Skip to main content

November er en måned der det ofte lanseres nye flotte viner fra importørene på bestillingsutvalget (BU). Årsakene er vel mange, men en grunn kan være at vi nærmer oss høytiden og det er en periode der salget av vin har en stor økning og mange kanskje legger på litt ekstra når julegaver skal kjøpes eller viner tas med til julebordet, juleselskapet eller nyttårsfeiringen. I år er kvaliteten noe varierende på nyhetene som lanseres, men flere gode produsenter har årgangsendringer på sine viner og som absolutt er med å redde denne lanseringen kvalitetsmessig. Mange av disse vinene har meget god lagringskapasitet og vil bare bli bedre med årene som kommer.

Tilsammen har jeg testet ca 200 viner denne gang, og de fleste fortjener faktisk et smaksnotat. Så her finner du 120 smaksnotater der 40 er på hvite viner og 80 er på røde viner. Det er en del Burgund-viner som importørene har valgt å ikke vise fram. Ofte er det veldig få flasker av disse vinene og importørene forventer at de selger uten pressedekning. Det får en respektere. Av produsentene som lanseres som ikke er prøvd er Hudellot-Noellat sine viner. Importøren har dessverre ikke ønsket å vise disse fram. Så her må du lese deg opp selv på andre medier og se om noen av disse vinene kan være av interesse.

De som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

Viner som har nyhetslansering denne måned er merket NYHET og resten av vinene er årgangsendringer. Merk at årgangsendringer kan være forvirrede, både for vinpresse og vinentusiasten. Hvert år lanserer vinimportører en rekke kvalitetsviner som en gjerne må ha «innsideinformasjon» for å vite om, og som forsvinner på timen før bare noen få har fått det med seg og sikret seg det lille som har blitt lansert.

Flere av vinene med årgangsendring som omhandles er allerede lansert, noen er i ferd med å bli lansert og på nettsiden til Vinmonopolet står det «utsolgt» eller at det foreløpig står feil årgang. Hvis noe er uklart så ta kontakt med Vinmonopolets kundesenter eller send en mail direkte til importørene, de fleste svarer raskt og er veldig hyggelige.

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på Botti kan du like facebook-siden som du finner HER.

 

Hvite viner

Wittmann Morstein Riesling Grosses Gewachs 2016 – Bestillingsutvalget – 552 kroner

Vinen har en rund, lett oppulent nese, med frukter som kommer tydelig opp av glasset –  men ikke for voldsomt – her er det forførende gule frukter, noe grønn eple og mineralitet som preger vinen. Medium + konsentrert med kraft og dyp tekstur i vinen. Vinen har rene frukter som gir deg en nydelig følelse, med store grønne lett modne epler som bare vokser stort i munnen. En vin som finner balansen med frukt, syre og herlig mineralitet. I vinen finner vi en steinete, smattende preg som dytter meg i retning Chablis. Det hjelper også med litt sjøpreg på denne særdeles lange og herlige mineralske utgangen. En flott vin med særpreg som bare trenger enda mer tid for å vokse seg enda større. NYHET. 94 poeng. For nå. Spesielt anbefalt.

 

Keller Westhofen Kirschspiel 2016 – Bestillingsutvalget – 430 kroner

Keller trenger jo ingen stor presentasjon, og har kanskje blitt sammen med Mosels Egon Muller de to store navnene i tysk vinproduksjon. Vinen er rik, men også dypt konsentrert på nese med herlig gulaktig kremete følelse med en mineralitet som virkelig pirrer. På paletten er vinen ganske så konsentrert med svære gule store modne epler og noen helt fantastiske nydelige sitrusfrukter. Syren bare danser som en maestro som har god oversikt og følger opp resten av gjengen. Også noen flott kryddertoner på en lang og litt mer grønnere frukt på utgangen. Nydelig riesling! NYHET. 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Domaine Heitz-Lochardet Meursault 1er Cru Les Perriéres 2015 – Bestillingsutvalget – 900 kroner

Domaine Heitz-Lochardet er en vingård i Burgund med tradisjoner, men har i utgangspunktet solgt druene sine til andre produsenter som Drouhin og har ikke lansert viner i eget navn før i de siste år. Nå er det Armand Heitz som fører vingården i en ny retning. På nese kommer vinen litt forsiktig og usikker opp, men tar så sats og viser en herlig dybde med runde gule frukter, men også et lite preg av modne grønne epler. Pirrende kryddertoner tar over sammen med noe treverk og smørblomst. Vinen er mer rik på paletten enn på nese, med store og runde gule frukter, litt nektar og fortsatt den lille herlige spisse kryddertonen. Noe bitre frukter kjennes på en lang fin eikete utgang. Denne trenger også godt med tid, men er absolutt verdt å vurdere for kjelleren og ta opp igjen til julekveita om 5-7 år. NYHET. 93 poeng.

 

Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Trockenbeerenauslese 2015 – Bestillingsutvalget – 600 kroner

Hexhamer begynner å blir en stjerne på søtvinssiden i Tyskland og denne herligheten her har 232 gram restsødme og hele 16 g/l syre. Vinen er stor og rik på nesen med herlig moden gul frukt og noe nøtt. Her får du en fin syrlige sitron også som skinner godt. Vinen er konsentrert, nesten som å drikke en sirup i harmoni med store runde gule epler og lett brioche. Nydelig søtvin. NYHET. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Keller Hubacher 2016 – Bestillingsutvalget – 470 kroner

Nok en vin fra Kellers stjernegalleri som er ganske så frisk og rik på nese med gule tropiske frukter som leker. Ikke så altfor stor konsentrasjon, men har en relativt bra kompleksitet med saftig frukt med melon, gule modne epler, litt lime, trevirke og jordlige toner. Hubacher fra Keller leverer stort sett alltid det. Også i denne flotte og tilgjengelige årgangen. NYHET. 92 poeng.

 

Hubert Lamy Saint-Aubin La Princée 2015 – Bestillingsutvalget – 342 kroner

Vinen er stor og ganske så bred opp av glasset med tropiske frukter, smør og noe nøttekonsentrasjon. Rett og slett en flott nese. Følger opp med middels + konsentrasjon med herlig delikat frukt, som er litt stor, men langt unna vulgær. Fine sitrusfrukter, litt nektar og med en flott mineralsk utgang. Også lett salt og sjøpreg her faktisk. Vinen mangler kompleksitet og finesse, men enkel råskap er inne i mellom bare supert det også. Dette er et meget god vin som klær den rike årgangen. Et meget bra kjøp! 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Wittmann Kirschspiel Riesling Grosses Gewachs 2016 – Bestillingsutvalget – 490 kroner

Vinen har en fin, men litt tyngre aromabilde med dyptliggende eksotisk frukt. Ganske dyp, med en ganske generisk frukt på nese enda. Vinen er konsentrert på paletten, men framstår som litt lukket og vanskelig å tyde nå. Både litt grønne genriske frukter, men også noe tropisk på utgangen med en fin underliggende spicy tone og bra syre. Potensiale er absolutt her – det blir en fin årgang dette – men vinen er vanskelig å tyde nå, selv om det meste er tilstede. Prøv igjen om et par år. 91 poeng. For nå. 

 

Katharina Wechsler Riesling Morstein 2016 – Bestillingsutvalget – 350 kroner

Katharina er ung kvinne i tredve-årene som hvert eneste år øker kvaliteten på vinene sine. Første årgang til Norge av denne vinen var i 2010-årgangen i et lite kvantum. Nå har 480 flasker kommet til landet. Men det er i år du må sikre deg disse flaskene, i høst har en hagl-storm tragisk trolig ødelagt hele 17-produsksjonen hennes. Hun eier både vinmarker i Morstein og Kirchspiel, men markene har vært leid ut i flere år, blant annet til legenden Keller.

Denne vinen er rik på nese med gulaktig presis frukt med lett petroleum og herlig mineralitet. Vinen er konsentrert, men greier å balansere trøkk og eleganse på en flott måte. Vinen vokser greit i munnen med gule frukter, tydelig sitrus og noen jordlige toner. Bra leskende utgang med litt bitter grapefrukt. En super vin dette! Til hvit fisk. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Bergkloster Riesling Morstein 2016 – Bestillingsutvalget – 320 kroner

Fordelen med ukjente produsenter er at prisene ofte er gode. Som i dette tilfelle. Bak Bergkloster finnes en kar på 26 år som kun produserer 5000 flasker totalt. Norge tar 20% av produksjonen, ikke værst det. Når det gjelder denne vinen har han laget kun 360 flasker der halvparten kommer til Norge. Da snakker vi.

Her finner vi 6 gram restsødme og ditto syre. Vinen har kraft og intensitet på nese med gule modne epler og sitrusfrukter, akkurat som jeg liker i mine rieslinger. På paletten følger den opp med konsentrert frukt som har mye av det meste – sitrus, lime, urter og annet herlig krydder. Dette er typisk Morstein, og til en flott pris. Dette er det bare å sikre seg. Kan passe til sushi denne vinen. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Trimbach Riesling Grand Cru Geisberg 2011 – Bestillingsutvalget – 500 kroner

Ikke noe vits å skjule – Det er noe med Alsace-riesling altså! Jeg er jo stor fan av Trimbach og har selv besøkt gården deres i Ribeauville. De har jo ikke helt utnyttet Grand Cru statusen på de ulike markene – før nå. Nå lanseres denne vinen for andre gang som egen Cuvèe fra Geisberg-vinmarken. Når var første lansering i Norge? I september! I år! Som de har gjort noen ganger før så hopper de over en årgang, da 2010 trenger noe mer tid i kjelleren for å modnes. Marken ligger i bakkant av vingården deres i Ribeauville og består av kalk og sandstein med fin tilgang til sol. Sammen med druer fra vinmarken Grand Cru Osterberg går også druene herfra til deres klassiske utgave – Fredèric Emile.

I 2011-årgangen er vinen rik på nese med dypere toner med tropisk preg, noe melon, og som alltid – flotte mineraler på nese. Vinen er ganske konsentrert med noe tropisk, men også noe herlig syrlig preg som holder fint tak i vinen. Noe nektar og grapefrukt på utgangen. Vinen er annerledes en den mer lekne frukta på 09´årgangen og trenger tid på å samle seg. Det skal være 09`årganger i flere Vinmonopol enda så vil du ha en mer tilgjengelig vin så kjøper du den. Hvis du vil ha en med ytterligere lagringspotensiale så kjøper du 2011 og legger den 5-10 år i kjelleren. Til krydret fisk. 91 poeng. For nå.

 

Domaine Heitz-Lochardet Meursault Les Gruyaches 2015 – Bestillingsutvalget – 500 kroner

Druene til denne herligheten kommer fra 60-80 år gamle vinstokker i plotten Les Gruyaches i Meursault. Vinen er rikere og har mer leken frukt enn Les Perrièrs med lett tropisk snitt med underliggende eleganse av flotte smørtoner. Bra konsentrasjon med meloner, nektariner, lett sedertre og smørtoner som gir et fint kremet preg med flotte frukter. Mer enkel eleganse enn store komplekse frukter, men det fungerer flott til denne vinen. Bra syre og lengde her. Til kveite eller pur nytelse. NYHET. 91 poeng.

 

Domaine Clos de Chapelle Corton Charlemagne 2015 – Bestillingsutvalget – 1050 kroner

Clos de Chapelle fra Burgund lager viner fra flere områder, denne er fra den store men akk så deilige Grand cru vinmarken Corton Charlemagne. Den lages i svært begrenset antall og i Norge blir kun 24 flasker lansert.

15-årgangens rikhet kommer ikke tydelig fram med ganske så sjy nese. Det er allikevel noe dyp frukt der nede med meloner, kremet smør, og lett toastpreg. Mer i live på paletten og er ganske så konsentrert med store runde gule frukter der lett sitrusfrukt gir en fin nerve til vinen. Videre er det preg av modent smør og en del treverk. Oppsummeringen er at denne trenger ganske mye tid for å samle seg og med den allerede rike frukten er det litt vanskelig å spå utfalle på denne. Bare 24 flasker lanseres. Til virkelig fet fisk. Om noen år. NYHET. 91 poeng.

 

Girardin Puligny Montrachet Ensignéres 2015 – Bestillingsutvalget – 580 kroner

Vincent Girardin sin familie har drevet med vin i svært mange generasjoner og han har nå sikret seg tilgang til mange vinmarker rundt omkring i Burgund. Vinen er rik på nese med et ganske så tydelig kjennetegn fra 15-årgangen med fin fruktighet med sitrus og en del krydder. Konsentrert på paletten med større rike gule frukter, med noe jordlig preg og smør. Bra syre også. Dette var absolutt en likandes vin. Til fet fisk. 91 poeng.

 

Louis Moreau Chablis Grand Cru Les Clos 2012 – Bestillingsutvalget – 470 kroner

En anerkjent produsent med vinmarker fra indrefilet Les Clos i Chablis kan ikke gå feil. Denne vinen har en ganske intens nese med sitrusfrukt, lett smørblomst og noe mineralitet som er rund og harmonisk. Middels konsentrasjon på paletten med bra dybde. Vinen framstår allikevel som lett slank, mer mot den elegante siden. Mye frukt i denne med gule epler, mineraler og noe tydelig fat. Denne trenger tid på seg, så legg den i kjelleren. En bra Les Clos dette! Ha den til skalldyr. 91 poeng. For nå. 

 

Samuel Billaud Chablis Vaudèsir Grand Cru 2015 – Bestillingsutvalget – 650 kroner

Samuel Billaud havnet i en familiefeide og har akkurat startet opp for seg selv. Bra for Samuel at dette greier han fint selv. Vinen er medium intens på nese med eplefrukter og kryddertoner. Litt mer forsiktig på frukten med grønne epler, pære og lett fatpreg. Ikke så mineralsk på paletten. Denne trenger litt mer tid enn for eksempel deres Blanchot. Men dette er fortsatt en meget bra vin. Passer fint til skalldyr. NYHET. 91 poeng. For nå. 

 

Guigal Hermitage 2013 – Bestillingsutvalget – 440 kroner

Denne her hopper bukk over Viognier-druen og kjører på med 100% Marsanne-druer. Vinen har en ganske kraftig mørk gul farge, som gjerne disse gode hvite vinene fra nord-Rhone viser. Vinen er relativt intens på nese med florale toner, gule meloner og noe nektar. Også en underliggende fin pepperaroma som jeg liker på disse vinene. Middels konsentrert frukt, som faktisk er mer mot det harmoniske og elegante kontra det svære og kraftige. Her er det nektar, litt smør og fine kryddertoner som sammen med bra syre gjør dette til en bra vin, dog liker jeg litt mer kompleksitet i disse typer viner. 91 poeng.

 

Fritz Haag Brauneberg Juffer Riesling Trocken GG 2016 – Bestillingsutvalget – 300 kroner 

Fritz Haag er en anerkjent vinprodusent fra Mosel-dalen i Tyskland og familien har drevet med vin siden lett imponerende 1605. Denne vinen leverer en god vin som har en rik stil på nese med litt modne grønne epler, sitrus og noe urter. På paletten har den saftige og modne frukter. Vinen oppleves ganske så rik, og kanskje ikke for kompleks, men det fungerer fint det. Til sushi og gode fiskeretter. Bra laget! 90 poeng.

 

Keller Westhofen Riesling KR 2016 – Bestillingsutvalget – 360 kroner

Etter et lite fermenteringsuhell kom restsødmen over 10 gram, så dette er vel en liten deklassifisert GG fra Kirchspiel-marken dette. Mer moden rik nese med tropisk anslag og et fint mineralsk snitt. Vinen har et litt slankere preg, med både grønne og gule fruktige epler, og med den tydelige mineraliteten på paletten. Bra syre, så denne oppleves ikke for sødmefull. Dette er en behagelig og bra vin dette. Til hvit fisk. Kanskje også til noe hvitt kjøtt. NYHET. 90 poeng.

 

Hexamer Sobernheimer Domberg Riesling Eiswein 2016 – Bestillingsutvalget – 410 kroner

Nå er vi på de søte vinene som skinner godt i både 15 og 16-årgangen. Denne har 161 gram restsødme og ca 9 g/l syre. Vinen er ganske så fruktig med søte gule tropiske frukter med et godt preg av ananas og florale innslag. Sødmen er følgelig stor, men det er herlig at syren balanserer den konsentrerte frukten på en fin måte. Her får du tropisk frukt og lett brioche med en bra utgang på denne søtvinen. Til dessert og generelt kos. NYHET. 90 poeng.

 

Hexamer Meddersheimer Altenberg Riesling Eiswein 2016 – Bestilingsutvalget – 510 kroner

Denne her har 196 gram restsødme og ca 10 g/l syre. Vinen er litt lukket på nese med forsiktige gule frukter. Bra konsentrasjon med absolutt en fin dybde på frukten. Syren er også bra, men i forhold til Domberg synes jeg sødmen blir hakket for mye i denne her. Vinen berger seg på en dypere og flottere gul frukt en Domberg. Bra søtvin. Til dessert. Og kos. NYHET. 90 poeng.

 

Heitz-Lochardet Chassagne-Montrachet 1er Cru La Maltroie 2015 – Bestillingsutvalget – 590 kroner

Det er ikke mye av denne vinen heller, med druer fra 0,7 hektar der vinstokkene er 40 år gamle. Det er produsert ca 3500 flasker totalt der vinmakeren prøver og feiler litt, her er det brukt hele klaser av hvite druer. Vinen har en rikere stil på nese, ganske syrlige epler sammen med litt fatpreg, men som til sammen gir en ganske så fin nese. Middels konsentrert på paletten, med litt mer slankere gul frukt, som gir leken fruktighet og bra syre. En bra vin dette. Til skalldyr og hvit fisk. NYHET. 90 poeng. 

 

Katharina Wechsler Riesling Westhofen 2016 – Bestillingsutvalget – 203 kroner

Denne vinen har en rik, men også kraft i nesen med noen flotte syrlige epler. Vinen er middels konsentrert, men har en bra dybde i frukten med epler, lime og et godt mineralsk smattende preg. Dette er en meget bra vin for prisen. Denne damen lager bare bedre og bedre viner altså! 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Gunderloch Riesling GG Pettenthal 2016 – Bestillingsutvalget – 355 kroner

Denne produsenten fra Rheinessen har etter et generasjonsskifte endret retning og har fått et mer kjølig uttrykk enn før. Druene kommer fra en vinmark med rød skifer. På nese er det et mer tropisk anslag og med et snev av noe reduktivt, som blåser lett over. Vinen har en høy syre med bra konsentrasjon der en relativt slankere riesling-frukt med ferske pærer og epler dominerer. Dette er en bra vin dette. NYHET. 89 poeng.

 

Bachelet-Monnot Chassagne Montrachet 2015 – Bestillingsutvalget – 419 kroner

Det har kommet 220 flasker av denne til Norge. Vinen er forholdsvis rik og har et lekent preg med tropiske frukter, urter, krydder og sitrusskall. Middels konsentrert men har en bra dybde til å være en vin på landsby-nivå. Her er det sitrus, limeskall og litt jordlige toner. Syren er bra den også. Fin utgang på denne gode vinen. Kosevin. 89 poeng.

 

Gunderloch Riesling GG Rothenberg 2016 – Bestillingsutvalget – 390 kroner

Denne vinen har også en rik stil med en fin nerve i den gule frukten. Vinen har middels konsentrasjon, også her med en slankere frukt, som er litt sjy på paletten. Fine epler og god mineralitet her. Også litt syrlige toner på en fin utgang. NYHET. 88 poeng.

 

Bergkloster Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 170 kroner

Vinmarkene til denne ligger både i Morstein samt Aulerde og ligger rundt der både Keller og Wittmann har vinmarker. Vinen har ikke vært fatlagret, men har vært lagret på bunnfallet i 7-8 måneder. Ca 2300 flasker er laget av denne vinen. Til å være en «enklere riesling» viser denne en ganske så seriøs nese med gule store epler, noe sitrus og lett mineralitet. Middels konsentrert frukt med gule epler, sitrus, lime og grei mineralsk preg på paletten. Vinen er bittelitt knytt og trenger noen minutter med luft. Jeg synes dette er beundringsverdig vin for prisen, og er til dem som liker de litt tunge utgavene av riesling. Morstein-folket vil like denne. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Landgraf Saulheimer Holle Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 230 kroner

Denne Rheinhessen-produsenten fra Tyskland leverer en vin som er rik på nese med ganske så tropisk preg, med litt ubestemmelig grønne toner. Litt mer power i frukten enn Schlossberg med moden gul tropisk frukt med innslag av sitrus og litt lime på paletten. Jeg liker syren i denne vinen jeg. Bra vin. Prøv den til Sushi. Tror syren skal passe greit til. 88 poeng.

 

Keller Limestone Kabinett 2016 – Bestillingsutvalget – 217 kroner

Denne relativt søte kabinetten fra Keller har 42 gram restsødme, men det merkes ikke, da syren på underkant 10 g/l tar skikkelig grep i denne vinen. Denne gjærete druesaften oppleves som rik, nesten litt voldsom på nese med gule frukter, røyk og tydelig mineralitet. Vinen er middels konsentrert der syren holder grep på rattet, med litt kjølig gul sitrusfrukt. Bra mineralitet. En morsom vin dette! NYHET. 88 poeng. Spesielt anbefalt.

 

J.Moreau & Fils Chablis 1er Cru Vaillons 2000 – Bestillingstuvalget – 600 kroner (MAGNUM)

Det lanseres 120 flasker av denne utviklede Chablis´en denne gang i magnum. På nese er vinen ganske så moden, med litt forsiktig tilsløret nese med gul frukt og noe smør. Alt er harmonisk på paletten med modne epler og bra mineralitet. Grei utgang. Dette er ingen kompleks vin, men litt forsiktig sjarmør der alt er – ja, er harmonisk. Bare å kjøpe for å kjenne en moden Chablis, denne er ikke over høyden. Enda. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Bachelet-Monnot Puligny Montrachet 2015 – Bestillingsutvalget – 489 kr

Ikke mye som kommer hit, dessverre. Er vel ikke mye som lages heller, så vi får greie oss med 60 flasker til landet.

Vinen er relativt tydelig opp av glasset, mer er allikevel forsiktig med toneangivelser. Mer mot både grønne og gule epler, noen urter og med et fint mineralsk preg. Vinen er meget thight på paletten, noen litt bitre grønne epler, urter og lette mineraler kjennes. Denne trenger tid. Her er det ikke mye glede enda, men vinen har komponentene til at denne synger fint om 3-5 år. Mangler kanskje bittelitt syre, men ellers er den på sporet av noe. Denne vinen må ha kraftig matfølge til. 88 poeng. For nå. 

 

Armand Heitz Bourgogne Aligotè 2015 – Bestillingsutvalget – 229 kroner

Denne burgunderen er det Armand Heitz, nye generasjon fra Heitz-Lochardet, som står bak. Vinen er laget på kjøpte druer av Aligoté og modnet lett på fat. Vinen er rik og gir moden fet gul frukt på nese. Middels konsentrert på paletten, men som allikevel har litt trøkk som er interessant. Fin sitrusfrukt og lett smørpreg på en grei utgang. Ingen komplisert vin, men det er en fin nerve i denne vinen som har en utmerket pris. Til middels fet fisk og kos. NYHET. 88 poeng.

 

Landgraf Saulheimer Schlossberg Riesling Trocken 2015 – Bestillingsutvalget – 225 kroner

Vinen er ganske rik og tydelig oppe av glasset med både gule og grønne epler som får et fint preg med rike mineraler. Middels konsentrasjon på paletten med modne gule epler, nektar og litt krydder på en helt grei utgang. Nok en vin som skinner i en god årgang. Bra kjøp dette da. 87 poeng.

 

Paolo Scavino Sorriso 2016 – Bestillingsutvalget – 216 kroner

Denne hvite fra den berømte barolo-produsenten Scavino er laget på  70% Sauvignon Blanc og 30% Chardonnay druer. På nese viser vinen en frisk fruktdreven nese med litt pære og et spisst krydder. Vinen er middels konsentrert og har en bra kremete følelse. Generisk gule frukter også. En bra representant for hvit piemonte-vin dette. 87 poeng. 

 

Knebel Riesling Terrassen Alte Reben 2016 – Bestilligsutvalget – 270 kroner

Dette er en ung kar i 20-årene som har fulgt i sin avdødes fars fotspor og har begynt å få vineriet på rett kjøl igjen, med deres 7,5 hektar vinmark. Druene til denne rieslingen kommer fra bratte skråninger med 80 år gamle vinstokker. Vinen er noe tilstedeværende på nese, men greier i tillegg å være litt sjy også med generisk gule frukter. Middels konsentrert på paletten, med litt slankere stil der gule frukter og noe blomsterpreg dominerer. Vinen er ganske delikat og dette er en vin unge hr.Knebel bør være stolt av. Til hvit fisk og hvitt kjøtt. NYHET. 87 poeng.

 

Knebel Riesling Rottgen Kabinett – Bestillingstuvalget – 210 kroner

Denne vinen fra herr unge Knebel kommer med druer fra Mosel og har hele 38 gram restsødme som balanseres av ca 6 g/l syre. Alkoholen kommer under 10%. Nesen er tiltalende med lysere gul frukt med litt sødmefølelse. Moden frukt på paletten med litt nøtt og en følelse av pisket smør. Dette er en bra søtere vin dette. NYHET. 87 poeng.

 

Domaine Clos de chapelle Beaune 1cru Les Reversées 2015 – Bestillingsutvalget – 420 kroner

Avlingene blir jo ikke akkurat større i Burgund for tiden. Denne vinen er det kun laget totalt 1000 flasker av og vinen viser en middels intens nese med melon, aprikos og forsiktige mineraler. Det som også er tydelig er fatet, som gir den litt uharmonisk aromabilde. Middels konsentrert på paletten med litt bitre epler og noe eik. Dette er en vin for kjelleren som vil komme mer i balanse etterhvert. Til fet mat hvis du vil drikke den nå. NYHET. 87 poeng. For nå.

 

Bachelet-Monnot Bourgogne Blanc 2015 – Bestillingsutvalget – 269 kroner

Denne burgunderen er rik og relativt kraftig på på nese, men har bittelitt maskinpreg. Vinen preges av moden gul frukt med fokus på melon og lette grønnsakstoner. Middels konsentret på paletten, men har en rik og fruktig smak med litt bitter grapefrukt og appelsiner. Noe forsiktig gult preg også. Dette var mye vin, kanskje litt mye for noen, men absolutt verdt å prøve til en søndagsmiddag. 87 poeng.

 

J.Moreau & Fils Chablis 2016 – Bestillingsutvalget – 195 kroner

Denne entry Chablis`en fra Moreau leverer det som kreves med litt gule epler og smørblomst. Frukten er tiltalende på nese den. Middels konsentrert med lett bitre gule frukter og noe smørblomst her også. En helt grei Chablis uten særpreg. 86 poeng.

 

Sohm & Kracher Lion Grùner Vetliner – Bestillingsutvalget – 179 kroner 

Det er selvfølgelig en østerrisk sommelier som står for halvparten av dette prosjektet og denne grùneren er rik og viser fin frukt og noe smørblomst på nese. Middels konsentrert med fin tropisk frukt, med noe busk og grønnsakshage. Vil passe til en rekke enkle fiskeretter. Bra vin! NYHET. 86 poeng.

 

Aune Lohmann Branco 2016 – Bestillingsutvalget – 180 kroner

Dette er den hvite vinen til trønderen Roar Aune og hans tyske kone Petra Lohmann som eier vingård i Dào, Portugal. De har akkurat opplevd en traumatisk skogbrann i Portugal der boligen ble brent ned, men vineriet består så viner skal det bli herfra også i fortsettelsen. Det er nok de røde vinene som er mest interessante foreløpig, men denne hvite har en fin rik nese med litt grønnere frukt og noe blomster-preg. Vinen har lav til middels konsentrasjon med saftige gule frukter og med et lite bittert grapefrukt preg. Bra mineralitet her. Ukomplisert, men det er en morsom vin. Til enkel fiskeretter. 85 poeng.

 

Massolinos flotte baroloer leverer i 2011 og 2013-årgangen.

Røde viner

Biondi Santi Riserva 2011 – Bestillingsutvalget – 3395 kroner

Legenden Biondi Santi fra Montalcino – Toscana – Italia trenger ingen ytterligere stor presentasjon. Trenger du det så blir det lansert en lengre artikkel ganske så snart her på botti.

En kjenner den noe varmere årgangen på nesen med intense mørke kirsebær og tydelige plommer som kommer rundt opp av glasset. Ganske tøff, men absolutt en flott aroma altså. Vinen er noe konsentrert på paletten med mer saftige og rikere frukt en ventet. Vinen har en mørkere kjerne på kirsebærene, noe sviske, spicy kokesjokolade, marsipan og nøtter på en lang utgang. Vinen har noe varme, men syren er faktisk tiltalende og balanserer vinen godt. Tanninene er til stede, men er ikke førersetet her. Konklusjonen er at dette er en god vin, og har tendenser til fin kompleksitet. Dog mangler den litt kraft synes jeg. Vil lagre fint de neste 15 årene denne. På dette stadiet er det vanskelig for denne NYHETEN å komme over 93 poeng. For nå.

 

Testamatta 2013 – Bestillingsutvalget – 795 kroner

Den svært eksentriske Bibi Graetz med leilighet i Oslo og hytte på Sørlandet er en skikkelig norgesvenn, men er også en meget flott produsent av en rekke flotte viner fra Toscana. Hans Testamatta er laget av 100% Sangiovese og viser karakter og særpreg. Det er også store forskjellige uttrykk på disse vinene, avhengig av årgang. I 2013-årgangen har vinen middels+ intens aromabilde med store forførende frukter der mørk rød frukt, noe kjøttpreg, urter og kraftig asiatisk krydder dominerer. Vinen er konsentrert med stor fylde, vinen vokser og vokser i munnen, med saftige mørke skogsbær, bjørnebær, lette krydder, jord og en god del fat med tydelige brente kaffebønner. Vel fast tanniner enda. Denne trenger godt med tid og minner meg om 2010-årgangen, bare hakket mer elegant. Denne vil sikkert passe fint til rødt kjøtt om 10 år. Meget bra vin! 93 poeng. For nå. 

 

Massolino Barolo Vigna Rionda 2011 -Bestillingsutvalget – 946 kroner 

Massolino er en klassisk Barolo-produsent som lager noen aldeles flotte viner på den majestetiske Nebbiolo-druen. Deres toppvin lanseres nå i 2011-årgangen og på nese er den stor og rik med litt sødmefulle røde mørke bær, noen lysere plommer og lett alkoholstikk på nese. Men det er bra sjarme her. Middels + konsentrert frukt på paletten med saftige litt lilla frukt, krydder, lærpreg og lett tobakk. Tanninene strammer seg godt til på den lange utgangen. Det er absolutt mye i denne vinen som har en fin kompleksitet. Ganske så klassisk, men vil frukten vare i det lange løp? Uansett, en god vin til rødt kraftig kjøtt. NYHET. 93 poeng.

 

Massolino Barolo Margheria 2013 – Bestillingsutvalget – 615 kroner

Vinen viser en stor frukt på nese, med presis rød frukt, noen roser, våt lær og lett krydder. På paletten er vinen stor og bred med en tyngre rød masse som er krevende. Dette er mye vin som vokser godt i munnen med mørke bringebær og kirsebær. Fint lærpreg på en lang utgang. Vinen har krevende tanniner. Konklusjonen er at denne vinen har alt – men den trenger heftig med tid i kjelleren, 10-20 år. Dette var en flott vin! Til kraftig rødt kjøtt. NYHET. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Brovia Barolo Villero 2012 – Bestillingsutvalget – 600 kroner

Brovia med tradisjoner fra Castiglione Falletto i Piemonte siden 1863 har jeg alltid beundret og toppvinene er fantastiske nesten uansett årgang. Produksjonen er ganske så tradisjonell og merk at vinen tappes ufiltrert. Brea / ca´Mia ligger i Serralunga mens Rocche og Villero-marken ligger «hjemme» i Castiglione.

Villero 2012 viser en bra intensitet med tiltalende Nebbiolo-nese med lett modne røde bær, roser, litt stilk, fine kryddertoner og noe vår lær. Bra konsentrasjon på paletten, men mangler kanskje litt trøkk. MEN – sjarmøren tar det så til grader igjen på sjarmen! For en flott herlig rød frukt, da gitt. Ikke veldig kompleks på paletten heller, men bare presise røde bær, noe roser, krydder og en fin søtladen lakris på en lang og elegant utgang. Jeg digger den jeg. Til rødt kjøtt og lam. NYHET. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Brovia Barolo Brea Vigna ca´Mia 2012 – Bestillingsutvalget – 600 kroner

Et fint tydelig rosepreg på nese med litt lysere syrlige røde bær og lett lakris. Heller ikke så konsentrert her, bare en elegant frukt som en bare har lyst til å nyte lenge. Vinen mangler også litt kompleksitet, men dette er en raffinert og elegant vin. Tanninene vises først på den lange utgangen og er vel faste, men det trenges for at denne skal lagres i noen år. Noe brente fat på utgangen her, men dette er absolutt en flott vin! Til rødt kjøtt og lam. NYHET. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Stefano Accordini Amarone Della Valpolicella Classico il Fornetto 2011 – Bestillingsutvalget – 795 kroner

Accordini er som jeg har nevnt før den som kanskje leder Amarone-flokken etter de to gutta i ensom majestet – Quintarelli og Dal Forno. Denne vinen kommer med 100% Corvina druer fra en parsell i vinmarken deres. Den er lagret noen år på fat og har fått den tradisjonelle høye alkoholen på 16,5%. Vinen er intens og stor på nese, men er ikke vulgær, bare naturlig maskulin og veltrent. Lett søtladen konsentrert mørkerød frukt som får deg til å våkne med noe vanilje og fatpreg. Konsentrert på paletten med stor og rund søtladen frukt med mørke røde kirsebær, noe bjørnebær, masse mørk dyp sjokolade og mørk karamell. Også lett brent trefat på en lang og svær utgang. Kompleks og stor vin der alt er klar for 10 år i kjelleren – frukt, syre og faste tanniner. 2011 Veneto leverer! Til store viltretter. 93 poeng. 

 

E.Guigal Còte-Ròtie Ch. D´Ampuis 2013 – Bestillingsutvalget – 800 kroner

Kjempen Guigal lager forglemmelige viner, men også de aller beste vinene fra Nord-Rhone, så dette er en gigant dette!

Vinen er middels intens, men har en dyphet i seg der de gode komponentene venter på å vise seg fram på nesen med noen år i kjelleren. Mørk frukt, noe herlig søtt og et fint spisst krydder preger aromabildet. Ganske så konsentrert på paletten med bra dybde i frukten. Lilla mørke bær, med noe lær, litt kjøtt og lett blyant. Mye kompleksitet her med stor tanninstruktur. Vinen trenger bare tid, så blir det ypperlig. Om noen år vil den passe ypperlig til reinsdyr. 93 poeng.

 

Domaine Clos de La Chapelle Corton Rognet 2015 – Bestillingsutvalget –  799 kroner

Dette er en sjeldenhet, druene kommer fra 0,3 hektar vinmark og i denne flotte årgangen er det laget kun 1178 flasker som kommer fra to fat der vinen ble lagret i 18 måneder.

Vinen er dyp, delikat på nese med litt mørkere kirsebærfrukt, som selv med den lille mørkheten gir en fint fruktig og delikat stil. Litt lakris som pirrer litt. Vinen er stor og rund på paletten med en herlig kirsebær-nerve, men frukt som vokser – men ikke bredt og vulgært – med frukter som roper finesse. Også litt lakris og fine fattoner på en bra utgang. Noen synes kanskje denne mangler den lille kompleksiteten, men jeg synes dette var meget godt jeg! NYHET. 93 poeng. Spesielt anbefalt. (pga at prisene er såpass uforholdsmessig høye vs kvalitet)

 

Vajra Bricco del Viole 2012 – Bestillingsutvalget – 525 kroner

Jeg har fulgt denne vinen siden 1999-årgangen og alltids hatt et godt øye til familien Vajra som er jordnære og meget hyggelige når du møter dem. Denne vinen gir en relativt elegant nese med middels intense aromaer der roser, fioler og røde bær sammen med et lite urtepreg dominerer. Ganske så konsentrert frukt, men greier fint å balansere power vs balanse på en god måte, som den ofte gjør. Fin rød frukt som oppleves som saftige og elegante. Noe fatpreg som integreres greit med tid. Jeg har ikke hatt så voldsomme gode opplevelser med 12-årgangen i Barolo, men denne her leverer! NYHET. 92 poeng.

 

Massolino Barolo Parfada 2013 – Bestillingsutvalget – 615 kroner 

Barolo og 2013-årgangen = super. Massolino lager flotte viner stort sett i hver årgang, der denne vinen viser kraft på nese, men allikevel med et ganske så lukket aromabilde med mørkere generiske røde frukter. Konsentrert på paletten med mye kraft og domineres av større røde bær med kirsebær og noe blå frukt. Også et merkbart fatpreg. Faste tanniner, men strukturen og kosentrasjonen er så bra at tanninene legger seg aldri utenpå vinen her. Kanskje mangler vinen bittelitt syre? Uansett, en lang og god utgang gir denne NYHETEN en silkemyk landing på 92 poeng.

 

Caparzo Brunello di Montalcino Riserva 2011 – Bestillingsutvalget – 669 kroner 

Caparzos historie startet på 60-tallet da en vennegjeng kjøpte vingård og vinmarker og fikk en akseptabel kvalitet på sine viner. I 1998 overtok Elisabetta Gnudi Angeline eiendommen og hennes innovative evner med fortsatt fokus på tradisjon har økt kvaliteten på vinene betraktelig de siste årene. Angeline eier også naboeiendommen Altesino som har samme utvikling – vinene er meget gode! Caparzo lager flere viner, fra deres tradisjonsrike «grønn-etikett», enkeltvinmarksvinen La Casa og denne som er deres Riserva. Vinene lages følgelig på Sangiovese Rosso druen.

Denne vinen er medium + intens på nesen med forførende varme bær med litt skogsbær og lær i fronten. Ganske så opulent og maskulint, men absolutt på den behagelige siden. Kraftig på paletten med mørke modne kirsebær, lær og noe fat. Også litt varm frukt, men på denne er balansen super som gjør at denne kommer langt ut på sletta i positivitetens tegn. Fine integrerte tanniner, med faktisk fin syrenivå. En vin for de neste 7-10 årene dette. En god vin dette, bra håndtert i 11-årgangen. NYHET. 92 poeng.

 

San Polino Brunello di Montalcino 2012 Helichrysum – Bestillingsutvalget – 675 kroner

Storebror fra den lille familiegården San Polino i Montalcino som driver biodynamisk produksjon er lagret i 3 år og viser store runde frukter mot skogsbær og et fint lærpreg. En får også litt våte blader og stalltoner på nese. Konsentrert på paletten med deilige kirsebærfrukter og med et fint lærpreg. Så, hva med tanninene? De er massive og tar plass, selv med bra konsentrasjon på frukten. Vil dette balansere seg om 7-10 år? Jeg tror det. Denne NYHETEN får hårfint 92 poeng. For nå.

 

Storm Pinot noir John Sebastian Vineyard – Bestillingsutvalget – 489 kroner

Jeg har jo tidligere skrevet og snakket om her Ernst Storm som begynner virkelig å få et navn utenfor Santa Barbara i California. Ernst fortalte i vår at han blant annet plukker druene veldig tidlig for å unngå den litt søtladen frukten. I andre årganger har det vært med litt vekslende hell, da de grønne tonene har vært merkbare. Men ikke i denne vinen, nei! Vinen har en fin intensitet på nesen, med litt varmere rund kirsebærfrukt med noen fine kryddertoner. På paletten er det eleganse som gjelder. I denne årgangen er det verken varme eller grønne frukter som dominerer – bare harmoni – flotte, perfekte modne kirsebær, en tendens mot røde epler faktisk, herlig krydder, og med en syre som holder godt grep i frukten. Tanninene er der, men merkes ikke, men strukturen holder. Dette er en bra vin det! NYHET. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Scarpa Barbaresco Tettineive 2009 – Bestillingsutvalget – 525 kroner

Scarpa er den flotte Piemonte-produsenten som kanskje lager noe av de beste vinene på barbera-druen. Men også Nebbiolo fra Barbaresco-området er de ganske så eksperter på. Denne vinen har en litt mer moden frukt enn forventet, men er absolutt tiltalende med litt tørkede bær, rosiner, roser og noe kaffebønner. Ganske bra konsentrasjon og dybde i frukten, og framstår ganske tung og massiv i frukten enda. Her er alt til stede, men vinen trenger en god del mer tid. Rart at det er såpass forskjellig uttrykk på nese og på paletten! Her er det litt generisk rød frukt, en flott krydret tone, samt kaffe og lær. Et godt rustikkpreg i denne vinen, men vinen er absolutt herlig. Jeg digger Scarpa! 91 poeng.

 

San Polino Brunello di montalcino 2012 – Bestillingsutvalget – 585 kroner

Denne vinen er også fra San Polio. Den er noe lukket på nese, men du kjenner tiltalende herlig rød frukt med interresante kryddertoner som lurer under. Middels konsentrasjon med åpenbart tilgjengelig frukt med modne kirsebær, lett brent krydder og litt sjokolade. Bra syre her også. Vinen trenger litt kompleksitet, men kan legge på seg over noen få år. Som mange av vinene i denne årgangen så trenger ikke denne alt for lenge tid i kjelleren. Ta denne med god samvittighet om ca 5 år til for eksempel til kalv. NYHET. 91 poeng.

 

Allegrini La Poja 2011 – Bestilingsutvalget – 489 kroner

Denne klassiske og tradisjonsbæreren fra Veneto lager nå en rekke viner fra bredde til viner med god kvalitet. Denne vinen er laget på 100% Corvina-druer med greie 14,5% alkohol og viser en intens nese med mørk bjørnebær, skogsbær, lær og mørk sjokolade Også noe animalsk. Flott kompleksitet på nese dette! Vinen er konsentrert på paletten og har en fin dybde i frukten. Mørke kirsebær, krydder og noe lærpreg kjennes her. Tanniene er til stede, men skjules greit. Bra syre også. Det er noe med Veneto og 2011 altså. Det bare fungerer. Ny årgang. 91 poeng.

 

Ch. Siaurac 2010 – Bestillingsutvalget – 365 kroner

Denne vinen er laget på 80% Merlot og  20% Cab.Franc og det sies at skal du besøke dette slottet, så ta med deg en hatt!

Vinen er stor med skikkelig 2010-årgang på nese med mye kraft og trøkk. Her er det mørke bær med innslag av solbær, blyantspiss og lakris som dominerer den maskuline nesen. Vinen har en høy konsentrasjon med flott dybde. Vinen bare vokser og vokser i munnen, med mørke bær, lær og brent eik. Heftige tanniner vises på en lang utgang med preg av lett sjokolade. Dette er en meget god vin dette! Det er mangel på litt kompleksitet og særpreg som gjør at den ikke spretter opp på skalaen. Noen vil synes dette er vulgært, men igjen, jeg liker det! Til rødt kjøtt. NYHET. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ch. Saint Pierre de Corbian 2014 – Bestillingsutvalget – 350 kroner

Denne eiendommen ligger rett ved svært kjente Ch.Montrose i St.Julien og det kommer 20 000 flasker fra denne eiendommen. Drueblenden er 48% Cabernet Sauvignon, 47% Merlot, og 5% Petit verdot.

Vinen har saftige frukter og oppleves som lett animalsk med litt blodig steik, noe modne plommer med et lett sjokolade og kaffepreg på nese. Ganske så konsentrert med stor mørk lilla frukt på paletten. Bra tanninstruktur og syren er i riktig balanse. Denne vinen har mye av alt, og trenger litt tid på å sette seg. Litt sjokolade på en fin utgang. En meget bra vin i en god årgang. NYHET. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Leroux Nuits-Saint-Georges 1er Cru Aux Thorey Premier Cru 2015 – Bestillingsutvalget – 879 kroner 

Her en rød utgave fra allsidige Benjamin Leroux i Burgund. Vinen er litt forsiktig opp av glasset med litt lysere jordlig røde bær. Ganske lett og ledig på nesen, men trenger litt tid for å utvikle noe mer komplekse aromaer. Bra konsentrasjon på paletten med bra dybde i frukten. Nå snakker vi litt ja, bra krydrete bringebær, noe fat, noe lær, faktisk noe kaffe også. Denne vokser fint i munnen. En meget god NSG som trenger litt tid. 91 poeng.

 

Ch.Ksara 2014 – Bestillingsutvalget – 325 kroner 

Dette er flaggskipet til Ch.Ksara fra Libanon som er laget på 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, og 10% Petit Verdot-druer. Vinen viser en rikere stil på nese med solbær, klare jordlige toner og lett fatpreg. Også noe eksotisk krydder. Selv om den er rik, blir det mer elegante og jordlige preg enn oppulent og svær, jeg synes nesen er riktig så elegant. Kan vel minne noe om Pessac dette? Medium + konsentrert frukt med tydelige modne solbær, lær, et tydelig brent og røykpreg, og med en lang utgang som preges av mokkabønner. En tydelig syre, nesten for mye, som holder et godt grep i vinen. Denne har kraft, men allikevel en fin eleganse, dog ikke helt samme sjarmen som på nesen. Men dette er et ganske ytterpunkt til f.eks Ch.Musar. En stor vin dette! NYHET. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Antichi Vigneti Di Cantalupo Ghemme Collis Breclemae 2010 – Bestillingsutvalget – 430 kroner 

Ghemme, en litt glemt kommune i Piemonte med bare ca 50 vinprodusenter, tror jeg blir et område å følge med i tiden framover. Vinstilen er ganske lik Gattinara og gir viner med et lett og elegant uttrykk av Nebbiolo-druen. Denne vinen kommer fra en enkeltvinmark på 10 hektar som viser moden duft med mørkere utviklet frukt og noe roser på nese. Middels konsentrert med leken kirsebærfrukt på paletten med et godt mokka-preg. Dette er vinen for deg som liker et mer elegant uttrykk, ikke for mye kraft og markant tanninstruktur på Nebbiolo-vinene dine. Bra vin til lam eller for eksempel kalv. NYHET. 90 poeng.

 

Leroux Volnay 1er Cru Clos de La Cave des Ducs Monopole 2015 – Bestillingsutvalget – 784 kroner 

Leroux sin vin fra monopolvinmarken i Volnay viser en fin floral stil på nese og med lett animalsk preg. Utover dette er frukten litt skjult og generisk. På paletten er vinen konsentrert, med dyp lilla, mørk frukt og med noe jordlig preg. Faste tanniner her. Vinen er i ubalanse og trenger flere år for å samle seg. Det er potensiale i denne vinen som du trenger til rødt kjøtt foreløpig. 90 poeng. For nå. 

 

Domaine Heitz Lochardet Pommard 1er Cru Clos des Poutures 2015 – Bestillingsutvalget – 630 kroner

Vinen er middels intens med ganske mye krydrete bringebær, lys sjokolade, og lett søtladen plomme. På paletten har vinen en medium konsentrasjon med en viss dyphet. Det kjennes mye kirsebær og lett sjokolade som gir den en søt, men veldig behagelige utgang. En bra vin. NYHET. 90 poeng.

 

E.Guigal Còte-Ròtie Brune et Blonde 2013 – bestillingsutvalget – 490 kroner 

Denne vinen fra Guigal er kanskje første steg inn i Guigal sine viner med høyere kvalitet og viser i 13-årgangen en fin saftig og krydrete Syrah-nese. Her får du litt mørkere bær, noe lær og lett vanilje. Vinen er konsentrert på paletten, men får nesten en litt kjøligere fruktfølelse en forventet. Fin rød tydelig frukt, bra med syre og faste tanniner. Litt mer mørkere utgang. Dette er en bra vin det, men enda blir det litt ubalansert. Trenger litt tid. Til viltretter. 90 poeng. For nå.

 

Leroux Gevrey Chambertin 1er Cru Les Goulots 2015 – Bestillingsutvalget – 879 kroner. 

Vinen er bred, men ikke voldsom intens på nese, men har en fin dybde. Mørkere snitt på bærene med fine kryddertoner. Middels konsentrert på paletten med fine saftige skogsbær og lett lakris. En bra utgang også. En god vin som trenger tid. 90 poeng. For nå.

 

Patrice Rion NSG 1er Cru Clos des Argillièrs 2015 – Bestillingsutvalget – 698 kroner 

Patrice Rion har en rekke viner fra Burgund og vinene har i de siste årene økt i kvalitet. Denne her viser en saftig frukt på nese med litt mørkere kjerne og noen florale tendenser. Middels konsentret på paletten, også her med en mørkere kjerne og en mørkere frukt som holder seg ganske lineær. Noe urter, noe øvrig krydder og noe lær. Faste tanniner som sitter i. Denne vinen trenger tid, men har mye godt i seg. Ha den til rødt kjøtt. 90 poeng.

 

Ch. Bel Air 2014 – Bestillingsutvalget – 399 kroner

Denne Bordaux-vinen er laget på 95% Merlot og 5% Cabernet sauvignon. Vinen er rik og bred på nese med mørke bær, animalske toner og kaffebønner. Trøkk på nese altså. Middels til høy konsentrasjon på paletten med generiske mørke røde frukter, og med et fint tanninbitt og bra syre. En vin som balanserer power og eleganse på en god måte. Kanskje ikke ekstremt særpreg her, men dette er en bra vin. En vin til rødt kjøtt. NYHET. 90 poeng.

 

Ch. Thivin Cuvèe Zaccharie 2016 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

Dette er en av topprodusentene i Beaujolais, Frankrike der den fine syrlige Gamay-druen regjerer. Det er sønnen i huset som driver eiendommene videre nå, som ligger ved en av de tre gamle vulkanene som ligger i området. Denne topp-cuvèen er også fra en blend, med druer fra de eldste plantene i La Chapelle og Godefroy. Vinen har en stor og fin frukt på nese, med jordlig mørke saftige frukter. På paletten er vinen mer konsentrert enn de øvrige vinene hans, og denne kan du fint lagre i 10 år. Mørk rød frukt med litt spicy toner. Syren i Gamay er inne i mellom litt utenpå, men i vinene til Ch.Thivin gir syren bare en herlig crisp nerve. En kul og god vin. 90 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Pasqual Toso Magdalena Toso 2015 – Bestillingstuvalget – 875 kroner

Denne argentineren fra Menoza er laget på 80% Malbec og 20% Cabernet Sauvignon-druer. Druene er fra 60 år gamle vinstokker og er håndplukket. Vinen er lagret 18 måneder på nye franske barriques (225l eikefat), og tilsammen er det laget 23 slike fat med denne vinen.

Vinen er intens med dyp frukt på nesen med store stor røde mørke bær med et presist rent uttrykk. Vinen er konsentrert, men oppleves ikke for stor, det er en fin balanse her. Nesten på kanten forførende med en elegant mørk kjerne på frukten. Noe skogsbær og et fint vaniljepreg. Dette er en god vin med lang og fast ettersmak.  Til rødt kjøtt. NYHET. 90 poeng.

 

Antichi Vigneti Di Cantalupo Ghemme Collis Carellae 2010 – Bestillingsutvalget – 400 kroner

Nok en vin fra en enkeltvinmark i Ghemme. Denne vinen har en litt mørkere frukt en Breclemae med en fin saftig rik nese med blomster og noe lær. Middels konsentrasjon på vinen med litt trøkk, men som går over til litt rustikk preg med lær og lakris. Også noe bitter rød frukt. Også merkbar eik her. En bra vin dette også. Prøv til lam eller kalv. NYHET. 89 poeng.

 

Bosio Leda The Truffle hunter Barolo 2013 – Bestillingsutvalget – 270 kroner

En Barolo i den meget gode 2013-årgangen kan det se ut til skal være vanskelig gjøre dårlig. Nok en vin som leverer med ganske intens nese med store røde frukter, roser og med et herlig spicy krydder. En fin nebbe-nese dette! Konsentrert på paletten med runde røde frukter, litt mørke-blå kirsebær og lett syrlige bringebær. Faste tanniner. Lett fat og lakrisbåter på en lang utgang. En vin som har det som skal til for å kunne lagres greit i 7-10 år til. Til rødt kjøtt. NYHET. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Allegrini Amarone della Valpolicella Classico 2013 – Bestillingsutvalget – 420 kroner

Den klassiske amaronen til Allergrini med 15,5% alkohol er middels intens på nese med generiske mørke bær med noe spicy undertoner. Vinen er derimot konsentrert med mye trøkk. Litt vel sødmefull og alkohol som ligger bittelitt utenpå, men det går greit. Bra syrebitt og tanninstruktur. Vent 5 år til på denne. 89 poeng.

 

Domaine Heitz Lochardet Pommard 1er Cru «Clos des Poutures» 2015 – Bestillingsutvalget – 630 kroner

Denne vinen fra Pomard i Burgund viser en middels intens nese med krydrete bringebær, lett søtladen plomme og lett sjokolade. Middels konsentrasjon på paletten med mye kirsebær og lett søt sjokolade. Ikke så kosentrert og kompleks, men en behagelig og god vin som vil passe utmerket til hvitt kjøtt. NYHET. 89 poeng.

 

M.Chapoutier Crozes-Hermitage Les Meysonniers 2015 – Bestillingsutvalget – 220 kroner

Chapoutier er ganske lik Guigal – lager viner av god kvalitet – og noen av Nord-Rhône beste viner. Denne her har en mørk kraftig lilla-rød farge som gir en pekepinn på resten. Store, litt varmere runde mørkere skogsbær på nese som følger opp med konsentrert frukt, med kraftige generisk mørke røde bær, lett lakris og noe lær. Bra tanninstruktur og bra balanserende syre. En fin vin dette til viltretter. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Janasse Terre d’Argile 2013 – Bestillingsutvalget – 230 kroner

Denne vinen fra kjente Janasse fra Sør-Rhône er laget på fire like deler med Grenache, Carignan, Syrah og Mourvèdre. Vinen er rik på nese med bra kirsebær-frukt og lett lærpreg. Middels konsentrert frukt med lett kjølig preg med kirsebær, skogsbær og en fin kryddertone også. En bra Côtes du Rhône-Villages dette! 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ch. Thivin La Chapelle 2016 – Bestillingsutvalget – 243 kroner

Denne enkeltvinmarken fra Thivin ligger øverst i marken ved huset deres, opp mot kapellet ved den store gamle vulkanen. Vinen har en stor og fin frukt og er litt dypere på nesen. Mørkere saftig frukt på paletten, med noen jordlige toner og bra mineralitet. Syren holder igjen et godt grep på denne elegante vinen. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Borgogno No Name 2013 – Bestillingsutvalget – 285 kroner

Borgogno er en klassisk og tradisjonell produsent fra Piemonte som laget denne «No Name» nebbiolo vinen for å klage på alle reglene rundt vinene i Piemonte. Du skal ikke se bort i fra at det også var et ørlite markedsføringstriks. På nese viser vinen en fin klassisk nebbiolo-duft med litt røde bær, noe tørket frukt og fine røde roser. Ganske så konsentrert med rød moden frukt med litt lær, tjære og lett trevirke. Framstår som ganske så rustikk. En bra vin dette. Ny årgang i magnum, 710 kroner. Prøv den til lam. 88 poeng.

 

Paolo Scavino Barbera d´alba 2016 – Bestillingsutvalget – 230 kroner

Den flotte Barolo-produsenten lager også gode barbera-viner. Denne vinen er rik på nese med mørkere saftige bær, blomster, og den flotte kryddertonen som er et lite kjennetegn. Vinen har en bra konsentrasjon til å være en enklere barbera med litt søtladen kirsebærfrukt og noe vaniljetone på en bra utgang. Til pasta og pizza med litt trøkk i. 88 poeng.

 

San Polino Rosso di Montalcino 2015 – Bestillingsutvalget – 340 kroner

I år har det vært herlig å være glad i viner fra Montalcino. Kombinasjonen med 15´rosso di Montalcino og 12´Brunello-viner har vært en flott kombinasjon. Her er ny god mulighet – Rosso og Brunello fra San Polino.

Rossoen er ganske intens på nese med litt generiske røde frukter og noe floralt innslag. Middels kosentrasjon med fine kirsebær, lett lakrispreg sammen med noe sjokolade. Bra lengde også. Gi den luft eller legg vinen i kjelleren et par år. Om kvaliteten forsvarer prisen overlater jeg til deg å vurdere. Til lettere kjøttretter. Også til noe vilt faktisk. 88 poeng.

 

Ch. Bel-Air Lagrave 1997 – Bestillingsutvalget – 365 kroner

Her får du moden klassisk Bordeaux på nese med lett stall, svisker og modne plommer. Også et fint krydder. Fortsatt med en god konsentrasjon i vinen, denne lever den. Modne solbær, blyantspiss og kaffetoner. Absolutt verdt å forsøke hvis en ønsker å smake en utviklet Bordeaux til en fin pris. Til rødt kjøtt. 88 poeng.

 

Clos Renè 2014 – Bestillingsutvalget – 380 kroner

Denne vinen kommer fra Pomerol i Bordeaux med drueblenden 70% Merlot, 20% Cabernet Franc og 10% Malbec. Vinen har en mørkere kjerne med bjørnebær, men også med noe lysere røde bær. Også litt våt lær på nese samt sedertre. Middels + konsentrasjon med ganske fin frukt med solbær, faktisk litt bringebærpreg og undermodne bjørnebær. Også litt brent fat og noe lær på en fin utgang. Vinen er ikke så veldig kompleks, men har en fin frukt i seg. Trenger litt tid for å sette seg. 88 poeng. For nå.

 

Dom. de la Janasse Châteauneuf-du-Pape 2014 – Bestillingsutvalget – 340 kroner

Domaine. de la Janasse lager flere gode viner fra Sør- Rhône. Vinen her er rik, med litt våte røde bær og noe lærpreg på nese. Mer med på paletten med noe konsentrert lilla saftig frukt med noe urter og grønt preg. Men forsåvidt interresant dette. Bra med tanniner her. Trenger nok litt tid, men dette er jo en litt tøff årgang for Sør-Rhône. 88 poeng. 

 

Perrin Crozes Hermitage 2015 – Bestillingsutvalget – 230 kroner
2015 leverer i Rhône – det viser nok en vin derfra, her fra området Crozes Hermitage. Denne vinen fra Perrin er rik på nesen med lett parfymerte skogsbær. Middels konsentrasjon med de samme saftige skogsbærene med lett sjokolade på en bra utgang. Vinen har også fin syre, bra med tanniner og vil lagre fint. En god vin til modne kjøttretter. Kanskje til vilt. 88 poeng.

 

Notary public Cabernet Sauvignon 2014 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

Dette er sideprosjektet til Ernst Storm fra St.Ynez Valley utenfor St.Barbara i California. Ernst jobber nytenkende han – plukker veldig tidlig og gjør andre grep for å få litt mer kjølig preg på vinene sine som nevnt under presentasjonen med vinen fra Storm.

Druene – 100% Cabernet Sauvignon – kommer fra fem forskjellige vinmarker og har en behagelig alkoholprosent på «bare» 13. Vinen har vært lagret på brukte fat i 18 måneder fra flasketapping. Vinen blir rikere, med varmere og mer plump frukt på nesen enn forventet. Modne plommer og bjørnebær preger aromabildet. På paletten leverer den bedre, men middels konsentrert frukt med smalere preg, med yngre plommer, solbær og lett urtepreg. Denne vinen er noe spesiell, men er av god kvalitet. Ny årgang. NYHET. 88 poeng.

 

Comando G la Bruja de Rozas – Bestillingsutvalget – 235 kroner

Denne spanske herren fra Madrid-området er laget med hele klaser av 100% Garnacha druer og er ganske så intens på nese med store florale toner med bringebær og noe herlig spisst krydder. Litt vel våte blader, men kan gå seg til. Middels konsentrasjon, men har fine saftige frukter med klare presise røde bær og et bra sting på lakrisen. Vinen fremstår faktisk med litt kremete tekstur og mistanken rettes mot fermentering av hele klaser. Tanninene er faste, og det skaper en liten ubalanse med konsentrasjonsnivået, men dette er en bra vin det. Prøv den til store gryter, gjerne med viltkjøtt i. NYHET. 88 poeng.

 

Keller Spatburgunder 2015 – Bestillingsutvalget – 360 kroner

Det holder ikke for hr.Keller å lage de beste tørre vinene i Tyskland, nå skal rødvinsproduksjonen også vinnes. I Norge kommer det 100 flasker som sikkert går fort unna. Hr.Keller gikk jo i lære hos legenden Armand Rousseau i Burgund, og har senere brukt gamle fat fra både Rousseau og Romanèe Conte i sin egen produksjon. Denne entry-level spatburgunderen får et ganske unik preg, og jeg skjønner hva han forsøker på. Vinen har en enkel feminin duft med slanke bringebær. Litt mer konsentrasjon på paletten, men fortsatt på den slanke linje med bringebær og kjølige kirsebær. Dette er en ganske særegen stil for Tyskland og vi er på landsbynivå i Burgund. Bra vin. Til lyst kjøtt. 87 poeng.

 

Luigi Arnulfo Barolo Costa di Bussia 2010 – Bestillingsutvalget – 399 kroner

Klassisk Barolo-produsent som kanskje er litt ukjent, men gården har historie tilbake til 1874 faktisk. Vinen er middels intens med tørket frukt, lær, tjære og lett tobakk på nese. Ganske så konsentrert på paletten med bra dybde og stor frukt. Noe vel modent preg på frukten med kirsebær og lær. Tanninene er faktisk ganske godt i varetatt og ligger ikke utpå. En bra vin som kanskje mangler litt særpreg. Men det er nebbiolo dette! Til rødt kjøtt og kanskje lam. 87 poeng.

 

Vajra Langhe Freisa Kyé – Bestillingsutvalget – 300 kroner 

Denne vinen fra flotte Vajra er laget på 100% Freisa og viser en saftig og fin frukt på nese med litt mørkere, men leken frukt. Enkel konsentrasjon med vinen gir en flott kirsebær-frukt med fin syre og lette tanniner. Bra vin dette. Til svinekjøtt og kylling. 87 poeng.

 

Ch.Simard 1996 – Bestillingstuvalget – 250 kroner

Dette slottet har historie tilbake til 1700-tallet og denne vinen er laget av avdøde Da Claude Maziére og har vært lagret i kjelleren på slottet som ligger 400 meter under svært berømte Ch.Ausone. Maziéres nevø, Alain Vauthier kjøpte Ch.Simard etter onkelens død og selger nå viner fra kjelleren. Vauthier-familien har forøvrig eid Ch.Ausone siden 1954.

Vinen er laget på 80% merlot og 20% Cab.Franc. Denne her viser moden frukt med sviske, litt våt lær og noe neglelakk-fjerner. Ganske modent luktebilde altså. Vinen har fortsatt en middels konsentrasjon og balanser godt mellom eleganse og litt trøkk. Her får du silkemyke solbær og litt våt moden frukt samt noe lakris på en grei utgang. Du kan fortsatt ha denne til kjøttmåltider. Denne vinen har tålt årene den, så vinen kan anbefales til deg som vil smake en moden Bordeaux i en god årgang. NYHET. 87 poeng.

 

Ch. Belle Coline 2014 – Bestillingsutvalget –  279 kroner

Denne vinen fra Bordeaux er laget på 90% Merlot og 10% Malbec-druer. Vinen er rik og ganske intens på nese med litt søte røde frukter, uten at det oppfattes for varmt. Også lett blyantspiss. Middels konsentrert med fin harmonisk rød frukt. Nesten litt kjølig preg. Tydelig solbær og bringebær, med en litt flat utgang. Men dette er en bra vin dette for pengene dette. NYHET. 87 poeng.

 

Patrice Rion Nuits-Saint-Georges Vielles Vignes 2015 – Bestillingsutvalget – 456 kroner 

Denne landsby-vinen med druer fra gamle vinstokker er rik og ganske så floral. Noe parfymert kirsebær. Litt lettere stil på paletten med leskende kirsebær og bringebær. Noe krydder. Mange vil like denne.  87 poeng.

 

Bachelet-Monnot Bourgogne Rouge 2015 – Bestillingsutvalget – 259 kroner

Vinen har en rikere og varmere stil, med søtladen jordbær, og søt solsmeltet sjokolade. Lav til middels konsentrert på paletten med saftige bringebær, men også med noe mørkere jordlig frukt. Litt bitre toner, men vinen har en fin saftig utgang. Mange vil like denne også. Til enkle gryteretter. Bra entry vin. 87 poeng.

 

Domaine De l´Iserand St.Joseph 2015 – Bestillingsutvalget – 310 kroner

Denne vinen lages av en ung kar fra nord-Rhone og har følgelig 100% Syrah-druer i seg. Fatlagringen er på 18 måneder. Fruktig stil på nese med lett parfymert lilla frukt og florale toner. Middels konsentrasjon med ganske så elegante sødmefulle skogsbær, også her lett parfymert. Lett fat på en bra utgang. En bra vin dette som mange vil like. Ha vinen til enklere viltretter eller rødt kjøtt. 87 poeng.

 

Delas Crozes-Hermitage Les Launes 2016 – Bestillingstuvalget – 220 kroner

Denne herremannen fra Nord-Rhône er følgelig laget på 100% syrah og har et litt uavklart luktbilde, med noe dyp mørk frukt, aromaer av kjøtt og mørke modne kirsebær. Middels konsentrasjon på paletten, men jeg synes den gir litt trøkk jeg med tanniner som er tilstede, men som ikke tar voldsom plass. Denne trenger tid, men vinen er god til en bra pris. Til vilt. 87 poeng.

 

M.Chapoutier Côtes du Rhône Belleruche 2016 – Bestillingsutvalget – 160 kroner

Denne karen har vært lagret på både glass og ståltanker i 8 måneder og har en solidarisk blanding på Grenache samt Syrah-druer. Vinen er middels intens på nese med fine fruktige skogsbær og lette urter. Middels konsentrasjon med den samme fine frukten som på nese med skogsbær og lettere modne kirsebærpreg. Kanskje bittelitt varm, men vinen har fin syre og greie tanniner. Bra lengde lengde også. En god vin. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ch. Thivin Les 7 Vignes Cote de brouilly – Bestillingsutvalget – 210 kroner

Denne vinen kommer med druer fra alle de syv vinmarkene til Ch.Thivin. Vinen viser en rik nese med skogsbær, solbær og noe mineralitet. Middels konsentrert på paletten med ren presis og saftig frukt. Flott syre som skinner helt igjennom. Mangler litt kompleksitet, men frukten er så god! Bra vin dette. 87 poeng.

 

Ch. Thivin Clos Bertrand 2016 – Bestillingsutvalget – 218 kroner

Denne fra Thivin er rik og en fin lilla saftig frukt med bra mineralitet. Vinen har en middels konsentrasjon, men igjen domineres den av den flotte frukten og syren. Lett jordlig og sjokoladepreg her også. En bra vin dette også. 87 poeng.

 

Aune Lohmann Tinto Alfrocheiro 2015 – Bestillingsutvalget – 175 kroner

Her kommer de røde vinene fra norske Aune og den tyske kona Lohmann som omtalt under deres hvite vin. Vinen er laget på 100% Alfrocheiro-ruter og oppfattes som rik med trøkk på nese med litt varme moreller, kirsebær og mørk sjokoladepreg. Middels konsentrasjon på paletten med modne røde bær med en fin syre og tanniner som er behagelig gjemt i vinen. Jeg tenker umiddelbart en vin til lam her. En bra vin dette, med fine 13% alkohol. NYHET. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Aune Lohmann Touriga Nacional 2015 – Bestillingstuvalget – 175 kroner

Denne kommer da følgelig med 100% Touriga Nacional druer som er håndplukket og ikke minst – fottråkket. Det er både brukt ståltanker og franske fat, der 60% av vinen lå i disse eikefatene i 6 måneder. Vinen har en middels intens nese med bra rød frukt, med noe animalske toner, litt sjokolade og lett våt lær. Vinen er middels konsentrert på paletten, og egentlig litt slankere en ventet. Fin rød frukt, godt med krydder og lett sjokolade. Jeg synes kanskje kalv og noe forskjellig vilt vil passe utmerket her. Bra vin! NYHET. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Pascual Toso Selected Vines Malbec 2015 – Bestillingstutvalget – 200 kroner

Her er det 100% Malbec-druer som gjelder på denne argentineren med lett moden frukt der plommer, lett tofee og noe sjokolade preger nesen. Fin konsentrasjon med store runde varme bær som får litt sødmepreg med vanilje. Alkoholen på 14% ligger litt utenpå vinen. Fine tanniner og grei syre, og det virker som det meste er på plass. Utgangen er også bra med saftig smattende frukt med litt krydder. Bra vin. Kjøttvin! NYHET. 87 poeng.

 

Tre Monti Solo 2016  – Bestillingsutvalget – 155 kroner

Denne vinen er laget på 100% Sangiovese-druer og er middels intens på nese med friske røde generiske bær, uten noen stort søtladen preg. Middels konsentrasjon med saftige røde bær og noen jordlige toner. Bra utgang på denne rene og fine vinen. Dette er vin det! Passer utmerket til enkle kjøttretter. NYHET. 86 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Bolla «Le Poiane» Valpolicella Ripasso 2015 – Bestilingsutvalget – 189 kroner

Denne Valpoicella-vinen er rik på nese med litt varm mørkere rød frukt. Middels konsentrert med litt krydrete bringebær og moreller. Dette er en bra enkel vin til pastaretter. NYHET. 86 poeng. 

 

Sainte Croix Pourboire 2015 – Bestillingsutvalget – 180 kroner

Denne vinen fra Languedoc-Roussillon i Frankrike er laget på 55% Carignan, 19% Mourvedre, 16% Grenache og 10% Syrah-druer. Druene i området har et typisk tykt skall som har mye naturlige antioksidanter i seg så denne vinen er faktisk ikke tilsatt svovel.

Vinen har en fruktig og livlig nese, med skogsbær som hopper og danser. Vinen viser en middels konsentrasjon, med ikke så komplekse frukter – bare en god deilig skogsbærfrukt. Her er det heller ingen unoter eller skjemmende inntrykk – dette er rett også lett bare deilig frukt. Kul vin! Trenger ikke å lagre denne så lenge. NYHET. 86 poeng.

 

M.Chapoutier Bila-Haut Occultum Lapidem 2014 – Bestillingsutvalget – 230 kroner

Denne vinen har en drueblend med 50% Syrah, 30 Grenache og 20% Carignan der modningen er på 8 måneder. På nese viser den litt generisk rød frukt og lett sjokoladetoner. Middels konsentrasjon med kirsebær, lett krydder og vel litt grønne toner. Kan reduseres med tid, men er uvisst på dette stadium. En bra vin for det. 86 poeng.

 

Pascal Toso Barrancas Toso 2015 – Bestillingstuvalget – 150 kroner

Vinen fra Argentina har en drueblend på 60% Malbec og 40% Cabernet Sauvignon, er rik og stor på nese med mye blå-sort frukt med fint krydderpreg og lett eik. Middels + konsentrert på paletten med varmere mørk frukt med noen brente fattoner. Også et lett urtepreg. Vil passe utmerket til grillet rødt kjøtt. Bra levert. NYHET.  86 poeng.

 

Hagen vineyards Malbec 2014 – Bestillingstuvalget – 230 kroner

Nok en vingård som en nordmann eier – her med Øyvind S.Hagen fra Kjelsås i Oslo. Det er brukt moderne vinmakerteknikker her på vinen fra Mendoza, Argentina og til slutt ble vinen lagret i hele 24 til 30 måneder på franske brukte eikefat. Vinen virker litt vel moden på nese i forhold til alder. Litt ung, stor og et lett urent aromabilde. Det er mørke modne skogsbær og lett lær som dominerer. Vinen har en middels konsentrasjon, men virker litt stram og knytt. Noe animalsk, men vinen har også noe dyptliggende frukt som er interessant. Litt over 14% alkohol gjør vinen godt. Faste tanniner også her. Bra, litt tung utgang. Denne trenger tid, så håper jeg at nesen ikke utvikler seg raskere. Morsom vin. NYHET. 85 poeng.

 

Borgogno Langhe Rosso Pinin 2013 – Bestillingsutvalget – 160 kroner

Denne vinen med navn på deres gamle vinmaker kommer med 40% barbera, 40% dolcetto, og 20% Nebbiolo-druer. Vinen er rik på nese, med litt saftige røde bær, høstmodne blomster, lett nellik og stalltoner på nese. Enkel konsentrasjon med bra generisk rød frukt og med et meget syrlig preg på en grei lett søtladen utgang. Greier seg fint denne vinen. Bra vin til enkle retter med svinekjøtt. 85 poeng.

 

Carpineto Dogajolo Rosso 2016 – Bestillingstuvalget – 130 kroner

Dette er en mini super-toscaner med 70% Sangiovese og 30% Cabernet sauvignon. Druene er vinifisert hver for seg, før druesaften blandes sammen og de får 3 til 4 måneder på franske eikefat. Det er en enkel vin med røde bær på nesen og følges opp med en ukomplisert palett, med lette solbær og noe kaffetoner. Noe fat også. Enkel vin som sagt, men dette ER vin, til en veldig behagelig pris. 85 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Bouchard Heritage du Conseiller Pinot Noir 2015 – Bestillingsutvalget – 130 kroner

Bochard lager viner i forskjellige kvaliteter, og en skulle tro at dette prosjektet med Pinot Noir druer fra Langeuedoc, Loire og Jura-områdene i Frankrike var et nytt påfunn med restemateriale. Så feil kan man ta, Bochard har visstnok hentet druer og laget denne vinen siden 20-tallet. Her er det både brukte eikefat og ståltank.

Vinen har en middels intens nese, med frisk og tiltalende bringebær og noe jordlige toner. Helt ukomplisert, men lukter godt. Middels konsentrasjon med faktisk et greit trøkk. Vinen gir litt store runde røde bær på paletten, men mangler særpreg. Men her får du ihvertfall mye vin for pengene. Til hvitt kjøtt og fisk. 85 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ch.Sénéjac 2014 – Bestillingsutvalget – 250 kroner 

Denne Bordeaux-vinen er laget på 55% Cabernet Sauvignon, 33% merlot, 7% Cabernet franc og 5% Petit Verdot. Vinen er rik på nese med litt våt skogsbær, lett sedertre, lær og noe vanilje. Vinen har en middels konsentrasjon med lette underodne plommer og med et fint krydder. Mangler litt trøkk og sjel, men er en OK vin for prisen det. 85 poeng.

 

Instant Becot 2015  – Bestillingsutvalget – 245 kroner

Dette er entry-vinen til Château Beau-Séjour Bécot fra Saint-Émilion som ligger øst i Bordeaux. Vinen har en drueblanding på 84% Merlot, 13% Cab.franc, Cab.Sauvignon 2%, og en liten dæsj med 1% Malbec.

Vinen er middels intens på nesen med litt søtladen solbær og noen grønne urter. Lav til middels konsentrasjon på paletten med noe uharmoniske solbær, bjørnebær, litt urter og jordlig preg. Er dette druer fra vel unge vinstokker? Vet ikke, men vinen har ikke det som trenges foreløpig. Denne kan lagres i kjelleren et par år til, så får vi se. Til gryteretter. 85 poeng. For nå.

 

Aresti Trisquel Cabernet Sauvignon 2015 – Bestillingsutvalget – 220 kroner

Vinen her kommer fra Central Valley i Chile og viser litt varm og rik frukt på nese med lett søtladen mørk frukt. Litt nøttepreg og mørke kaffebønner. Middels konsentrert, men vinen har en grei dybde i frukten. Vinen framstår som litt tung – den trenger litt tid, men har mye bra i seg – tanniner, syre og frukt. Den mangler bare litt særpreg. 85 poeng.

 

Kessler Pinot Noir N Rheingau – Bestillingsutvalget – 220 kroner

Rødvin fra Rheingau i Tyskland er spennende for å kjenne hvilke særpreg Pinot Noir kan gi i ulike land og områder. Denne vinen oppfattes som litt reduktiv, men kan nok fort blåse av med litt luft. Kirsebær og nyplukkede jordbær på nesen etterfølges på paletten med en grei konsentrasjon der bringebær, lær og lett brente toner merkes. Konklusjonen er at denne vinen er til deg som vil prøve noe nytt, eller for eksempel til en vinpakke på en restaurant. 85 poeng.

 

Bosio Leda The Truffle Hunter Barbaresco 2014 – Bestillingsutvalget – 230 kroner

Denne barbarescoen er lagret 16 måneder på fat. Vinen viser litt uregulær nese med litt umoden rød frukt, noe roser og lær. Middels konsentrasjon med mer umoden rød frukt. Mye fat og faste tanniner. Denne trenger tid, men vil frukten vare? 84 poeng.

 

Ch.Simard 2004 – Bestillingsutvalget – 250 kroner

Denne vinen fra Bordeaux er laget på 80% Merlot og 20% Cabernet franc og viser en fin velutviklet frukt med litt fiken, rosiner og lett tofee. Middels konsentrert med litt våt frukt og noe urter. Den kan gå til enklere kjøttretter, men vinen mangler særpreg og framstår som hul. Dette ble en vanskelig årgang for Ch.Simard. 84 poeng.

 

The Crossings Pinot Noir 2015 – Bestillingstuvalget – 160 kroner

Denne vinen er fra Petter Yealands som er en stor produsent på New Zealand. Vinen er laget på 100% Pinot Noir-druer og har en fin søtladen nese med bringebær og noe skogsbær. Middels konsentrasjon med lett saftige mørke plommer med noe gresspreg. Vinen virker litt tung og med lite særpreg, men greier seg greit til prisen altså. Mange vil like den saftige frukten. Til enkel mat. 84 poeng.

 

Espirit de Chile Winemaker Cinsault 2016 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Denne vinen fra Central Valley i Chile er middels intens på nese med friske røde bær. Litt lav konsentrasjon på paletten med enkel rød frukt som kan være lett å like. Litt sødmefulle bringebær og med et lett kremete følelse. Bra utgang, men blir litt drops over dette. 84 poeng.

 

Zuccarello 36 – Barbera d´asti Superiore 2015 – Bestillingsutvalget – 150 kroner

Viner som skal selge på grunn av kjendiser på etiketten er denne nettsiden ganske så skeptisk til. Men med hockeyinteresse i familien måtte denne vinen prøves. Vinen viser litt varm og søtladen skogsbær-frukt som er rik og har en fin touch av mineralitet. Lav til medium konsentrasjon med litt varm skogsbær-frukt og noe vanilje, men er faktisk ganske så tiltalende og likenes vin. Ikke stor, men behagelig. Gode årganger gjør susen. 83 poeng.

 

Aune Lohmann Tinto 2016 – Bestillingstuvalget – 155 kroner

Denne entry-vinen røde vinen fra Aune er laget på fire forskjellige druer og er rik, men egentlig bare voldsom og sær på nese. Nesten litt kjemisk saftig rød frukt. Middels konsentrert med ganske stor og kremete følelse. Fin skogsbær og litt våt sand. Bedre i munnen enn på nese, men faller litt igjennom i denne årgangen. Legg på 20-kroner og kjøp enkeltdrue-vinene i 2015-årgangen. 82 poeng.

Legg igjen et svar