Skip to main content

Begrepet «bruksviner» tar for seg gode viner til uhøytidelige anledninger. Kanskje trenger du eller et glass til enkel glede eller til en ukomplisert middag med gode venner. På grunn av avgiftssystemet i Norge kan rimelige viner blir uforholdsmessig dyre, men til gjengjeld kan dyre viner være særdeles prisgunstige i forhold til det vi finner ute i Europa eller resten av verden for den saks skyld.

Denne siden hjelper deg til å orientere deg i lendet av en prisklasse som kanskje er vanskeligst å finne ut av – men husk: Det er din smak som gjelder. Ingen kan ta fra deg det du liker. Noen liker vinene litt yngre, mens andre liker mer velutviklede aromaer også. Denne siden er derfor veilledene og ingen fasit.

Her er en knippe musserende og hvite viner til hverdagen og til forskjellige anledninger opp til 250 kroner.

Vinene merket Basisutvalget er nyheter og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene. De øvrige vinene er på bestillingsutvalget og kan bestilles direkte på nettbutikken, hos Vinmonopolets kundesenter eller direkte ved det enkelte utsalg.

Vinene på denne siden er viner som Botti.no mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg.

Der vinene er ekstra lukket og potensialet fortsatt er uavklart vil foreløpig potensial stå i klammetegn. 

Vinene merket RW er smakt og bedømmet av Bottis skribent Rune Wasshaug. 

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere)

 

Musserende og perlende viner 

11838301
Aphros Phaunus Pet Nat 2018
Minho, Portugal
225,90 kr (basis)
Importør: Vinarius
Alkohol: 11.00%.

Mer kraftfull og modent uttrykk på duft med saftig grapefrukt, eple, blomst og veistøv som skaper glede. Middels fyldig P Nat med pen og litt mer skarp og maskulin mousse. Flott frisk frukt av saftige epler og fruktskall som brer seg godt ut. Noe nøtt og med en pen saltmineral som gir bra dybde. Dette er flott vin som overrasker. 90 poeng. Spesielt anbefalt.

 

5895501
Alde Eplecider
Hordaland, Norge
159,90 kr (basis)
Importør: LaMarc Wines AS
Alkohol: 6.8 %.

Så du trodde ikke Norge var på drikkekartet? Joda, som en av verdens beste cider-produsenter. Denne virkelig friske og særpregede saken på duft gir lett oksiderte epler, pen floral tone og nøtter. Vinen er virkelig frisk med herlig frukt av juicy epler og lett tørket frukt. Pen syre. Dette er en allsidig og fabelaktig cider som vil sjarmere i en hver vin og matkombinasjon eller som velkomst-aperitif. 90 poeng. 

 

2143801
Fontanafredda Bolla Ciao Brut 2015
Piemonte, Italia
199,90 kr (basis)
Importør: Stenberg & Blom
Alkohol: 12.00%. Syre: 7.2 gram per liter. Sukker: 6.8 gram per liter.
Druer: Pinot noir, Chardonnay.

Frisk og tiltalende på duft med sitrus og epler. Lett mineralitet på utgangen. Middels fyldig musserende vin med god litt kremete mousse. Enkel eple, sitrus, grapefrukt og lett autolyse gir en lettdrikkelig og innbydende vin. Dette igjen en meget vellaget musserende fra Fontanafredda. 87 poeng.

 

10962701
Boeckel Crémant d’Alsace Brut 2017
Alsace, Frankrike
240 kr (Bestilling)
Importør: Vinetum
Alkohol: 12.50%. Syre: 5.7 gram per liter. Sukker: 4.5 gram per liter.
Druer: Pinot Blanc

Rik, men absolutt frisk på duft lette blomster og saftige sten og sitrusfrukter som tiltaler. Middels fyldig musserende vin med svær og tiltalende mousse. God munnfølelse med saftig frukt av sitrus, stenfrukter og epler. Kjølig bakst og jordsmonnspreg på en god utgang. Noe annerledes, men så absolutt drikkevennlig musserende vin. 87 poeng. 

 

11793001
Wageck Cuvée Sekt Blanc de Noir Extra Brut 2010
Pflaz, Tyskland
189,90 kr (Bestilling)
Importør: Exciting Wines
Alkohol: 12 %. Syre: 7 gram per liter. Sukker: 5 gram per liter.
Druer: 50% Schwarzriesling og 50% Spätburgunder

Håndplukkede druer, gjæring i gamle eikefat med modning i 6 måneder førannengangsgjæring i flaske med 7,5 år på bunnfallet

Gul på farge. Litt stram og mektig aromabilde av konsentrert gul frukt, kraftig nøtt og brødbakst. Middels fyldig og levende musserende vin fra Tyskland med kraft i boblene. God munnfølelse av konsentrerte epler, nøtt, lett brødbakst og snev av  metallisk tone. Bra salthet på en frisk og god utgang. Bra syre gir nerve i vinen, som ellers mangler litt nyanser. Men en spennende og virkelig rimelig Sekt. Dette er løp og kjøp kvalitet. 87 poeng.

 

Hvite viner

10228601
Müller-Catoir Haardt Riesling 2018
Pflaz, Tyskland
239,70 kr (Bestilling)
Importør: Rebel Agency AS
Alkohol: 12.5 %. Syre: 7.5 gram per liter. Sukker: 3 gram per liter.
Druer: 100% Riesling.

Blek gul. Ren og klar duft av hvite blomster og sitrus. Lett og elegant i munnen, men likevel flott intensitet i frukten. Lett prikkende syre, saftig og lang utgang. Digg vin! 90 poeng (RW) 

 

2043201
Ca’Rugate Soave Classico Monte Alto 2017
Soave Classico, Veneto, Italia
225 kr (Bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits AS
Alkohol: 13 %. Syre: 6.8 gram per liter. Sukker: 3 gram per liter.
Druer: 100% Garganega.

Blomstrete og tiltalende på duft – dette lukter sommereng! Pen stenfrukt og lett nøtt i bakgrunnen. Middels fyldig vin med god og rik munnfølelse. Saftig stenfrukt og modent sitrusskall. Bra lett jordsmonn. Bra syre. Kan fortsatt trenge et lite år i kjelleren, men dette er en meget vellaget vin. 89 poeng. 

 

11176501
Bodega Elizalde Mendraka Txakolina 2019
Bizkaiko txakolina, Spania
199,90 kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines
Alkohol: 12.00%. Syre: 8.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Hondarrbi zuri.

Floral og herlig intens på duft med blomster og salter over saftige stenfrukter. Middels fyldig og uttalt syrlig og frisk vin som renser opp ganen og skaper glede. Pen sitrus,  stenfrukt og saltlake som ligger bak og gir dybde. Flott juicy avslutning. Nok en gang en aldeles flott frisk sak! 89 poeng. 

 

9652101
Reyneke Chenin Blanc 2019
Coastal region, Sør-Afrika
229,90 kr (bestilling)
Importør: Einar A Engelstad
Alkohol: 13.00%. Syre: 6.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chenin blanc

Tiltalende på duft med lett grovt jordsmonn som ligger over kraftfull fruktkjøtt og nøtt. Middels fyldig og frisk Chenin blanc som virkelig gir god munnfølelse for pengene. Litt grovt saftig fruktkjøtt, lett syrlig fruktskall og lette mineraler. Mangler dybde, men dette drikker kjempegodt. Super vin for pengene! 89 poeng. 

 

10230601
Maximin Grünhaus Riesling Monopol 2018
Mosel, Tyskland
219,90 kr (bestilling)
Importør: Plus Vini
Alkohol: 12%. Syre: 7,9 gram per liter. Sukker: 12 gram per liter.
Druer: Riesling.

Druene kommer fra vinmarkene Abtsberg og Herrenberg med snittalder på 25 år gamle vinstokker. Jordsmonn av rød og blå skifer.

Rik og tiltalende på duft med saftige gule epler, kjølig gul melon, lett våt ull og saltmineraler over snev av krydder. Middels fyldig og rik vin med skikkelig årgangstypisk fetaktig munnfølelse som overrasker. Høy syre skaper friskhet og dette gir faktisk bare en virkelig kul munnfølelse. Kjølig tropisk frukt, syrlig grapefrukt og sødmefulle gule epler skaper harmoni. Mangler detaljer, men drikker jo veldig godt nå. Ha den til sushi eller friske lette fiskeretter. Særdeles bra kjøp. 88 poeng. 

 

7927901
Aune Lohmann Branco 2017
Portugal
159,90 kr (bestilling)
Importør: Hand Picked Wines
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.9 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Encruzado, Malvasia, Bical, Cerceal.

Frisk og energisk på duft med klar melding om at her er det mye som foregår! Sursøte saftige epler, sitruskjøtt, litt rått skarpt sitronskall og litt grovt veistøv. Middels fyldig vin med god friskhet. Pen frukt av soltørket epleskrott, grapefrukt, sitrusskall og tydelige saftige, men friske stenfrukter. Noe snev av smeltet gjær også. Lett fetladen munnfølelse, uten at det blir for varmt eller fravær av frukt. Flott syre i vinen. God utgang med lett fruktskallbitterhet. Dette er en meget god og særpreget vin til sjømat med halve fete fiskeretter eller lett skalldyr. Dette vil være en typisk vinpakkevin på restauranter som passer utmerket til ulike matretter og har en god historie. Særdeles bra kjøp for pengene! 88 poeng. 

 

1049901
Giradin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2016
Burgund, Frankrike
232 kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections AS
Alkohol: 13%
Druer: Chardonnay

Enkel, men frisk og tiltalende på duft med saftig sitrus, smør, våt ull og lett sjøbølge. Middels fyldig og frisk vin med saftig sitrus, lett limeskall, lett kremete og smøraktig munnfølelse. Ikke for konsentrert eller kompleks, bare veldig godt og masse Burgund for pengene! 87 poeng. 

 

11792301
Schlumberger Gewurstraminer Les Princes Abbés 2018
Alsace, Frankrike
249,90 kr (bestilling)
Importør: Momentum Wines
Alkohol: 13.00%. Syre: 6.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Gewürstraminer

Aromatisk og tiltalende på duft med blomster, nektar, guadeloupe og salter. Bra fyldig og sødmefull munnfølelse med tropisk frukt, søte epler og lett stilker. Bra asfaltstøv på en grovere utgang. Bra syre. Ypperlig matvin. 87 poeng. 

 

1229601
K. Wechsler Westhofen Riesling 2018
Rheinhessen, Tyskland
229,90 kr (bestilling)
Importør: Blend Wines
Alkohol: 12.50%.
Druer: Riesling.

Rik og framovervendt på duft med varmere gule frukter og fine kryddertoner. Middels fyldig og rik vin med god munnfølelse. Saftig og tiltalende gul frukt. Den pene syren frisker opp og gir nerve til vinen. Ikke for mineralsk, men dette drikker godt for pengene. 87 poeng. 

 

9849001
Karl May Riesling Trocken 2018
Rheinhessen, Tyskland
164,90 kr (bestilling)
Importør: Rebel Agency AS
Alkohol: 12.50%.
Druer: Riesling.

Middels gul farge. Lett parfymert duft av sitrus og grønne epler med en viss intensitet og dybde. Middels munnfølelse med lett frukt og sitrende syre. Slank og pen vin. 87 poeng (RW) 

 

1464101
Giacometto Bruno Erbaluce di Caluso 2018
Caluso, Piemonte, Italia
230,30 kr (bestilling)
Importør: Nebbiolo wines
Alkohol: 12.50%
Druer: 100% Erbaluce

Erbaluce er noe ukjent stedegen drue fra Piemonte med historie tilbake til 1600-tallet. Vinen fermenteres under relativt kjølige omgivelser for å bevare friskheten. Er modnet på «lees» i 1 måned. Battonage. 5000 flasker lages.

Overraskende stram og majestetisk på duft med tøff floral tone over solvarmet gul eple og gode mineraler. Middels fyldig og god vin med lett fetladen munnfølelse, nesten litt oljete tekstur. Saftig lett solvarmet eple, nøtt, noe krydder og lett bitre stilker på en god fedmepreget utgang. Bra syre. Meget særpreget vin på en ukjent drue for de fleste. Til halvfet fisk og hvitt kjøtt med grønnsaker. 87 poeng. 

 

752501
Millet Sancerre 2019
Loire, Frankrike
229,90 kr (bestilling)
Importør: Einar A Engelstad
Produsent: Dom. Franck Millet
Alkohol: 12.50%. Syre: 5.4 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Sauvignon blanc.

Lett aromatisk, frisk og tiltalende på duft med delikat preg av saftige epler, snev av pærer og nøtt. Middels fyldig vin med tiltalende munnfølelse. Denne er frisk og leker. Kjøligere gule frukter, pærekjøtt og lett saltmineralitet. Ikke for dyp, men gir masse vin for pengene. Kvalitetsvin! 87 poeng. 

10069101
Haute Févrie Gras Moutons Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie 2018
Muscadet, Frankrike
185,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Alkohol: 12.00%. Syre: 7.4 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Muscadet, Melon de bourgogne.

PS: Akkurat utsolgt: Finnes på Askøy og på Lørenskog Vinmonopol.

Litt forsiktig på duft med lett stenfrukt, melon, krydder og nøtt. Middels fyldig og frisk vin med god munnfølelse. Lett syrlig og saftig stenfrukt, eple og nøtt. Pen lett salt og krydderfinish. Ikke kompleks, bare godt! 87 poeng. 

 

11714901
Bruno Murciano Las Blancas 2019
Valencia, Spania
200,– kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Merseguera, Moscatell, Malvasia, Macabeo.

Middels intens på duft med florale toner og lett kjølig gul frukt. Middels fyldig vin med kombinasjon av litt stramhet og allikevel med en pen saftig frukt av epler og lett krydder. Denne vil passe ypperlig til halvfete fiskeretter. 86 poeng.

 

5065001

Cecilia Beretta Soave Classico 2019
Soave Classico, Veneto
169,90 kr (bestilling)
Importør: Urban Wines
Druer: Garganega
Modnet i ståltank og noe gammelt fat. Malo.

Noe snev av gjæraktige modne epler og lett parfyme lager overraskende nok et tiltalende aromabilde. Middels fyldig vin med god munnfølelse av eple og saltmineralitet. Bra fruktighet. Litt grov salthet på utgangen pirrer. Ikke for detaljert, men dette overrasker bra for prisen. God vin. 85 poeng. 

 

11950201
Domäne Wachau Grüner Veltliner Steinfeder 2019

Niederösterreich, Østerrike
139,90 kr (basis)
Importør: Best Cellars
Alkohol: 11.50%
Druer: Grüner Veltliner

Lys strågul farge. Lett aromatisk på duft med grove blomster og lett tyngre melon og lyse gule frukter. Middels fyldig vin med ganske bra fedme og litt voksent preg på munnfølelsen. God, litt krevende frukt av kjølig melon, eple og lett krydder. Lett blomsterbitterhet på utgangen. Bra kvalitet for pengene. Til lett fete fiskeretter i sommer. Meget godt kjøp. 85 poeng. 

 

2011901
Mosbacher Riesling Trocken 2019
Pfalz, Tyskland
152,90 kr (basis)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Alkohol: 11.50%. Syre: 8.0 gram per liter. Sukker: 5.0 gram per liter.
Druer: Riesling.

Vinen følger årgangens varme og gir mer en framovervendt duft med saftig sitrus, epler og lett krydder. Middels fyldig og frisk vin med enkel god munnfølelse. Rike epler, saftig sitrus og lett kryddertoner forfører. Helt enkel, helt godt. 84 poeng. 

 

11444301
Symington Family Altano Branco 2019
Douro, Portugal
144,90 kr (bestilling)
Importør: Stenberg & Blom
Alkohol: 12.50%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Rabigato, Viosinho, Moscatel branco, Malvasia.

Lett aromatisk og tiltalende på duft med blomster og sval tropisk frukt. Lav til middels fyldig vin med enkel, men god slank munnfølelse. Modent eple, mango og Lyche. Lett kremete og med fin saftig utgang. Ikke kompleks, men dette drikker veldig godt til prisen. 83 poeng. 

Legg igjen et svar