Skip to main content

Begrepet «bruksviner» tar for seg gode viner til uhøytidelige anledninger. Kanskje trenger du eller et glass til enkel glede eller til en ukomplisert middag med gode venner. På grunn av avgiftssystemet i Norge kan rimelige viner blir uforholdsmessig dyre, men til gjengjeld kan dyre viner være særdeles prisgunstige i forhold til det vi finner ute i Europa eller resten av verden for den saks skyld.

Denne siden hjelper deg til å orientere deg i lendet av en prisklasse som kanskje er vanskeligst å finne ut av – men husk: Det er din smak som gjelder. Ingen kan ta fra deg det du liker. Noen liker vinene litt yngre, mens andre liker mer velutviklede aromaer også. Denne siden er derfor veilledene og ingen fasit.

Her er en knippe rosé og røde viner til hverdagen og til forskjellige anledninger opp til 250 kroner.

Vinene merket Basisutvalget er nyheter og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene. De øvrige vinene er på bestillingsutvalget og kan bestilles direkte på nettbutikken, hos Vinmonopolets kundesenter eller direkte ved det enkelte utsalg.

Vinene på denne siden er viner som Botti.no mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg.

Der vinene er ekstra lukket og potensialet fortsatt er uavklart vil foreløpig potensial stå i klammetegn. 

Vinene merket RW er smakt og bedømmet av Bottis skribent Rune Wasshaug. 

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere)

Rosé-viner

511501
Nervi Rosato 2019
Piemonte, Italia
199,90 kr (Basisutvalget)
Importør:  Symposium Wines AS
Alkohol: 13.50%. Syre: 4.7 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: 90% Nebbiolo og 10% Uva Rara.

Forførende på duft med frisk frukt av jordbær, bringebær og blomster. Middels fyldig og frisk Rosé med overraskende tiltstedeværende munnfølelse. Saftige jordbær, rips og snev av drops. God frisk utgang. Meget pen Rosé. 88 poeng. 

 

511501
Julia Kemper Elpenor Rosé 2016
DÁO, Beiras, Portugal.
199,90 kr (Basisutvalget)
Importør: Heyday Wines AS
Druer: 100% Touriga Nacional.

Lys rosa farge. Meget tiltalende og litt annerledes rosé på duft med frisk lys litt uspesifikk rød frukt, vårblomster og lett veistøv som sjarmerer. Middels fyldig Rosé med meget tiltalende og slank munnfølelse. Frisk frukt av kjølig jordbær, kirsebær, bra saltmineralitet og syrlig lys fruktkant på en god utgang. Virkelig en sjarmerende Rosé. 88 poeng. 

 

2263301
Ch. Miraval 2019
Provence, Frankrike
225,10 kr (Basisutvalget)
Importør: Moestue Grape Selections AS
Druer: 40% Cinsault, 40% Grenache, 15% Syrah og 5% Rolle.

Sitrusrosa. Bra konsentrasjon på aromabildet med røde blomster som ligger over nektar og rips. Noe brent sten også. Middels fyldig Rosé-vin med god munnfølelse. Lett melon, fersken som ligger sammen med noe bittert rødt fruktskall. Dette gjør at vinen krever litt å tygge til og vil ikke drikke like tiltalende alene. God Rosè. 87 poeng. 

 

11907601
Viberti Giovanni La Gemella Rosata 2019
Piemonte, Italia
169,90 kr (Bestilling)
Importør: Hand Picked Wines
Druer: Nebbiolo

Tidlighøstede druer. 90% avstilkes, 10% presses med stilker. Kort skallmasserasjon, gjæring på lav temperatur i 1 måned.

Litt sjenert på duft, men allikevel frisk og tiltalende. Kjølig fersken, rips og snev av markjordbær. Lav til middels fyldig Rosè med slank og delikat munnfølelse med forsiktige kjølige frukter av markjordbær, rips og snev av moreller. Pen utgang. Litt skrinn for noen, vanvittig frisk og forførende for andre. Meget pen Rosé fra Viberti. 87 poeng.

 

2044001
Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2019
Rheingau, Tyskland
179,90 kr (Basisutvalget)
Importør: Einar A Engelstad AS
Druer: 100% Spätburgunder

Litt solvarme på duft, men allikevel frisk nok med tiltalende jordbær, fersken og lette blomster. Middels fyldig Rosè med virkelig frisk munnfølelse av saftige jordbær, nektar og lett fersken. Lett stilk på en saftig utgang. Veldig leskende og en uttalt sommerfavoritt. Basisutvalget. 87 poeng.

 

Røde viner

4992501
Castell’in Villa Chianti Classico 2016
Toscana, Italia
239,90 kr (basis)
Importør: NON DOS
Produsent: Castell’in Villa
Alkohol: 13.50%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Sangiovese.

Fersk og noe lukket på duft men gir etterhvert en pen symfoni av flotte aromaer  av ferske kirsebær, stram bringebær, veistøv, lær, litt snev av grønn paprika og urter. Middels fyldig og frisk vin med uttalt god munnfølelse. Klassisk Chianti med rødbærsfrukt som virkelig stråler i årgangen. Konsentrert kirsebær, morell, lær og snev av urt. Flott syre og tanninstruktur med det perfekte bittet. Lett knytt idag, men dette vil bare vokse og utvikle seg de neste fem årene. Meget flott vin uten snev av overmodent eller mørke tanker. Bravissimo! 90 poeng. 

7681301
The Juice Asylum Il Terzo Grado 2018
Montepulcioano og Cortona, Italia
249,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Classica Srl
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: 80% Sangiovese, 8% Merlot, 6% Malvasia og 6% Trebbiano.

Vinen står i øvre kant av glasset og biter deg ungdommelig i nesen når du forsøker å lukte. Virkelig frisk og tiltalende med friske kirsebær, markjordbær, bringebær, sitrusskall, roser og mineraler. Middels fyldig vin med uttalt syre. Virkelig frisk rødbærsfrukt av syrlige kirsebær, moreller og markjordbær. Sitrus og lett bittert appelsinskall merkes her. Noe eucalyptus, lærkant og snev av gress i en frisk og lett bitter utgang. En særpreget og frisk vin som imponerer med all sin eksentrisitet. Flott vin som får deg til å diskutere. 90 poeng.

3316901
Selvapiana Chianti Rufina 2018
Toscana, Italia
189,90 kr (basis)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Fatt. Selvapiana
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: 97% Sangiovese og 3% Cabernet sauvignon.

Gjæret ved ca. 30 C, maserasjonstid 12-14 dager. 15 måneders fatlagring.

Frisk og kommer delikat opp av glasset med avdempet rødbærsfrukt, lett florale toner, snev av urt og lakris. Middels fyldig og frisk vin med meget god munnfølelse av pen rødbærsfrukt som dominerer og brer seg ut, uten å føles for stor eller aggressiv. Pene kryddertoner. Lett trevirke bygger rundt vinen og gir tegn til lagringspotensiale 1-5 år. Halvfaste tanniner, men det kler vinen. Ha den til grillmåltid i dag. Et av Vinmonopolets aller beste kjøp for prisen. 89 poeng.

 

5959501
Dominio di Bibei Lalama Ribeira Sacra 2016
Galicia, Spania
250 kr (bestilling)
Importør: Vinarius AS.
Druer: 90% Mencia, 10% Grenache.

Fargen er dyp rød og klar. Duft av mørkere søte bær, solbær, kaffe og litt fat. Rett etter åpning skuffer denne meg litt. Munnfølelsen er bred med mørke og modne bær, men både frukt og syre forsvinner og overdøves av fremoverlente tanniner. Etter en times lufting faller dog det hele mer på plass, frukten blir mer fremtredende, syra viser seg mer frem og tanninene setter seg i baksetet. Flott vin bare den får litt tid til å puste. 88 poeng (RW) 

 

10612801
La Ca Nova Barbera d’Alba 2018
Piemonte, Italia
239,90 kr (bestilling)
Importør: Plus Vini
Produsent: La Ca Nova
Alkohol: 14.50%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Barbera.
Rik og tydelig tilstedeværende på duft med kirsebær, saftige plommer, lær, krydder og lett sommereng. Middels fyldig vin med sursøt rødbærsfrukt, fruktskall og lær. Bra, lett elegant midtparti. Litt jordsmonnsaktig utgang med noe alkoholstikk uten at det blir for skjemmende. Bra syre og tanninstruktur. En god Barbera som gir valuta for pengene. 87 poeng. 

 

1843601
Aurelio Settimo Langhe Nebbiolo 2016
Piemonte, Italia
239,90 kr (bestilling)
Importør: R&R Wines
Alkohol: 13.50%. Syre: 4.7 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Nebbiolo

Tiltalende og klassisk på duft med saftige røde bær, nype og jordsmonn. Bra fyldig Nebbe med god munnfølelse. Lett tørket orange frukt og nype. Lett tørrende utgang. Bra tanninstruktur. Pen enkel Nebbe som drikker veldig godt til sommerens grillkjøtt. 87 poeng. 

 

10391801
Luigi Pira Dolcetto d’Alba 2019
Piemonte, Italia
205,90 kr (bestilling)
Importør: Pure Wine AS
Druer: Dolcetto

Rødlilla farge. Lett intens og innsmigrende på duft med ville blomster som ligger over rike røde plommer og bringebær. Lett mørkt fruktkjøtt også. Middels fyldig vin med enkel og tiltalende munnfølelse. Ikke alt for kompleks, bare frisk og god. Pen plommefrukt, lær og bra mineralitet. Litt grovere utgang med pent bitt på tanninene. En pen Dolcetto fra Pira. 87 poeng.

 

9111501
Girardin Bourgogne Terroir Noble Pinot Noir 2017
Burgund, Frankrike
232 kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections AS
Alkohol: 13%
Druer: Pinot Noir

Frisk på duft med lett parfymert tone som ligger over kirsebær, bringebær og moreller. Middels fyldig og lett rik vin med god fruktfølelse. Kirsebær, bringebær, jordbær og lett grovheter med salthet og krydder. Enkel, men god vin med masse Pinot følelse for pengene. 87 poeng. 

 

10798801
Balthazar Côtes-du-Rhône 2018
Côtes du Rhône, Sør-Rhône, Frankrike
239,90 kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Alkohol: 13.00%
Druer: 75% Syrah og 25% Grenache.

Rikere stil på duft med skogsbær, solbær, mint og urter. Middels fyldig og rik vin med skogsbær, pepper og urter. Saftig avslutning. Bra enkel vin, som vil passe til lette vilt og lammeretter. 87 poeng. 

 

12013301
Les Vignerons Parisiens Le Petit Parisien Rouge 2019
Sør-Rhône, Frankrike
189,90 kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines
Alkohol: 13.00%.
Druer: Merlot, Cinsault.
Druer fra Sør-Rhône. Kjøres i kjølige lastebiler til det eneste vineriet i Paris.

Parfymert og tiltalende på duft med saftige plommer, bjørnebær og lett flintaktige toner. Middels fyldig og frisk vin med god munnfølelse av saftige plommer og saftig mørkt fruktskall. Pen lærfølelse på en enkel, men god utgang. Dette er et godt kjøp! 87 poeng. 

 

5892201
Musar Jeune 2018
Bekaa valley, Libanon
219,90 kr (basis)
Importør: Autentico
Alkohol: 13.50%. Syre: 4.9 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Cinsault, Syrah og Cabernet sauvignon

Frisk og tiltalende på duft med lilla ungdommelige bær, lakris og lær. Middels fyldig og frisk vin med god munnfølelse. Lillaf rukt, lakris og lær. Pen lett bitt på tanninene. Bra saftighet. Ikke for kompleks, men dette drikker jo veldig godt nå! Super vin fra Musar. 87 poeng. 

 

11963001
Weing. Salwey Spätburgunder 2018

Baden, Tyskland
218,– kr (basis)
Importør: T&T Wine
Alkohol: 13.50%.

Lett rustikk på duft, men allikevel pen med grovere jordsmonn, salt og lett svalt krydder over friske kirsebær. Middels fyldig og frisk vin med god munnfølelse. Bra juicy frukt av kirsebær og bringebær. Lett salthet og lær. Mangler dybde, men dette drikker godt og har en flott pris. 87 poeng.

 

8183701
Cannonball Cabernet Sauvignon 2017
California, USA
249,90 kr (bestilling)
Importør: Interbrands Norway AS.
Alkohol: 13.80%. Syre: 6.6 gram per liter. Sukker: 5.0 gram per liter.
Druer: 100% Cabernet Sauvignon

Tradisjonell. vinifikasjon i temp. kontrollerte ståltanker, 14-20 måneder. fatlagring. 45% ny eik, 80% fransk eik.

Rik og sjarmerende stil på duft av bjørnebær, mørke plommer, lakris og grønnere urter. Middels fyldig og saftig vin. Bred og typeriktig med plommer, bjørnebær, lakris og sjokolade. Enkel og god amerikaner på en positiv måte. 87 poeng.

 

8279401
Krásna Horá Pinot Noir 2018
Moravia, Tsjekkia
250 kr (bestilling)
Importør: Nebbiolo Wines
Alkohol: 12 %. Syre: 5.2 gram per liter. Sukker: U/ 3 gram per liter.
Druer: 100% Pinot Noir

Vinen er spontangjæret, ufiltrert og lavt svovlet. Lagret på mix av små og store fat.

Fargen er lys rød. Fersk pinot-parfyme på duft, med markjordbær, bringebær, samt et snev av tuttifrutti. Slank munnfølelse, frisk bærfrukt, saftig syre. Lett og leskende utgang uten skarpe kanter. En enkel og rimelig pinot til en fin pris. 87 poeng. (RW)

 

147901
Rocca di Castagnoli Fattoria di Scannano Chianti 2019
Toscana, Italia
139,80 kr (bestilling)
Importør: Heritage Wines
Alkohol: 12.50%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Ciliegiolo, Sangiovese

Saftig og juicy aromabilde med tiltalende kirsebær og med en pen floral overtone. Middels fyldig og saftig vin med i all sin enkelhet forfører veldig. Kirsebærsaft og bringebær renner ut av bærene. Lett stramhet på tanninene tiltaler. Meget godt kjøp. 86 poeng. 

 

7263301
Bodegas J. Vinas Meloso de Calvo Arroyo Joven 2018
Ribero del Duero, Spania.
149 kr (bestilling)
Importør: Vinetum
Alkohol: 14%. Syre: 4.3 gram per liter. Sukker: U/ 3.0 gram per liter.
Druer: 100% Tempranillo

Fargen er klar blå-lilla. Saftig fersk duft av søte plommer og godteri i løsvekt. Smaken er frisk, lett og fruktig. Minimalt med tanniner. En enkel men saftig og ren vin som er lett å like. Bra vin for pengene 86 poeng. (RW)  

Legg igjen et svar