Skip to main content

I denne artikkelen finner knippe røde viner til hverdagen og til forskjellige anledninger opp til 250 kroner.

Begrepet «bruksviner» tar for seg gode viner til uhøytidelige anledninger. Kanskje trenger du eller et glass til enkel glede eller til en ukomplisert middag med gode venner. På grunn av avgiftssystemet i Norge kan rimelige viner blir uforholdsmessig dyre, men til gjengjeld kan dyre viner være særdeles prisgunstige i forhold til det vi finner ute i Europa eller resten av verden for den saks skyld.

Denne siden hjelper deg til å orientere deg i lendet av en prisklasse som kanskje er vanskeligst å finne ut av – men husk: Det er din smak som gjelder. Ingen kan ta fra deg det du liker. Noen liker vinene litt yngre, mens andre liker mer velutviklede aromaer også. Denne siden er derfor veilledene og ingen fasit.

Vinene merket Basisutvalget er nyheter og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene. De øvrige vinene er på bestillingsutvalget og kan bestilles direkte på nettbutikken, hos Vinmonopolets kundesenter eller direkte ved det enkelte utsalg.

Vinene på denne siden er viner som Botti.no mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg.

Der vinene er ekstra lukket og potensialet fortsatt er uavklart vil foreløpig potensial stå i klammetegn. 

Vinene merket RW er smakt og bedømmet av Bottis skribent Rune Wasshaug. 

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere)

Røde viner 

7681301
The Juice Asylum Il Terzo Grado 2019
Fra Italia
249,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Classica Srl
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: 92% Sangiovese og 8% Merlot.

Frisk og meget forførende på duft med uttalt parfyme som ligger som fløyel over kirsebær, markjordbær, bringebær og lærkant. Middels fyldig og uttalt saftig og frisk vin med flott munnfølelse av kirsebær, bringebær, markjordbær og pene salter. Pen syre og tanninstruktur. Meget god vin igjen! 90 poeng

 

4401201
Ch. des Jacques Moulin-a-Vent 2018
Fra Burgund, Frankrike
249,– kr (bestilling)
Importør: Signature Wines
Produsent: Maison Louis Jadot
Druer: Gamay.

Skikkelig forførende skapning med denne florale og parfymerte tonen som ligger over snev av hubba, jordbær, bringebær og litt lær. Middels fyldig og saftig vin med forførende munnfølelse av saftig juicy bær med bringebær, snev av moden jordbær og lær. Pen stramhet i utgangen med overraskende bra bitt i tanninene. Ikke detaljert, men nok kompleksitet til at dette forfører i alle ledd. Utmerket vin til prisen. 90 poeng. 

 

12309301
Villa Giada Tre Ponti 2014
Fra Piemonte, Italia
210,30 kr (bestilling)
Importør: NorWine AS
Produsent: Villa Giada
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.4 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Nebbiolo.

Frisk og tiltalende på duft med enklere, men gode røde bær, blomst og dette noe kjølige te-preget. Noe urtepreg også. Middels fyldig Nebbiolo med denne friske karakteren som skaper interesse med juicy røde bær og nyper. Faste tanniner, faktisk over normalen i 2014, men det blir ikke for ubalansert. Ikke en overpowering vin, men dette drakk jo skikkelig godt for en billig penge! Veldig godt kjøp. 88 poeng. 

 

3316901
Selvapiana Chianti Rufina 2019
Toscana, Italia
191,– kr (basis)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Selvapiana
Alkohol: 13%
Druer: 97% Sangiovese og 3% Cabernet Sauvignon

Frisk og ganske så tiltalende på duft med denne fine kirsebærsfrukten, krydder, blomst og lakris. Middels fyldig, frisk og saftig vin som gir mye drikkeglede. Overraskende bra struktur som holder vinen oppe med denne balanserte rødbærsfrukten, lær og krydder. Tanniner som kler vinen på en god måte. Fortsatt et av Vinmonopolets aller beste Sangiovese-kjøp. 88 poeng.

 

9303401
Texier Côtes du Rhône Chat Fou Non Filtré 2019
Nord-Rhône, Frankrike
239,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Texier
Importør: Autentico
Druer: Grenache 85%, Marsanne 5%, Clairette 5%, Chasselas 5%

Tiltalende på duft med levende frukt av bringebær, hubba, vårblomst, lysere kant og tydelig aromatisk preg som gleder. Middels fyldig og frisk vin med god stram frukt med bringebær, morell og med dette lysere fruktskallspreget. Stram finish, men på en god måte. Utmerket syre. Meget god vin for pengene. Til påskens lam. 88 poeng.

 

12660501
Agricola de Cadalso Garnacha 2017
Fra Madrid, Spania
219,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Cristo del Humilladero
Druer: 100% Garnacha

Pen parfymert tone kommer opp på en presis måte sammen med rødere bær, svale kryddersorter, lær og lakris. Middels fyldig vin med god stramhet av salter som ligger over konsentrerte røde bær, lær og krydder. God utgang med tanniner som biter kjølig. Seriøs i uttrykket, men det oser håndverk. Til grillmat. 88 poeng.

 

12710901
El Ternero Rioja Crianza Selección 2015
Rioja, Spania
Pris: 229,90 kr (bestilling)
Importør: Chaeos Wine & Spirits
Produsent: acienda El Ternero
Alkohol: 13,5%
Druer: 100% Tempranillo

Smaksnotat: Rik på duft med klassisk Tempranillo med strammere rødbærskjerne, lær, vått løvverk og salter. Middels fyldig vin med pen stramhet igjennom smakskurven som skaper en strukturert vin, som også greier å holde friskheten oppe og skaper energi med mørkere rødbærsfrukt, litt grovere salthet og lær. Faste tanniner, men på en balansert måte. God syre i vinen. Dette smaker håndverk! 88 poeng.

 

10384901
Casal da Azenha Tinto 2016
Lisboa, Portugal
Pris: 225,40 kr (bestilling)
Importør: Chaeos Wine & Spirits
Produsent: Antonio Bernardino Paulo da Silva
Alkohol: 13,5%
Druer: 70% Castelão og 30% Tinta Miúda

Tiltalende på duft med tydelig solbær, mot solbærsirup, grovere saltmineraler og snev av stall. Middels fyldig og overraskende saftig og tiltalende vin med friskere solbær, rødere bærinnslag, krydder, lær og lakris. Bra salthet på en god utgang. Bra syre og tanninstruktur i vinen. Ikke all verdens kompleks, men skikkelig godt. 88 poeng.

 

1865001
Moric Burgenland Blaufränkisch 2018
Fra Burgenland, Østerrike
239,– kr (bestilling)
Importør: Vinarius
Produsent: Weing. Moric
Alkohol: 12.50%. Syre: 6.4 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Blaufränkisch.

Frisk på duft med røde bær, litt hubba, lær og krydder. Middels gyldig vin med god saftig munnfølelse av røde bær, lær og lette kryddersorter. Tanniner med god modning. Bra saltet utgang. Veldig god Blaufränisch. 88 poeng. 

 

11441301
Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2019
Fra Naoussa, Hellas
194,90 kr (bestilling)
Importør: Vinarius
Produsent: Thymiopoulos Vineyards
Alkohol: 13.00%. Syre: 6.3 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Xinomavro, Xynomavro.

Frisk og detaljert på duft med friske røde bær, litt gummi, sommerblomst og kryddersorter. Middels fyldig og frisk vin med god munnfølelse med røde bær, litt peppertoner og gode kryddersorter. Kanskje bra dybde her, med et skikkelig godt saltlag som pirrer. Meget god vin. 88 poeng. 

 

10282301
Carretta Langhe Nebbiolo 2018
Fra Piemonte, Italia
189,90 kr (test)
Importør: Podium Wines
Produsent: Ten. Carretta
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Nebbiolo.

Frisk og enkel på duft med roser som ligger over juicy røde bær og snev av nyper. Middels fyldig og saftig vin med faktisk frisk fruktkarakter med røde presise bær og litt kjølig oransje/sitrusfruktskall. Tanninene er der, men bare som en liten beskytter. Enkel, men god Langhe Nebbiolo i ny moderne stil til en god penge. 87 poeng. 

 

1373701
Vajra Barbera d’Alba 2019
Fra Piemonte, Italia
209,90 kr (Basisutvalget)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: G.D. Vajra
Alkohol: 14.00%. Syre: 6.3 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Barbera.

Tiltalende på duft med pene kryddertoner, florale overtoner og med lette mørke plommer og salter. Middels fyldig og frisk vin med mørkere plommer, krydder og salter. Enkel, men god. 87 poeng.

 

3465401
Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2018
Toscana, Italia
194,90 kr (basis)
Importør: Good Beverage
Produsent: Felsina
Alkohol:
Druer: 100% Sangiovese

Frisk og tiltalende på duft med kirsebær, snev av tørket fruktskall og svale krydder. Middels fyldig og frisk vin med god munnfølelse med av ren røde bær, og svale krydder, Enkel, men gir allikevel mye god chianti.glede for pengene. Utmerket vin. 87 poeng. 

 

12422205 (MAGNUM)
Tomassetti Vino Rosso 
Fra Italia
269,90 kr (bestilling)
Importør: Blend Wines
Produsent: Tomasetti Family Winery
Alkohol: 13.00%.
Druer: Merlot, Cabernet sauvignon, Montepulciano, Sangiovese.

Non-Vintage, druene kommer både fra 2018 og 2019-årgangen.

Pen intensitet på aromabilde med fine røde bær, lett blomst og krydderier. Middels fyldig vin med god saftighet i den mørkerøde frukten, lær og krydder. Tanniner som faktisk biter litt. Dette er jo faktisk en god vin! Sjekk prisen?! Kult. 87 poeng. 

 

3497901
Ch. Vieux Moulin 2016
Fra Bordeaux, Frankrike
190,– kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Alkohol: 14.00%. Syre: 4.9 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Petit verdot, Cabernet sauvignon, Merlot

Middels intens med god tett frukt av bjørnebær, solbær og parfyme. Middels fyldig vin med god tett munnfølelse av bjørnebær, røde plommer og med denne noe herbale utgaven som gir glede. Ikke detaljert, men god vin for prisen. 87 poeng. 

 

12013301
Les Vignerons Parisiens Le Petit Parisien Rouge 2019
Sør-Rhône, Frankrike
189,90 kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines
Alkohol: 13.00%.
Druer: Merlot, Cinsault.
Druer fra Sør-Rhône. Kjøres i kjølige lastebiler til det eneste vineriet i Paris.

Parfymert og tiltalende på duft med saftige plommer, bjørnebær og lett flintaktige toner. Middels fyldig og frisk vin med god munnfølelse av saftige plommer og saftig mørkt fruktskall. Pen lærfølelse på en enkel, men god utgang. Dette er et godt kjøp! 87 poeng. 

 

10368601
Lovely Lilly Pinot Noir 2018
Fra Baden, Tyskland
165,– kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Lovely Lilly Winery
Alkohol: 13.50%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Pinot noir.

Enkel, men frisk og uttalt god aromabilde med bringebær, kirsebær og lett grafittfølelse i bakkant. Lav til middels fyldig vin med uttalt frisk og god munnfølelse med bringebær, litt lær, litt bitterhet i form av stilk og lakris. Enkel vin, men masse vin for pengene. Bra! 87 poeng. 

 

180301
Some Young Punks Passion has Red Lips 2020
Fra South australia, Australia
200,– kr (basis)
Importør: Signature Wines
Produsent: Some Young Punks
Druer: Shiraz, Cabernet sauvignon.

Overraskende frisk og saftig følelse på duft med plomme, bjørnebær og fin peppkertone. Middels fyldig vin med god saftig munnfølelse av bjørnebær, plomme og lær. Akkurat nok struktur til at dette holdes oppe og syren er nok til stede til at dette ever. Saftig og utgang. Kult. 87 poeng. 

 

3523401
Chakana Estate Bonarda 2020
Fra Mendoza, Argentina
155,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Bodega Chakana
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.1 gram per liter.
Druer: Bonarda.

Frisk og overraskende intens i aromabilde med bjørnebær, solbær og skogsbær. Enkel, men frisk vin med god juicy munnfølelse av bjørnebær, kjøligere plommer og skogsbær. Lett lær i bakgrunnen. Ikke detaljert, men overraskende frisk og godt. 87 poeng. 

 

12502701
Carrau Finca Catalina Tannat 2019
Fra Uruguay
154,80 kr (basis)
Importør: Exciting Wines
Produsent: Bodegas Carres
Alkohol: 12.50%.
Druer: Tannat

Fersk og tiltalende vin på duft med parfymerte skogsbær, modne blåbær og hint av lakris. Middels fyldig og uttalt saftig vin som skaper drikkeglede. Bra munnfølelse av rødere bær, snev av mørkere fruktkant, krydder og lakris. Syren vises i form av god friskhet i utgangen. Pene tanniner som biter sånn passe. Kjempevin for pengene. 87 poeng.

 

147901
Rocca di Castagnoli Fattoria di Scannano Chianti 2019
Toscana, Italia
142,90 kr (bestilling)
Importør: Heritage Wines
Alkohol: 12.50%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Ciliegiolo, Sangiovese

Saftig og juicy aromabilde med tiltalende kirsebær og med en pen floral overtone. Middels fyldig og saftig vin med i all sin enkelhet forfører veldig. Kirsebærsaft og bringebær renner ut av bærene. Lett stramhet på tanninene tiltaler. Meget godt kjøp. 86 poeng. 

 

7950601
Gassier Garrigues 2019
Fra Sør-Rhône, Frankrike
147,– kr (basis)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Michel Gassier
Alkohol: 13.50%. Syre: 4.4 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Syrah, Grenache.

Frisk og enkel på duft med blomster, modne blåbær, solbær og urter. Middels fyldig, enkel og frisk Rhône vin med saftig skogsbærsfrukt og lette lærtoner. Ikke mye nyanser, men dette drikker utvilsomt godt og et meget godt kjøp. 86 poeng.

 

3995201
Legado del Moncayo Montana Garnacha Old Vines 2019
Fra Aragon, Spania
184,90 kr (bestilling)
Importør: Vinum
Produsent: Isaac Fernandez Seleccion
Alkohol: 14.00%. Syre: 5.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: 100% Garnacha

Håndplukkede druer, fermentering i stål, 5 måneder på brukte fat.

Saftig på duft med lilla bær og lett blomstereng. Middels fyldig og saftig vin med kirsebær og bringebær i lett forbrødring over lette kryddersorter. Enkel munnfølelse, men dette drikker godt med smooth tanninstruktur. Bra kjøp. 86 poeng

 

11699901
Sociedade Agrícola Faldas Da Serra Maias Tinto 2018
Fra Beiras, Portugal
165,– kr (basis)
Importør: Vinarius
Produsent: Sociedade Agrícola Faldas Da Serra
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Tinta roriz, Alfrocheiro preto, Touriga nacional, Jaen.

Frisk og leken på duft med rød/lilla frukt, blomst og krydder. Frisk og leskende på munnfølelsen med rød/lilla frukt, lær og krydder. Faktisk et fint lite tanninbitt i utgangen. Dette er en pen vin for prisen. Bra kjøp. 86 poeng. 

 

11071601
Overhex Mensa Red 2020
Fra Western Cape, Sør-Afrika
159,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Overhex Wines
Alkohol: 14.50%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Malbec, Shiraz.

Rik og ungdommelig på duft med slørete sommerblomster og krydder som ligger over røde og mørkere røde bær. Middels fyldig og rik vin med lett sødmefull plommefrukt og fruktskall. Bra lett salthet. Syren greier å holde liv i vinen og gir en god enkel munnfølelse. Mye vin for pengene. 86 poeng.

Legg igjen et svar