Skip to main content

Jeg har vært fan av Fontodis viner sine viner en årrekke, fra Chianti Classico`en som er/har vært vinmonopolets aller beste kjøp og til de to andre som har en fruktfølelse og kompleksitet jeg liker. Jeg er også fan av at det nå er Sangiovese som driver vinene til Fontodi. Trenger ikke fransk tillegg her.

Det er forøvrig Manetti familien som har drevet Fontodi siden 1968 og eier nå 70 hektar og har Panzano som hovedsete. Fontodi er 100% økologisk og alle vinene deres spontanfermenteres. Fra 2012 ble jo den første årgangen der det ble tatt i bruk kvalitetsbetegnelsen «Grand Seleczione» i Toscana, og hos Fontodi er det vinen Vigna Del Sorbo som fått denne hedersbetegnelsen.

2012-årgangen

2012-årgangen i Toscana er som god til veldig god, men litt for mye varme og tørrhet i sentrale Toscana i juni til august førte til ujevn modning på druene. 10-30 prosent ned på kvantitet dette året.

Vinene

På farge er lillebror og den mellomste ganske så rubinrød med litt lysere kanter, mens Flaccianello har en noe mørkere rødtone I kjernen.

Fontodi Chianti Classico 2012

Vinen er basert på Sangiovese, kommer fra forskjellige vinmarker innenfor eiendommen Fontodi eier. Minst to uker på tank, før det gås videre til 18 måneder på franske tønner. Ca 170 000 flasker lages.

Ganske så spiss og presis på nesen, medium+ intensitet av litt hvite blomster, kirsebær, bringebær, litt gress og urtepreg.

Høy syre og medium+ tanniner her. Fin struktur og kompleksitet. Mørkere bær, litt modne kirsebær, bringebær og plommeinnslag. Litt eik, lakris og røyksmak på en medium lengde. Blir bare bedre og bedre dette! 90-91 poeng.

Fontodi Vigna del Sorbo 2012
Første år med 100% Sangiovese, fra den sør-vest liggende enkelt-vinmarken Vigna del Sorbo som har vinstokker ca 40 år gamle. Fermentering og maserasjon i temperaturkontrollerte ståltanker i minst tre uker. Lagring i tønner med eik fra Troncais og Allierskogen i Frankrike. 50% er fra nye fat. Maloaktisk gjæring i fatene. Lagring er 24 måneder. 30 000 flasker lages.

Markant nese, og med litt rundere frukt på nesen, rundt samme intensitet som lillebror. Men her er urtepreget ganske mye tydeligere, sammen med litt unge kirsebær. Får ganske klare toner av rosmarin, sånn som du har på enkelte typer pommes. Ikke negativt det.

Fortsetter med høy syre og høy grad av tanniner, men her var det mer frukt og hente. Fin kompleksitet, fyller munnhulen din og tar grep. En symfoni av rød frukt – syrlige yngre moreller, perfekte kirsebær, og lett modne plommer går sammen med litt animalsk preg på en medium lang utgang. Elegansen er der, trenger bare litt tid før alt faller sammen på plass. Men det vil den absolutt gjøre. 93 poeng.

Fontodi Flaccianello 2012
100 % Sagiovese, fra de beste druene på de eldste vinplantene på hele eiendommen deres. Lik behandling i kjelleren som Vigna del Sorbo. 60 000 flasker lages.

Noe lukket! Løper ikke i mot deg, rundt medium intensitet. Mer skogsbærtoner her, ikke noe spesielt urtepereg, innslag av fat og sjokolade.

Høy syre og tanninstruktur her også. Enda mer kompleksitet enn de to andre, kanskje den av vinene som er tettest og har størst utviklingspotensiale. Litt lukket nå, men klar mørkere røde bær, og mer mot bjørnebær, Litt kaffe, og grønne pepper på lang utgang. 94 poeng.

Konklusjon: Høy kvalitet på vinene og de viser virkelig hvorfor jeg synes så godt om Sangiovese og spesielt Fontodi sine viner. Poengsum for nå. Vil åpenbart øke. Trenger tid disse vinene her altså, men har en stor kompleksitet og utviklingspotensiale i mange år framover.

 

Legg igjen et svar