Skip to main content

Bernhard Huber, gudfaren av tysk pinot noir, finpusset sine viner gjennom tiår og satte dype spor etter seg. Etter farens altfor tidlige bortgang i 2014 har sønnen Julian, med dyp kjærlighet til pinot noir, men også til mineralske chardonnayviner, gjennomført viktige endringer, samtidig som farsarven holdes i hevd. Vinene er nå nærmere Burgund enn noen gang før.

Annonse

Annonse

From Baden with love

Julian Huber skuer utover familiens vinmarker i Malterdingen. Foto: Produsenten

– 2019-årgangen er så transparent og playful at vi spurte oss selv om hvorfor vi skulle skjule så sjarmerende aromatiske toner. Eiken er for å hjelpe vinen – men noen ganger hjelper vi den for mye. Vi er derfor forsiktig med bruken av eik, forklarer Julian Huber entusiastisk. Han leverer flotte, balanserte viner som aldri før.

I 1987 grunnla Julians far, Bernhard Huber, sammen med kona Barbara, familiebedriften som bærer hans navn i Malterdingen i Baden. Drevet av ønsket om å lage elegante kvalitetsviner basert på pinot noir-druen slik man gjorde det i Burgund, jobbet Bernhard målbevisst for høyere plantetetthet og lavere utbytter i vinmarkene, samt høyere konsentrasjon i vinene.

Bernhard og Barbara Huber. Foto: Produsenten

Selv om Burgund var hovedinspirasjonskilden, forsøkte ikke Bernhard å få sine viner til å smake som burgundere. Han evnet å skape en unik identitet og vinstil knyttet til opprinnelsesstedet, sitt elskede Baden. Han næret en dyp kjærlighet til vinmarkene her. Allerede på 1990-tallet var familiebedriften ansett som Tysklands beste rødvinsprodusent. Bernhard spilte en nøkkelrolle i å gjøre tysk pinot noir kjent utenfor Tysklands grenser.

Historien om familiebedriften har også en trist side. Bernhard ble diagnostisert med uhelbredelig kreft i 2012. Julian studerte på dette tidspunktet i Geisenheim, men forberedte seg på å overta driften. Der andre kanskje hadde trukket seg tilbake, valgte Bernhard å fortsette. Helt til det siste var han beskjeftiget med familiebedriftens fremtid, og far og sønn jobbet tett for å legge veien videre. Faren hadde det siste ordet, men lyttet til Julians ideer. Sammen tok de noen beslutninger og satte i gang noen ting, blant annet enda tettere beplantning og reduksjon av dyrkingsarealet. De var også enige om den nye kursen Julian senere har tatt med sine hvitviner. Mer om dette senere.

Bernhard Huber døde i juni 2014, bare 55 år gammel. Etter dette overtok Julian og moren Barbara familiebedriften. En ting er sikkert: Julian har arvet sin fars kvalitetsbevissthet og hans kjærlighet til Baden og vinmarkene.

Balansekunstneren

Julian Huber. Foto: Produsenten

Etter videregående begynte Julian i lære for å bli vinmaker – først ett år hos Aldinger i Württemberg, så ett år i Burgund. Han begynte deretter å studere ønologi i Geisenheim i 2011, og gjennomførte praksis hos Cluver i Sør-Afrika. I 2013 returnerte Julian til Malterdingen for å jobbe med det som skulle bli farens siste årgang.

Da Julian overtok familiebedriften, var forventningene til ham høye. Dette er forventninger han til de grader har innfridd. For hver årgang blir det tydeligere hvilken talentfull vinmaker han er. Julian jobber med det samme vinmakingsteamet som Bernhard gjorde, blant dem Yquem Viehhauser, Bernhards assistent i en årrekke, samt Florian Isele, mangeårig kjellermester.

Han har flere forbilder, men ifølge Julian er det faren som har formet ham mest. Bernhard sluttet aldri å fintune sine viner, og det gjør heller ikke Julian når han produserer sine elegante, balanserte viner. Han er på konstant søken etter små forbedringer av det som allerede er velfungerende i vinmarkene og i kjelleren. Underveis har Julian gjort flere  mindre, men likevel viktige endringer som har betydd en utvikling i vinstilen.

– Min fars vinstil var for tung som ung. Far var en tålmodig mann, som ønsket at man ventet med å åpne hans flasker. Han hadde rett. Hans viner trenger tid. Jeg likte stilen, men kunne aldri kopiere den, sier Julian ettertenksomt.

Julians første årgang var 2014. Det ble ikke gjort store endringer i starten. – Åpner du en flaske 2014, kjenner du igjen min fars klassiske stil. Vi plukket tidligere enn før. Men i kombinasjon med mye hele klaser var det litt mye. Dette endret seg i 2015, med 30 prosent mindre nye fat og hele klaser, og er redusert år for år. I 2019 har vi funnet stilen mer slik den kommer til å være fremover.

Lang historie

Det karakteristiske, kalkholdige jordsmonnet i Malterdingen. Foto: Produsenten

Dyrking av spätburgunder har dype røtter i Malterdingen. På slutten av 1200-tallet brakte cisterciensermunker med seg pinot noir-druen fra Burgund og plantet vinstokker i vinmarken Bienenberg. Munkene mente at de klimatiske forholdene – med kjølige temperaturer og endel regn – var nær perfekte her, og at jordsmonnet – med mye forvitret kalk – var veldig likt jordsmonnet i Burgund. Likhetene mellom de to områdene var også noe Bernhard Huber vektla da han besluttet å produsere egne viner.

De nevnte munkene bygget også en gård, og det er her, på plotten i Malterdingen som kalles Mönchhofmatten, Hubers vineri ligger i dag. Frem til Bernhard overtok gården fra sin far og grunnla vineriet, hadde familien i alle år solgt alt druemateriale fra vinmarkene til det lokale winzergenossenschaft – det lokale vinbondekooperativet. Men Bernhard ønsket ikke lenger at høykvalitetsdruer fra egne vinmarker skulle forsvinne i kooperativets viner. Han ville lage egne viner som kunne konkurrere med viner fra Burgund.

– Det hører med til historien at min farfar var grunnlegger av kooperativet. Du kan tro det ble konflikt av at sønnen til grunnleggeren startet for seg selv, forteller Julian med et stort smil om munnen.

Bernhard Huber begynte med 5 hektar vinmarker. Med tiden besluttet han å kjøpe ytterligere parseller i området. I dag eier Huber-familien totalt 28 hektar vinmarker. Cirka 70 prosent er plantet med pinot noir, rundt 15 prosent er plantet med chardonnay, mens det resterende er plantet med blant annet pinot blanc og pinot gris.

Tradisjonstro og nytenkende

Foto: Produsenten

Når det gjelder rødvinene, forener Julian Huber vinmaking etter burgundsk modell med familietradisjoner. Han lærte mye av sin far om vinmaking, men det har vært en utvikling i vinstilen. Julians spätburgundere er slankere, har kjøligere frukt og mer eleganse.

Vinmakingsfilosofien er basert på at «less is more».

– Min far ekstraherte mer, vinene var mer maskuline og trengte tid. Det var tidstypiske viner. Jeg tenker at vi har en mer feminin stil. Vi fokuserer på mindre ekstraksjon. Vi søker etter friskhet og den sjarmerende siden av pinot noir, sier Julian.

Vinifikasjonen foregår ved at druematerialet gjennomgår spontangjæring og skallmaserasjon i store, åpne eikefat i 18-23 dager. Tradisjonelt har det vært en stor andel hele klaser i pressingen. – Dette hang sammen med hva slags kloner vi hadde også. Min far fikk mer liv og struktur i vinene med stilker. Men i tørre årganger, med mindre frukt, måtte vi være forsiktige. Det kunne bli for grønt, forteller Julian.

Bruken av hele klaser har endret seg.

– Min far benyttet seg av 70-80 prosent hele klaser. Men vi har besluttet å bruke mindre og mindre, forteller Julian. Et eksempel er Malterdinger Spätburgunder, hvor det benyttes en svært liten andel hele klaser.

Bernhard Huber i sving i kjelleren. Foto: Produsenten

En sen malolaktisk omdanning finner sted om våren året etter innhøstingen. Rødvinene modnes på det fine bunnfallet i opptil 18 måneder på hovedsaklig brukte, franske eikefat før de tappes uten filtrering eller klaring på flaske.

Bruken av tre og nye eikefat har gått ned etter at Julian tok over. Andelen er nå inntil en tredjedel, avhengig av årgangen og seleksjonene. Vinene uttrykker nå tydeligere struktur, nerve og terroirpreg.

– Vi jobber med opptil 20-30 prosent nye fat. Vi ønsker ikke for mye eik, vi ønsker å respektere frukten, forklarer Julian.

Jakten på mineraliteten

Muschelkalk. Foto: Produsenten

Før far Bernhard gikk bort, var far og sønn enige om å videreutvikle familiebedriftens hvitviner. Blant annet høstes chardonnaydruene nå tidligere og vinene påvirkes i mindre grad enn før av tre. Julian bruker også mer ståltanker enn sin far til noen av hvitvinene. På hvitvinsområdet har Julian funnet sin egen stil og nådd nye høyder nærmest år for år. Hans viner har en strammere, renere karakter sammenliknet med viner hans far laget.

Familiebedriften har produsert rene chardonnayviner siden begynnelsen av 1990-tallet. Der Bernhard la vesentlig mer vekt på moden frukt og tre, har Julian i betydelig grad endret stilen mot mer friskhet og eleganse. Og ikke minst har han lyktes med å fremheve mineraliteten og skape viner med tildels sylskarp presisjon.

Vinifikasjonen foregår på samme måte for alle chardonnayviner. Hele drueklaser presses. Druemosten gjennomgår en rask spontangjæring, og deretter en sen malolaktisk omdanning om våren det påfølgende året. Vinene modnes på bunnfallet i opptil 14 måneder i franske eikefat, hvorav 1/3 er nye fat og 2/3 er brukte eikefat. Vinene tappes deretter ufiltrert på flaske.

En viss lett reduktivitet er nå blitt karakteristisk for flere av vinene, og bidrar til et godt lagringspotensiale. – Reduktivitet er fint, hvis det ikke dekker for mye. Det kan skjule potensialet. Så vi er forsiktige, forteller Julian.

Ypperlig terroir

Vinmarken Bienenberg i Malterdingen. Foto: Produsenten

Julian og hans team jobber med et knippe flotte vinmarker. Blant disse finner man tre strålende GG-vinmarker. – De eldste vinstokkene ble plantet av min bestefar på 1950-tallet. Ellers ble mye plantet av min far på begynnelsen av 1980-tallet. De gamle vinstokkene har vanligvis mer dybde og er mer konsentrerte, uten at de mangler friskhet, forklarer Julian. – Alle vinmarkene våre har løss i toppjorden og bølger av kalkstein under. Toppjorden er ikke veldig dyp, fortsetter han. 

Det praktiseres høy plantetetthet, med 11.000-14.000 vinstokker per hektar. Slik planting var noe far Bernhard begynte med. Plantetettheten gir lavt utbytte per vinstokk, men gjør også at plantene er bedre rustet i møte med klimaendringer.

Julian legger også vekt på arbeidet faren påbegynte med massal seleksjon – utvelgelse av særlige kvalitetsplanter som man tar skudd fra.

– Min far begynte å eksperimentere med seleksjoner fra Burgund, men også fra gamle vinstokker fra vårt område. Han ønsker å ha så forskjellige genetiske uttrykk som mulig. Han ville se hvordan jordsmonnet her passet. Mer enn 40 prosent av pinot noir-stokkene er plantet med seleksjonene fra Burgund. Men mer og mer av druematerialet er basert på tyske kloner. Vi fikk vår egen seleksjon som han begynte å velge ut i 2007, forteller han.

Bernhards arbeid med druekloner og massal seleksjon er noe Julian har videreført. Han har blant annet jobbet med seleksjoner som skal klare varme bedre.

– Det er en stadig utvikling. Målet er å ha den beste seleksjonen og en lik seleksjon i alle vinmarker, men det er en lang prosess. Vi trenger dette fingeravtrykket i alle vinmarker. Det er viktig for kvaliteten, forteller han.

Julian foretrekker å høste druene tidligere enn sin far, dette for å fremheve de individuelle terroirene, men også for å kombinere konsentrasjon og kompleksitet med eleganse og friskhet.

Vinmarkene

Vinmarken Schlossberg ligger vakkert til ovenfor landsbyen Hecklingen. Foto: Produsenten

Schlossberg anses som den mest spesielle vinmarken. Dette er en bratt, sørvestlig eksponert vinmark med helning på opptil 72 grader, med jordsmonn bestående av mest Muschelkalk (kalkstein) og nesten ingen toppjord. Dette er en varm vinmark, ettersom helningen gir en intens solpåvirkning. – Schlossberg gir energiske og mineralske viner. Vi forsøker å finne elegansen i druene. Det skal ikke være for mye sødme, de skal ikke være for overmodne, forteller Julian.

Vinplantene står tett, hvilket ansporer planterøttene til å gå dypere. Det gir færre druer per vinstokk. Plantetettheten gjør også at den varme siden beskyttes i for varme årganger.

– Men denne vinmarken har aldri smakt av varme årganger. Beskjæring og oppbinding er åpenbart veldig viktig. Jordsmonnet er også veldig viktig for oss. Men det er mye vanskeligere å jobbe i Schlossberg, forklarer Julian.

Sommerhalde ligger øst for Malterdingen, ved foten av Schwarzwald. Den har sørøstlig eksponering og rødaktig, jernrikt jordsmonn bestående av kalkstein og løss. Beliggenheten kombinert med kjølige vinder fra Schwarzwald, gjør dette til et utmerket vekststed for pinot noir.

Utsikt fra parsellen Wildenstein i vinmarken Bienenberg mot Kaiserstuhl. Foto: Produsenten

Bienenberg er en samling av parseller med sørvestlig og sørøstlig eksponering, med utsikt mot Kaiserstuhl og Schwarzwald. Jordsmonnet består av kalkstein og løss. Vinstokkene står delvis i en svak helning, delvis på terrasser. Gjennomsnittsalderen er 25-30 år, men to parseller med chardonnay ble plantet på 1950-tallet.

– Bienenberg er der vi kan selektere mest og som det er morsomst å velge ut fat fra. Den er mer energisk og leker mer med saftighet og syre. Den gir viner med en litt tilbakelent smak, hvis man kan si det. Vinene får en elegant dybde som jeg virkelig liker, sier Julian. Han fortsetter: – Bienenberg har en kjøligere side som gir friske druer som går mer i hvit retning enn i gul retning. Druene er veldig aromatiske, men ikke med for mye smak eller for parfymerte.

Alte Burg ble plantet på slutten av 1990-tallet, og ligger ved landsbyen Köndringen. – Vi skilte først ut denne vinmarken som en cuvée i 2013. Vi føler at Alte Burg er spesiell, den gir viner som har en litt vill karakter og trenger tid, forteller Julian. 2019-årgangen er den andre årgangen som hittil er tappet på flaske.

Klassisk årgang

Foto: Produsenten

– 2019 er en klassisk årgang. Det er en åpen og meget bra årgang, uttrykker Julian.

Innhøstingen var forholdsvis sent, i midten av september. En litt kjølig vår sørget for en langsom utvikling av druene og lavt antall klaser. Sommeren var tørr og varm, men været endret seg under innhøstingen og ga noen dager med regn. Kjølige netter på høsten bidro til en sakte og elegant transformering av den fenoliske strukturen i druene. Resultatet var druer med høy aromatisk modenhet. – Det var kaldt, helt ned i 5-6 grader da vi høstet inn. Vinene i årgangen er tilgjengelige og attraktive som unge, friske, juicy, småbærspregede og konsentrerte – uten at de på noen måte er tunge på labben, forteller Julian.

2019-årgangen står i kontrast til den varme 2018-årgangen. – I 2018 plukket vi druene med hodelykter på natten på grunn av varmen. Du kan også kjenne varmen på smak i den årgangen, forklarer Julian.

– 2019 hadde mye mindre druer enn 2018, men er mer aromatisk og med krisp syre, sier Julian.

Spørsmålet mange stiller seg er hvordan Julian og Weingut Bernhard Huber håndterer klimaendringene, og hvordan dette påvirker druedyrkingen.

– I Malterdingen er vi ved foten av Schwarzwald og har kjøligere forhold enn i Baden for øvrig – Tyskland varmeste vinproduserende region. Her får vi kjøligere vinder og har friskhet. Vi får endel regn, men vi er i skyggen av Kaiserstuhl og får mindre kraftig regn enn nabolandsbyer. Her får vi mindre druer. Det er bra for oss. Og nå ser vi etter seleksjoner med høyere syre. Vi er veldig nøye med canopy management og lar druene henge i skyggen, forteller Julian.

– Vi profitterer fortsatt på beliggenheten og på klimatiske forhold her, det er liten tvil om det, avslutter Julian Huber.

 

Annonse

Annonse

Smaksnotater

Her kan du lese smaksnotater til Bernhard Hubers viner som er å finne i bestillingsutvalget og tilleggsutvalget på Vinmonopolet, i tillegg til tre rødviner som lanseres i forbindelse med Tyskland-lanseringen i spesialutvalget i juni. Viner som ble lansert i forbindelse med Vimonopolets nyhetslansering 12. januar 2022 er merket NYHET.

Hvite viner

Varenr: 12641201 (NYHET)
Vin: Bernhard Huber Hecklinger Schlossberg Chardonnay GG 2019
Region: Baden, Tyskland
Pris: 949,– kr (tillegg)
Importør: T&T Wine
Produsent: Bernhard Huber
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.8 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: 15 flasker lanseres. Fremragende dyp og aromatisk på nesen med utpreget balanserte dufter av grønne og litt gule epler, tydelige sitrusfrukter, fersken og et lite streif av tropisk frukt, samt flint, saltmineraler, blomster, mynte, mandler, litt smør og pent integrerte tretoner. Pent fyldig vin med en elegant, nerverik munnfølelse med tett struktur. Nydelig konsentrasjon av saftig, frisk frukt på smak, med vekt på grønne epler, sitrusfrukter og kjøttfulle, kremede stenfrukter. Lekker saltaktig mineralitet, samt innslag av sitrusskall, urter, valnøtter og litt smør og velintegrert tre. Meget presis og frisk syre. Flott lengde med en kompleks, tørr, saltpreget avslutning. Fabelaktig lekker vin. Fersk, konsentrert og energisk så det holder nå, så gi denne litt tid.
Poeng: 95

Varenr: 12641101 (NYHET)
Vin: Bernhard Huber Malterdingen Bienenberg Chardonnay GG 2019
Region: Baden, Tyskland
Pris: 690,– kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Bernhard Huber
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.8 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: 42 flasker lanseres. Innsmigrende og lekker på nesen med dufter av grønne og gule epler, amalfisitroner, litt kjølig fersken, samt sommerblomster, knust stein, saltmineralitet og velintegrert tre. Streif av litt urter på duft. Nydelig kompleksitet på nesen. Pent fyldig vin med en utpreget god og energisk munnfølelse med tett struktur og lekker fedme. Flott konsentrasjon av saftig, fersk og frisk frukt på smak, med vekt på syrlige grønne og gule epler, lime og noe stenfrukter. Nydelig saltmineralitet, samt innslag av sitrusskall, røyk, lett krydder, litt smør og godt integrerte tretoner. Utmerket syre. Meget bra lengde med en kompleks, saltmineralsk og tørr avslutning. Veldig fersk og konsentrert, men dette er en rett frem nydelig kompleks og energisk vin.
Poeng: 94

Varenr: 11579501 (NYHET)
Vin: Bernhard Huber Chardonnay Alte Reben 2019
Region: Baden, Tyskland
Pris: 549,– kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Bernhard Huber
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.8 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: 900 flasker lanseres. Druematerialet kommer fra flere vinmarker med eldre vinstokker som er opptil 40 år gamle.

Fremstår en anelse dempet, men likevel delikat aromatisk på nesen, med preg av modne grønne epler, grønne pærer og tydelige, kjølige sitrusfrukter, samt saltmineraler, voks, blomster, mandler, litt smør og pent integrert tre. Streif av litt mynte på duft. Pent fyldig vin med en utpreget god, teksturert munnfølelse med kledelig fedme og bra nerve. Pen konsentrasjon av saftig, frisk frukt på smak, med vekt på syrlige sitrusfrukter, grønne epler, samt kjøttfull fersken. Innslag av urter, lett krydder, sitrusskall og en fin mineralitet, samt pent integrert tre. Et lett oksidativt preg som fremstår meget elegant. Flott, presis syre. Pen lengde med en saltpreget og tørr utgang. Nydelig presis og raffinert chardonnay.
Poeng: 93

Varenr: 11201701
Vin: Bernhard Huber Malterdinger Weisswein 2019
Region: Baden, Tyskland
Pris: 369,40 kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Weingut B. Huber
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:7.4 g/l
Druer: chardonnay og weissburgunder.
Beskrivelse: Druematerialet er hentet fra flere vinmarker med yngre vinstokker som er opptil 20 år gamle.

Sammensatt og innsmigrende på nesen med dufter av grønne epler og pærer, moden lime, hvit fersken og stenfrukter, samt mineraler, urter, blomster, nøtter og tre. Snev av litt smør. Fyldig kropp med en flott, energisk munnfølelse med flott fedme. Pen konsentrasjon av saftig, slank frukt på smak, med vekt på grønne og gule epler, sitrusfrukter, fersken og litt aprikos. Strålende saltaktig mineralitet, samt innslag av mynte, krydder, mandler, nøtter og tre. Frisk syre. Flott lengde med en tørr, mineralsk avslutning. Strålende vin!
Poeng: 92

Røde viner

Varenr: 11765101 (LANSERES I JUNI)
Vin: Huber Hecklinger Schlossberg Spätburgunder GG 2019
Region: Baden, Tyskland
Pris: 771,– kr (spesialutvalget)
Importør: T&T Wine
Produsent: Bernhard Huber
Alkohol:13.00%
Beskrivelse: Elegant floral og nydelig dyp på duft med forfriskende aromaer av villbringebær, søte røde plommer, syrlige røde kirsebær, litt skogsbær, samt anis, skogbunn, pepper, fioler, lett krydder og bra integrert fat. Pent fyldig og syrlig vin med en utpreget god og delikat munnfølelse. Lekker nerve her. Meget bra konsentrasjon av saftig, mykere rød frukt med fin sødme på smak, med vekt på syrlige kirsebær, bringebær og skogsbær. Innslag av pepper, lakris, lær, urter, saltaktige mineraler og noe tre. Pen struktur med finkornede, lett strukturerte tanniner og en pen, frisk syre. Nydelig lengde med en mineralpreget, tørr avslutning. Nydelig vin.
Poeng: 94

Varenr: 11765201 (LANSERES I JUNI)
Vin: Malterdinger Bienenberg Spätburgunder GG 2019
Region: Baden, Tyskland
Pris: 636,10 kr (spesialutvalget)
Importør: T&T Wine
Produsent: Bernhard Huber
Alkohol:13.00%
Beskrivelse: Rik og tiltalende på nesen med parfymerte aromaer av rips, søte bringebær, syrlige kirsebær og litt skogsbær, samt roser, anis, en fin mineralitet, mandler og velintegrert tre. Virkelig pen dybde på duft. Fyldig kropp med en delikat og elegant strukturert munnfølelse. Nydelig balanse. Pen konsentrasjon av delikat, fersk og saftig rød frukt på smak, med vekt på syrlige villbringebær og srøde kirsebær. Innslag av urter, anis, saltmineraler og fint integrerte tretoner. Lett strukturerte, finkornede tanniner og en frisk syre. Bra lengde med en tørr, mineralpreget utgang. Strålende, meget vellaget vin.
Poeng: 93

Varenr: 11579601 (NYHET)
Vin: Bernhard Huber Spätburgunder Alte Reben 2019
Region: Baden, Tyskland
Pris: 549,– kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Bernhard Huber
Alkohol:13.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.4 g/l
Druer: spätburgunder.
Beskrivelse: Druematerialet kommer fra flere vinmarker med eldre vinstokker som er opptil 40 år gamle.

Forførende og fascinerende både kjølig og rik på nesen med dufter av syrlige røde kirsebær, skogsbær og mørke bringebær, samt krydder, roser, skogbunn, lakris, mokka, mineraler og tre. Pen dybde på duft. Fyldig kropp med en utpreget god, rik og saftig munnfølelse med strålende nerve. Lekkert anslag. Pen konsentrasjon av fersk, delikat rød og mørk frukt på smak, med vekt på røde kirsebær, skogsbær og mørkerøde bringebær med noe sødme. Innslag av lakris, urter, lær, saltmineraler og velintegrert tre. Frisk syre. Finkornede tanniner som biter kjærlig. Flott lengde med en tørr, lett saltpreget avslutning. Meget elegant og utpreget balansert vin.
Poeng: 93

Varenr: – – – – – – – – (LANSERES I JUNI)
Vin: Bernhard Huber Köndringer Alte Burg Spätburgunder 2019

Region: Baden, Tyskland
Pris: 690,50 kr (spesialutvalget)
Importør: T&T Wine
Produsent: Bernhard Huber
Alkohol: 13.00 %
Beskrivelse: Tett og en anelse rå på nesen med dufter av mørkerøde kirsebær, sødmerike bringebær og bjørnebær, samt roser, anis, urter, krydder, mineraler og noe tre. Flott dybde på duft. Pent fyldig vin med en raffinert munnfølelse med mye kraft. Pen konsentrasjon av saftig, fersk og noe bløt rød og litt mørkere frukt på smak, med vekt på mørke kirsebær, sødmerike villbringebær, kjøttfulle plommer og litt skogsbær. Frisk mineralitet, samt innslag av pepper, anis, krydder og noe tre. Flott, krisp syre. Finkornede, lett strukturerte tanniner. Flott lengde med en tørr, mineralpreget avslutning. Denne viser en annen side av Bernhard Huber. Kraftfull og meget lovende vin.
Poeng: 92

Varenr: 11194401
Vin: Bernhard Huber Malterdinger Spätburgunder 2019
Region: Baden, Tyskland
Pris: 369,60 kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Weingut B. Huber
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.8 g/l
Druer: spätburgunder.
Beskrivelse: Dette er en blend av plotter fra vinmarkene som ligger i åssidene rundt Malterdingen. Druematerialet er fra yngre vinstokker som er opptil 20 år gamle.

Tett og tiltalende på duft med preg av syrlige røde og litt mørkere kirsebær, villbringebær, litt blåbær, samt mokka, lett anis, urter, en fin steinmineralitet og godt integrerte tretoner. Middels fyldig vin med en utpreget god, silkeaktig munnfølelse. Pen konsentrasjon av saftig, slank rød og litt mørkere frukt på smak, med vekt på mørke kirsebær og syrlige bringebær. Pen, delikat underliggende sødme i frukten. Innslag av anis, jordsmonn og litt tre. Pen, frisk syre. Elegant strukturert med finkornede, lett strukturerte tanniner som biter bittelitt. Flott lengde med en delikat fruktig, lett tørrende avslutning. Meget bra vin.
Poeng: 91

En kommentar

  • christian wiig sier:

    erlend stokstad haarr

    jeg er svært imponert over artikkelen. min kone og jeg planlegger et besøk hos huber i mai, og dette var meget lærerikt .

    christian wiig

Legg igjen et svar