Skip to main content

Tørr riesling har hatt en voldsom økning i populæritet i Norge de siste årene og kvaliteten, bredden og uttrykket på tørr riesling har vel aldri vært bedre og større enn nå. I alle områder er det gjerne noen produsenter som går foran – en av disse stod foran meg denne høstkvelden – Philipp Wittmann fra Rheinessen i Tyskland.

Philipp Wittmann tok turen til Oslo denne kvelden for å guide oss igjennom 2016-årgangen som lansers i Norge denne senhøsten og vinteren. «Bare en natt, det er det jeg har tid til», svarer Phillip smilende på mitt spørsmål om hvor lenge han blir. «Jeg har vel strengt talt en innhøsting å ta meg av», fortsetter han smilende.  Han forteller at 2017-årgangen er veldig tidlig ute, og modningsprosessen har kommet ca 14 dager tidligere enn normalt. Dessverre er Phillip uvitende om at noen dager etter ble avlingen hans truffet av hagl som gjorde store skader.

Philipp Wittmann. Foto: Eget

Familien Wittmann har historie med vin tilbake til 1663 og holder hus i landsbyen Westhofen, i søndre del av Rheinhessen. Idag er det Philipp og foreldrene som driver familiegården videre. Wittmann er følgelig en av de 402 medlemmene av VDP, (The Verband deutscher Prädikatsweingüter) derav 15 medlemmer fra Rheinessen. Det er 25 000 hektar vinmark i Rheinessen, der Wittmann eier forsåvidt beskjedne 30 hektar. Totalt med noen kjøpte druer er totaltproduksjonen på 150 000 flasker. Philipp forteller at han generelt sett opplever en økning i kvalitet på riesling-viner og at det fortsatt er familieeiendommer som driver med vin her. Ingen store internasjonale firmaer eller multi-millionærer som har kjøpt opp kjente gårder her nei. Enda ihvertfall.

Det er Riesling-druen som er Wittmanns varemerke, selv om Philipp understreker at den litt glemte druen Silvaner er en tradisjonell drue fra område som de ønsker å ivareta. I tillegg har de også produksjon av Mùller-thurgau, Weissburgunder og noen andre druesorter. I tillegg til vinmarkene de eier, kjøper de også inn noen Silvaner-druer. «Er det striper på etiketten, er det vår egen vinmark», sier Phillip.

Magisk kjeller! Foto: Fra Weingut Wittmann

Philipp forteller at de selv har hatt mer fokus på vinmarkene og arbeider etter tradisjonell stil. Allerde fra 1989 begynte de med økologisk produksjon, og fra 2004 etter biodynamiske prinsipper. Jeg synes ikke steget mellom økologisk til biodynamisk produksjon var stort, men naturlig progresjon, sier Philipp. Han dveler litt ved temaet.

Wittmann har erfaring med å følge biodynamiske prinsipper i over 10 år nå og Philipp hevder han merker forskjell. «Biodynamisk håndtverk gir balanse», sier han med en fokusert tone. Phillipp understreker at han skjønner at skilting som økologisk, biodynamisk, naturlig osv kan brukes som en markedsføringsstrategi, men de har nå lang erfaring og har sett en rekke fordeler over tid. Phillip opplever bedre vekstvilkår i markene, marken reagerer ikke så voldsomt på heftig regnskyll eller varme sommere. Han sier også at bærene framstår mer sunne og modnes hakket saktere, så han opplever ikke så voldsom overmoden frukt lengre. Han funderer også over at drueklasene er større, dog selve druene har blitt litt mindre, men han selv litt usikker. Et viktig poeng som Philipp nevner er at de positive sidene med økologisk og biodynamisk produsksjon kom ikke over natten, dette merket de først etter flere år. Så vinprodusenter som akkurat har inntatt disse prinsippene må ha tålmodighet og se over tid om det har en positiv effekt.

Modne biodynamiske druer. Foto: Eirik Sand Johnsen

I vinmarkene arbeider Wittmann med å fjerne litt blader og er nøye med at rette druer plukkes. Han forteller at de sorterer druene også ved ankomst i vineriet og knuser vinene veldig forsiktig med opp mot 4-6 timers pressetid. Druesaften har skallkontakt i mellom 2 til 18 timer. Vinen filtreres ikke og modningen skjer i større eikefat i flere måneder.

Kvalitetsmessig er det to vinmarker som skiller seg ut, Kirschspiel og Morstein. Kirschspiel-marken ligger som et amfibie-teater over Rhinen og er sørlig / sørøstvendt. Jordsmonnet er ikke ulikt det vi finner i Morstein, med leire og kalkstein. Det er mindre vind her som kan gi litt varme til marken og plantene. Vinen modnes på fat i 10 måneder, også på døde gjørceller som gir litt kremete følelse i vinen, sier Philipp. Kirschspiel kan gi viner som gir mer kraft og trenger litt tid å våkne. Wittmann eier også 4 hektar av vinmarkene i Morstein som ligger sørvendt i en skråning som strekker seg fra Gundersheim til Westhofen. Marken liggere høyere en Kirschspiel på mellom 200-240 meter over havet, og Philipp forteller at høyden betyr noe for modningen, som kan gi ca 1-2 uker forskjell. Han sier det er ekstremt med kalkstein i jorden som hjelper til med vann og næringstilførsel til plantene. Dette gir den fine mineraliteten vi finner i disse vinene. Det er også en vestavind over marken som bidrar til god helse hos plantene. Vinene fra Morstein kombinerer eleganse og kraft på en meget god måte.

I tillegg lager Wittmann noen få hundre flasker av «La Borne» i gode årganger, og druene kommer fra de eldste vinstokkene deres i Morstein-vinmarken. «La Borne» har i de siste årene blitt en samlerobjekt og prisene har også dessverre økt sterkt. Så er kvaliteten skyhøy også, selvfølgelig.

Kirschspiel-marken. Foto: Fra Weingut Wittmann

Flotte vinmarker. Foto: Eirik Sand Johnsen

Høsten er her! Foto: Eirik Sand Johnsen

Vi smaker oss igjennom vinene, og igjen viser viner fra 2016-årgangen at dette blir et meget god årgang, ganske så annerledes enn i 2015, men like bra om ikke bedre. Vinene gir mer av seg selv ungt med rikere og litt varmere frukt, men som er perfekt balansert og får en fin og lun syre som holder tak i disse vinene på en god måte. Igjen – takk til Philipp Wittmann for å lage noen av de beste tørre riesling-vinene på markedet!

 

Smaksnotater

2016-line up! Foto: Eget

 

Wittmann Morstein Riesling Grosses Gewachs 2016 – Bestillingsutvalget – 552 kroner

Vinen har en rund, lett oppulent nese, med frukter som kommer tydelig opp av glasset –  men ikke for voldsomt – her er det forførende gule frukter, noe grønn eple og mineralitet som preger vinen. Medium + konsentrert med kraft og dyp tekstur i vinen. Vinen har rene frukter som gir deg en nydelig følelse, med store grønne lett modne epler som bare vokser stort i munnen. En vin som finner balansen med frukt, syre og herlig mineralitet. I vinen finner vi en steinete, smattende preg som dytter meg i retning Chablis. Det hjelper også med litt sjøpreg på denne særdeles lange og herlige mineralske utgangen. En flott vin med særpreg som bare trenger enda mer tid for å vokse seg enda større. 94 poeng. For nå. Spesielt anbefalt.

 

Wittmann Kirschspiel Riesling Grosses Gewachs 2016 – Bestillingsutvalget – 490 kroner

Vinen har en fin, men litt tyngre aromabilde med dyptliggende eksotisk frukt. Ganske dyp, med en ganske generisk frukt på nese enda. Vinen er konsentrert på paletten, men framstår som litt lukket og vanskelig å tyde nå. Både litt grønne genriske frukter, men også noe tropisk på utgangen med en fin underliggende spicy tone og bra syre. Potensiale er absolutt her, dette blir en fin årgang dette, men vinen er vanskelig å tyde nå, selv om det meste er tilstede. Prøv igjen om et par år. 91 poeng. For nå. 

 

Wittmann Niersteiner Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 285 kroner (Lanseres i 2018)

Denne her med druer fra Niersteiner har en fruktig gulaktig nese som er ganske intens og hopper opp av glasset. Litt mer tropisk stil og blomsterpreg. Noe konsentrert på paletten med fruktig stil og med et fint krydderpreg som virkelig godt. Mer åpen denne her, med fin utgang. 2000 flasker er laget av denne. 89 poeng. 

 

Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 285 kroner (lanseres i 2018)

Denne er kommer med druer i hovedsak fra Morstein og er intens på nese med gule og grønne epler. Ganske behagelig. På paletten er vinen mer lukket og vil ikke vise alle detaljer. Det er noe gul eple som lurer her, men det som merkes her den fantastiske mineraliteten i vinen! Jeg liker virkelig mineral. Dette var godt! Syren er tilstede, men holder fint i den uten å være i hovedrollen. Denne vokser seg enda bedre den. 88 poeng. For nå.

 

Wittmann Vom Rotliegend Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Denne her kommer fra vinstokker i Niersteiner som står på rød leire og blir en liten søster til Estate-vinen deres. Middels intens på nese, med litt villere frukter, gule og grønne og noe blomstertoner. Et ganske annerledes aromabilde en estate-vinen. Middels konsentrert, med litt bitter moden gul frukt. Også litt krydder og grønnsakspreg. Dette er en annerledes vin, men ikke voldsom spesiell. 86 poeng.

 

Wittmann Estate Riesling Trocken 2016 – Basisutvalget – 160 kroner

Phillipp forteller at dette er deres viktige vin og består av hele 30% av produksjonen deres. Phillip tillegger at vinen kan være litt reduktiv enda. Vinen er rik og frisk på nese med gulgrønne frukter på nese. Ikke så konsentrert, men vinen er frisk, lett og behagelig med epler og tydelig mineralitet. FIn syre også. Denne kan du drikke fint nå eller lagre fint i 3-5 år. Fin enkel, og behagelig vin. 86 poeng.

 

Wittmann Silvaner Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 170 kroner

Vinen er rik på nese med eple, sitrus, urter og lett vokspreg. Interessant nese dette! Middels konsentrasjon med saftig gul frukt og grapefrukt som gir litt bittert preg.Litt lett, men fin mineralsk utgang. Ganske særpreg på denne Silvaneren. Den mangler kanskje litt syre, som gjør at interessen slukner bittelitt. Vinen passer til fisk med litt krydder. 85 poeng.

 

Wittmann Kalkhugel Riesling Trocken 2016 – Horeca – 188 kroner (Kun HoReCa)

Denne vinen er spesiallaget for det norske HoReCa-markedet med druer fra markene rundt Wittmanns base. Denne er litt lettere og enklere, og vil passe bra til forskjellige matretter.

Vinen har en enkel intens nese med tydelig fruktig stil med tydelig melon, lett krydder og noe boks. Enkel konsentrasjon med fin crispy syre og ellers en frisk leskende frukt med grønne epler og fin mineralsk mot kalkaktig preg. Bra vin dette. 85 poeng.

 

Legg igjen et svar