Skip to main content

«World´s best vineyards» for 2021 ble avslørt under et arrangement holdt hos Schloss Johannisberg. For tredje år på rad gikk prisen til argentinske Zuccardi Valle de Uco. Her kan du lese mer om utdelingen og prisen. 

Annonse

Annonse

Arrangementet holdt hos vakre Schloss Johannisberg

Fantastiske Schloss Johannisberg. Foto: Botti.no

Arrangementet er fortsatt påvirket av pandemien og selve utdelingen ble sendt direkte på YouTube der de 50 beste vinstedene ble presentert via en skjerm. Det var begrenset oppmøte hos vakre Schloss Johannisberg der presentasjonen ble holdt, men nok til god stemning i det flotte ærverdige festlokalet. Det var selve organisasjonen World´s best wineyards og Wines of Germany som stod bak utdelingen som nå har eksistert i tre år.

Godt utgangspunkt 

Andrew Reed åpnet utdelingen. Foto: Botti.no

Tanken bak utdelingen er god. Vinturisme er, uten pandemier, svært viktig for et vinormåde. Bare i Tyskland omsetter vin-turister for svært mange millioner og sysselsetter mange i både vin, restaurant og turistnæring. Oppmerksomheten for et vinområde vil også føre til økt salg av regionens viner på tvers av kontinenter.

Det er altså helheten som vurderes når de ulike vingårdene vurderes opp mot hverandre. Det er foreløpig ikke tydeligvis forankret et sett med kriterier og det virker litt uavklart hvordan vektingen foregår. Det er titalls dommere rundt om på jordkloden som avgir sine stemmer i jakten på «World´s best Vineyards».

Feil navn på utdelingen

Schloss Johannisberg kom inn som nr. 34 på listen. Foto: Botti.no

Det er her utfordringen raskt dukker opp – selve navnet på utdelingen. Bruken av tittelen verdens beste vinmarker kan være god i reklameøyemed, men prisutdelingen følger derimot ikke opp navnet. For vin-entusiasten representerer vinmark det helt spesielle – det unike jordsmonnet og mikroklimaet som gjør at druens karakter vises som få, om noen, andre steder. Det skal sis at topplisten består av strålende vinprodusenter, men det er ikke gitt at de lager vin fra de aller beste vinmarkene.

Arrangementet bør derfor endre navn. Best vineyards er som nevnt ikke et dekkende element for utdelingen. Det som ville ha vært et mer dekkende navn er for eksempel «World´s best wine destination«. Kriteriene burde også ha vært tydeligere, og gitt mer forståelse for utdelingen.

Utdelingen mangler autensitet

Clape er et godt eksempel på autentisk kjeller. Foto: Botti.no

Det er også en annen utfordring. Det er mangel av autensitet i utdelingen. Hvor er håndverkerne, som blant annet vinprodusentene fra Nord-Rhône og Piemonte? Man trenger ikke verken svømmebasseng eller fancy restauranter for å være en elsket vin-destinasjon. Det er få opplevelser som er så spesielle som å gå rundt i Piemonetiske eller kjellere i Rhône,  noe som viser ektheten i vinproduksjonen.

Vinnerne

Tross et snedig begrepsbruk er det gode vindestinasjoner og vingårder som ble presentert i går. Vinneren ble for tredje år på rad argentinske Zuccardi Valle de Uco med sin beliggenhet i Mendoza. Vingården med sitt unike design ble ferdigstilt i 2016 og designet av arkitektene Tom Hughes, Fernando Raganato og Eugenia Mora som bare bruker naturlige, lokale materialer både inne og ute. På innsiden finner man betongeggene som brukes til gjæring og bidrar til vinenes stil. Det er også gamle foudres her for mild eikepåvirkning.

De ti øverste på listen var:

  1. Zuccardi Valle de Uco (Argentina)
  2. Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal (Rioja, Spania)
  3. Château Margaux. (Bordeaux, Frankrike)
  4. Bodega Garzón (Maldonado, Uruguay)
  5. Montes (Colchagua Valley, Chile)
  6. Marchesi Antinori (Toscana, Italia)
  7. Catena Zapata (Mendoza, Argentina)
  8. Viña VIK (Cachapoal Valley, Chile)
  9. González Byass – Bodegas Tío Pepe (Jerez-Xeres-Sherry, Spania)
  10. Creation (Walker Bay, Sør-Afrika)

Mer om utdelingen kan leses her

Vi gratulerer vinnerne og håper at til neste år er navnet på utdelingen endret. Det vil gi mer troverdighet til selve prisen.

Annonse

Annonse

Legg igjen et svar