Skip to main content

Test Chianti Classico 2012 – «The three Musketeers»

Fontodi og Isole E Olena var krystallklare og rubinrøde, der Isole hadde bittelitt mer orange kant. Castell`in Villa var klar, dog ikke rent som de to andre. Også rubinbinrød, men mer orange/brun kant på vinen.

Fontodi Chianti Classico 2012

Vinen er basert på Sangiovese, og druene kommer fra forskjellige vinmarker innenfor eiendommen Fontodi eier. 14% alkohol. Minst to uker på tank, før det gås videre til 18 måneder på franske tønner. Ca 170 000 flasker lages.

Ganske så spiss og presis på nesen, medium+ intensitet av litt hvite blomster, kirsebær, bringebær, litt gress og urtepreg.

Høy syre og medium+ tanniner her. Fin struktur og kompleksitet. Mørkere bær, litt modne kirsebær, bringebær og plommeinnslag. Litt eik, lakris og røyksmak på en medium lengde. Blir bare bedre og bedre dette! 90-91 poeng.

Castelli`in Villa Chianti Classico 2012

100% Sangiovese fra forskjellige vinmarker. 13,5% alkohol. Maserasjonstid på ca 14 dager. Lagret i ca 12 måneder på gamle og store slavonske fat (botti) samt noe flaskelagring.

Ved først blikk og smak var jeg litt bekymret for en dårlig flaske. Litt varmere toner, men med ca 2 timer i åpent glass er vinen klar til innsats. Vinmakingen? Svovel?

Litt rundere frukt på nese, litt plommestikk og sursøte kirsebær. Noe grønne urter og grønn te. Medium+ syre og kamuflerte, men tilstedeværende tanniner. Fin konsentrasjon, frukt som brer seg inn munnen. Litt plommeaktig introduksjon, men går over til mer leken rød frukt med markant syrlige kirsebær og solbær-toner. Medium lengde. Dette er en solid vin! 90-91 poeng.

Isole E Olena Chianti Classico 2012

80% Sangiovese, 15 % Canaiolo, og 5% Shiraz. 13,5% alkohol. Fermentering i tank, og maserasjon i 15 dager med «pumping over-metoden» annen hver dag. De tømmer også tanken for fermenterende vin, og restene får tørke ut i to, tre timer før vinen ble helt tilbake. Målet med dette er at vinen skal få fin farge og mildere tanniner. Lagringen skjer i 12 måneder på eiketønner derav 5% ny eik, og større eiekfat (botti) på ca 4000 liter.

Litt rundere fyldige røde toner kommer opp av glasset. Dog ikke stikkende eller hoppende aromaer. Litt generisk frukt, mot bringebær og skogsbærtoner. Litt Vanskelig å ta opp et presist luktbilde.

Medium syre og medium+ tanniner som jeg tror skjules virkelig godt, men utgangen avslører tanninene. Frukten er virkelig konsentrert og elegant til å være en standard CC, med markante bringebær, spisse deilige syrlige kirsebær, og antydning til litt syrlige røde epler. Litt tre og sjokolade (ikke mørk, men ish`melkesjokolade på en middels lang og tørr utgang. Aaah. Dette er bare så godt. 91 poeng. WOTN.

Konklusjon:

Dette må være top of the pops i klassen «standard Chianti classico» – tre virkelig gode produsenter som år etter år lager virkelig gode viner i det som (på kanten) kan ligge innenfor bruksvin/en god middags – kategorien, prismessig sett. (Fontodi 14 er nå kr 215kr, Castell`in Villa 12 er kr 220, og Isole E Olena har dratt opp til 250 kroner for 14-årgangen).

Ps – Decanter har vært raus og gitt Isole E Olena 2014 hele 94 poeng. Den har jeg ikke testet enda. Tilgjengelig på BU.

Legg igjen et svar