Skip to main content

Flotte vinmarker her mellom ch.Pavie Macquin og Troplong Mondot

Albert Macquin var utdannet i vindyrking fra skolen i Montepellier og kjøpte en rekke eiendommer i området St.Emilion på slutten av 18oo-tallet inkludert Pavie-Macquin med 15 hektar. Han fikk litt å stri med, hr Albert, i den tiden Phylloxera herjet. Med transplantasjon og moderne utvikling ble vinmarkene reddet og drevet videre, ikke bare her, men Albert var en foregangsmann for hele Bordeaux rundt denne Phylloxera-utfordringen.

Det er fortsatt familien som eier og driver denne flotte eienommen, med barnebarn og oldebarn i fronten. Det er solid styring i vinmakerprosessen også. I over 20 år har Nicolas Thienpont vært den ledende manager i samspill med Stéphane Derenoncourt og et skikkelig kvalitetsstempel fikk Ch.Pavie Macquin i 2006 da de fikk betegnelsen Premiers grands crus classés B i Saint-Émilion klassifiseringen.

Vinmarkene, sett fra Ch.Pavie Macquin retning Troplong Mondot helt på høyden.

Vinmarkene til Pavie Macquin ligger ganske nære toppen på Saint-Emilion platået, skrått nedenfor Ch.Troplong Mondot på vei mot selve bykjernen i Saint-Emilion. I vinmarken er jordsmonnet komleks med hele 9 forskjellige typer, men er preget av leire og kalkstein. Vinmarken har fin evne til å balanser naturlig drenering og god tilførsel av vann. Vinplantene som brukes nå er ca 35 år gamle, og selv om druemiksen kan variere er det et Merlot som er den absolutte lederen i flokken. I 2012-årgangen var miksen 84% Merlot, 14% Cabernet Franc, og 2% Cabernet Sauvignon.

Det arbeides hardt i vinmarkene for å finne den riktige balansen. Blant annet kan nevnes replanting, selektering av druer som skal brukes i ”Grand vin”, fjerning av blader og tynning av planter. Det er organisk filosefi hos Pavie Macquin. Vinifikasjonen foregår med hele druer, streng sortering, smidig og forsiktig ekstraksjon med ”punching down” metoden av druene. Maserasjonstiden varer typisk fra 30-35 dager. Maloaktisk gjæring foregår i fatene og vinen lagrer sammen med rester av gjær og andre partikler for å skape en rikere vin. Filtrering skjer ved behov. Vinene flyttes over i andre fat to ganger i løpet av lagringen. (Racking). Lagringen skjer ca 16-20 måneder på barriques, der 60-70% av fatene er nye. Totalproduksjonen er i dag på ca 50 000 flasker i året samt mellom 60 – 70 000 flasker av andrevinen «Les Chênes de Macquin».

Ch.Pavie Macquin lager kraftige og konsentrerte viner, der noen synes det blir vel rikt. Jeg personlig liker den power Thienpont og hans team greier få ut av disse druene. Jordsmonnet men den rike leiren spiller inn, men bruk av ”lees” og arbeidet i kjelleren bidrar nok til kompleksisten.

Saint-Emilion i det fjerne.

Smaksnotat på den fantastiske 2005 årgangen kommer her.

Legg igjen et svar