Skip to main content

BOTTI.NO TAR EN PAUSE – MEDLEMSSKAP REFORNYES IKKE I JULI

Annonse

Annonse

Botti.no ble grunnlagt i 2017 og har over årene blitt et av de viktigste norske vin-mediene for mange vinglade nordmenn. Det er vi virkelig stolte over. Vi vil takke for den støtten vi har fått igjennom årene.

I 2020 gikk nettstedet over til å fungere som et digitalt medie og har i perioden lansert en artikkel i uken med variert fagstoff og dekning av de ulike nyhetslanseringene.

Innføring av medlemskap ble også implementert i 2020 for å kunne opprettholde og videreutvikle driften. Botti.no har i perioden fått mange medlemmer og vi er takknemmelige for den tilliten vi har blitt vist.

Etter fem års drift må vi derimot ta en pause av den profesjonelle driften av nettsiden. Vi er lei oss for dette, men noen valg er dessverre uunngåelige i livet. Fra 1.juli 2022 vil Botti.no ikke publisere jevnlige artikler eller utfyllende dekning av nyhetslanseringene. Medlemskapene vil ikke refornyes i juli. Videre drift av medlemskap vil avklares i August.

Vår siste artikkel før sommeren blir omtale av basislanseringen for juli 2022.

Vi vil ydmykt takke alle våre følgere. Dere er de beste!

Annonse

Annonse

UTVALGTE SMAKSNOTATER

Husker du disse toppvinene igjennom de siste fem årene? Det gjør vi! Vær med på vår memory lane her.

Musserende viner

Krug Vintage 2008 (Mars 2022)

Uhyre presis, nesten mot tilkneppet og intens i aromaene med dette herlige blomsterpreget som ligger herlig over saftig ungdommelig sitrus, epler, bringebær, gyllen karamell, autolyse, hvete, brød, brioche og vokstone av beste sort. Fyldig, kompleks og fantastisk enerisk i munnfølesen med frukt og intensitet som bare tar tak og gir vanvittig glede. Fyrrig og nesten volumøs uten at det spiller inn på den vanvittige delikatessen. Herlig sitrusfrukt tar tak over litt rødere innslag, grape, voks, fatkrydder, nøtt i masser, brioche som bare den ytterste baker kan lage og med denne flotte mineralske preget som virker gir dybde. Lang herlig kompleks utgang. Flott energisk syre. Dette har tiår i seg. Fabelaktig Champagne! 97 poeng.

 

Louis Roederer Cristal Champagne 2002 (November 2018)

Drueblenden er 60% Chardonnay og 40% Pinot Noir. Druene som brukes til Cristal er følgelig fra Grand-Cru marker og fra vinstokker som er minst 25 år gamle. De eldste stokkene er opp til 90 år gamle.  Ingen maloaktisk gjæring. 17% er modnet på eikefat. 6 år på berme før 9 år flaskelagring før lansering.

Champagnen er fantastisk spiss og konsentrert med flott fruktbilde med mørke sitrusfrukter, gul eple, grønt fruktskall, touch av pene florale toner og god mineralitet på duft. Virkelig kompleks og herlig aromabilde.

Meget pent fyldig og kompleks Champagne med herlig sitrusfrukt, kjeks og tiltalende sopppreg. Champagnen utvikler seg i munnen – her er det virkelig lag på lag. Lang heftig utgang der syren bidrar til en meget flott frisk følelse med tiltalende lyse grønne frukter og en lang herlig saltpreget utgang. Det er ingen hast med å nyte denne, til tross for at den allerede har 16 år på baken. Den greier minst det dobbelte. Fantastisk chamapgne. 97 poeng. 

 

Salon Cuvee ‘S’ Le Mesnil Champagne Blanc de Blancs 1997 (Mai 2018)

Denen ikon-Champagnen har en dyp intensitet som treffer nesen hardt og brer seg rundt. Heftige pirrende kryddertoner tar tet og drar med seg ytterste delikate sitrusfrukter, saftige grønne epler, og salter på en runddans før den avslutter daten med litt velbakt brødblings og nøtter. Dette er aromabilde det!

På paletten er Champagnen fyldig, brer seg rundt med en herlig mousse med store modne sitrusfrukter, syrlige grønne epler og den fantastiske sitte-ved-sjøen-og-nyte-livet følelsen. Dette er virkelig å kjenne sjølukten treffe de våte steinene. Litt jordsmonn og lett brioche-følelse på den lange og tørre utgangen. Syren er tydlig, men blir godt tatt i mot av den konsentrerte frukten. Champagnen er meget flott idag, men trenger masse tid til å harmonisere seg enda mer. Hvor er denne herligheten om 10 år? Jeg tipper høyt der oppe. 96 poeng. For nå. 

 

Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill Brut 2008 (November 2018)

Intens og overraskende aromatisk med pen moden sitrus, gule meget freshe blomster, brioche, nøtter, autolyse og med meget pene salter. Meget fyldig og dyp Champagne med stor munnfølelse. Ungdommelige sitrusfrukter og gule epler med et pent fint syrlig snitt. Litt trang, men er fylt til randen av alle nødvendige komponenter. Fantastisk lang utgang med nydelig saltutang. Hvilken energi i avslutningen! Champagne for de neste 20-3o årene. Flott Sir Winston! 95 poeng. 

 

Bruno Paillard Nec Plus Ultra 2008 (Mars 2022)

Meget pen og dyp på nesen med aromaer av lett modne grønne og gule epler, pærer og modne sitrusfrukter, samt limezest, mineraler, autolyse, kjeks, nøtter og lett toast. Snev av litt sopp på duft. Middels til fyldig vin med en überkonsentrert, stram munnfølelse med fabelaktig nerve. Fin, kremet mousse. Nydelig konsentrasjon av saftig, fersk og rik kremet frukt på smak, med vekt på gule og grønne epler, lime og litt aprikos. En lekker kalkmineralitet som brer seg utover, samt innslag av sitrusskall, urter, lett krydder og brioche. Snev av nøtter. Krisp syre. Nydelig lengde med en tørr, mineralpreget avslutning. Veldig fersk, intens og syredrevet for øyeblikket, men dette er en formidabelt flott og presis champagne. Gi den tid. 95 poeng.

 

Champagne Taittinger Comtes de Champagne Rosé Grand Cru Brut 2006 (mai 2019)

 70% Pinot Noir (hvorav 12% er rødvin fra vinmarkene Bouzy) og 30% Chardonnay druer fra vinmarkene til Côte des Blancs. Alle druer fra Grand cru marker.

Konsentrert og dyp på duft med mørk kraftig blomstereng, pen bringebærfølelse, litt salt, jern og mørk nøtt. Flott aromabilde som er veldig synkront med munnfølelsen. Pen fyldig Rosé med flott rødbærsfrukt, anelse litt blodig animalske toner, kaffe og med en lang kraftig utgang med tydelig mineralitet. Flott og kompleks Rosé som imponerer. Bør ha matfølge, gjerne til lam, fugl eller andre lyse kjøttretter med kraftigere saus til. Samlingsobjekt. 95 poeng. 

 

Armand de Brignac Champagne Gold Brut

Rik og kraftfull på duft, med både sjarme og majestetisk tøffhet hånd i hånd. Dyp konsentrert gul eple, smørblomst, søt eikefiner og dyp salthet. Lett brødbakst, men ikke på en vulgær måte. Pen fyldig og elektrisk champagne. Brer seg ut med all sin kraft, men igjen på denne flotte elegante måten. Konsentrert fruktbilde av grapefrukt, syrlig gule og grønne epler, sitruser, nøtt, muskat og med dyp grov salthet. Fantastisk sak! 95 poeng.

 

Amour de Deutz Brut Rosé 2009 (Juli 2021)
Forførende på duft med preg av røde epler, moden rød frukt, med vekt på bringebær, jordbær og rips, samt fersken, autolyse, brioche, kjeks, mandler, blomster og mineraler. Streif av noen vaniljetoner på nesen. Nydelig dybde på duft. Fyldig kropp med en nydelig, kremet munnfølelse. Fine, små bobler. Nydelig konsentrasjon av saftig, lett moden og litt myk frukt på smak, med vekt på røde epler, røde bær og stenfrukter. Innslag av urter, kjeks, nøtter, mineraler og litt toast. Frisk syre. Nydelig lengde med en mineralsk, tørr avslutning. Eleganse og frukt i massevis. Fantastisk roséchampagne. 95 poeng. 

 

Carbon EB-01 Bugatti Brut 2002 (Mai 2022)

Veldig forførende i aromaene med disse snille utviklende og tilgivende duftene som bare knytter deg til sitt bryst. Sval blomst, modne gule epler, tørket aprikos, tørket toast, litt sopp og mineraler. Pen fyldig og kompleks champagne i all sin perfekte harmoni. Balansen sitter hele veien igjennom med fortsatt syresterk frukt som viser sin friskhet med gule saftige epler, stenfruktskarakter, gyllen toast, brød, salthet, havre og lett sopp. Virkelig overraskende ungdommelig for å se sine 20 år, tåler minst et tiår til. Kompleks, lang og balansert utgang. Strålende Champagne. 95 poeng.

 

Nyetimber Prestige Cuvee 1086 Brut (September 2020)
Dette er Englands aller beste musserende vin og er det nye flaggskipet til Nyetimber. Prisen er faktisk veldig bra i Norge, da du må koste på enda flere hundrelapper på den britiske øya. Vinen har fått 6 år på berme og kommer med de beste druene til Nyetimber.

Herlig stram og skikkelig tøffing på duft med nydelig frukt av stenfrukt, epler, autolyse, skifer, stram kjeks, nøtt og dette dype saltlaget som skaper begjær. Virkelig overraskende dyphet på duft! Pen fyldig og uttalt frisk musserende vin med herlig kompleks munnfølelse med grønne epler, stenfrukt og dype salter. Stor bred mousse skaper glede. Herlig friskhet på den meget lange og tørre utgangen. Skal du smake toppen av britisk kvalitet – dette er noe for deg. 95 poeng. 

 

C.Bouchard Roses de Jeanne Cote de Béchalin Blanc de Noirs Brut (November 2020)

Rik og forførende på duft med konsentrert og grovere frukt av sitrus, røde saftige epler, autolyse og tydelig brødbakst. Pen fyldig og tydelig bred og kraftfull mousse med nydelig kraft og frukt av saftige epler, mot kjølig tropisk, nøtt og brødbakst som virkelig tar grep og skaper begjær. Lang ut kompleks utgang. Flott syre. Dette var en særdeles særpreget og strålende champagne. 94 poeng. 

 

C.Bouchard RosesJeanne Ursules BdN Brut 2016 (November 2020)

Stor og kraftfull mousse med stram og ytterst mineralsk snitt på aromabildene kommer opp av glasset sammen med kraftigere gule bær, røde epler, nøtt, autolyse, lett grov parfyme og brødbakst. Power og sjarme går hånd i hånd på denne Champagnen med nydelig frukt av konsentrert gul frukt, rødt eple, autolyse og stram mineralsk tone som ligger bak og skaper kompleksitet. Veldig vinøs i stilen. Nydelig Champagne. 94 poeng. 

 

Diebolt-Vallois Fleur de Passion Blanc de blancs Brut 2008 (Juni 2018)

Champagnen er mørk strågul med kraftige bobler. På nesen er Champagnen rik og dypt konsentrert med tyngre modne sitruser, saftige gule epler, et flott herlig nøttepreg samt det nydelige smøret som er lagt på det nybakte brødet. Nydelige aromaer! På paletten er Champagnen konsentrert med forførende bobler. Den brer seg virkelig ut og tar plass, men ikke på den maskuline måten. Nesten vanskelig å bli kvitt denne hyggelige gjesten! Mørkere gule litt gjærede epler, sitruser, modent lime-skall, tunge jordlige nøtter, og noen nydelige, litt brente steiner som minner om bålet ved sjøkanten der mineraler treffer bål. Også litt karamell og et snev av det orange preg her. Saftig og stor munnfølelse helt ut til den bemerkelsesverdige lange, litt syrlige utgangen. Dette var meget godt! 480 flasker tilgjengelig. 94 poeng. 

 

Dom Perignon Brut 2010 (Mars 2021)

Store kraftige bobler før de inntar en mer mindre konsentrert størrelse, men fortsatt med energisk stil i glasset. Intens og fyrrig på duft med denne flotte årgangsriktige friskheten som gir energi i aromabildet med freshe sitruser, grønne og røde epler, veistøv, grape, autolyse og lett kjølig kaffe. Det er også en delikat kremete tone som ligger over det hele som skaper forførende. Bra fyldig og frisk Champagne med denne delikate kremete tonen som ligger balansert sammen med den ungdommelige grønne frukten, sitrus, fersk appelsinskall, urter, nøtter og mot kjølig brødbakst. Litt bittert fruktkjøtt i en ellers god utgang. Ikke den mest detaljerte Dom Perignon som er aget, men årgangen får en meget god fruktdreven karakter som pirrer. Flott Champagne. 94 poeng. 

 

Bruno Paillard Blanc de Blancs Brut 2012 (Mai 2021)

Forførende og fruktdreven på nesen med aromaer av sitroner og sitrusfrukter, modne epler og gule stenfrukter, samt sitrusskall, kalk, mineraler, autolyse, brøddeig, mandler og nøtter. Snev av urter, krydder og litt honning. Nydelig dybde på duft. Fyldig kropp med en flott munnfølelse med en nydelig tekstur og et like nydelig anslag. Fin mousse. Meget bra konsentrasjon av lett utviklet, saftig og frisk frukt på smak, med vekt på kjølige sitrusfrukter, grønne epler og fersken. Innslag av krydder, mineraler, bakst og nøtter, samt smør og noe toast. Pen, frisk syre. Pen lengde med en mineralsk, tørrende avslutning. Formidabel balanse mellom den kjølige mineraliteten og den lett utviklete frukten i denne vinen. En strålende champagne. 94 poeng. 

 

Hvite viner 

Ch. d’Yquem 1990 (November 2018)

Relativt ungdommelig på duft med kraftfull fruktfølelse av aprikos, moden honningmelon, mørk karamell og lett floralt snitt. Nydelig konsentrert og delikat sak med herlig fruktbilde av aprikos, moden fersken, honning og flott karamell. Lett bitter utgang trekker litt ned, men fantastisk Y’quem dette! 60 flasker tilgjengelig. 97 poeng. 

 

Ch. D’Yquem Sauternes 2010 (Januar 2022)

Ikke umiddelbart for intens, men denne rakkaren kommer snikende og setter kløerne i deg og drar seg inn i sitt vakre bryst og slipper deg aldri igjen. Virkelig tett masse på duft enda, med rennende honning, varm nektar, hvite blomster, nøtt, strå og størknet karamell. Bra fyldig, delikat og raffinert Yquem. Alt er så balansert og vakkert allerede, og tetter seg sammen i den skjønneste glede. Nydelig frukt av fersken, kjølig melon, litt frådende sitruszest, honningtoner og sjøaktige mineraler. Virkelig kompleks og herlig bygget søtvin som vil lagre i evigheter. Syren er med og gir en levende søtvin som tar pusten av deg. 97 poeng.

 

Bouchard Père & Fils Montrachet 2016 (Februar 2019)

Rik, kompleks og virkelig sensuell på duft. Gul fyldig frukt, nøtt og pent toffee-preg brer seg rundt aromamessig. Flott fyldig vin med herlige fløte-tendenser. Konsentrerte nydelige stenfrukter, lett trevirke og nøtter. Virkelig delikat og sømløs. Pen utgang. Kan dog bygge mer kompleksitet i kjelleren, men dette er helt strålende! 96 poeng. 

 

Keller Westhofener Morstein Riesling GG 2020 (Juni 2022)

Formidabelt dyp og innsmigrende på nesen med aromaer av lime og sitrusfrukter, grønne epler, fersken, litt litchi, samt blomster, urter, knust stein og mineraler. Lett snev av krydder. Pent fyldig vin med en utpreget god, tett og konsentrert munnfølelse med strålende nerve og fremragende renhet. Nydelig konsentrasjon av tett, fersk og frisk mineralsk frukt på smak, med vekt på grønne epler, sitrusfrukter og noe stenfrukter. Innslag av epleskall, urter, krydder, røyk og en nydelig mineralitet. Meget lekker, frisk syre. Strålende lengde med en tørr, syrlig avslutning. Fantastisk, raffinert riesling med fremragende konsentrasjon og nerve. 96 poeng.

 

Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling GG 2019 (April 2021)

Herlig kompleksitet på duft med dette dype jordsmonns/saltlaget som kommer opp av glasset og gir glede sammen med lett røyk, våt svaberg, stram gyllen gul frukt, nøtt, snev av voks og tydelig sommerblomst. Pen fyldig vin som bare slår til med et pang og setter seg umiddelbart i respekt med et vanvittig anslag med kraft, energi og punch hele veien. Nydelig maskulin riesling-frukt med denne fantastiske konsentrasjonen som imponerer veldig. Super frukt av gult saftig fruktkjøtt, saftig grapefrukt, denne rennende sitrusskallet, våt sten-mineralitet og mot pepperpreg og med denne nydelige syren som tar grep og viser deg utgangen etter en voldsom lang kraft. Lang og kompleks utgang. Superb Riesling! 96 poeng. 

 

Müller-Catoir Herzog Rieslaner Erste Lage TBA (Januar 2020)

Gyllengul på farge. Herlig sammensatt duft av tropiske frukter, fersken, ananas, blomster og et tydelig botrytispreg. Glatt og svært fyldig munnfølelse med en enorm sødme som balanseres av en intens og gripende syre. Lag på lag med ulike frukter, krydderier, blomster og masse mer. Saftig og stram utgang med en sjuk lengde. Hjelpe meg. Utsolgt på nettbutikken, men finnes i fire Vinmonopol i Oslo. Flere flasker ventes inn. 96 poeng 

 

Zilliken Saarburger Rausch Riesling Auslese Lange Goldkapsel 2005 (November 2018)

Nydelig på duft med forførende moden tropisk frukt og pent nøttepreg. Bra nerve! Pen fyldig søtvin med nydelig fruktfølelse og perfekt balanserende syre. Gul moden fresh frukt, noe honning og mineraler. Silke dette. Nydelig sak! 60 flasker tilgjengelig. 96 poeng. 

 

Marques de Murrieta Castillo Ygay Blancs Gran Reserva Especial 1986 (Mai 2018)

Vinen stråler perfekt harmoni både på utseende og på aromabildet med balansert intensitet med moden lett tørkede tropiske frukter, honning, nøtteskall og eksklusiv karamell av edleste sort. Et mer eksotisk krydder fanger oppmerksomheten sammen med et pent saltpreg som pirrer og holder interessen oppe. Lenge. På paletten er vinen middels + fyldig med flott dybde i frukten. Lysere tropiske tørkede frukter, fortsatt livlig sitrus, litt våte nøtter, smørtoner, og lett vanilje gir en silkeaktig preg på vinen og med en fløteaktig lang utgang. Vinen er i god balanse, selv om syren er overraskende tilstedeværende og flott.

Dette opplevelses overhodet ikke som en vin som nærmer seg pensjonistalderen. Dette er 45 åringen, som er ferdig med de største livskrisene og har tiår igjen før gamlehjemmet venter og livet er på hell. Om ikke uforløst, så er det enda bedre ting i vente i denne vinen. Ikon-vin dette. 96 poeng. For nå. 

 

Samuel Billaud Chablis Grand Cru Les Clos 2019 (Juli 2021)

Virkelig tett og ikke veldig givende på duft foreløpig med virkelig knytt frukt av sitrus, eple, våt saltmineral, støv, grafitt og lett fattone som bygger rundt. Pen fyldig, virkelig tett men allikevel levende i munnfølelsen med nydelig konsentrert sitrusfrukt, limeskall, tydelig saltmineraler som knytter seg til det kjølige langs Helgelandskysten, sval urt/krydderpreg på en lang kompleks utgang. Vin for evigheten dette. Nydelig! 95 poeng. 

 

Vernay Condrieu Coteau de Vernon 2015 (Oktober 2017)

Her får vi en gyllen farge på vinen som er meget rik og svær på nese. Ikke aggressiv, men kommer tydelig og bredt opp av glasset, som en stor pompøs dronning. Store generiske modne frukter med aprikos, pærer, gule blomster og herlig hvit pepper som preger den flotte nesen. Vinen er konsentrert, og har en stor oljete tekstur, der vinen bare vokser og vokser i munnen. Vinen viser fantastisk kompleksitet med flere lag med store modne gule frukter, røyk og mineraler. Bra syre her, som balanserer vinen på en ypperlig måte. En lang utgang også. En fantastisk flott vin som vil lagre lenge. 95 poeng. 

 

Tissot Château-Chalon 2014 (Mai 2021)
Aromatisk og rik på nesen med komplekse aromaer av modne sitrusfrukter, gule epler og stenfrukter, samt voks, honning, nøtter, røyk, mineraler og noe tre. Streif av blomster på duft. Fyldig kropp med en nydelig, rik munnfølelse med masse intensitet. Fantastisk konsentrasjon av rik og saftig moden frukt på smak, med vekt på gule og grønne epler, sitrusfrukter og noe stenfrukter. Snev av bitterhet. Innslag av krydder, nøtter, røyk og en nydelig saltaktig mineralitet, samt noe tre. Herlig kompleks på smak. Pen, frisk syre. Nydelig lengde med en lett trepreget, tørr avslutning. En kompleks, fantastisk vin. 95 poeng.

 

Keller Riesling Morstein GG 2017 (April 2019)

Lett reduktiv, men gir etterhvert et kompleks og forførende duftbilde med tyngre gule frukter, herlig mineraler og tydelig spisse røykaromaer. Fyldig og kompleks vin med frisk gul frukt og herlig mineralsk nerve. Syren er som en maestro i bakgrunnen. Trenger tid, men er aldeles nydelig nå. 95 poeng.

 

Keller Nieder-Flörsheimer Frauenberg Riesling GG 2019 (April 2021)

Fantastisk dybde på duft. Vinen er delikat parfymert, tiltalende og ren på nesen med aromaer av lime og sitrusfrukter, grønne epler, fersken og gule stenfrukter, gule plommer og lakris, samt våt stein, røyk og mineraler. I bakgrunnen av aromabildet er det noen innslag av appelsinskall, urter, et delikat krydderspekter og noen florale toner som sirkulerer rundt det hele. Pent fyldig vin med en nydelig, frisk munnfølelse med nerve og et meget presist anslag. Det er en formidabel konsentrasjon av fersk, tett og saftig mineralsk frukt på smak, med vekt på lime og syrlige sitrusfrukter, grønne epler og hvit fersken. Pene innslag av urter, krydder, røyk og en nydelig gjennomgående mineralitet. Et nydelig løft i midtpartiet i denne vinen. Frisk syre. Nydelig lengde med en mineralsk, tørr avslutning. Nydelig vin full av finesse. 95 poeng

 

Wittmann Morstein Riesling Trocken GG 2019 (September 2020)

Litt forsiktig på duft foreløpig, men her finnes det en skjult konsentrasjon som bare lengter å komme fra med nydelig fruktbilde av sitrus, grapfruktskall, våt ull og dyp sten-mineralitet. Nydelig anslag og fantastisk kompleks munnfølelse. Syren river i for frisker opp den tette og virkelig konsentrerte frukten av sitrus, grapefrukt og våt saltmineralitet. Flott nerverik utgang med crisp syre. Fabelaktig vin. 95 poeng. 

 

Von Buhl Forster Kirchenstück Riesling GG 2019

Tett, noe intens, men likevel meget presis på nesen med preg av lime og friske sitrusfrukter, grønne epler, litchi og stenfrukter, samt hvite blomster, knust stein og en nydelig steinete mineralitet. Snev av middelhavsurter og voks. Pent fyldig vin med en utpreget god, nerverik munnfølelse. Fantastisk konsentrasjon av fersk, saftig og litt rik mineralsk frukt på smak, med vekt på grønne epler, sitrusfrukter og hvite stenfrukter. Innslag av urter, røyk, litt nøtter og litt voks. En fabelaktig delikat, steinete mineralitet følger hele veien. Pen syrestruktur. Nydelig lengde med en knusktørr, mineralsk avslutning. Alt glir så sømløst i denne vinen. En fantastisk vin. 95 poeng.

 

Bernhard Huber Hecklinger Schlossberg Chardonnay GG 2019 (Januar 2022)

Fremragende dyp og aromatisk på nesen med utpreget balanserte dufter av grønne og litt gule epler, tydelige sitrusfrukter, fersken og et lite streif av tropisk frukt, samt flint, saltmineraler, blomster, mynte, mandler, litt smør og pent integrerte tretoner. Pent fyldig vin med en elegant, nerverik munnfølelse med tett struktur. Nydelig konsentrasjon av saftig, frisk frukt på smak, med vekt på grønne epler, sitrusfrukter og kjøttfulle, kremede stenfrukter. Lekker saltaktig mineralitet, samt innslag av sitrusskall, urter, valnøtter og litt smør og velintegrert tre. Meget presis og frisk syre. Flott lengde med en kompleks, tørr, saltpreget avslutning. Fabelaktig lekker vin. Fersk, konsentrert og energisk så det holder nå, så gi denne litt tid. 95 poeng.

 

Gobelsburg Tradition Heritage Cuvée 50 Years (Mai 2021)

Skikkelig intens og virkelig forførende på denne modne og delikate tonen med damp, slørete parfyme, moden stenfrukt, nøtt og strå. Bra fyldig vin med dette særdeles uvante uttrykket med et friskt anslag som får deg tenke over livets gleder med et frisk stenfrukt, eple og sitruser som bygger seg opp og gradvis går over litt et mer modent fargespill. Det er som tiden går i revers og barndommens erfaringer bygges opp når et mer modent eple, moden sitrus, karamell, veistøv og nesten noe høstanker kommer fram før vinen går over til en lang og delikat utgang med en tydelig pirrende sødmeaktig tone avslutter herligheten. Dette er særpreg av dimensjoner! 95 poeng.

 

Domaine de Chevalier 2014 (September 2017)

Denne hvite utgaven fra den flotte produsenten Domaine de Chevalier er modnet 18 måneder på barriques der drueblenden er 75% Sauvingon Blanc og 25% Sémillon.

Vinen er lys gyllen på farge med et slankere preg på nesen der lekende tropiske frukter, noe grønt gress og mineraler dominerer aromabildet. Vinen er middels + konsentrert med store runde frukter som vokser pent i munnen. Bra dybde i frukten med generisk lys gul, litt sursøt frukt, og fine fattoner som løfter vinen på en god måte. Meget flott balanserende syre også. Mineralene er nesten smattende, nesten litt følelse av Chablis akkurat på den biten. Dette er en elegant hvit Dom.Chevalier som tåler tiår i kjelleren! 120 flasker tilgjengelig. 94 poeng. 

 

Trimbach Clos Ste Hune Riesling 2014 (mai 2020)

Virkelig bred allikevel så presis på duft med delikat sitrusfrukt, lett stenfrukt, salter og landeveisstøv. Pen fyldig og lett fetlaten vin som allikevel preges av energi og levende munnfølelse av saftige epler, sitrusfrukter, veistøv og herlig salthet. Noe tett selvfølgelig, men dette gir håp om et par tiår i kjelleren. Pen syre på denne raffinerte vinen. 94 poeng.  

 

Rotem & Mounir Saouma Châteauneuf-du-Pape Blanc Amphora Pierredon 2017 (September 2020)

Funky og herlig særpreget på duft med mørk appelsinskall, brødskalk, nøtt og dypt krydder. Pen fyldig vin, men har allikevel denne flotte elegansen med frukt som danser og hopper av glede med oksiderte epler, appelsin, appelsinskall, nellik og andre grove krydderier. Pen syre holder vinen frisk. Dette er en helt unik vin som få lager og i ærlighetens navn – Den er nok ikke for alle. Men dette er vanvittig godt og er noe annerledes. Det tåler vi. Høy kvalitet! 94 poeng. 

 

Dagueneau, D. Pouilly-Fume Silex 2019 (Mars 2022)

Tett, fokusert vin på duft med flott fruktkvalitet av epler, sitrus, gress, løvverk, frisk sopp og dette flintpreget der sjøen har trukket seg tilbake og latt steinene få tørke i solen. Fyldig, bred og herlig Silex der frukten tar tak og brer seg ut med sine varmere følelse med gulgrønn saftig frukt av gule og grønne epler, stenfrukt, skikkelig saltpreg av sjømineralsk karakter, gress og noe sopptoner. Lang kompleks og lang utgang med mineraler av alle sorter. En kompleks og bred vin, men syren holder liv i vinen og gir den optimal karakter med frukten. Flott vin. (94 poeng)

 

Keller Westhofener Abtserde Riesling GG 2016 – Westhofen i Rheinhessen (April 2018)

Strågul på fargen. Vinen er straks forførende på nesen med litt forsiktige, men herlige sitrusfrukter dyppet i mineraler, lett smør og med et snev av brent treverk. På palletten har vinen giret om og brer rundt seg med den store fylden, som allikevel oppleves som elegant. Her er det meget ren og frisk sitrusfrukt, saftige gule epler og salter som preger smaksbildet. Denne vinen trenger minst 8-10 år før den synger på det ypperste, men vinen har absolutt alt som trenges. Flott vin. 94 poeng. For nå.  

 

Keller Hübacker Riesling GG 2019 (November 2020)

Stram og våt jordsmonn på duft som ligger over energisk fin frukt av sitrus, eple, lett nøtt og snev av trevirke. Virkelig energisk anslag med fantastisk munnfølelse som pirrer og skaper med masse god frukt med crispy sitrusfrukt, epler, limeskall og dyp herlig saltmineralitet som skaper glede. Nydelig kompleksitet og for en energisk syre. Wow! beste Hübacker smakt. 94 poeng. 

 

F.E. Trimbach Riesling Clos St. Hune 2017 (Januar 2022)

Tett og lagringsdyktighet skrikes ut av glasset der noen toner av tett sitrus, gul eple, størknet smør, snev av petroleumstoner og dyp herlig saltmineralitet ligger vektig i bakkant. Bra fyldig og umiddelbart energisk anslag slår seg fram i vinen som etterhvert tetter seg i midtpartiet og blir stram og kompleks. Herlig tett gul eplefrukt, sitrus, herlig saltmineralitet og med urteaktige krydder. Meget lang utgang. Syren leverer i vinen og gir friskhet og hinter om et langt kjellerliv. En utmerket Clos St. Hune! 94 poeng.

 

Argyros Estate Assyrtiko Monsignori 2017 (Oktober 2020)

Over 200 år gamle vinstokker. 5% i franske Tonneaux, resten i ståltank. 7,4 g/l syre.

Tydelig intens, crisp og dyp på duft med flott parfymert gul eple, sitrus og denne følelsen av sjø og saltlake. Noe grovere parfyme også. Uttalt frisk vin med nydelig munnfølelse. Herlig dybde, dette er som å slikke på greske svaberg. Nydelig slank, men allikevel men denne superkonsentrerte frukten som skaper glede og får en til å ha lyst til å stupe kråke. Flott sitrusfrukt og epler. Snev av nøtteskall. Virkelig lang og tydelig saltlake på utgangen. Fantastisk hvitvin og kanskje årets aller beste kjøp! 94 poeng. 

 

Ridge Monte Bello Chardonnay 2014 (Mars 2018)

Ren lys gyllen på farge. Rik, mer mot kjøligere frukter på nesen med et flott fruktpreg der herlige undermodne sitrus og nektar bader i en symfoni av smørblomster, nøtter, tofee, og et sjarmerende treverk. Det er ingen overkonsentrert eller kraftig sak som treffer deg på paletten, men ren, presis og elegant frukt som vektløst driver rundt i ganen. Noe gul tropisk frukt, sten som er gnisset sammen for å tenne bålet, og et resultatet av bålet – et vel brent treverk – gir en meget flott vin, som dog kanskje har vært mer kompleks i tidligere årganger. Trenger også litt tid for å integrere eiken, så gi vinen 3-4 år i kjelleren. Antar det blir som å drikke silke. 94 poeng. 

 

Alheit Huilkrans Chenin Blanc 2019 (November 2020)

Litt lukket på duft, men har en virkelig delikat tone som forfører skikkelig med nydelig kjølig stenfrukt, sitruskant og med dette herlige dype saltpreget som imponerer over gul sommerblomst. Herlig friskt anslag på denne fyldige vinen som sprer seg rundt i all sin glans med bred, allikevel utrolig syrefrisk sitrus, limeskall, stenfrukt, nøtt og dypt herlig saltlag som skaper glede. Kremete midtparti, men på den meget delikatesse-siden. Lang og kompleks utgang. Wow! Fantastisk vin som kanskje er årgangens aller beste Sør-Afrikanske vin? 94 poeng. 

 

Sadie Mev. Kirsten 2019 (Januar 2021)

Virkelig konsentrert og komplekst aromabilde med skikkelig preg av salter og stein over intens stenfrukt, grønnere fruktskall og sommerblomst. Nydelig anslag på denne virkelige gode vinen med herlig dypt gruslag som ligger over flott konsentrert munnfølelse av saftige stenfrukter, litt rå fruktskall og dypere salter. Herlig syre. Virkelig en av de flotteste hvite vinene fra Sør-Afrika. WOW! 94 poeng. 

 

Røde viner

Az. Agr. Roberto Voerzio Barolo La Serra 2016 (September 2020)

Dette er Usain Bolt ut fra startblokkene med eksplosiv styrke som kommer ubeskrivelig intenst opp av glasset. Som med Mr. Bolt er det kraften blandet med sjarme og brer seg ut med nydelige konsentrerte røde bær med overvekt av bringebær, vått saftig appelsinskall, anis, ekspressiv sommerblomst, lær, nøtt og virkelig et dypt kraftig steinaktig jordsmonnspreg som gir flere lagspreg i duftbildet. Virkelig kompleksitet. Fantastisk anslag med energi og kraft som presist legger seg i øvre del og bare forblir linær og vanvittig delikat. Kraft møter fløte. Dette er slitesterk silke. Fabelaktig frukt av røde konsentrerte bær, veistøv, tobakk, nøtt, balsamico og ekspressive kryddertoner. Flott syre og tanninstruktur i verdensklasse. Vin for de neste 20-30 årene. Dette er kraft, dette er energi, dette balanse. Perfeksjon. 100 poeng. 

 

Ch. Haut Brion 2018 (November 2021)

Virkelig intens og nesten razor-sharp ut av glasset med herlig fruktkonsentrasjon av bjørnebær, masse urt, våt lærbelte, tørkede blader, tobakksglør, lær, lakris og grafitt i masser. Fantastisk herlig og energidreven vin som får deg til å skjelve. Virkelig fabelaktig munnfølelse med fantastisk frukt av bjørnebær, tett solbær, grafitt, lær, tørket tobakk, og meget flotte salter. Skikkelig strukturert og dyp vin der syren er nøkkelfaktoren. Vinen er herlig frisk og gir en elegant og raffinert uttrykk. Fantastisk tanninstruktur. Ingen ting å trekke. Perfeksjon i en flaske. 100 poeng.

 

Ch. Haut-Brion 2016 (November 2019)

Fabelaktig aromaer med alt av det klassiske preget du kan tenke deg. Herlig frisk og energisk frukt med kjølige bjørnebær, blåbær, violet, nøtt, våt ull, kull og tydelig grafitt imponerer. Pen fyldig vin med superb fruktkvalitet. Denne fabelaktige energien i vinen bare stanser tiden. Herlig friskhet med nydelig slankt midtparti. Nervene spenner seg i det bjørnebær, skogsbær, blåbær, espresso, anis, grafitt og høykvalitets søte tre-aromaer treffer ganen. Lang fantastisk energifull utgang med perfekte tilpassende tanniner og nydelig syre. En unik vin! 100 poeng. 

 

Ch. Mouton-Rothschild 2016 (November 2019)

Virkelig spiss og tilstedeværende på duft med enormt sjarme og kompleksitet. Her har du alt som trenges aromamessig. Dette kan du sitte i timer å lukte på. Fantastisk frukt med bjørnebær, rødere kant, knuste steiner, violet, sopp, størknet lær, bark og anis. Nydelig anslag på denne fyldige vinen som nesten oppleves voluminøs og kraftig, men allikevel så vanvittig delikat og sjarmerende. Munnfølelsen vokser inn i evigheten. Fabelaktig frukt med friske bjørnebær, solbær, våt sten, sedertre, lett kull og blyantspiss. Struktur i verdensklasse, tanninene og syren er Oscar-kandidater for beste birolle-innhavere. Lang og altoppslukende utgang. Vin for de neste 100 år. Dette er den komplette vin. Punktum. 100 poeng.

 

Roagna Barbaresco Crichet Paje 2013 (November 2021)

Skarp som pilen treffer vinen deg med all sin nerve og kraft på duft fra første sekund. Friske, vårlige roseblader som bare roper energi sammen med mer friske og levende kirsebærsfrukter, feminin parfyme, lett stall, kokende te med nyper, anis og med dette pene støvete saken som får deg tilbake til de grusaktige veiene rundt i Piemonte. Fantastisk anslag. Vinen bare er. Ordene blir borte. Tårene kommer. Sublim. Endelsesløst. Frisk. Vektig, allikevel på en slank. Forførende, men konsentrasjon. Sublim frukt av saftigere rødbærsfrukt, friskere appelsinskall, kjølig fruktskall, snev av nype, urt, anis, dyp tjære og salt. Lang kompleks utgang med fabelaktig syre og tannimstruktur. Vin for evigheten. 99 poeng.

 

Ch. Leoville-las-Cases 2016 (November 2019)

Fantastisk energi og dybde på duft med nydelig fruktbilde av bjørnebær, plommeskinn, solbærsblad, rødere fruktkant, våt jord, kull og søtt trevirke. Uttalt frisk og fyldig vin som er mester i balanse mellom å være voluminøs og samtidig oppleves som ren silke. Nydelig konsentrert frukt av solbær, rødere bær, nydelig grafitt og våt skog. Fabelaktig ren og energisk. Lang utgang med perfekte tanniner og denne uttalte formidable syren. Bitte-små nyanser unna tre-sifret. Las-Cases for historiebøkene. 99 poeng. 

 

Ch. Ausone Saint-Émilion 1er Grand Cru Classé 2018 (November 2021)

Hinsides forførende på nesen med aromaer av bjørnebær, blåbær og mørke plommer, litt mørke kirsebær, samt lilla blomster, mørk sjokolade, krydder, tobakk, lær, anis, sort te, grafitt, mineraler og sedertre. Listen kunne vært gjort mye lenger. En fantastisk kompleksitet på nesen. Fyldig kropp med en nydelig munnfølelse med tett struktur og enorm konsentrasjon. Kompleks, saftig og tett mørk frukt på smak, med vekt på bjørnebær, blåbær og plommer, samt noe kirsebær. Her ligger det lag på lag på lag. Under frukten er innslag av anis, krydder, urter, lær, te, saltmineraler, tjære og fat. Frisk syre. Ferske, faste tanniner. Fabelaktig lengde med en tørr avslutning. Det er så man kjenner en tåre i øyekroken. Ord blir fattige. Dette er en magisk vin, intet mindre. 99 poeng.

 

Ch. Cheval-Blanc 2015 (November 2018)

Kraftpakken møter delikatessen og smelter sammen til fantastiske dufter med markante solbær, kisebær, bringebær, violet, anis, sedertre og lett søt røykfølelse. Nydelig fyldig og delikat vin som viser seg fra den ytterste sjarme. Strålende fruktkvalitet med mørkere rødbærspreg, blyantspiss, og søt lakris. Det er virkelig dybde i vinen. Stramme dog nydelige taninner merkes sammen med et heftig saltpreg på den utmerkede utgangen. Fantastisk vin for de neste 30 årene. 36 flasker tilgjengelig. 99 poeng. 

 

Aldo Conterno Barolo GranBussia 2010 (September 2020)

Krystallklar rød kjerne med lysere kanter. Uhyre presis og umiddelbart så fantastisk dyp på duft som gjør at sansene skjerper seg. Energiske fruktaromaer av kirsebær, moreller, lett løv, roser, balsamico, hint av trøffel, lær og dette tydelige saltaktige preget som forfører vanvittig.

Meget energisk og fantastisk anslag. Svær og stormfull munnfølelse, allikevel så delikat og sjarmfull. Så detaljert! Fruktfølelsen er nydelig med rødbærsfrukt, lakris, lær, lett blodig kjøttfølelse, sopp og heftig mineralsk salthet som virkelig vokser. Herlig syre som holder tak i vinen, gir den nerve og forfrisker hele veien igjennom. Faste, men perfekte tanniner som vil vokte vinen i mange tiår framover. Vinen har et lite glipptak imellom midtparti og utgangen der konsentrasjon ikke helt fyller opp, men vinen tar seg raskt inn og har en lang og kraftig utgang. Denne vinen representerer Aldo Conterno i alle aspekter. Fyrrigheten til Cicala, Strukturen til Colonello og mineraliten til Romirasco. Dette er rett og slett en av verdens aller beste viner laget på Nebbiolo som kan lagres i kjelleren i minst 50 år. Nydelig! 98 poeng. For nå. (100 poengs potensiale) 

 

Az. Agr. Roberto Voerzio Barolo Cerequio 2016 (September 2020)

Intens på en vanvittig forførerende måte med finesse i verdensklasse. Dette er Mata Hari med eleganse og herlig feminitet med parfyme og konsentrerte røde bær. Men ikke la deg lure av fruen – Her er det også grovere jordsmonn, balsamico og trevirke som bygger et mer komplekst aromabilde. Pen fyldig vin med ytterst delikat munnfølelse. Så myk, så silkepreget Nebbiolo som en sjelden oppever. Fantatisk frukt av rødere bær mot lilla fruktskall. Flott salter og lær. Pen syre. Det er bitt i tanninene, men allikevel på denne myke måten. Det er smørkniv, ikke barbærblader. Særdeles flott utgang. Det trekkes for at alkoholen skinner bittelitt mer igjennom og vinen oppleves nok ikke like lagringsdyktig som de øvrige Cuveene. Men bevar fatningen. Vi snakker minst 20 år her. Sublim vin. 98 poeng. 

 

Vietti Barolo Ravera 2016 (September 2020)

Ekstrem intens og med herlig presisjon på duft. Nydelige roser forfører og sjarmerer sammen med flott frukt av kirsebær, balsamico, trøffel, dyp grafitt, våt veikant og uttalt løvverk. Nydelig anslag som treffer deg med orkans styrke. Med denne orkanen er ikke voldsom, den er ytterst delikat. Herlig munnfølelse av røde konsentrerte bær, tynt lilla fruktskall, voks og nype. Merk at Nebbe-frukten er svært skjør og vinmaker-stilen til Luca går mot de sømløse Burgunderne. Noen synes kanskje det blir for skrint, men det er ikke tvil om at dette er tåresprengende vakkert. Perfekt syre og tanninstruktur. Balanse i verdensklasse. WOW! 98 poeng. 

 

Cappellano Barolo Otin Fiorin Pie Franco-Michet 2016 (Mai 2021)
Vinen har et usedvanlig forførende, delikat og kjølig aromabilde med dufter av perfekt modne kirsebær, plommer, bringebær, skogsbær og små toner av tørket frukt, samt en nydelig jordlighet i form av skogbunn, bark, sopp, høstløv og en helt nydelig saltaktig mineralitet. Men det stopper ikke her. Aromatoner av roser, nellik, anis, urter, tjære, lær og meget pent integrert fat bidrar til en enorm dybde på nesen. Ord blir nesten fattige. Dette er en pent fyldig vin med en nydelig og svært delikat munnfølelse. Fremragende konsentrasjon av saftig, frisk og lett utviklet rød frukt på smak, med vekt på kirsebær, plommer og bringebær, samt toner av litt mørkere bær. Nydelige smakstoner av lakris, mineraler, urter, krydder, trøfler og lær bygger elegant opp under frukten. Det er nok noe fat her – men det gir seg interessant nok nesten ikke utslag i fatpreg. Strukturert så det holder med faste tanniner og en pen, frisk syre. Nydelig lengde med en tørr avslutning. En tvers gjennom fantastisk Barolo. En referanse-Barolo, intet mindre. 98 poeng. 

 

Soldera Case Basse Sangiovese 2016 (Oktober 2021)
Fire år på gamle slavonske eikefat. Kompleks, framovervendt og virkelig herlig i duftbildet med kjølig vårblomst, feminin parfyme, lett svette, urt og med denne følelsen av renheten selv i den fabelaktige røde bærene. Nydelig anslag der energien får deg i knestående, englene synger og felesangen høres i bakgrunn. Vanvittig ren frukt av kirsebær, blå fruktkant og lett knust stein. Herlig skarphet hele veien igjennom. Syren får kinnene til å vibrere. Sjarme. sublim. Enestående. Verbene bare kommer. Lang, kompleks, energisk og knusktørr utgang. Sitter i. Syren er som sagt stjernen i årgangen og tanninene er sømløst med. Hutte-meg-tu for en vin! 98 poeng. 

 

Ch. Lafite-Rothschild 2015 (November 2018)

91% Cabernet Sauvignon og 9% Merlot.

Meget tiltalende og delikat duft med pen fruktpreget stil med solbær, cassis, blåbær, flott floral tone og tiltalende søt tobakk. Pen fyldig og herlig raffinert vin. Nydelig balansert mellom heftige utviklede aromaer på den ene siden og verdens herligste delikate fruktbilde på den andre siden. Solbær, lett syrlige bjørnebær, mørke bringebær, minte, søte lakrisbåter, røyk, lett toffee og maskulin saltaktig utgang uten at den føles for svær. Herlig tanninstrukur. Dette er noe for seg selv i Pauillac. Fantastisk vin for de neste 40 årene. 36 flasker tilgjengelig. 98 poeng. 

 

Ch. Margaux 2017 (November 2020)

Virkelig tett og konsentrert aromabilde, men her ligger det dufter du bare kan drømme om under med tettpakket rødbærsfrukt, plommeskall, solbær, knust stein, skikkelig våt sommerbyge som har falt på asfalten og fioler i all sin glede. Fantastisk anslag som bare skaper ultimat velvære fra første sekund. Dette er så energisk, raffinert og delikat at tårene sprenger på. Nydelig lilla fruktskall, solbær av optimalt sort, anis, urter, knust stein, snev av vaniljestang, etiopisk kaffe, og dype våte saltlag som skaper vanvittig begjær. Lang, raffinert og herlig utgang. Sublim vin for evigheten! Tårevått! 98 poeng. 

 

Ch. Palmer 2015 (November 2018)

Herlig frisk og kompleks på duft med bjørnebær, nydelig florale innslag, nykvernet kaffebønner, anis og herlig spiss lakrisnerve. Heftig anslag med kraftigere mørkere bær og kaffe. Mer harmonisk og delikat midtparti og vinen finner balansen raskt. Herlig fruktbilde med mørkere rødbærsfrukt, nydelig saltnerve, flott kaffetone, og lett brent trevirke. Fantastisk tanninstruktur. Lang, svær og heftig utgang. Dette er en suveren Ch.Palmer for de neste 30-40 årene. 180 flasker tilgjengelig. 98 poeng. 

 

Ch. Lèoville-las-Cases 2000 (Oktober 2017)

I 2000-årgangen var drueblenden 77% Cabernet Sauvignon, 14% Merlot og resten Cabernet Franc. Vinen har en dyp mørk rød kjerne og gir et tegn til hva som kan forventes  i glasset. Vinen er rik og presis på nesen med eksotisk krydder som forfører deg i kne mens den slipper til mørkere røde bær, bjørnebær og et fint tjærepreg. Vinen oppleves umiddelbart som konsentrert, tett og kompleks på paletten, og dette er en vin som bare tar tak i deg og løfter deg helt opp i en annen verden med sin brede og tunge frukt. Nervene bare spenner seg i kroppen og de store komplekse mørke bærene i flere lag briljerer sammen med krydder, lær og med en flott sigartone. Tanninene og syrenivået er høyt, og sånn må det være fordi denne lever i mange tiår til. Utgangen er så lang og kompleks at du kan leve på denne en hel dag. Jeg sitter igjen med en tåre i øyenkroken, dette var en fabelaktig vin og absolutt den beste vinen fra 2000-årgangen jeg har smakt. 98 poeng.

 

Ch. Montrose 2016 (November 2019)

Typeriktig stram innledningsvis, men blir raskt energisk og levende på duft med sjarme hele veien igjennom. Herlige solbær, bjørnebær, landeveisstøv, bålrøyk og grafitt. Fantastisk aromabilde. Virkelig fyldig og uttalt frisk vin med fantastisk frukt. Herlig konsentrert med rødere fruktkkjerne, bjørnebær, salter og sedertre. Noe grovere og typeriktig stramhet, men greier allikevel ikke å skjule den energien som vinen innehar. Faste, men virkelig perfekte tanniner og nydelige tanniner. Vil overleve de fleste av oss med et langt kjellerliv i vente. Superb vin som trolig vil se tresiftet poengsum i løpet av sin karriere! 98 poeng. For nå. (98-100p) 

 

Ch. Ducru-Beaucaillou 2016 (November 2019)

Virkelig majestestisk og fantastisk aromabilde med mørkere røde bær, plommeskinn, solbærblad, muskat, mørk kraftig blomstereng, ung kokkos og lett baconfett. Virkelig kompleks og særpreget. Herlig voluminøs og allikevel silke. «A iron fist in a velvet glove» passer utmerket her, med nydelig energisk frukt av rødere friske bær, lilla plommeskinn, salt, lakris, sopp og søtere trevirke. Fabelaktig tanninstruktur og syre. Oppsiktsvekkende lang og flott utgang. Outstanding vin. 98 poeng. 

 

Ch. Palmer 2016 (November 2019)

Virkelig særpreget på duft med en mer femin og forsiktig tilnærming, men den underliggende styrken er virkelig tilstedeværende. Fabelaktig bæraromaer av solbær, rødere bær, violet, søtt eksotisk krydder, lett kull og sedertre. Tydelig floral linje som ligger som et pent slør over de øvrige aromaene. Fantastisk anslag på denne fyldige vinen som brer seg majestetisk ut og er virkelig eiendommelig tilstede. Ubeskrivelig konsentrert og pen bærfølelse med kjølige bjørnebær, blåbær, solbær, cassis, skogsbær, rødere plommer, krydder, grafitt, espresso og lettbrent toasttoner. Virkelig detaljert. Her er det bare små nyanser å trekke på, men dette kan raskt blir en tresifret kandidat i framtiden. 98 poeng. For nå. (98-100p) 

 

Ch. Trotanoy 2016 (November 2019)

Virkelig mystisk og forførende på duft med rødere fruktkjerne, mørkt fruktskall, kull, eksotisk krydder og søtt trevirke. Herlig fyldig vin med tettpakket frukt som virkelig er så konsentrert at det nesten bokstavelig bobler over. Fabelaktig rødbærsfrukt, lett animalsk snitt, herligste sedertre og dyp salthet som forteller alt om hvor vinen kommer ifra. Faste tanniner som bidrar til flott struktur i vinen. Ypperlig syre og vinen oser friskhet og delikat stil, selv med en høyere alkoholprosent. Outstandig vin. 98 poeng.

 

Ch. Canon 2016 (November 2019)

Fantastisk aromabilde som virkelig forfører med fantastisk parfyme og bløtere rødbærsfrukt, pirrende røyk, bark, sedertre, kanel og gode salter. Virkelig energisk og silkeaktig. Pen fyldig vin som raskt oppleves som å være i en vektløs tilstand. Lineær er en underdrivelse. Virkelig konsentrerte friske røde bær, plommeskinn, dype salter, espresso og søtere trevirke. Tanninene bidrar til en meget pen struktur, uten å stjele oppmerksomheten. Lang og meget frisk utgang. Dette er nesten fløte! Virkelig energisk og superb vin som for årgangen kan drikke tidligere, og mellom 15-25 år vil dette kanskje ha optimal utvikling. NB – Ikke fullt så detaljert som tidligere flaske, men potensialet er likt. 98 poeng. For nå. (98-100p) 

 

Ch. Figeac 2016 (November 2019)

Dette er råskap satt i system med virkelig energisk aromabilde. Strålende frukt av friske rødere plommer, bjørnebær, anis, søt røyk og lett grønn skog. Fantastisk konsentrasjon med polert og sømløs munnfølelse der alt bare synger. Nydelig frukt med rødbærsfrukt, fruktskall, eksotisk krydder og søtt trevirke. Tanninene er bare herlig balanserende. Nydelig syre. Lang og imponerende utgang. Mangler baresmå nyanser, ellers så har denne vinen tilnærmet alt. Outstanding vin. 98 poeng. 

 

Romanee-Conti La Tache Grand cru 2016 (Februar 2020)

Fantastisk skarp og presis på duft med utrolig raffinert og kompleks fruktbilde av røde bær, lilla fruktskall, herligste krydder og denne markante dype saltheten som skaper begjær. Et lynskarpt anslag som tar pusten av deg setter deg litt ut. Så tilstedeværende. Så ren. En ubeskrivelig balanse mellom å være dypt konsentrert og kraftfull, allikevel så raffinert og elegant. Mørke kraftfulle friske bær, skogsbunn og dypt saltpreg som imponerer. Lett animalske toner lurer i bakgrunn. Perfekte tanniner. Lang og energifull utgang. Ikke mye å trekke her. 98 poeng. For nå. (98-100 poeng) 

 

Guigal La Landonne Côte Rôtie 2016 (September 2020)

Forførende og ytterst sjarme på duft med fantastisk parfyme ala Marilyn Monroe som ligger over de nydelige bærene med preg av bjørnebær, solbær og krekling. Men her skal de tyngre kreftene også være med på festen. Mer animalsk snitt med blod, svette, stall, tjære og krydder gir et ultimat komplekst aromabilde, selv om balansen ikke er der helt enda. Nydelig anslag på denne fabelaktige friske vinen med levende frukt av Lilla bær, krekling, busk, våte mineraler og herlig grovt pepperpreg. Lang og særdeles kompleks utgang. Nydelig syre og tanninstruktur. Kandidat til tre sifrede poengsum om noen år. 98 poeng.

 

Rosso, G. Barolo Ester Canale Vigna Rionda 2016 (September 2020)

Druene kommer fra gamle vinstokker fra 1947 fra den meget kjente vinmarken Vigna Rionda. Fantastisk og meget særpreget aromabilde med denne ville dype saltkompleksiteten og grove jordsmonnet som skaper begjær og nysgjerrighet. Det gjør heller ikke at det ligger noen flotte konsentrerte røde bær og rosebusker som forfrisker i bakgrunnen. Nydelig lynskarp anslag på denne pene fyldige vinen med fabelaktig massiv rødbærsfrukt, som allikevel framstår som elegant og raffinert. Nydelig skarpt jordsmonn og krydder løfter vinen i bakkant. Pen syre og faste tanniner som krever sin mann, men vil bare være med å løfte fram vinen til et meget langt liv i kjelleren. Superb vin. 97 poeng. 

 

Aldo Conterno Barolo Bussia Cicala 2016 (Juli 2021)

Rik og fyrrig på duft, men allikevel på den majestetiske måten med herlig konsentrert fruktbilde som oser eksklusivitet med herlig kirsebærsfrrukt, snev av denne mer tørket appelsin, anis, balsamico, røde roser på vei ut i evigheten, tørkede roseblader, tørket skog, sopp, grafitt, kokende te og snev av lakris. Pen fyldig og raffinert vin med denne herlige svære, men allikevel delikate og sexy rødbærsfrukten som brer seg forførende ut som selveste Mata Hari. Konsentrert kirsebær, lilla fruktskall, tørket appelsinskall, tydelig moden nype, anis, disse te-tonene og tørket sopp. Lang og superkonsentrert finish som får både pike og guttehjerter til å smelte. Flott syre frisker vinen og selv om tanninene er faste, er det på denne veien som vil deg godt. Sublim vin! Gi den 10 år og tårene vil falle av umåtelig glede. 97 poeng. 

 

Bruno Giacosa Barolo Falletto Vigna le Rocche Riserva 2016 (Mai 2022)

Kompleks, formidabelt dyp og meget forførende på nesen med delikate aromaer av røde kirsebær, villbringebær og bjørnebær, samt anis, roser, tjære, lær, nyper, røyk, mandler og saltmineraler. Pent fyldig vin med en utpreget god munnfølelse. Men her er det også en vanvittig tett struktur som åpenbarer seg etter hvert som vinen brer seg utover. Konsentrert, ren og strukturert frukt på smak, med vekt på kirsebær, bringebær og mørke bær. Pen friskhet i frukten. Innslag av tjære, anis, trøfler og noe krydder, samt mandler, te og en lekker saltmineralitet. Massivt, dog pent strukturert med frisk syre og faste, lange tanniner. Mye kraft her! Pen lengde med en tørr, stram avslutning som bærer et visst saltpreg. En spektakulær Barolo i tradisjonell stil som trenger godt med tid. Tross sin kompleksitet fremstår den faktisk i dag en anelse reservert. Og ganske så strukturert. 97 poeng.

 

Roagna Barbaresco Montefico Vecchi Viti 2016

Vanvittig forførende i aroambildet med disse mer levende og energiske rosetonene sammen med boblende te, nype, stram tjære, skolekritt og salt fra den dypeste undergrunn. Bra fyldig vin som på et nanosekund går fra anslaget til en horisontal og linær munnfølelse med fabelaktig frukt av markjordbær, kirsebær, nype, urt, anis, kritt og herlig dypt saltlag som krever sin mann og kvinne. Endelsesløs utgang. Tanniner og syre som er referanse i årgangen. Vanvittig vin! 97 poeng.

 

Biondi Santi Brunello di Montalcino Riserva 1997 (November 2018)

Herlig frisk og dyp med tørkede røde bær, søt appelsinskall, lakris, sopp og flott balsamico-følelse på duft. Strukturert og kompleks med fantastisk linær silkefølelse. Tørkede kirsebær, appelsinskall, nøtt og lær og en meget fiffig mineralsk saltet lang utgang. Godt bitt i tanninene i denne vinen som vil lagre og utvikle seg godt i flere tiår til. Bravissimo! 97 poeng. 

 

Le Ragnaie Brunello di Montalcino VV 2016 (September 2021)

Druene er hentet fra deres høyeste del av marken med de eldste vinstokkene som ble plantet i 1968. Herlig dyp på med disse  lagene som virkelig setter fokus med flott rødbærspreg, jordlige toner, oransjeskall, mot nype, tørket roseblad, te og anis. Fabelaktig aromabilde! Nydelig anslag som får tiden til å stanse opp. Flott, ren og ytterst delikat fruktbilde med helt hinsides frukt av kirsebær, tørket fruktskall, nydelig veistøv, sval krydderier og en lang utgang som bare forfører deg helt ned i støvlene. Syren holder 2016-årgangen virkelig levende, alkoholen holdes i tømmene og tanninene er ekstremt sømløse. Vanvittig vin! 97 poeng.

 

Bibi Graetz Colore Rosso 2018 (Mars 2021)

Sjelden reservert på duft, men har denne underliggende bredheten og sjarmen som venter på å komme ut av skallet sitt med herlig parfyme som ligger over ytterst tiltalende bringebær, kirsebær, veistøv, lær, lakris og svale kryddersorter. Bra fyldig vin men som ikke spiller på den breiale eller det brede. Derimot danser den vektløst rundt i munnfølelsen med utrolig sjarmerende rødbærsfrukt mot modne bringebær, kirsebær, lær, perfekt dose av fatkrydder, lakris og mer eksotiske krydderier. Nesten litt lysere fruktinnslag, før vinen strammer inn og lukker døra for business med faste med balanserende tanniner. Meget flott syrestruktur i vinen og alkoholen er godt integrert. Dette er virkelig en raffinert vin som får tiden til å stanse i noen sekunder. Noen kan nok hevde at vinmakerstilen har ført til noe tap av konsentrasjon, men det man har fått tilbake er eleganse og balanse. Det er det verdt. Burgundersk Toscaner. Ja, nå har man opplevd alt. Vanvittig flott vin. 97 poeng. 

 

DRC Romanee St.-Vivant 2015 (Februar 2019)

Uhørt dyp og konsentrert med herlige røde bær, lett florale toner og noe lær. Forførende parfymert følelse også. Heftig anslag før den faller ned til en vektløs tilstand. Energisk og herlig rødbærs frukt med nydelig nerve. Herlig lakrispreg. Varer lenge. Pen saftig utgang. Perfekt bitt i tanninene. Mangler kanskje litt i midtpartiet, men dette er absolutt en helt aldeles nydelig vin. 97 poeng. 

 

Heitz Martha’s Vineyard Cabernet Sauvignon 2013

Fabelaktig intens og tiltalende på aroambildet med disse herlige overrraskende blomsteronene som ligger i forkant av rødere bær, fyrstikk, lakris, grafitt og salthet. Bra fyldig og herlig energisk vin som virkelig har funnet sin plass i livet. Herlig fruktbilde av modne bringebær, plommer, urt, lør og de fabelaktige fatkrydderne som er så balansert. Denne blir aldri for svær, den finner bare sin hylle. Sømløse tanniner og herlig syre. Herlige Martha! 97 poeng.

 

Opus One 2013 (November 2021)

Svært forførende og intens på nesen med aromaer av blåbær, mørke plommer, bjørnebær og solbær, samt blomster, sigarkasse, tobakk, mentol, lakris, urter, krydder, ny lær, vanilje og eksotisk tre. Nydelig kompleksitet og dybde på duft. Fyldig kropp med en elegant, silkeaktig teksturert munnfølelse med fabelaktig kraft og energi. Meget flott konsentrasjon av saftig, tett og konsentrert mørk frukt på smak, med vekt på plommer, bjørnebær og solbær. Innslag av krydder, lakris, tjære, jord, sopp, lær, pepper og eksotisk tre. Frisk syre. Faste tanniner. Nydelig lengde med en tørr, fast avslutning. En særdeles vellaget og flott vin. 97 poeng.

 

Bartolo Mascarello Barolo 2016 (Januar 2021)

Nydelig tett og flott feminum masse med aromaer som man kan dufte på i evigheter. Nydelige røde konsentrerte bær, roser, litt sopp, svette, nellik og te. Bra fyldig vin med dette flotte anslaget som gir det ultimat delikat følelse av velvære av bringebær, markjordbær, nype, svette, salter, pepperkorn og snev av balsamico. Nok struktur til å bære vinen inn i en halv evighet. Midtpartiet og ut kan framstå som litt skrinn, kanskje rett og slett litt i en fase, men potensiale er skyhøyt.  Lang og kompleks utgang. Perfekt syre og tanninstruktur. Dette vil bare bygge. Sublim vin. 96 poeng. For nå. (96-98p) 

 

Giacomo Conterno Barolo Monfortino Riserva 2013 (September 2019)

Piemonta, Italia. Red & White as. Nebbiolo. 14,5% alkohol. Virkelig tett og superkonsentrert på duft med stram rødbærsfrukt, kjølig tjære, salt og lette herbale toner. Virkelig tettpakket vin med frukt nok til å vare inn i evigheten. Energisk og konsentrert rødbærsfrukt, urter og mørke salter. Nydelig midtparti. Bra bitt på utgangen. Perfekt frukt, syre og tanniner. Vinen gir delvis glimt av en «legend in the making.» Dette er vin for pensjonist-alderen. 96 poeng for nå. (96-98 poeng)

 

Conterno Aldo Barolo GranBussia 2009 (September 2019)

Piemonte. Nebbiolo. 70% druer fra Romirasco-marken, resten fra Colonello og Cicala. Intens og kraftig med mørk kjerne av konsentrerte plommer, våte blader, lette sopp, klart animalsk med rått kjøtt og et snev av kanel. Tøffe og nydelige aromaer. Fyldig, maskulin og kraft fra Romirasco sprer seg rundt med voldsom og god munnfølelse. Mørke konsentrerte plommer, lette svisker og sopp. Flott tanninstruktur med godt syrenivå for årgangen. Ungdommelig og lang finish med litt kaffe og karamell. Fantastisk kraftverk for Nebbiolo de neste 15-20 årene. Det produseres 3000 flasker. 96 poeng.

 

Gaja Sorì San Lorenzo 1999 (November 2022)

24 måneder på gamle eikefat. Mørk tyngre forførende aromabilde med kirsebær, trøffel, kaffe, lær og lett kjøttpreg. Fyldig, lett syrlig og ytterst forførende vin med et herlig elegant preg. Fabelaktig frukt med herlige presise kirsebær, syrlige moreller, lær og trøffel. Silke. Fortsatt stramme tanniner på en lang og smattende mineralsk utgang. Har fortsatt et langt liv foran seg. 96 poeng. For nå. 

 

Soldera Case Basse Sangiovese 2013 (September 2018)

Vinen er konsentrert og viser høy kompleksitet på duft med flere lag av presis røde bær, roser og lett skogssopp. Tross kraften viser den også sjarmerende tendenser aromamessig. Vinen har meget pen fylde og har flott struktur. Greier å balansere perfekt mellom kraft og eleganse og har et pent linær smaksbilde med konsentrerte røde bær, nydelig karamell, trevirke, krydder, hint av lakris og noe mintpreg på en lang og kraftig utgang. Dette er vin med ytterst særpreg. Dog når det er sagt er det mange i Montalcino som lager svært gode viner for tiden, så prisen opplevelses også som vel særegent. 96 poeng.

 

Poggio di Sotto Brunello di Montalcino 2016 (September 2021)

Meget tiltalende på nesen med delikate, sammensatte aromaer av rød frukt, med vekt på kirsebær, bringebær og plommer, litt jordbær, samt mineraler, skogbunn, sopp, tobakk, urter, anis, roser, mandler og litt nøtter. Formidabel dybde på duft. Pent fyldig vin med en nydelig balansert munnfølelse. Fremragende konsentrasjon av saftig, überdelikat rød og ikke minst frisk frukt på smak, med vekt på syrlige kirsebær, bringebær og plommer. Innslag av anis, urter, krydder og søt tobakk, samt litt sitrusskall, en lekker saltmineralitet og pent integrert tre. Nydelig kompleksitet. Elegant struktur med fine tanniner som biter kjærlig. Frisk syre. Strålende lengde med en tørr avslutning. Formidabelt flott brunello. Nesten litt nebbioloaktig i den svært delikate frukten. 96 poeng. 

 

Talenti Piero Brunello di Montalcino 2016 (November 2021)

Fabelaktig aromabildet som kommer opp tydelig og bredt opp av glasset og trykker deg inntil sitt varme favn. Herlige parfymerte røde bær av kirsebær, stall, svette, høstblader i all sin prakt, lett action og salter. Herlig fyldig og fabelaktig vin med alt det man kan ønske seg en Brunello. Sømløs, allikevel strukturert. Nydelig frukt med kirsebær, plommer, lett tørket frukt, lakris, knust stein og krydder. Lang utgang med faste tanniner, men som kler vinen på en utmerket måte. 96 poeng.
Poeng: 96

 

Ornellaia 2018 (Mai 2021)
Ikke for bred eller fremovervendt i årgangen, men forsiktig og på en overraskende silkemyk stemme kommer den fram med herlig slørete parfyme som har fått en liten dose tobakk tilsatt. Bak ligger åpenbart frisk fruktkarakter av bjørnebær, solbær, kjørligere plomme, denne tydelige Cabernet Franc grønnheten og gode balanserte krydderier. Nydelig anslag på denne flotte vinen der friskheten tar grep og kaster seg i front med denne nydelige balanserte fruktkonsentrasjonen av rå plommekjøtt, bringebær, bjørnebær, skikkelig pipetobakk, lær, lakris, søtt trevirke. Flott salthet trenger seg fram og krever sin plass. Lang, kompleks, og nesten mer aggressiv og maskulin utgang, uten at tanninene er den som ødelegger da tanninene er perfekt balanserte. Ypperlig Ornellaia som kan fort kreve 20 år, spesielt for å fram mer sjarme på utgangen. Men ekteparet – anslag og utgang – får bli ferdig med kranglingen og finne ut av det. Til slutt vil de leve lenge i harmoni sammen. Superb vin. 96 poeng.

 

Tenuta San Guido Sassicaia 2015 (Mars 2019)

Aldeles fornøyelig å lukte på – dette er en vin som virkelig er kompleks og gir deg mye å arbeide med i glasset. Tydelig søtladen tobakk ligger i overkant og forfører. Under ligger et pent lag med mørkere litt saftige røde bær, flott nybrent søtere kaffebønner og lett sedertre. Virkelig flotte aromaer. Pen fyldig vin med meget god munnfølelse. Overrasket over det flotte balansepunktet her nå. Ligger midt i – linær – forfører hele veien. Nydelig fruktbilde med mer åpen rødbærsfølelse som virker stråler. Pen mineralitet, mokkafølelse, tobakk og trevirke bistår den flotte frukten. Pene integrerte tanniner. Litt varmere utgang, men dette har virkelig utviklet seg enormt på et lite halvår. Strålende vin for de neste 15-20 årene. 96 poeng. 

 

Fontodi Flaccianello 2016 (September 2019)

Toscana, Italia. Blend Wines AS. Fantastisk dybde og kompleksitet på duft med stram allikevel et utadvendt aromabilde fyldige mørke bær, salter, tydelig lakris og forførende parfyme som smelter hjerter. Virkelig fyldig vin med fantastisk konsentrert mørkere rødbærsfrukt, krydder, lakris og salter. Nydelige tanniner og høy syre. Fabelaktige komponenter som vil vare lett i 20 år. Den mest komplette Flaccianello noen gang smakt. 96 poeng. 

 

DRC La Tâche 2014 (Februar 2018)

Vinen kommer perfekt presis opp av glasset med en delikat og herlig forførende ren rødbærsfrukt i flott kombinasjonen med noe floralt preg. I vinen finnes perfekte modne bringebær, en flott mineralsk nerve, noe lett animalsk, en lett krydrete tone og nesten noe tørr granbar på nesen.

La Tâche´en er godt konsentrert med en fantastisk dyphet i frukten. Selv med den flotte konsentrasjonen driver vinen nesten vektløst rundt i munnen. Hele kroppen spenner seg av glede her også. Vinen har en nydelig rødbærsfrukt med vekt på bringebær med en kjøligere stil enn vinene fra 2015-årgangen. Her det også en fantastisk mineralsk nerve som utfolder seg i form av litt asfaltsteinaktig måte. Utgangen er vanvittig lang og sømløs med et snev av et grønt granbar preg. Sitter å smatter lenge på denne. Trekkpunktene blir kanskje at vinen mangler litt fylde og har et snev av noe grønt. Uansett. Fantastisk vin! 18 flasker tilgjengelig. 96 poeng.

 

Comte Georges De Vogüé Musigny Grand Cru Vieilles Vignes 2019 (November 2021)

Intens sjarme på duft med fabelaktig rødlilla frukt, masse lærbelte og flott krydderier som bergtar. Bra fyldig og delikat Musigny med herlig sjarme som forsøkes kamufleres med denne fine overbygningen av krydder og fat. Flott fruktkonsentrasjon. Raffinert. Lang kompleks og lang mineralsk utgang med utmerket syre og tanninstruktur. Gi den 15 år – dette synger og blir ytterst sjarme i sin eldre alder. 96 poeng

 

L’arlot Romanée-Saint-Vivant Grand Cru 2019 (November 2021)

Herlig konsentrert på aromabilde og virkelig nyansert med herlig parfyme, våt mineralitet, flott fruktfølelse av bringebær, grafitt, kjølig blod, fatkrydder og øvrige krydderier. Pen fyldig og virkelig delikat og momentual vin. Frukten brer seg bredt ut, men på denne sømløse og dronningmessige måten. Herlig syre holder vinen så frisk. Flott fruktkarakter rene bringebær, kirsebær, lær, vosne-spice og lakrisbåter. Lang kompleks og ikke minst forførende utgang. Passe tanninbitt hele veien igjennom. Sublim vin! 96 poeng.

 

Ponsot Clos de la Roche Vieilles Vignes 2016 (Februar 2019)

Mørk sensuell og kraftig uttrykk på duft med presise mørkere røde bær, mørk sjokolade og lett animalsk følelse. Noe parfyme også. Herlig konsentrert og nydelig anslag. Fantastisk god fruktfølelse med friske rød-lilla bær. Flott balanse mellom å være transparent og vise kraft. Nydelig syre. Pen salthet på utgangen. Dette var gode saker. 96 poeng.

 

Trapet Grand Cru Chambertin 2019 (februar 2022)

Herlig intens og up in your face på duft med disse herligste tøffe kryddersortene som pirrer sammen med røde meget konsentrerte bær, sommerlige roser i all sin prakt, fatkrydder, lakris og en haug med mineraler. Bra fyldig og herlig frisk vin som bergtar med både kraft og sjarme. Linær tøffhet, bare blir der oppe. Fabelaktig fruktkvalitet av konsentrert og ungdommelig bringebær, lilla skall, salter som bare får deg til å skjelve og med disse spicy tonen som setter spor inn i evigheten. Sublim syre og herlig fast tannistruktur med dette perfekte bittet. Intens og tydelig vin med behov for mange år i kjelleren. 96 poeng.

 

Domaine Jacques Prieur Musigny Grand Cru 2017 (Februar 2020)

Selected Wines. Fatprøve. 6 flasker totalt. Virkelig frisk og ytterst sjarmerende på duft med herlige rødbærskjerne av bringebær, ville jordbær, parfyme og roser. Virkelig delikat. Pen fyldig vin som virkelig viser eleganse og sjarme. Kraft og delikatesse hånd i hånd. Linær. Flott rød frukt, kjølig kaffe og snev av animalske tendenser. Nydelige nerve. Pent integrerte tanniner. Lang og nydelig frisk utgang. Superb Musigny. 96 poeng. 

 

Rotem & Mounir Saouma Châteauneuf-du-Pape Rouge Amphora Bigote 2017 (September 2020)

Konsentrert og strålende presis på duft med herlig kirsebærsfrukt, våt damp, barnål, grafitt og flintmineral. Pen fyldig vin med fabelaktig anslag og bare forblir lineær. Fløte! Nydelig ren rødbærsfrukt som skape begjær med pen stenminralitet. Men alt handler om den flotte frukten. Nydelig syre dukker på slutten og bevarer friskheten igjennom hele utgangen. Naturvinstanker, men det er ikke ensbetydende med negativitet det. Særdeles lang utgang. Superb vin. 96 poeng.

 

Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2010 (September 2020)

Særdeles forførende på duft delikat frukt av røde herlige bær, lett tørket fruktkant, kjølig kaffe, sedertre, dype salter, mokka, pepper, løvverk, tørket rose og herlig parfyme. Av alle ting er det hint mot moden Nebbiolo på duft med dette løvverket og tørkede roser. Bra fyldig vin med nydelig munnfølelse av herlig rødbærsfrukt, tørket blåbær, hint av balsamico, vått løv, og dype saltmineraler. Pen syre og utmerket myk tanninstruktur. Fabelaktig vin. Helt nydelig. 96 poeng. 

 

Vega Sicilia Unico 2006 (September 2019)

Ribera del Duero, Spania. Winetailor. 94% Tinto Fino og 6% Cabernet Sauvignon. Ca. 35 år gamle vinstokker. Ganske bred og massivt aromabilde, men allikevel så balansert med ytterst sjarmerende og delikate toner av ungdommelige bjørnebær, solbær, konsentrert kaffe og salter. Pen fyldig vin med fantastisk munnfølelse. Igjen dette preget av finesse og balanse med presise mørkere røde bær, salter og lakris. Pen syre og perfekte tanniner. Har et langt liv i kjelleren foran seg og tåler fint 15-20 år til, men sjarmerer allerede. Herlig vin og den beste Unico på lenge. 96 poeng.

 

lvaro Palacios L’Ermita 2017 (Januar 2022)

Tøff, konsentrert, og usedvanlig dyp i aromabildet med rød frukt, mineraler, fatkrydder, tørkede blader, kakaobønner, lær og lakris. Bra fyldig og majestetisk vin med herlig munnfølelse av denne konsentrerte herlige fruktfølelsen som er virkelig tilstede med lilla frukt, herlig salthet, lakris, tobakk og fatkrydder i all sin prakt. Det er fruktkonsentrasjonen som er det ledende element her, men syre og tanniner med på ferden med et utmerket overbygg. Det er nok friskhet og tanniner til 20 års lagring. En av Spanias aller beste viner. 96 poeng

 

Aldo Conterno Barolo Colonello 2013 (Mars 2018)

Vinen har et ganske tungt og intenst aromabilde – dette er bjørnen som går i hi for vinteren – og har pakket seg inn med mørke dype kirsebær, meget konsentrerte plommer, lett tørket frukt, kaffe, og med litt lær. Den ellers så flotte rosetonen er foreløpig satt litt på sidelinjen, og vinen trenger nok litt tid for få et mer harmonisert aromabilde.

Bam. Hva treffer meg?! Den meget seriøse og dypt konsentrerte nebbiolen bare tar tak på paletten med et særdeles fantastisk fruktbilde der dype og lett sprekkferdige saftige kirsebær og en flott lærtone bare vokser og brer seg rundt i munnen. Det er lite tegn på at denne skal gi seg, men til slutt bunner den meget lange og faste utgangen i litt kaffebønner og trevirke.

De maskuline tanninene er meget faste, men blir holdt tilbake av frukten som åpenbart er sjefen her. Syren er også flott. Foreløpig er ikke dette en balansert vin der tanninene minner for eksempel ganske mye om 2006-årgangen. Men gi dette 15 år i kjelleren, og du vil takke deg selv. Aldo Conterno spiller i ypperste Champions League klasse for tiden. Fantastisk!  95 poeng. For nå. 

 

Gaja Barolo Sperss 2013 (Juli 2020)

Vinen er nydelig presis og nesten rik på nese, med store mørkere røde bær, noe røde roser og med en helt nydelig kryddertone. Vinen er konsentrert og dyp på paletten med litt kjøligere rød frukt der litt undermodne kirsebær, bringebær, og noe lakris og blyant preger vinen. Tanninene er også her faste, med er bare freshe og gir et ekstra godt bitt i vinen. Fin og nydelig lengde også her. 2013 er Gajas år. 95 poeng. 

 

Antinori Solaia 2006 (November 2020)

Fargen er dyp og tett rød mot murstein. Duften kommer noe forsiktig opp av glasset, med innsmigrende mørk frukt, kaffe, jord, kostbart skinn og et lite hint av kamfer. Fantastisk nese! I munnen er vinen fyldig med stram mørk frukt med nydelig konsentrasjon, og bak frukten ligger kaffe og jordlige toner. Syren er perfekt integrert og gir vinen en herlig nerve. Utgangen er strukturert og sammensatt, og ettersmaken sitter lenge. En strålende vin som fortsatt er full av liv. 95 poeng 

 

Rousseau Ruchottes-Chambertin Clos des Ruchottes Grand cru 2017 (Februar 2020)

Winetailor. 13 % alkohol. 24 flasker totalt. Dypere og tettere på duft med virkelig konsentrert rødbærsfrukt, mørkt fruktskall, maskulin parfyme og grovt jordsmonn som gir et herlig aromabilde. Pen fyldig og uttalt frisk vin som virkelig forfører med sin balanse mellom kraft og eleganse. Spesielt syren i midtpartiet imponerer. Virkelig slank. Herlig rødbærsfrukt, salter og lett krydder. Lang og nydelig utgang. Strålende vin. 95 poeng.

 

Lafarge Volnay Clos du Ch. Ducs 1er Cru 2018 (Mars 2021)

konsentrert og tradisjonell på stilen, men også årganstypisk med masse duft som vil fram med herlig mørk sommerblomst som ligger over en tett masse av konsentrert rødbærsfrukt, nesten grus/kalkaromaer og noe mot det tøffe herbale. Bra fyldig, frisk og tett vin med skikkelig konsentrert rødbærsfrukt, lilla fruktskall, fantastisk dyp jordsmonn med mineraler som får kroppen til å sire. Lang kompleks og flott utgang, der tanninene strammer seg til. Syren utfordres ikke, og her har du frukt, syre og tanniner til å lagres lenge. En noe krevende vin, Men dæsken! Dette er terroir! 95 poeng.

 

Allemand Cornas Reynard 2013 (September 2017)

Cornas kanskje aller beste produsent henter druer fra vinstokker som ble plantet blant annet i 1900 og 1960. Vinen lagres på store fat som brukes i ca seks sesonger. Druene fermenteres hele og Allemand bruker lite svovel i vinene sine som er svært ettertraktede og blir kvoterte i Norge. Vinen er mørk som i graven på farge, stor og intens på nese med raffinerte kirsebær, bjørnebær og krydder – en fantastisk herlige eleganse som en blir litt forelsket i. Konsentrert med stor frukt med modne kirsebær, skogsbær og krydder på paletten som er rett og slett delikat og forførende. Litt grønnere skjær her, men overhodet ikke negativt. Litt lys sjokolade og lær på en flott utgang. Dette er herligheten selv. 95 poeng.

 

Domaine Clape Cornas 2016 (Oktober 2019)

Virkelig klassisk og elegant aomabilde med friske mørkere røde bær, søtere krydder, pen floral tone, røk og lær. Dette er essessensen av Cornas! Pen fyldig vin med umiddelbart dette raffinerte preget i munnfølelsen. Nydelig frisk frukt av rød-lilla bær, tørket lakris og denne herlige dype mineraliteten som forfører. Perfekt modne tanniner som gir utmerket struktur til vinen. Litt stram er den naturligvis enda, men dette er en ypperlig Cornas med langt kjellerliv i vente. 95 poeng. 

 

Guillaume Gilles Cornas 2017 (Oktober 2020)

Fantastisk på duft med denne friskheten som imponerer med herlig frisk skogsbær, plommer, urter, krydderier, blodig biff, veistøv og herlig dyp salthet. Nydelig friskt anslag på denne fyldige vinen med fantastisk energirik frukt. For en levende vin! Fabelaktig frisk frukt av plomme, mørkere bær, tydelig skogstoner og snev av einer. Herlig slank pepperkjerne er med hele veien igjennom. Herlig syre og tanninstruktur. Lang og konsentrert utgang med flott salthet som skaper stående ovasjoner. Gilles er Cornas absolutte nye stjerne! Superb vin i denne gode mellomårgangen.  95 poeng

 

Jamet Cote-Rotie 2017 (September 2021)

Raffinert og majestetisk på duft med denne skarpheten som strammer deg opp, men allikevel er det en strålende sjarme på duft med bjørnebær, espresso, grafitt, dypere saltlag, einer, hvit pepper og krydder. Bra fyldig og virkelig delikat vin som sjarmerer fra første sekund. Nydelig frukt av bjørnebær, solbær, kaffe, hvit pepper og krydder Lang og flott utgang. Pen syre og meget flotte tanniner. Fabelaktig vin i årgangen. 95 poeng. 

 

Chave, Jean-Louis Hermitage 2014 (September 2017)

På nese er vinen en tøff negl enda, mye trøkk med mørke plommer, anis, lær og noe øvrig animalsk preg. På paletten er vinen dypt konsentrert med forførende bjørnebær, urter og kraftige kryddertoner. Litt kjøtt også. Vinen har en  herlig kompleksitet og er herlig lineær – denne vokser ikke, men er bare svær tvers igjennom. Det vil liksom aldri slutte! Vinen har en relativt kjølig preg som passer den utmerket – kan 15`årgangen bli altfor svær? Vinen har en lang og herlig utgang. Det som trekker litt ned er at vinen har et ørlite grønt preg, men som trolig vil forsvinne med et tiår i kjelleren. Svært lagringsdyktig vin. 95 poeng.

 

Ridge Monte Bello 2016 (September 2019)

California, USA. Vinarius. 72% Cabernet Sauvignon, 10% Petit Verdot 12% Merlot og 6% Cabernet Franc. Rike og tiltalende aromaer med cassis, konsentrert plomme, vått lær og pent trevirke. Pen fyldig vin med en faktisk ganske så fet munnfølelse av saftig mørk plomme, Cassis, lakris og kryddertoner i en lang og flott finish med pent bitt i tanniner. Vinen beholder absolutt friskheten og balansen var overraskende god allerede. Ikke så tett og konsentrert som de siste årene og innehar kanskje ikke har det samme utviklingspotensialet – uansett – denne bare synger! Flott vin. 95 poeng. 

 

Angerville Volnay 1er Cru Clos des Ducs 2016 (Januar 2019)

Konsentrert, skarp og herlig dypt aromabilde med overraskende frisk rødbærsfrukt, kaffe, lær og delikat floral tone. Meget konsentrert og strukturert vin.  Som alltid thight som ung. Dog overrasker den med et nydelig fruktbilde av friske kirsebær, mørk karamell og herlig lang mineralsk utgang. Flott tanninbitt og tiltalende syre. Flott Clos des Ducs. 94 poeng. 

En kommentar

  • Erik Løvås sier:

    Det var triste nyheter. Tusen takk for utfyllende smakinger, spesielt grundige artikler om produsenter og muligheten for knallbra vinkurs. En av de aller beste – kanskje den beste tar pause…..;)
    Kommer jevnlig til å gå tilbake til tidligere artikler og kose med med innholdet om det fortsetter være tilgjengelig.

Legg igjen et svar