Skip to main content

Det er lett å se seg blindt på de store navnene når man diskuterer kvalitet blant Burgunds vinprodusenter. Heldigvis finner vi fortsatt upolerte produsenter med stjernepotensiale. Her kan du lese artikkel om fire relativt ukjente produsenter med viner tilgjengelig via Tilleggsutvalget.  

Begrenset tilgang til gode Burgundere 

Nydelige Meursault i det fjerne. Foto: Botti.no

Det er ikke så lett å navigere seg når man skal dypdykke ned i Burgunds kvaliteter. Prisene er skyhøye, terroirpreget ulik, det er regionale appellasjoner, landsbyviner og Grand Cru´er. Tilgangen av gode viner fra Burgund er gjerne av begrenset av høy etterspørsel og generelt lav produksjon.

Tilgjengeligheten har også vært relativ lav for den norske vin-entusiasten. Mange av de mest kjente vinene kommer aldri til Norge eller blir lansert i få antall under den årlige sagnomsuste spesiallanseringen av Burgundviner på Vinmonopolet. Det gjelder også viner fra andre småskala-produsenter i Burgund. Grunnet produksjon av få flasker lanseres gjerne vinene under radaren for vin-entusiasten. Salgskanalene er gjerne Tilleggsutvalget eller at vinene går som spesialbestilling hos importør.

Lite oppmerksomhet til nye kvalitetsprodusenter 

Det har i Norge dessverre vært lite artikler å finne om produsentene som nå er på randen til å oppnå stjernestatus. Det er gjerne produsenter som opplever stor oppmerksomhet og anerkjennelse i resten av verden. Blant annet har det britiske magasinet Decanter stor fokus på både up & coming produsenter og nye områder innenfor Burgund-paraplyen. På grunn av manglende målrettet fokus  fra importørene og oppmerksomhet fra de norske vin-journalistene glipper dessverre mange gode viner for den norske vin-entusiasten.

Fire kommende stjernemateriale er å finne på Tilleggsutvalget 

Redaksjonen i Botti.no har ønske om å fokusere mer på klassisk Burgund. Vi har funnet frem til fire kvalitesprodusenter som nå er finne på det norske markedet via bestilling på Tilleggsutvalget. Produsentene har vinmarker i mest anerkjente markene i Côte d’Or. Dette er sannsynligvis fremtidige stjerner som lager viner med særpreg og eleganse. Her anbefales det at den norske vin-entusiasten kjenner sin besøkelsestid.

Domaine Comtesse de Chérisey

Domaine Comtesse de Chérisey. Foto: Produsenten.

Domaine Comtesse de Chérisey er en familieeid vingård som ligger i landsbyen Blagny med sin beliggenhet oppe i åsene mellom Puligny-Montrachet og Meursault i Côte d’Or. Munkene var de første innbyggerne i Blagny og plantet vinranker på 1300-tallet. Her er mikroklima noe kjøligere og bidrar ofte til mer friskhet i vinene. Domaine Comtesse de Chérisey har også lang fartstid i Burgund. Det er ekteparet Hélène Martelet-de-Cherisey og Laurent Martelet som driver vingården og der er sjette generasjons vinmakere. Vingården har gjennomgått en viss modernisering i de siste årene og familien arbeider etter biodynamiske prinsipper.

Gamle vinstokker

Familien Martelet-de-Cherisey. Foto: Produsenten.

Alle de Chérisey premier cru vinmarker er minst 60 år gamle, og de omslutter den gamle kjelleren i Hameau de Blagny. Deres Puligny-Montrachet 1er Cru Hameau de Blagny er fra vinstokker på sørsiden av Blagny, på nivå med landsbyen, rett over Puligny Truffières. Det er en vin som kombinerer kraften til Meursault og det raffinerte fra Puligny. Laurents Puligny-Montrachet Premier Cru Les Chalumaux er fra vinstokker like nedenfor Blagny, mellom Truffières og Meursault-Perrières. Her er det hvit kalkstein som skaper fokuserte viner. Meursault-Blagny 1er Cru La Genelotte er fra en mark like nord for Blagny, på Meursault-siden. Marken ligger høyt i skråningen over landsbyen. Vinen er en klassisk og tydelig i uttrykket sitt. Marken er også en monopol eid av Laurent og Hélène alene.

Vår vurdering

Domaine Comtesse de Chérisey er en av de fremste representantene for kvalitetsvin i Blagny. Dette er hva klassisk hvit Burgundvin handler om. Ren fruktkarakter, jordsmonnet åpenbarer seg i vinene igjennom de gamle vinstokkene og moderat fatbruk gir balansert ryggrad til vinene. Det er også lav produksjon med få flasker tilgjengelig fra en liten produksjon.Dette er altså typisk Burgund. Vinene fra de Chérisey anbefales sterkt.

Smaksnotater:

Hvite viner 

10958501
Comtesse de Chérisey Puligny-Montrachet 1er cru Hameau de Blagny 2017
Fra Burgund, Frankrike
999,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Comtesse de Chérisey
Alkohol: 13.00%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Vinmarken ble plantet i 1950. 1,7ha. Vinmarken ligger rett over Puligny-Truffieres. 8162 flasker laget.

Intens, frisk og virkelig forførende på duft med fresh sitrus, gul eple, og faktisk mot litt ungdommelig melon, papaya og snev av kjølig smør. Et pent lett grovere saltlag pirrer i bakgrunnen. Bra fyldig vin med denne overraskende fine fedmen som brer seg ut, men fortsatt med denne friske og virkelig tiltalende frukten. Saftig, litt maskulin munnfølelse av rennende sitrus, smør, tydelig men balansert tretone, mot peppertone og pene salter. Tørr, lang og kompleks utgang. Druene har nok hengt ganske lenge, men får tilgjengjeld pen konsentrasjon og årgangens friskhet er med på ferden og gir nok nerve. Dette er skikkelig godt. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

10958501
Comtesse de Chérisey Meursault-Blagny 1er Cru La Genelotte Monopole Blanc 2017
Fra Burgund, Frankrike
999,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Comtesse de Chérisey
Alkohol: 12.00%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Vinmarken ble plantet mellom 1946-1955 og er en av de eldste vinmarkene domaine eier. Monopol vinmark, 3,5ha. 8002 flasker laget.

Herlig saltlag ligger over bred, men allikevel frisk frukt av moden sitrus, smør og snev av blomst. Bra fedmepreget munnfølelse ala Meursault, men fortatt med denne pene friske frukten av saftige sitrus, saftig grønn eple, nøtt, trevirke og dette pene kjølige smørpreget. Lang, kompleks saltutgang. Dette er skikkelig flott håndverk! 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

10958501
Comtesse de Chérisey Puligny-Montrachet 1er cru La Garenne 2017
Fra Burgund, Frankrike
999,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Comtesse de Chérisey
Alkohol: 12.00%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Vinstokkene ble plantet i 2000, 0,1ha. Høytliggende terrioir rett over Hameau de Blagny. 859 flasker laget.

Frisk, slank og delikat uttrykk på duft med flott sitrusfrukt, tydelig dyp salthet som smelter burgund-hjerter og vårlige gule blomster. Bra fyldig og frisk vin med god crisphet som pirrer. Frisk sitrusfrukt, saftig limeskall, gult epleskall, nøtt, snev av karamell og trevirke. Bra salthet på en kompleks utgang. Balansert vin som kanskje er noe knytt nå, men med tid vil dette komme seg. Ypperlig La Garenne! 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

10958501
Comtesse de Chérisey Meursault Bois de Blagny 2017
Fra Burgund, Frankrike
669,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Comtesse de Chérisey
Alkohol: 12.00%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Vinmarken ble plantet i 2006 og er 1,13ha stor. 6505 flasker laget.

Ikke for intens eller kompleks på duft, men innehar allikevel gode kvaliteter med friskhet av saftige sitroner, lime, eple, lett smør, nøtt og lette salter. Middels fyldig vin som allikevel prøver å fete seg ut med god fedmeaktig tone med høstlige gule saftige epler, litt modent epleskall, lett trevirke og smør. Bra salthet på en god utgang. Ikke komplekst kanskje, bare godt. 91 poeng.

 

Jean-Claude Boisset

Jean-Claude Boissets nye vineri. Foto: Produsenten.

I motsetning til de øvrige produsentene som trekkes fram her er Jean-Claude Boisset en del av et større selskap som eier vingårder sentrale Burgund, Chablis, Beaujolais, Rhône, Californias Russian River Valley og Napa Valley. Det var dog i Burgund eventyret startet. Jean Claude og Claudine etablerte seg i 1961 da som svært liten micro-négociant. Paret startet med å kjøpe et fat med vin som de tappet under egen etikett, før de året etter kjøpte to fat, så tre fat og sånn har historien utviklet seg. Etter få år fikk de råd til å kjøpe deres første vinmarksplott i vinmarken Les Evocelles i Gevrey-Chambertin.

Hos Boisset finner man større fat enn hos de fleste. Foto: Produsenten.

I dag har porteføljen til produsenten blitt stor i Burgund. Boissset lager i dag regionale viner på både Chardonnay, Aligoté og Pinot Noir, men har også vinmark som dekker de aller fleste kjente landsbykommunene som Meursault, Puligny-Montrachet, Vosne-Romanée og Pommard med flere. Lengere opp kvalitetspyramiden er vinene fra anerkjente Premier Cru vinmarker fra Chambolle-Musigny (Charmes) Nuits-Saint-Georges (Les Perrieres, Les Prulieres, Aux Chaignots) Volnay og Pommard som utmerker seg.

Boisset har også vært smart i å skaffe seg vinmark i områder som i dag vil se betydelig oppsving i både kvalitet og etterspørsel. Dette skyldes blant annet varmere klima, men også at prispresset gjør at vin-entusiastene må finne gode Burgundere utenfor de kjente kommunene i Burgund. Boissets Premier Cru vinmarker i Saint-Aubin, Ladoix og Santenay er gode eksempler på dette.

Øverst i hierarkiet, selve indrefileten til Boisset, er parsellene i Grand Cru markene Chambertin, Clos de Béze, Charmes-Chambertin, Mazis-chambertin, Echezeaux, Clos de la Roche, Clos de Vougeot, Corton-Charlemagne og Corton-Les Renardes. Disse markene greier Boisset å forvalte på en utmerket måte.

Erfarne vinmakere 

Vinmakerne Gregory Patriat og Laure Guilloteau. Foto: Produsenten.

Men kvalitet betinges ikke bare av å inneha mark med Grand Cru status. Det er altså her arbeidet begynner. Barna til Jean-Claude har utviklet produsenten videre med å ivareta råmaterialet på en god måte, blant annet med å bygge et helt nytt vineri i Nuits-St-Georges. Vinmakerne Gregory Patriat og Laure Guilloteau har også trukket produsenten nærmere sitt terroir. Boisset arbeider i dag blant annet etter biodynamiske prinsipper. Vinene spontangjæres, fatene har økt i størrelse fra barriques til tonneaux (500l), tid og andel nye fat er også lavere enn tidligere. Det fremheves i vinene.

Vår vurdering:

Viner fra store negiocianter og hus har ikke historisk automatisk hatt tilknytning til ordet kvalitet. Det har derimot skjedd en sterk utvikling de siste årene med hus som Faiveley, Jadot og Bouchard som har hatt merkbar kvalitetsheving. Økonomiske muskler har gitt de muligheten til å gjøre de riktige prioriteringene.

Boisset er også på riktig spor. Her er det åpenbart at produsentens flaggskip viner har fått ekstra oppmerksomhet og hjertevarme. Biodynamisk produksjon og redusert fatbruk er en lykkelig kombinasjon hos Boisset. Vinene er tydelig fruktdreven og Pinot Noirs delikate uttrykk er tydelige i vinene. De ulike kommunene og vinmarkenes uttrykk synliggjøres. I tillegg har vinene nok konsentrasjon til å stå på egne ben uten overdreven fatbruk. Det lukter fugl av dette.

Smaksnotater 

Røde viner

10958501
Jean-Claude Boisset Chambertin Clos de Beze Grand Cru 2018
Fra Burgund, Frankrike
2769,40 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Silenus AS
Produsent: Jean-Claude Boisset
Alkohol: 13.00%.
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 22

Kraftfull og majestetisk på duft, men holder fortsatt kortene tett til brystet når det snakkes om detaljer. Herlig kraftfull lilla frukt, mot saftig oransjeskall, nydelig blomstertone, parfyme og denne knuste stein, mot grafitt-følelsen. Herlig fyldig og flott munnfølelse som griper deg fra første sekund. Herlig skikkelig lilla konsentrert frukt, slørete parfyme, knust stein, eksotisk krydder, fatkrydder som i utgangen tenderer mer til tydelig trevirke, men av høy kvalitet. Lang kraftfull og raffinert utgang. Syren er med og holder liv i vinen. Det er tydelig fatbruk her, men ikke på en måte at det er ubalansert. Det trenger bare tid. Men det vil den overleve – alt er her – Fruktkonsentrasjon, nok syre og bra tanninstruktur. Strålende vin. 95 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

12686401
Jean-Claude Boisset Clos de Vougeot Grand Cru 2018
Fra Burgund, Frankrike
2016,20 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Silenus AS
Produsent: Jean-Claude Boisset
Alkohol: 14.00%.
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 22

Herlig masse på duft med disse våte saltene som ligger over og briljerer sammen med mørkere lilla bær, fatkrydder og lær. Bra fyldig og saftig vin med denne mørkere og brede frukten som tar tak og gir glede. Pent saltlag, fatkrydder og hint av vanilje på en god og lang utgang. Syren greier seg fint og tanninene er faste og gir godt bitt til denne robuste og flotte vinen. 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

12686601
Jean-Claude Boisset Chambolle Musigny 1er Cru Les Charmes 2018
Fra Burgund, Frankrike
1200,50 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Silenus AS
Produsent: Jean-Claude Boisset
Alkohol: 13.00%.
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 118

Rik og forførende på duft fremovervendte roser, knuste steiner, mørke bringebær og friske plommer. Middels til middels + fyldig vin med denne rikere og mer varmere stilen med sjarmerende plommer, fioler, mot hvit pepper, lette fatkrydder. Bra jordsmonn på en god utgang. Årgangens varme karakter merkes, men sjarmerer også på sin måte. Super vin. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

12686901
Jean-Claude Boisset Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Pruliers 2018
Fra Burgund, Frankrike
800,40 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Silenus AS
Produsent: Jean-Claude Boisset
Alkohol: 13.50%.
Druer: Pinot Noir 
Antall flasker tilgjengelig: 106

Rik og pent kraftfull på duft med god mørk sommerblomst over lilla bær og krydder. Middels fyldig vin som skikkelig brer seg ut på en markant, men fortsatt på en frisk og saftig måte med kraftfull lilla frukt, krydder, lær og lett bitre bretoner. Lang og kraftfull utgang. Fast utgang, men gir det lilla ekstra bittet som gir masse glede. Kjøttvin. Flott vin. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

12686701
Jean-Claude Boisset Nuits-Saint-Georges 1er Cru Aux Chaignots 2018
Fra Burgund, Frankrike
800,50 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Silenus AS
Produsent: Jean-Claude Boisset
Alkohol: 14.00%.
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 106

Sikkelig forførende på duft med sommerblomster som sjarmerer sammen med parfyme over mørkere saftige bær, litt plomme, lær og fatkrydder. Middels fyldig vin med rik og gledelig munnfølelse av disse grove lilla bærene med nok syre, jordsmonn og krydder. Fin balanse hele veien igjennom. Meget god vin. 92 poeng.

 

12686501
Jean-Claude Boisset Volnay 1er cru Santenots 2018
Fra Burgund, Frankrike
780,50 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Silenus AS
Produsent: Jean-Claude Boisset
Alkohol: 13.00%.
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 92

0.9 hektar. 5000 flasker laget. Rik med litt sommervarme med litt mørke bær, litt strammere sopp, mot solbær og eksotiske kryddersorter. Middels fyldig og saftig vin med god juicy munnfølelse av lilla bær og kryddersorter. Balanserte tanniner. God vin, kanskje ikke for detaljert. 91 poeng.

 

12686801
Jean-Claude Boisset Pommard 1er Cru Les Arvelets 2018
Fra Burgund, Frankrike
780,50 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Silenus AS
Produsent: Jean-Claude Boisset
Alkohol: 13.00%.
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 118

Rik og litt grovere på duft med dette pene slørete steinpreget som ligger sløre fioler, roser, bringebær og svale kryddersorter. Middels fyldig vin med rik munnfølelse av skikkelig bringebær, moden utgave, lilla fruktskall og jordsmonn. God utgang med tanniner som balanserer fint med god syre. Mangler litt detaljer enda, men godt er det. 91 poeng.

 

Domaine G. Roblot-Marchand

Gamle fat brukes i vinifikasjonen. Foto: Produsenten.

Roblot-familien har sterk tilknytning til Chambolle og har hatt tilhold i den stille landsbyen i generasjoner. Fra 1910 endret familien praksis fra å selge druer til kjøpmenn til å vinifisere selv. I dag er det femte generasjon Roblot med André som driver eiendommen videre. Med kun åtte hektar er det en liten produsent å regne. Det hjelper derimot familien til å kunne fokusere på kvalitetsproduksjon.

Ny kjeller

Roblot. Foto: Produsenten.

Lokalisasjonen for å kunne dyrke råmaterialet er i alle fall tatt vare på. Med gode plotter i de kjente Chambolle Premier-Cru markene Les Fuées, Les Charmes og Les Noirots lager familien viner som virkelig oser områdets terroir. I tillegg har familien plotter i Grand Cru marken Echezeaux og fra ulike marker innenfor Gevrey-Chambertin og Vosne-Romanée.

Andre Roblot har i den senere tid investert i ny kjeller. Vinifikasjonen er allikevel å beregne som tradisjonell med modning i eikefat i 16 til 18 måneder. Fatbruken framstår som moderat og tilpasset druenes karakter i de ulike årgangene.

Vår vurdering

Dette er egentlig hva Burgund handler om, før all oppmerksomhet og høye etterspørsel har satt press på området. Domaine Roblot-Marchand har ingen fancy etikett, ingenting som roper velstand eller høye vinmarkspriser. Roblot-Marchand har ikke overdrevent fatbruk til kamuflasje. Dette ekte viner. Vinene fra Vosne greier på fabelaktig vis å vise sitt terroir. Det er sjeldent vakkert å kjenne denne «Vosne-spicen» så tydelig i aromabildet. Men også Chambolles ultimate elegante uttrykk kommer fram i Roblot-Marchands viner. Nakent, sårt, nesten på kanten litt skrinn. Men produsenten har ikke falt for fristelsen å kamuflere frukten med trevirke, tvert i mot. Frukten står der, ydmyk og alene og ber deg om å den i sitt favn.

Dette er ikke vinene for vin-entusiasten som er spesielt opptatt av etiketter og bekreftende nikk og «likes» fra entusiastene på renommerte Facebook-gruppene. Men for vin-entusiasten og vinklubbene som ser bak etiketten og lar vinene få vise seg fram med all sin styrke og svakheter, så er dette desidert produsenten å samle på.

Smaksnotater

Røde viner

12394401
Domaine G. Roblot-Marchand Echezeaux Grand Cru 2016
Fra Burgund, Frankrike
1699,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine G. Roblot-Marchand
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 5

Rundt 60 år gamle vinstokker. Pen stramhet på duft med konsentrert aromabilde av bringebær, kirsebær, lær og dypt saltlag som virkelig sitter i. Bra fyldig og virkelig med underliggende konsentrasjon som kommer innenfra med kraft, men også med eleganse. Frisk power altså med fokus på herlige bær av bringebær, markjordbær, noe stilk og stram jordsmonn. Lang, fast utgang med dette sikkelig tette saltlaget. Perfekt syre og tanninstruktur. Skikkelig flott Echezeaux! 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

12394201
Domaine G. Roblot-Marchand Chambolle-Musigny 1er Cru Les Fuées 2017
Fra Burgund, Frankrike
1589,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine G. Roblot-Marchand
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 22

Skikkelig frisk og herlig i aromabilde med denne våte dampen som ligger over og forfører. Nydelig frukt av markjordbær, bringebær, de beste roser, snev av grafitt og småstein. Middels til middels + fyldig vin med skikkelig herlig delikat munnfølelse som får tårene fram med herlig frukt av bringebær, markjordbær, lær og herlige salter. Skjør frukt, nesten på kanten skrinn. Her er det virkelig ingen kamuflasje. Vinen står naken for deg og tilbyr deg sine frukter. Sømløse tanniner på en god bringebærsavslutning. Strålende Les Fuees, en av de aller beste fra marken. 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

12393901
Domaine G. Roblot-Marchand Gevrey-Chambertin Chazières 2016
Fra Burgund, Frankrike
719,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine G. Roblot-Marchand
Alkohol: 12.00%.
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig:  7

Stram og tydelig Gevrey i aromabilde med strammere snitt med mørkere rosebusker, mørkere bringebær, lær og svale kryddersorter. Middels fyldig og frisk vin med pen årgangsstramhet med bringebær, litt kirsebærsskall og svale kryddersorter. God, litt grovere steinete utgang. Tanninene biter kjærlig, men på en god måte. Meget bra vin. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

12394101
Domaine G. Roblot-Marchand Chambolle-Musigny 1er Cru Les Noirots 2017
Fra Burgund, Frankrike
999,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine G. Roblot-Marchand
Alkohol: 12.00%.
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 11

Pen, litt grov, allikevel delikat aromabilde med salter som ligger over bringebær, litt mørkere fruktkant og våte salter. Middels fyldig vin med litt stram munnfølelse av markjordbær, bringebær, mot stram orange kant, salter og lær. Litt mer tydelig i snittet, men karakteren er stor også i denne vinen. Herlig ærlig vin. 92 poeng.

 

12394301
Domaine G. Roblot-Marchand Vosne-Romanée 2016
Fra Burgund, Frankrike
749,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine G. Roblot-Marchand
Alkohol: 12.00%.
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 5

Skikkelig «spicy Vosne» på duft med sexy bringebærsfrukt, kirsebær, våt lær og saltmineraler. Middels fyldig vin med skikkelig sexy munnfølelse av slørete bringebær, snev av markjordbær, lær og pene salter. God utgang, med denne litt stramme årgangsprofilen. Herlig syre og tanninstruktur. Dette er et ærlig håndverk! 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

12394001
Domaine G. Roblot-Marchand C Chambolle-Musigny Les Pas de Chats 2017
Fra Burgund, Frankrike
739,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine G. Roblot-Marchand
Alkohol: 12.00%.
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 16

Skikkelig forførende på duft med delikat aromaprofil av jordbær, bringebær, våt salt, svalt krydder og litt herbal snitt. Middels fyldig og frisk vin og delikat munnfølelse med bringebærprofil, lær, snev av orange skall og salter. Veldig bærete – dvs frukten kommer fram. Pen stramhet og god utgang. Skikkelig pen vin. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Domaine Geantet-Pansiot

Mange fat hos Geantet-Pasiot. Foto: Produsenten.

Domaine Geantet-Pansiot ble grunnlagt i 1954 da Edmond Geantet giftet seg med Bernadette Pansiot. Paret bosatte seg i Gevrey og med sine tre hektar vinmark begynte de med lage viner fra Gevrey-Chambertin. I dag har porteføljen vokst og fjerde genereasjon med Fabien i spissen lager i dag vin fra 24 hektar vinmark fordelt på de velkjente appellasjonene Gevrey-Chambertin, Clos Vougeot, Marsannay, Charmes Chambertin, Chambolle Musigny og regional Bourgogne.

Robuste viner 

Geantet-Pansiot. Foto: Produsenten.

Vinmarkene drives i dag etter prinsippene som mange gjør i Burgund – Lutte raisonée. Det innebærer en tilnærming til druedyrkning der man prøver å minimere anvendelsen av landbrukskjemikalier slik at de bare brukes når det kun er absolutt nødvendig og ikke som årlig rutine. Geantet-Pansiot pumper over en gang om dagen og lager relativt robuste viner. Vinene modnes i fat i 15 måneder. Det brukes 30% nye fat på faktisk alle vinene fra Bourgogne Rouge til Charmes-Chambertin. Vinene tappes uten klaring eller filtrering.

Vår vudering

Dette er robuste viner fra robuste karer. Her er det tydelig kraft som skinner i gjennom i vinene og fatbruken gir struktur og preg i vinene som garanterer utmerket lagringskapasitet. De ulike landsbyene og vinamarkens uttrykk er allikevel tydelige i vinene, slik at fatbruken framstår ikke som overdreven. Dette er vinene for vin-entusiasten som spesielt liker det litt mer røffere uttrykket i vinene fra Gevrey-Chambertin som Geantet-Pansiot forvalter på en god måte.

Smaksnotater

Røde viner

12391001
Domaine Geantet-Pansiot Chambertin Grand Cru 2017
Fra Burgund, Frankrike
6979,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine Geantet-Pansiot
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 2

Bra fyldig og skikkelig tett aromaer av nydelig frukt av bringebær, litt stall, lær, tydelig stram herbale krydder, damp, veistøv, fatkrydder og tydelige blomster som varierer mellom å være vår til være mer dype rike sommerblomster. Bra fyldig og tett vin med kraft og robusthet i munnfølelsen. Nydelig frukt av bringebær i førersetet over modne markjordbær, lær, grafitt og svale krydderier. Lang og raffinert utgang med faste tanniner og utmerket syre. Flott Chambertin som trenger tid i kjelleren. 95 poeng. 

 

12390501
Domaine Geantet-Pansiot Gevrey-Chambertin 1er Cru Le Poissenot 2017
Fra Burgund, Frankrike
1679,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine Geantet-Pansiot
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 11

Herlig GV på duft med herlig grovhet som forfører med skikkelig våt sommerdamp, bringebær, lær, sopp og lær. Bra fyldig vin med god munnfølelse bringebær, krydder og lær med skikkelig stram men god munnfølelse som mange vil like. Pen lang og frisk utgang de tanninene er utmerkede sammen med den gode syren. 93 poeng.

 

12390501
Domaine Geantet-Pansiot Gevrey-Chambertin 1er Cru La Combe aux Moines 2017
Fra Burgund, Frankrike
1559,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine Geantet-Pansiot
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 11

Rik og forførende på duft med kraft som møter sjarme. Pen mørk rødbærsfrukt, våt leire/stein, lærbelte og flere lag av eksotiske kryddersorter. Bra fyldig og stram vin med herlig frukt av røde bær, lær, steinmineraler og pene krydderier. Fast utgang som krever, men dette bygger bare vinen. Lang lagringspotensiale. Meget god vin. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

12390601
Domaine Geantet-Pansiot Gevrey-Chambertin En Champs 2017
Fra Burgund, Frankrike
1249,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine Geantet-Pansiot
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 8

Pen kraft på duft med flott konsentrert frukt av mørkere røde bær, svette, lær, steinmineralitet, sopp og lakris. Bra trøkk i munnfølelsen med bringebær, plommeskinn, lær, mot konfekt og fatkrydder på en overraskende fast og god utgang. Pen syre forfrisker derimot vinen hele veien igjennom. Meget god GV. 92 poeng.

 

12390401
Domaine Geantet-Pansiot Gevrey-Chambertin 2017
Fra Burgund, Frankrike
789,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine Geantet-Pansiot
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 44
Frisk, men allikevel relativt utadvendt og konsentrert på stilen med kirsebær, morell, tydelig veistøv, krydder og lær. Middels fyldig vin som er skikkelig saftig i munnfølelsen med bringebær, mørkere fruktskall, lær og pene salter. Tanniner som biter litt, men på en god måte. Pen syre. Ikke tam GC, men har konsentrasjon og liker å vise seg. Meget god Village. 91 poeng.

 

Spesialbestilling
Domaine Geantet-Pansiot Bourgogne Pinot Fin 2018
Fra Burgund, Frankrike
519,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine Geantet-Pansiot
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig: 193
Merk: Vinen er ikke på TU. Ta direkte kontakt med importør for spesialbestilling. «Pinot Fin» er egen klone som Pinot Noir stammer i fra. Sjelden sak.

Rik og mer framovervendt på duft med mørkere saftig bær, våt krydder, blomst og sommerdamp. Middels fyldig og saftig vin med rik munnfølelse av skikkelig super-sexy saftig skogsbær, bringebær, lær og krydder. Friskheten blir med hele veien og går igjen – denne saftige herlige avslutningen med gode tanniner. Ikke for kompleks, bare godt! 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

12390901
Domaine Geantet-Pansiot Côte de Nuits Villages 2017
Fra Burgund, Frankrike
659,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine Geantet-Pansiot
Druer: Pinot Noir
Antall flasker tilgjengelig:  41

Rik, men har en pen stramhet på duft med roser, tett bringebær, mot høstløv og krydder. Middels fyldig og saftig vin med god frukt av bringebær, lær, kaffe og fatkrydder. Lang, litt fastere tanninstruktur som biter litt, kanskje litt uvennelig foreløpig. Med det vil komme seg. Overraskende bra struktur i vinen til regionsbedømmelsen å regne. 90 poeng.

 

12391101
Domaine Geantet-Pansiot Côteaux Bourguignons 2017
Fra Burgund, Frankrike
299,90 kr (Tilleggsutvalget)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Domaine Geantet-Pansiot
Druer: Pinot Noir, Gamay.
Antall flasker tilgjengelig: 11

Litt grov og snev av vulgær, (på en morsom måte) med stein over bringebær, høstløv og krydder. Middels fyldig vin med saftig munnfølelse av modne bringebær og lær. Ikke for kompleks, men drikker skikkelig godt. Bra vin. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

Hva er Tilleggsutvalget?

Lurer du på hvordan du kan bestille vinene? Det kan du gjøre via å kontakte Vinmonopolets kundesenter eller ditt nærpoliti direkte. I artikkelen kan du lese deg opp på hva Tilleggsutvalget er:

Hva er Tilleggsutvalget?

.

 

Legg igjen et svar