Skip to main content

Region definerer ikke nødvendigvis den kvalitet vinen har. Her er et solid eksempel på det – Bruno Dangin lager noen av de beste musserende vinene rett på utsiden av Champagne og klassifiseres som Crémant de Bourgogne.

Bruno Dangin – en skjult perle 

Matthieu og Bruno Dangin. Foto: Produsenten.

I bestillingsutvalget finnes det noen skjulte perler. En av disse er meget godt kjent i utlandet, men har ikke fått fotfeste hos Fine wine miljøet i Norge så langt. I nyhetslanseringen for mai ble det lansert nye tappinger av de musserende vinene fra Bruno Dangin.

Oppstarten 

Bruno Dangin var med familiens eiendom i over 35 år før han satset alene med sine sønner i 2011. Foto: Produsenten.

Det var Joseph Dangin som dyrket druer her på forfedrenes vingård i Celles-Sur-Ource. For den geografi-kjente betyr det at markene ligger rett utenfor Champagne-sonen og inn Burgunds Côte d’Or. Frem til AOC-opprettelsen av Champagne (Appellation d’Origine Contrôlée) i 1919 ble faktisk vingårdens druer brukt i det som idag er Champagne-produksjon.

Josephs sønn Paul overtok vingården. Fra  1947 ble det laget egen musserende vin i istedenfor for at druene ble solgt til andre vinprodusenter.  Det var i 1976 at Bruno Dangin kom tilbake til familie-eiendommen etter vin-studier. Sammen med sine brødre lagde han musserende viner fra 50 hektar med vinmark i over 35 år. Bruno begynte derimot å bli opptatt av økologisk og biodynamisk vinproduksjon. Han fant ut at han ønsket å fokusere på mer bærekraftig vinproduksjon og at familiens 50 hektar var for mye å konvertere.

Eget domaine ble født i 2011 

Bruno Dangin i markene rett utenfor Champagne-sonen. Foto: Produsenten.

I 2011 fant han derfor en passende plass i Molesme, ca. 3 kilometer sør for Aube. Domaine Bruno Dangin så dagens lys. Her lager han vin fra kun 4.8 hektar vinmark med blant annet sønnen Matthieu. I tillegg er det andre barn og barnebarn som er med på ferden. Dangins marker ligger også rett ved Champagne-grensen innenfor Burgunds Côte du Châtillonnais. Vinen er på beregne som en Crémant de Bourgogne.

Bruno viser at han ønsker terroir-drevne musserende viner som ikke blir påvirket av kjemikalier eller andre uønskede forhold. Bruno og sønnen har størst fokus på rene viner laget på utelukkende Pinot Noir, som ikke tradisjonelt er helt vanlig. Bruno har i tillegg noen Chardonnay-vinstokker og en liten porsjon med Aligoté. Dangin ble Biologique-sertifisert av Ecocert i 2014.

Vinene 

Håndarbeid og ikke kjemikalier reflekterer Dangins filosofi. Foto: Produsenten.

Vinmarkene ligger i sør/sørøst liggende skråninger og får god soleksponering igjennom vekstsesongen.

Jordsmonnet her er mer lik jordsmonnet i Champagne og Côte des Bars-regionen enn Burgunds sub-region Côte du Châtillonnais.  Jordsmonnet er av hard kalksteinsjord som reflekteres av vinenes spesielle mineralske preg. Vinifikasjonen er i tråd med kravene fra Champagne-sonen. Toppvinen Bruno Dangin Prestige de Narcès kommer også med druer fra vinstokker som står i steinete Kimmeridgian-kalkstein med fossiliserte skjell.

Vinifikasjonen er tradisjonell etter Champagne-metoden. Det brukes naturlig gjær og primærgjæring i fat før ytterligere gjæring på flaske i tre til fire år.

De musserende vinene til Dangin reflekterer derfor både jordsmonn, vitikulteren og vinifikasjonen på en fremragende måte. Vinene er dype og tydelig mineralske. De er komplekse og har en lang utgang. Dette er ikke viner som nødvendigvis representerer enkel glede og vinene er nødvendigvis ingen crowd-pleaser. Derimot er dette viner for den uttalte vin-entusiasten som ønsker å kjenne typiske jordsmonnsviner.

Cédric Bouchard og viner på 3* stjerne-restaurant

Dangins viner er å finne på 3* michelin restauranten Eleven Madison Park i New York.

Bruno er venn av Cédric Bouchard, denne avholdte champagne-produsenten som lager noen av verdens beste og mest ettertraktende Champagner. Faktisk så ligger Bouchards eiendom og marker en kort kjøretur fra Dangin inn i Aube.  Det er åpenbar likhetstrekk mellom Bouchards og Dangins viner, både når det gjelder bruk av Pinot Noir og den rene karakteren i de musserende vinene. De er begge opptatt av så lite påvirkning som mulig i vinene sine. Det er nevnt at Bruno og Cederic skal drive en restaurant sammen, uten at dette er blitt bekreftet.

Dangins viner har begynt å få et godt rykte på seg i utlandet. På den berømte tre stjerners michelin-restauranten Eleven Madison Park i New York  er vinene til Bruno og familien å finne på vinlisten. Det er en stor anerkjennelse for kvaliteten på vinene.

Her kan du lese smaksnotater på vinene som er å finne på bestillingsutvalget.

Smaksnotater

Varenr: 15324201
Vin: Bruno Dangin Prestige de Narcès Crémant de Bourgogne 2021
Region: Burgund, Frankrike
Pris: 424,90 kr
Importør: Red & White
Produsent: Bruno Dangin
Alkohol:12.50%
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: Over 40 år gamle vinstokker. Enkeltvinmark og årgang. Blomstene er delikate og gir et godt preg sammen med sitrus, bakst og smøraktige toner. Dette forfører! Middels fyldig musserende vin med god håndverkspreg av ferskenskall, sitrus, rødere kant og einer. Lang kompleks utgang. Herlig! Spesielt anbefalt.
Poeng: 92

 

Varenr: 15305301
Vin: Bruno Dangin Cuvée Blanche Crémant de Bourgogne
Region: Burgund, Frankrike
Pris: 339,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Bruno Dangin
Alkohol:12.50%
Beskrivelse: Pinot Noir. Floral og herlig parfymert med epler av alle farger, røde innslag, brioche, mineraler og urt. Middels fyldig musserende vin som er frisk og energisk i stilen. Skikkelig jordsmonnspreg, men også med røde bær, bringebær, sitrus, urt og litt mørkere tyngre bakst. Skikkelig saltet og mineralsk utgang. Dette er skikkelig komplekst håndverk og terroir for kjenneren! Spesielt anbefalt.
Poeng: 92

 

Varenr: 15305201
Vin: Bruno Dangin Le Grand Classique
Region: Burgund, Frankrike
Pris: 309,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Bruno Dangin
Alkohol:12.50%
Beskrivelse: Chardonnay 60%, Pinot Noir 35%. Forførende og rik med denne sommerlige sitruser av de varmere sorten, sitrus, nøtt, kjeks med litt varme og mineraler. Middels fyldig musserende med en god del snacks, dog er denne flasken noe flatere med litt lite bobler Ganske så mineralsk med epler og sitrus. Noe urt her. God kjekset utgang. Bra sak, dog kanskje ikke fra en helt optimal flaske.
Poeng: 87

Legg igjen et svar