Skip to main content

Det nærmer seg høytid og for vin-entusiasten medfører ofte det at den lett glemte vinstilen Portvin børstes støv av. Det er egentlig ikke så rart. Kombinasjonen av Stilton-ost, Portvin og pepperkaker er legendarisk for mange. 

Annonse

Annonse

Douro-dalen

«Gullelven» – renner majestetisk ned til Porto og tvillingbyen Vila Nova de Gaia. Foto: Symington Family Estates.

Portvinsproduksjonen har siden Romertiden foregått i den dype og bratte Douro-dalen. Dalen kranser seg rundt elven Douro som munner ut ved byen og navnementor Porto ved Atlanterhavet. Som appellasjon er Douro den tredje eldste etter Toscanske Chianti og Ungarske Tokaji og produksjonen strekker seg ca. 7 mil fra Porto og innover landet mot den spanske grensen. Baixo Corgo, Cima Corgo og Douro  Superior er tre underområder og vinmarkene i Cima har de fleste rènomerte vinmarkene. Vinmarkene ligger innlands og har et varmt kontinentalt klima med værulikheter innenfor de tre områdene.

Steinterasser

Vinmarkene ligger ofte i steinterrasser langs elven. Foto: Symington Family Estates.

Vinmarkene ligger oftest vendt nedover i den bratte dalen mot elven. Jordsmonn er av skifer og granitt på eldgamle steinterrasser eller på andre naturlige hellinger. Høydeforskjellene kan være store og det kan faktisk være temperaturforskjeller i vinmarkenes øvre og nedre del. Det er åpenbart at det er både arbeids og kostnadskrevende å plukke druene som ofte ligger utilgjengelig i de dype skråningene. I de senere år har det blitt bygd enkelte terrasser – Patamares – som er såpass brede at det gir mulighet for å bruke traktorer i skråningene.

Fotavtrykk i vinen

Fottråkking er en kjent tradisjon for Portvin. Dessverre måtte aktiviteten utgå under Pandemien. Foto: Symington Family Estates.

En gammel tradisjon har vært å samle druene i store basseng av stein eller betong (Lagar) før druene har blitt fottråkket. Idag er det mer vanlig med mekanisk knusing istedenfor bruk av menneskeføtter. Fermenteringen av vinen varer oftest i 1-2 dager når alkoholnivået er imellom 5-9% og vinen blir tilsatt druebrennevin for å stanse gjæringen. Portvinene har til slutt gjerne mellom 19% til 22% alkohol.

Rabelo

Rabelo«, små flatbunnede båter, frakten vinen ned Duoro-elven. Foto: Symington Family Estates.

Portvinene blir stort sett fraktet til den andre siden av elvebredden for Porto, i tvillingbyen Vila Nova de Gaia. I gamle dager ble vinen fraktet på «Rabelo«, små flatbunnede båter, ned Duoro-elven og til det mer kjølige klimaet ved Vila Nova de Gaia der Portvinen ble modnet i de store lagringshusene. Dog ble en del Tawny Port lagret lengre opp i Duoro med høyere temperaturer som kunne kjennetegnes med raskere brunaktig farge. Idag er båtene erstattet med lastebiler.

Sterke bånd mellom Portugal og England

Den kjente bruen mellom Vila Nova de Gaia og Porto. Foto: Symington Family Estates.

Båndene mellom Portugal og England har alltid vært sterke og mange briter har vært involvert i produksjon og eksport av Portvin både til de britiske øyer og til deres tidligere kolonier. Etter modningen av Portvinen Ved Vila Nova de Gaia ble den skipet ut. Som vi også ser med en del øltyper som for eksempel IPA (Indian Pale Ale) trengtes det litt ekstra alkoholstyrke for at drikkene skulle tåle å skipes verden rundt og sterkvinene fra Portugal var, og er, meget lagringsdyktige og tåler ferden rundt i verden. Portviner kan ofte overgå oss mennesker i levealder og er et ypperlig lagringprosjekt for egne kjellere.

White, Ruby & Tawny

Gamle fat. Foto: Symington Family Estates.

Vi kan som oftest snakke om flere stiltyper når det gjelder Portvin. Her er noen:

De røde 

Portviner som modnes i store fat eller ståltanker som har lite kontakt med oksygen produseres i flere stilarter. Det kjennetegnes ofte på den dypere røde fargen. Portvinene kjennetegnes gjerne med en del frukt som bjørnebær, bringebær, kanel og sjokolade. De forskjellige typene er:

  • Ruby – Enklere portviner for tidlig konsum
  • Reserve – Også er ment for tidlig konsum, men har lengre modning på fat og er oftere av bedre kvalitet
  • Late-bottled Vintage (LBV) – Portvin modnet 4-6 år på fat før flasketapping, ment for tidligere konsum. De ufiltrerte kan ofte lagres lengre for ytterligere utvikling.
  • Vintage Port (Årgangsportviner) – Gjerne modnet 2-3 år på fat.
  • Single Quinta er fra en spesiell vinmark.
Tawny

Den siste kjente stiltypen er «Tawny«, en noe søtere Portvin modnet på eikefat med tilførsel av oksygen som gir portvinene et oksidativ preg med bringebær, nøtter, kanel og karamell-toner. De forskjellige Tawny-portvinene er:

  • Tawny – Tawny lagres i mange år på fat og er oftest en blanding av flere årganger. De vanligste kategoriene er 10, 20, 30 og 40 år gammel og forteller at Tawnyen er en blend fra flere årganger og er minst eller like gammel som året forteller.
  • Colheita – Portvin som er fra en spesiell god årgang og er modnet minst syv år på fat.
White Port

«White» er Portvin med bruk av ulike grønne druesorter og fremstilles i en rekke stilarter – fra tørr til meget søt. Lagrima Christi («Kristi tårer») er navnet på den søteste av de hvite portvinene. Produksjonen er ganske lik som for rød Portvinsproduksjon. Den store ulikheten er ingen eller kun en kort maserasjonsperiode. White Port har vanligvis et sted mellom 16,5% og 20% ​​alkohol.

De fleste produsenter modner vinene sine i nøytrale beholdere av rustfritt stål eller betong. Noen hvite Portvin modnes i trefat for å gi farge og kompleksitet med mer gyllen farge og med en nøtteaktig karakter. Over tid kan det være vanskelig å skille en hvit og rød Portvin på fargen. De aller beste hvite Portvinene tappes gjerne på flaske og merkes med en aldersbetegnelse 10, 20, 30 og 40 år gammel Hvit Portvin, som vi ser igjen på de røde.

Bredt bruksområde

Portvin passer utmerket til diverse oster. Og pepperkaker!

Portvin har et bredt bruksområde. White Port kan ofte serveres som en aperitif eller faktisk som cocktail-ingrediens. Ruby, LBV og enkelte årgangsportviner kan være en interessant kombinasjon med et stykke rødt kjøtt, da tanninene kan matche fettet i for eksempel en Entrecôte på en utmerket måte. Mer tradisjonelt finner du Portvin til mellomretter eller aller vanligst til siste retter for kvelden. Forskjellige typer nøtter, tørket frukt og sjokolade kan passe fint til en lagret Tawny, mens oster og desserter med mørke ferske bær kan ledsages av en yngre årgangsportvin eller LBV.

Annonse

Annonse

Vintips for julen 2021

Her er noen anbefalte Portviner som vil passe fint til årets høytid, enten som tilbehør til maten eller som en ren gave.

Smaksnotater

 

 

Legg igjen et svar