Skip to main content

Vekstsesongen i Burgund 2015

I 2015 var både vinteren og tidlig vår mild og litt våt, men allerede fra Mai måned kom sommeren og erstattet mildværet med varme og unormalt tørke. Mulig tok vinplantene til seg de de siste vannreservene fra tidlig vår da noen etterlengtede dråper kom både i juni og i august og hjalp de lett stressede vinplantene å sikre modningen av druene. Utover høsten ble dagene noe kjøligere og var med å sikre et flott syrenivå og at druene ikke ble for overmoden. Drueskallene ble relativt tykke på grunn av tørkeperiodene og selv med litt regn ble det ikke meldt om noen store råteproblemer i markene.

Det meldes at det ikke var spesielt store forskjeller innenfor de kjente appellasjonene med rundt den samme nedbøren. Innhøstingen begynte tidlig september og de fleste var ferdig før en stor skyllebøtte kom nedover områdene i midten av september. Størrelsen på avlingen var relativt bra til å være i Burgund, bare litt under gjennomsnittet. Fordelen for produsentene var at avlingen som kom var så bra at det ikke trengtes noen spesiell sortering av druene.

Konklusjon

Så – hva har en tilnærmet perfekt vekstsesong ført med seg? La oss ta de hvite vinene først som kanskje har fått gjennomgått litt i pressen allerede. Det er det ingen grunn til! Topprodusenter i burgund lager smashing hvite viner med viner som oppleves rike, lett oppulente og konsentrerte. Kanskje mangler enkelte av vinene friskheten som en fikk i den meget flotte 2014-årgangen, men vinene har det som trenges for å kunne lagre godt og gi mye glede med noen få år i kjelleren.

Så – hva med de røde vinene? Toppårgang – hype eller faktum? Vinene som ble smakt under presselanseringen viser en tilnærmet unik kvalitet med herlig frisk frukt som virkelig sjarmerer. Også de røde vinene er rike, konsentrerte og uttrykksfulle – her kjenner du vinmarkenes karakter komme fram med modne herlige finkornenede tanniner. Jeg ble meget positivt overrasket over den flotte syren vinene har. På en måte syrerik som 2013, men allikvel langt unna, for disse vinene er mye mer balanserte. Mæleng og Nordlien ved Vinmonopolet forventer at årgangen vil lukke seg meget tidlig, og vil trenge tid for å komme rundt, noe som årgangen har til felles med den legendariske 2005-årgangen.

Så – prismessig? Jeg hadde gjort klart alt til å slakte prisene og kunngjøre at nå var strikken røket. Men så var jo disse vinene så forbasket gode at en liten titt på prisene igjen fikk meg til å konkludere at de var kanskje ikke så ille allikevel… Huff. Dyrt, men så verdt det. Igjen….

Jeg vil anbefale deg å finne hvite viner fra topprodusenter i 2015-årgangen og heller bruke litt ekstra på færre viner, men av ypperlig kvalitet. Bouchard Corton-Charlemagne er min personlige anbefaling av de hvite vinene som ble smakt.

Når det gjelder de røde vinene så var det spesielt vinene fra Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis og vinene fra Corton-høyden i Beaune som skilte seg spesielt positivt ut med tanke på pris vs kvalitet.

Jeg anbefaler deg, spesielt i år med høye priser,  å være modig og glemme etikettvinenene. De større, litt trauste og kjedelig husene som får de første i køen til å rynke på nesen, leverer helt strålende i år og kvalitetsmessig overgår disse vinene mange av de mer ettertraktede vinene. Uansett, hva du velger og hvilken størrelse på lommeboken du har – Ha en flott handel neste uke! 

Burgund 2015 – Hvite viner

Burgund 2015 – Røde viner