Skip to main content

Alceo di Napoli så det store potensialet i eiendommen beliggende på en åstopp rett sør for landsbyen Panzano i hjertet av Toscana. Med det så Castello dei Rampolla dagens lys. Den etter hvert solid etablerte produsenten av Chianti Classico og supertoscanerne Sammarco og d’Alceo drives i dag kompromissløst videre etter biodynamiske prinsipper av søsknene Luca og Maurizia di Napoli. Kvaliteten her har trolig aldri vært høyere.

Annonse

Annonse

Prakteiendom

Castello dei Rampolla med tilhørende vinmarker. Foto: Produsenten

Vi er i hjertet av Chianti. Her behages øynene av vakre åsformasjoner med sypresser, vinmarker, små og svingete bilveier, samt en og annen landsby. Rett sør for landsbyen Panzano, nærmere bestemt i amfiteateret av åssider som danner den velkjente formasjonen Conca d’Oro («gullbassenget»), ligger vingården Castello dei Rampolla med en tilhørende stor eiendom. Siden 1739 har di Napoli-familien vært eiere av denne prakteiendommen, hvor man blant annet finner fine, tradisjonelle gårdsbygninger i stein, et tårn og et kapell. Selve vingården fremstår dog langt fra så prangende og turistrettet som endel andre vingårder i Chianti Classico.

Og her finner man ikke minst flotte vinmarker. Rampolla har i dag cirka 42 hektar vinmarker, hvorav over halvparten er plantet med cabernet sauvignon. Vinmarkene ligger på cirka 350-400 meters høyde over havet, og har primært sørlig-sørøstlig eksponering. Jordsmonnet her er steinete og kalkholdig. Blant Rampollas naboer i dag finner man meget gode produsenter som Fontodi, La Massa, Le Cinciole, Nittardi og Cafaggio.

Foto: Produsenten

Selv om eiendommen har vært i di Napoli-familiens eie siden midten av 1700-tallet, var det først over 200 år senere at man begynte med vinproduksjon her. Alceo di Napoli, faren til de nåværende eierne, arvet eiendommen i 1965. Den gang gikk gården og eiendommen under navnet Santa Lucia in Faulle, og ble i hovedsak benyttet som et sommerhus av di Napoli-familien. Det var mange oliventrær på eiendommen, og det ble dyrket ulike ting her, men det fantes ingen vinmarker. Dette ønsket Alceo å gjøre noe med. Han ønsket å dyrke vindruer og han ønsket å lage storartet vin, selv om han da ikke hadde noe klart begrep om hva en italiensk kvalitetsvin skulle være. Dette var også på en tid da Chianti Classico ikke nøt den anseelsen det har i dag.

Betydningsfulle vennskap

Alceo di Napoli, grunnleggeren av Castello dei Rampolla. Foto: Produsenten

Alceo var så heldig å ha en vennekrets som innbefattet store vinpersonligheter som Piero Antinori, Giacomo Tachis og Mario Incisa della Rocchetta. Disse skulle på ulike måter få stor betydning for Alceo og vingården. Den legendariske ønologen Giacomo Tachis, bedre kjent som Antinoris mangeårige vinmaker og mannen bak ikonviner som Solaia og Tignanello, var delaktig i at Alceo di Napoli oppdaget potensialet som fantes på eiendommen for å skape flotte vinmarker. Piero Antinori, som rundt denne tiden overtok som president i Antinori, hjalp Alceo med å komme i gang med druedyrking. Kort tid etter overtakelsen av eiendommen begynte Alceo å plante de klassiske druesortene i Chianti. Frem til 1975 solgte han praktisk talt alt druemateriale til Antinori.

Castello dei Rampolla ble så grunnlagt i 1972, og Alceo begynte å produsere egen vin. Første årgang Chianti Classico fra Rampolla som ble tappet på flaske var 1975. Vinkjennere oppdaget relativt raskt hvilken kvalitet Rampolla sto for. Piero Antinori tillot at hans eminente vinmaker Giacomo Tachis fungerte som en konsulent for Alceo innen selve vinmakingen, og i denne sammenheng er det verdt å merke seg at Castello dei Rampolla var eneste vinprodusent foruten Antinori som hadde Tachis som fast konsulent inntil han pensjonerte seg fra Antinori på 1990-tallet. Etter at han pensjonerte seg fortsatte Tachis som uavhengig konsulent for Rampolla helt til sin død i 2016. Tachis har utvilsomt har stor betydning for Rampolla.

Bordeaux som forbilde

Den første av Castello dei Rampollas supertoscanere, enkeltvinmarksvinen Sammarco. Foto: Produsenten

Til tross for at Castello dei Rampollas første vin var basert på klassiske druesorter i Chianti, endret Alceo di Napoli med tiden retning. Alceo var faktisk en større tilhenger av cabernet sauvignon og andre klassiske druesorter i Bordeaux. Motivasjonen for å begi seg inn på å jobbe med slike druesorter hentet han fra flere steder. Gjennom Mario Incisa della Rocchetta, mannen bak Tenuta San Guido, stiftet Alceo bekjentskap med vinen som fikk navnet Sassicaia (i 1968), og den fungerte som en inspirasjonskilde for ham. Etter et besøk hos Château Lafite Rothschild i 1978 ble Alceo fast bestemt på at han skulle dyrke tradisjonelle druer fra Bordeaux. Giacomo Tachis oppmuntret ham i denne forbindelse, ettersom han var overbevist om at cabernet sauvignon ville trives utmerket i Conca d’Oro og gi opphav til utmerkede viner.

Alceo bestemte seg for å være den første i Chianti som dyrket cabernet sauvignon og blendet dette med sangiovese. Formålet med å dyrke cabernet sauvignon var delvis basert på en tanke om å lage nye typer viner i Chianti-området, delvis basert på en tanke om å tilføre en ekstra dimensjon til den tradisjonelle sangiovesebaserte vinen. I 1978 begynte Alceo å pode noen av vinstokkene med sangiovese over til cabernet sauvignon.

Vinmarken Sammarco. Foto: Produsenten

I 1980 ble den første årgangen av supertoscaneren og enkeltvinmarksvinen Sammarco produsert av Alceo di Napoli og Giacomo Tachis. Den ble lansert i 1982, oppkalt etter Alceos eldste sønn Marco, som døde i en helikopterulykke. Da vinen ble lansert, besto den av 60 prosent cabernet sauvignon og 40 prosent sangiovese. Druesammensetningen har endret seg med tiden og kan også variere. I 2017-årgangen er druesammensetningen 90 prosent cabernet sauvignon, 5 prosent merlot og 5 prosent sangiovese. Sammarco er vinen som for alvor gjorde vingården kjent. Dette er en fast, kraftig, men også meget raffinert vin.

Generasjonsskifte

Søskenparet Luca og Maurizia di Napoli, som i dag driver Castello dei Rampolla. Til høyre er Lucas sønn Martino. Foto: Produsenten.

Sammarcos suksess blant publikum og mange lovord fra vinskribenter, gjorde sitt til at Castello dei Rampolla spilte en viktig rolle for den etter hvert høyere anseelsen viner fra Toscana fikk utover på 1980-tallet. Alceo di Napoli hadde noe å bygge videre på. Han hadde et ønske om å gå videre med å dyrke klassiske Bordeaux-druesorter med høy plantetetthet i vinmarkene, noe som var veldig uvanlig i Chianti på den tiden. Tanken var å produsere en ny vin som kun inneholdt druemateriale fra de klassiske druesortene i Bordeaux.

I 1988 begynte Alceo å rydde en del av eiendommen som var beplantet med oliventrær og hvor det også sto en stallbygning. Det hadde aldri vært dyrket druer her tidligere. I 1990 ble de første terrassene plantet med cabernet sauvignon.

Alceo di Napoli døde deretter brått i 1991. Familien sørget for at vinmarksterrassene han hadde begynt å jobbe med ble ferdig beplantet med petit verdot i 1991-92. Etter Alceos død var det først sønnen Matteo som videreførte farens virke, men i 1994 overtok sønnen Luca og datteren Maurizia familiebedriften. Før farens død hjalp Luca i en årrekke faren med arbeidet på vingården, men i en 7 år lang periode var han borte fra familiebedriften og skaffet seg kunnskap, blant annet om biodynamikk, som han senere har anvendt. Luca vendte tilbake til Castello dei Rampolla i 1994. I dag er Luca den som er ansvarlig for arbeidet i vinmarkene og i kjelleren, mens søsteren sysler med alt annet.

Atter en supertoscaner

Castello dei Rampolla med omgivelser. Foto: Produsenten

Som en hyllest til faren har søsknene di Napoli siden 1996 laget ikonvinen og supertoscaneren d’Alceo, hvor druematerialet er hentet fra vinmarken som bærer farens navn, Vigna d’Alceo. Alceo-vinmarken er på 6 hektar og ligger som tre terrasser i det nordvestlige hjørnet av eiendommen med en sørlig-sørøstlig eksponering. Det var Alceo som begynte å plante denne vinmarken, men han rakk altså aldri selv å fullføre jobben før han gikk bort. Plantetettheten her er i dag på 8.000-10.000 per hektar, hvilket er dobbelt så mye som mange andre vinmarker i Toscana. Dette gjør at røtter tvinges til å gå dypt for å finne næring og at avkastningen også er veldig lav. Den grusaktige jorden i Vigna d’Alceo er blitt sammenlignet med jordsmonnet i Graves i Bordeaux, noe som kan være med på å forklare hvorfor cabernet sauvignon trives godt her.

D’Alceo, Castello dei Rampollas andre supertoscaner. Foto: Produsenten

D’Alceo består i dag av 85 prosent cabernet sauvignon og 15 prosent petit verdot. Når det gjelder modning av denne vinen har fatregimet endret seg med årene. De første årgangene tilbrakte 18 måneder på 225-liters franske eikefat, men siden 2007 tilbringer vinen vesentlig kortere tid, 10-12 måneder, på fat. I dag brukes kun 10-15 prosent nye fat, et bevisst valg fra Luca di Napolis side for å beholde mer friskhet og redusere påvirkningen av eik på smak. I de senere årene har Rampolla også i økende grad gått over til å bruke tonneau (500-liters franske eikefat) til modning av vinen.

D’Alceo fremstår som en noe mer mineraldrevet vin enn Rampollas andre supertoscaner, Sammarco. D’Alceo tilbringer litt kortere tid på fat og har en litt annerledes tekstur enn Sammarco, men også en strålende dybde og intensitet. Særlig siden begynnelsen av 2000-tallet har vinen fått et tydeligere finessepreg.

Kompromissløse

Blomster og villgress mellom vinrankene. Foto: Produsentene

Det går et tydelig skille i Rampollas historie på 1990-tallet, i forbindelse med at Luca og Maurizia overtok familiebedriften. Både Luca di Napoli og søsteren Maurizia er overbeviste, kompromissløse biodynamikere etter Rudolf Steiners lære, og brakte disse prinsippene med seg da de overtok Castello dei Rampolla. I denne sammenheng er det liten tvil om at søsknene har en vesentlig mer alternativ tilnærming til vitikultur og vinmaking enn hva far Alceo selv noen gang ga uttrykk for.

Straks etter at søsknene var på plass i 1994, begynte de en konvertering av vingården til økologisk vitikultur og biodynamisk drift. Siden 2004 har vinmarkene vært fullstendig dyrket etter økologiske og biodynamiske prinsipper. Søsknene ønsker imidlertid ingen sertifisering, verken av den økologiske driften eller for å følge biodynamiske prinsipper. De mener selv at de ikke trenger noen sertifisering. Faren Alceo eksperimenterte i noe grad med økologiske teknikker i vinmarken på en tid da dette ikke var så vanlig, men var ingen tilhenger av Rudolf Steiners lære.

En vanntrapp på vingården. Denne skal etter biodynamisk lære dynamisere og gi vitalitet til vannet som brukes. Foto: Produsenten

For Luca di Napoli har det viktigste vært å jobbe på en måte som han mener er mest i pakt med naturen. Særlig biodynamikken oppstiller noen forholdsvis strenge kriterier som man må følge for å gi jorden og vinen vitalitet. Innhøsting og flasketapping bestemmes av månefasene. Lucas filosofiske overbevisning finner sin praktiske anvendelse i alt han gjør. Ifølge ham handler mye om å føle og observere hva som foregår i vinmarkene, og å intervenere så lite som mulig for å ikke forstyrre det naturlige kretsløpet.

Sementtanker, amforaer og keramiske egg i kjelleren hos Castello dei Rampolla. Foto: Produsenten

Utover arbeidet som gjøres – eller ikke gjøres – i vinmarkene, eksperimenteres det også i utstrakt grad med blant annet druesorter, vinmakingsteknikker uten tilførsel av sulfitter, samt med sementtanker, keramiske egg og amforaer av terrakotta og cocciopesto.

Kraftfulle viner

Foto: Produsenten

Castollo dei Rampollas viner fremstår mer kraftfulle enn noensinne. For å oppnå større konsentrasjon i druene, er avkastningen svært lav (rundt 18 hl/ha). Dette var en justering i dyrkingsregimet som Luca di Napoli foretok seg etter at han tok over faren Alceo. Man har ikke endret dyrkingsregimet på grunn av klimaendringer, men fordi man ønsket høyere kvalitet. Selv om metodene bak de ulike vinene er litt forskjellige, er alle vinene som lages uttrykk for Rampollas kvalitetsbevissthet. Resultatet er lavt svovlede, friske viner med kraft, balanse og eleganse, og som er drue- og områdetypiske. I dag nyter produsentens viner høy anseelse.

Eikefat i kjelleren. Foto: Produsenten

I tillegg til nevnte Sammarco og d’Alceo, lager Rampolla en meget bra Chianti Classico som er strukturert og lagringsdyktig, med tydelige innslag på aroma og smak av bjørnebær og mørke kirsebær. Druesammensetningen består vanligvis av rundt 90 prosent sangiovese, samt 5 prosent cabernet sauvignon og 5 prosent merlot. Trebianco di Santa Lucia er en særpreget, kompleks hvitvin – strengt tatt en oransjevin – som er en blend av chardonnay, malvasia, sauvignon blanc og traminer, og hvor druene har gjennomgått 10 dagers skallmaserasjon i terrakottaamforaer. Rampolla lager også en amforafermentert og -modnet rødvin bestående av 100 prosent sangiovese, ved navn Sangiovese di Santa Lucia. Vinen fermenterer og modner i 1 år på amforaer laget av coccipesto, og modner deretter videre i 6 måneder på flaske. Liù hadde sin første årgang i 2018, og er dedikert til søsknenes mor Livia. Dette er en vin basert på 100 prosent merlot. Druematerialet fermenterer på sementtanker og terracottaamforaer, hvor vinen også modnes i 9 måneder. Vinen modnes videre i 6 måneder på flaske før den slippes for salg.

Annonse

Annonse

Smaksnotater

Her kan du lese smaksnotater til Castello dei Rampollas viner som er å finne i bestillingsutvalget på Vinmonopolet, samt til d’Alceo 2016, som er tilgjengelig på spesialbestilling via importør.

Vinene er vurdert av Erlend Stokstad Haarr (ESH).

Varenr: 9071801
Vin: Castello dei Rampolla d’Alceo 2016
Region: Toscana, Italia
Pris: 1 275,70 kr (spesialbestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Cast. dei Rampolla
Alkohol:14.50% Sukker:1.4 g/l Syre:6.2 g/l
Druer: cabernet sauvignon og petit verdot.
Beskrivelse: Druematerialet fermenterer først på sementtanker i 3 måneder. Deretter modner vinen i hovedsak på 500-liters tonneau, samt noe på 225-liters eikefat, i 10-12 måneder. Etter fatmodningen modnes vinen videre på flaske i cirka 2 år.

Forførende og uttrykksfull på nesen med dufter av mørke kirsebær, blåbær og bjørnebær, samt lilla blomster, lær, nøtter, anis, tobakk og sjokolade. Pent fyldig vin med en utpreget god munnfølelse med godt grep, men samtidig med en delikat silkeaktig tekstur som viser elegansen. Meget flott konsentrasjon av saftig, fersk og tett mørk frukt på smak, med vekt på bjørnebær, plommer og mørke kirsebær. Hint av litt bringebær. Innslag av mynte, tobakk, lær, krydder og lakris, samt noen fine mineraltoner. Faste tanniner. Frisk syre. Raffinert, strålende vin med mye kraft og som trenger mye tid.
Poeng: 94

Varenr: 9199601
Vin: Castello dei Rampolla Sammarco 2017
Region: Toscana, Italia
Pris: 595,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Cast. dei Rampolla
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.2 g/l
Druer: cabernet sauvignon, sangiovese, merlot.
Beskrivelse: Druematerialet fermenteres først i 3 måneder på sementtanker. Deretter modner vinen på en blanding av eikefat og tonneau i cirka 12 måneder. Til slutt modnes vinen videre i cirka 2 år på flaske før den slippes for salg.

Kompleks og bredskuldret på nesen med aromaer av mørke plommer og bjørnebær, litt røde kirsebær, samt anis, krydder, lær, espresso og noe mineraler. Fyldig kropp med en utpreget god munnfølelse. Pen konsentrasjon av tett, konsentrert og saftig mørk frukt på smak, primært kirsebær, bjørnebær og mørke plommer. Innslag av litt røde bær, tørket frukt, lakris og lær, samt litt krydder og tobakk. Frisk syre. Fast strukturerte tanniner. Flott lengde med en tørr avslutning. Meget god og meget lovende vin som trenger tid i kjelleren.
Poeng: 92

Varenr: 5317801
Vin: Castello dei Rampolla Chianti Classico 2018
Region: Toscana, Italia
Pris: 345,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Cast. dei Rampolla
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.6 g/l
Druer: sangiovese, cabernet sauvignon og merlot.
Beskrivelse: De ulike druesortene fermenteres og modnes separat på sementtanker i 8 måneder. Etter blending modnes vinen i 1 år på franske eikefat, og deretter 6 måneder på flaske, før den slippes for salg.

Ekspressivt, klassisk duftbilde med preg av røde og mørke bær, med vekt på kirsebær og plommer, litt skogsbær, samt veistøv, tobakk, skogbunn, lær og lakris. Fyldig kropp med en god, strukturert munnfølelse. Flott konsentrasjon av fersk, strukturert rød og mørk frukt på smak, med vekt på syrlige røde kirsebær, mørke plommer og bjørnebær. Innslag av lakris, lær, krydder og noe nøtter. Fin syre. Fin tanninstruktur. Pen lengde med en tørr avslutning. Meget bra, flott balansert Chianti Classico.
Poeng: 91

Varenr: 746301
Vin: Castello dei Rampolla Sangiovese di Santa Lucia 2017
Region: Toscana, Italia
Pris: 395,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Cast. dei Rampolla
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:4.7 g/l
Druer: sangiovese og sangiovese.
Beskrivelse: Vinen fermenterer og modner i 1 år på amforaer laget av coccipesto, og modner deretter videre i 6 måneder på flaske.

Tiltalende og litt rikere på nesen med aromaer av rød frukt, med vekt på kirsebær, plommer og markjordbær, litt bjørnebær, samt lakris, pepper, jordsmonn og litt krydder. Pen dybde på nesen. Middels fyldig kropp med en god og litt rikere munnfølelse. Fin konsentrasjon av sammensatt, saftig og frisk rød og noe mørkere frukt på smak, med vekt på mørkerøde kirsebær og bjørnebær. Innslag av mineraler, lakris, urter og krydder. Frisk syre. Finkornede tanniner som tørrer bra. Bra lengde med en tørr avslutning. Flott vin!
Poeng: 90

Legg igjen et svar