uttalt frisk og delikat munnfølelse. Saftig sitrus og gule epler, grønt fruktskall, smør, autolyse og pen salter. Blir aldri for maskulin. Pen frisk utgang som skaper begjær. Flott kompleksitet. Et godt eksempel på at også Chardonnay-druene kan skinne i Pinot-året 2012. Herlig! 93 poeng. 

 

3570001
A.D. Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut
Fra Champagne, Frankrike
689,– kr (bestilling)
Importør: Winning Brands AS
Alkohol: 12 %. Syre: 4.5 gram per liter. Sukker: 4 gram per liter.
Druer: 80% Chardonnay og 20% Pinot Noir.

Tradisjonell metode  på prinsipper fra 1800. Fatgjæret, fatlagret, uten malo. Laget kun fra enkeltårgang (2014), tross betegnelsen NV.

Tiltalende og kompleks på duft med pirrende sitrus, stenfrukter og med et fint saltlag. Pen fyldig og virkelig frisk Champagne med flott sitrusfrukt og grønt fruktskall. Salt og lett brødbakst også. Imponerende dybde. Fortsatt et av de aller beste Champagne-kjøpene på Vinmonopolet. 93 poeng.

 

12312801
Jacquesson Cuvée No 743 
Fra Champagne, Frankrike
759,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Champagne Jacquesson
Alkohol: 12.00%.
Druer: 52% Chardonnay, 24% Pinot Noir og 24% Pinot Meunier.

Rik og litt grov og tøff i aromabilde av lett oksiderte gule og røde epler, nøtt, autolyse og tydelig brødbakst. Rik og lett kraftfull munnfølelse med saftig gul frukt, nøtt og lett jern på utgangen. Syren er tilstede, men jobber hardt for å være med, dog går greit. Saftig og god utgang. Meget god Champagne. 92 poeng.

 

256101
Pol Roger Brut Vintage 2013
Fra Champagne, Frankrike
625,– kr (basis)
Importør: Vinetum
Produsent: Pol Roger
Alkohol: 12.50%. Syre: 4.5 gram per liter. Sukker: 7.0 gram per liter.
Druer: 60% Pinot Noir og 40% Chardonnay.

Lys gul. Ren, frisk og syrlig duft av gulfrukt med hint av nøtter og gjærbakst. Lett og ren munnfølelse med kremete mousse, pen fruktkonsentrasjon og masse små bobler. Frisk syre, lang og saftig utgang. En stram og elegant champagne fra en utfordrende årgang. Nydelig. 92 poeng (RW) 

 

12325601
Étienne Calsac les Rocheforts Premier Cru Extra Brut 2017
Fra Champagne, Frankrike
599,– kr (bestilling)
Importør: Champagneinwest
Produsent: Etienne Calsac
Alkohol: 12.00%. Syre: 8.0 gram per liter. Sukker: 3.9 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Frisk på duft med disse små boblene som hopper og tilfører energi i aromabildet. Ganske så autentisk med dette pene saltlaget som ligger over råe våte gule epler, snev av voks og kjølig bakst i bakkant. Champagnen har et flott anslag med en bred mousse som tar tak og løfter smakskurven på en god måte. Frukten er frisk med ungdommelige gule epler, limeskall og litt grov jordsmonn med denne virkelig mineralske saltmineralene som strammer seg til og imponerer. Utgangen er særpreget, litt tett men god med nøtteskall og snev av metalliske toner, som dog ikke skjemmer. Dette er håndverk. 92 poeng.

12404601
Moutardier Selection 2015
Fra Champagne, Frankrike
599,– kr (bestilling)
Importør: Champagneinwest
Produsent: Moutardier
Alkohol: 12.00%. Syre: 4.9 gram per liter. Sukker: 8.8 gram per liter.
Druer: 50% Pinot noir og 50% Chardonnay.

Base i 2015-årgangen. Intens og lett rik, men på en delikat måte med denne overliggende friskheten som ligger over fyrrig blomst, saftige epler, snev av stenfruktsskall, brioche, nøtt og autolyse. Bra fyldig og energisk champagne med noe kraftfull mousse som tar tak med strammere munnfølelse av eple, stenfrukt, snev av grov dieselsøl, nøtt, lett saltet bakst og med en tøffere rødere utgang. Dette er en mer seriøs luring – meget sjarme i aroma, men tøffere og mer matkrevende Champagne i munnfølelsen. Vil bare bli bedre med kjellertid. Men til til hummer? Yes sir. 91 poeng.

 

5409201
Leclerc Briant Rosé Brut 2017
Fra Champagne, Frankrike
539,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Leclerc Briant
Alkohol: 12.00%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Chardonnay og  Pinot Noir.

Spontangæring i fat. Druer 95% fra Chouilly, 5% fra Rieeys. 30md bunnfallskontakt før degorgering.

Frisk og tiltalende på duft med jordbær, fersken, rips og salter. Pen mousse på denne middels fyldig Champagnen med forførende munnfølelse av jordbær, rips, stenfrukt og salter. Veldig tørr og særpreget Champagne som virkelig forfører. Perfekt til saktaktige måltider. Meget god! 91 poeng. 

 

11222001
Olivier Horiot Séve Blanc de Noirs Brut Nature 2013
Fra Champagne, Frankrike
514,90 kr (bestilling)
Importør: Blend Wines
Produsent: Champagne Horiot Olivier
Alkohol: 12.00%. Syre: 5.4 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Pinot noir.

Rik på stil med oksidert epleskrott, saftig sitrus, nøtt og gul blomst på duft. Middels fyldig Champagne med meget frisk og nervefull munnfølelse av skarp grønn eple, stram ung sitron og saltmineraler. Syren er skinnende, men blir ikke for dominerende. Særpreget musserende. 90 poeng.

 

Legg igjen et svar