«I søkelyset» er spalten som tar for seg en utvalgt vin som inneholder spesielle kvaliteter som gjør den til et spesielt godt kjøp for vinentusiasten. Vinen er også god representant for at utmerket kvalitet ikke nødvendigvis trenger å koste skjorten. I dag skal vi ta for oss Giovanni Rosso Langhe Rosato 2023.
Historien
Giovanni Rosso, vinfamilien som har drevet med drueproduksjon i Serralunga siden 1890. Vinene fra Roaso-familien har i mange år vært velkjent for både den vinglade og mer uttalte vin-entusiasten i Norge. Rosso-familien har alltids eid plotter i noen av de aller beste vinmarkene i Serralunga. Deres 3.5 hektar parsell i Cerretta har vært i familiens eie siden 1920. La Serra er en annen toppmark Rosso leverer utmerket Barolo i fra. Deler av Serralungas aller beste mark Vigna Rionda har vært kultivert av familien siden 1934.
Davide Rosso
På 1900-tallet var det i Barolo-sonen vanlige å selge druene til kooperativer eller andre større hus. Vinene ble også solgt på Demijohns (store krukker) til barer og andre uten at vinen spesifikt var knyttet til druedyrkeren. Mange vinbønder begynte å tappe Barolo-viner under eget navn utover 1960-70 tallet. Hos Rosso-familien var det derimot ikke før i 1995 at Giovanni Rosso bestemte seg å tappe vinene under egen etikett med god hjelp av kona Ester Canale og sønnen Davide Rosso. Davide overtok ansvaret for gården etter hans studietur til Burgund i 2001. Davide driver etter tradisjonelle prinsipper. Han har tydeligvis tatt med seg fra Burgund viktigheten av å fremme det ulike terroir druestokkene står i. Jordsmonnet taler åpenbart i vinene hans.
Vinfikasjon
Store fat står oppstilt som store runde soldater inne på kjellergulvet. Fermenteringsprosessen er semilang til en tradisjonell produsent å være. Ca. 25 dager i gjennomsnitt. Barolo-vinene får 18 – til 36 måneder på de store fatene Det kommer litt an på årgangen. Fatene er faktisk franske, fra produsenten Fontainebleau. Unntaket er fatene til Vigna Rionda-vinen. Her er det erketradisjonell Slavonsk eik som brukes. På de enklere vinene, i den grad man kan si det, er det ståltank eller sement som er foretrekker modningskanal.
Lyst å lese mer? Her kan du se artikkelen etter vårt besøk hos Rosso.
Les her.
Giovanni Rosso Langhe Rosato 2023
Dette er Davides første rose-vin. Som alltids lemper han ikke på kvalitet i sine viner. Nebbiolo-druene til denne vinen kommer fra Barolo-marker i Serralunga noe som kvaliteten reflekteres av. 8% av druene kommer fra Barbaresco for å gi enda mer syre og friskhet i vinen. Liten produksjon. 6000 flasker til Norge. Foreløpig.
Vinifikasjonen er myk pressing med skallkontakt i få timer. Gjæring foregår på ved lave temperaturer. 18 dager for vinen på ståltanker før modning i to måneder på bunnfall.
Smaksnotat
Varenr: 17071201
Vin: Giovanni Rosso Langhe Rosato 2023
Region: Piemonte, Italia
Pris: 225,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Giovanni Rosso
Alkohol:13.50%
Beskrivelse: 100% Nebbiolo. Tatt fra Barolo-markene til Rosso i Serralunga. Litt mindre Barolo, mer deilig Rose! Litt skjør og mer delikat i tonen med roser, urter og lyse røde saftige bær. Middels fyldig, saftig og frisk vin med mye energi. Røde lyse bær, snev av sitrus, urter og annen krydder. Fin smattende utgang med bra syre! topp rose for prisen! Den nye folkefavoritten?
Poeng: 89