Skip to main content

Det å være tro mot sine egne overbevisninger og ikke endre stilen sin for tekkes popularitet kan ikke være lett. Tanken på rask berømmelse og fulle bankkonti må være fristende også for mange vinbønder. Det er derfor varmende å se at klassiske Burlotto. komme  tilbake til hovedscenen. Deres måte å lage vin på gjennom flere generasjoner har nok engang blitt trendy. Her kan du lese historien om fabelaktige Burlotto og Fabio Alessandria.

Annonse

Annonse

Burlotto – tidligere hoffleverandør 

Nydelige Verduno. Foto: Botti.no

Det er stille i den lille landsbyen Verduno som ligger lengst nord av kommunene som produserer Barolo. Noen hunder bjeffer og vekker de søvnige gatene. Et par vinbønder kjører forbi i Fiatene sine i det jeg når fram til den gamle porten til dagens besøk. Det er egentlig lite som minner om at Verduno og den erke-tradisjonelle Barolo-produsenten G.B Burlotto var svært anerkjent en gang i tiden. Burlotto var blant annet hoffleverandør til huset Savoy som hersket over Piemonte på midten av 1800-tallet. Giovan Battista Burlotto fremhevet ikke bare seg selv, men hele landsbyen igjennom sine over 70 år som vinmaker. Han var en av de aller første som tappet vinene sine på flaske og som solgte vinene under eget etikett.  Det var uvanlig til langt ut på den 1900-tallet.

Med Giovans bortfall i 1927 begynte nedturen både for Burlotto og kommunen Verduno som i de siste tiårene har hatt betraktelig mindre berømmelse enn de mer kjente produsentene fra kommunene som Monforte d`Alba, Serralunga, Castiglione di Falletto, La Morra og Barolo.

Klassisk Piemonte 

Burlottos skilt gir indikasjoner om en svunnen æra som nå er i ferd med å gjennoppstå. Foto: Botti.no

I dag er det annerledes og både kommunen og Burlotto opplever en plutselig oppmerksomhet. Hva har skjedd? tenker jeg mens jeg for andre gang på 30 minutter banker på den grønne porten. – Beklager, Fabio er fortsatt forsinket sier gamlemor Mariana Burlotto. – Men vær så snill og bli med så kan du vente i stuen. Det knirker i de gamle massive tredørene og det lett søvndysselige stedet våkner litt opp. En hund bjeffer igjen og fuglene kvitrer mens Mariana går med forsiktige steg går opp et par trappetrinn og inn i familiens bolig. Her finnes ingen luksus eller overdådige møbler. Dette er klassisk Piemonte.

Gamlemor forbarmer seg over meg mens sønnen og vinmaker Fabio Alessandria kjører det han kan fra Alba der han har vært på lunsj med en pratesyk japansk importør. I de siste årene har interessen for Burlottos fabelaktige Baroloer eksplodert og det er åpenbart at den gamle familien ikke har logistikken for å håndtere denne nye situasjonen. Alle vil ha en bit av Fabio. Hvordan får han dette til?

Fabio Allesandria

Lite av fasaden forteller at noen av Piemontes mest ettertraktede viner lages på innsiden. Foto: Botti.no

Flere minutter senere står vi i sola inne på gårdsplassen. Fabio tørker litt svette fra hodet. Det er mye press på mannen nå, men han oppleves å ta den nye rocke-stjerne imaget med knusende ro. Jordnær og kunnskapsrik som få kan fortelle om grunnene til suksessen de nå opplever. – Det er flere grunner til det. Jeg håper vi har økt kvaliteten på vinene fordi vi hver dag prøver å være bedre og gi oppmerksomhet til alle detaljene. Vi ser framover og prøver å eksprimentere. Men stilen er lik det mine foreldre og mine besteforeldre gjorde. Han gir et godt eksempel. – I dag er det veldig trendy med helklase-fermentering. I Burgund, Piemonte, ja over alt. Min bestefar laget Barolo med kun hele klaser fram til 1967 og med helklaser i enkeltvimarksvinene Monvigliero og Cannubi fra 1982. Så.. Han venter. Leter litt med ordene. Puster litt. Tiden hjelper ikke og ordene forblir fraværende. Fabio slår bare armene ut før han fortsetter med neste grunn til den økte populæriteten.

Økt popularitet

Verdunos nye rockestjerne Fabio Alessandria. Foto: Botti.no

– Den andre grunnen er at verden har endret litt smak. Han stopper litt opp og ser mot sola. – Ja, i hvertfall de siste 20 årene. Markedet, spesielt det amerikanske ville ha konsentrerte viner og mye eik. Det var vel en grunn at vi ikke var så – Fabio leter litt med ordene igjen. – ja, så populære. Burlotto var nok kjent for å være old-fashioned, ler han litt tørt. I dag opplever Fabio markedet litt annerledes og vin-entusiastene ser mer etter det autentiske i form av mer elegante og delikate viner. Han opplever også at vin-entusiastene forstår Piemonte og Barolo på en helt annen måte enn før. – Historisk sett har Verduno alltid vært eleganse og finesse, sier Fabio. Her får du herlig parfyme og høy kvalitet på tanninene, i motsetning til vinene fra for eksempel Serralunga der du får mer kraft og struktur. Mer body, fortsetter han mens albuene skyter ut og kroppen til Fabio senker seg for å understreke det han mener.

Monvigliero og Cannubi

Det er ikke mange produsenter i Verduno, men Baroloene herfra er ofte elegante og delikate i uttrykket. Foto: Botti.no

Vi tusler litt rundt på eiendommen. Produksjonen foregår både over bakken og i kjelleren og Fabio vedgår at han ikke har den plassen han trenger. Toltalproduksjonen er på totalt 90 000 flasker fordelt på viner på Dolcetto, Barbera, Pelavarga og Nebbiolo-druer som kommer fra 16 hektar vinmark, der mesteparten av vinplantene ligger i markene rundt Verduno. Fabio leier også en vinmark i den mindre kjente kommunen Roddi. I tillegg har Burlotto har eid vinmark i den svært anerkjente Cannubi-marken i over tre generasjoner.

– Det var min bestefar som kjøpte marken på begynnelsen av 1900-tallet. Det var krise i Barolo og mye snakk om at området skulle reduseres. Min bestefar kastet seg derfor rundt og kjøpte mark i Cannubi. Men heldigvis lever vi i et demokrati, og området ble ikke redusert. Men jeg er veldig glad for at han kjøpte mark der. Det er mange berømte vinmarker som Vigna Rionda, Rocche, Brunate, Lazzarito og Bussia, men Cannubi er marken med mest historie og prestisje. Barolo er nesten født der, sier Fabio og smiler.

Verdens beste Pelavarga

Flotte vinmarker ligger rundt Verduno. Foto: Botti.no

Selv med parseller i den berømte marken er det nok de lokale vinmmarkene rundt Verduno som Burlotto er mest kjent for. Fabio lager i dag verdens beste vin på den mindre kjente piemonte-druen Pelavarga som skriker lettdrikkelig eleganse og Burlottos Barolo med druer fra Monvigliero er uomtvistelig vinen som virkelig viser landsbyens raffinement og eleganse med et aromabilde av fantastiske roser og herlige nerverike røde bær som forbløffer og sjarmerer årgang etter årgang.

Fabio viser de gamle fatene som står i delen over bakken mens han forteller videre. I Barolo Monvigliero bruker vi 100% hele klaser og maserasjonstiden er ekstremt lang. Faktisk hele to måneder sier Fabio og forteller at Barolo Cannubi og Barolo Aclivi har i gjennomsnitt tre ukers maserasjonstid. – Ikke like lang tid som i Monvigliero, men fortsatt en klassisk vei, sier Fabio mens han peker på fat som i første øyekast ligner på de klassiske slavonske eikefatene (botti). Det er «Tine», sier Fabio og forteller at gamle trefatene brukes under fermentering og er runde. – De er åpne på toppen forteller Fabio mens hundene bjeffer igjen. Nøkternt forteller Fabio at fatene har blitt trendy igjen. – For 20-30 år siden var det bare vår kjeller og «Beppe» Rinaldi som jobbet med Tine. (Legendariske Guiseppe «Beppe» Rinaldi døde dessverre i 2018).

Positive endringer

«Tine» med åpen topp. Foto: Botti.no

Vi tusler ned i kjelleren. Lang og smal. – Det hjelper på luftfuktigheten og temperaturen, sier Fabio og røper hans evne til å lese tanker og tanken på temperatur bringer oss i samtale om klimaendringene i Piemonte. Fabio mener at endringene i temperaturene har vært positiv for området. – se på 60, 70 og 80-tallet. Da hadde vi tre gode årganger på et tiår, resten av årgangene var dårlige. Nå – Motsatt, sier vi i kor og begge ler. Men Fabio tror vinbøndene har lært mye på veien de siste tiårene. 2014-årgangen – han ler igjen før han fortsetter – tror jeg for 40 år siden hadde vært «shit – a disaster». Men idag med kunnskapen og den tiden vi bruker i vinmarkene med grønn høsting og nøye selektering så ble vinene i 2014 veldig bra, sier Fabio.

Han synes at det er greit med litt forskjellige årganger. – Vi i Piemonte elsker viner med høyere syre og stramme tanniner som for eksempel 2006 og 1996. Men for den normale Barolo-drikker er kanskje varmere årganger som 2007 og 2011 bedre med raskere glede. Og vin bør ærlig talt kunne drikkes. Jeg mener at når en Barolo er for tanninrik og aggressiv så dør den på veien. Så harmoni og balanse er veldig viktig. Det gir oss mulighet til å nyte vin. Han røper også at opplever 2015-årgangen som litt ujevn og sammenligner den med 2009. Jeg synes 2015 er bedre enn 2009, men de er i samme familie. Men jeg var veldig fornøyd med våre viner i begge årene jeg, sier Fabio og viser at han ikke er redd for litt varme eller ujevne vekstsesonger lengre.

Vi snakker videre om prisene. Fabio erkjenner at han ikke har vin nok til å dekke etterspørselen, allikevel oppleves prisene på Burlottos viner som senasjonelle gode opp mot kvaliteten. «Si», sier Fabio. – Det neste problemet i verden av viner er at folk ikke har råd til å kjøpe kjente viner. Spekulasjoner er noe jeg vil unngå. Jeg vil ha gode priser på vinene våre fordi jeg vil at folk skal nyte vinene mine. En flaske vin er for å åpne, nyte og drikke sammen med andre. Jeg vil ikke at våre viner skal bli for dyre, stadfester han med å heve stemmen litt.

Jordbær rockestjerne

Burlotto. Foto: Botti.no

Vi smaker på Fabios flotte viner og går ut til solen som fortsatt skinner praktfullt over den lille søvnige landsbyen. Klokken har tikket langt over tiltenkt tid og neste avtale venter utålmodig. «Sånn er det å møte nye rockestjerner», tenker jeg og hilser hjertelig farvel med Fabio. «Ekstremt jordnær rockestjerne da», tenker jeg videre før jeg tusler ned landsby-gatene mens hundene bjeffer litt ekstra farvel.

Annonse

Annonse

Nyhetslansering på Vinmonopolet 

Her kan du lese smaksnotater til samtlige av viner av Burlotto som er å finne i bestillingsutvalget på Vinmonopolet fra onsdag 3.november kl 0800.

Vinene er vurdert av Erlend Stokstad Haarr (ESH)

 

Smaksnotater

Varenr: 11906101
Vin: Burlotto Barbera d’Alba Aves 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 345,50 kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Burlotto
Alkohol:15.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.9 g/l
Druer: Barbera.
Beskrivelse: 180 flasker slippes. Forførende på nesen med aromaer av røde kirsebær, bringebær og skogsbær, litt moreller, samt urter, anis, lær, mandler og en lekker saltmineralitet. Det hele er innhyllet i et floralpreget duftbilde av roser og blomster. Pen dybde på duft. Pent fyldig vin med en utpreget god, litt rik, men samtidig elegant munnfølelse. Pen konsentrasjon av saftig, fersk og litt rikere rød og litt mørkere frukt på smak, med vekt på syrlige røde kirsebær, bringebær og skogsbær. Innslag av lær, anis, litt urter, samt en delikat saltaktig mineralitet. Frisk syre. Fine tanniner som biter akkurat passe. Pen lengde med en tørr, delikat avslutning. Meget flott barbera som gir et usedvanlig elegant uttrykk for druen. (ESH) Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

 

Varenr: 5103501
Vin: Burlotto Barbera d’Alba 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 295,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Burlotto
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.1 g/l
Druer: barbera og barbera.
Beskrivelse: 600 flasker slippes. Forførende og delikat på nesen med dufter av bringebær, litt jordbær, mørkerøde kirsebær, samt roser og lilla blomster, anis, litt pepper, urter, mandler, lær og saltmineraler. Pent fyldig vin med en god munnfølelse. Bra konsentrasjon av saftig, fersk og myk rød og litt mørkere frukt på smak, med vekt på syrlige røde kirsebær, bringebær og skogsbær. Innslag av urter, krydder, lakris, sopp og lær, samt mandler, nøtter og en pen mineralitet. Frisk syre. Lett strukturerte, finkornede tanniner. Flott lengde med en tørr, lett saltpreget avslutning. Strålende, frisk barbera. (ESH) Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

 

Varenr: 5103901
Vin: Burlotto Langhe Freisa 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 295,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Burlotto
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.1 g/l
Druer: freisa og freisa.
Beskrivelse: 210 flasker slippes. Intens og litt rik på duft med preg av fersk rød frukt, med vekt på bringebær, kirsebær og litt jordbær, samt moreller og skogsbær, anis, røde roser, litt urter og krydder. Streif av litt lær og fat på duft. Middels fyldig kropp med en god og litt strammere munnfølelse. Konsentrert, saftig og fersk rød frukt på smak, med vekt på syrlige kirsebær, bringebær og kjøttfulle plommer. Innslag av litt skogbær, lær og urter, samt mandler. En pen saltmineralitet ligger i bunn. Frisk syre. Stramme, ferske tanniner som tørrer godt. Flott lengde med en tørr og litt fast avslutning. Virkelig flott vin med særpreg. (ESH) Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

 

Varenr: 520601
Vin: Burlotto Langhe Nebbiolo 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 295,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Burlotto
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.2 g/l
Druer: nebbiolo og nebbiolo.
Beskrivelse: 360 flasker slippes. Innsmigrende og småintens på nesen med aromaer av røde kirsebær, jordbær, litt bringebær, litt mørke bær, samt lær, urter, lett høstløv, sopp, nyper, roser, mandler, nøtter, mineraler og litt tre. Bra fyldig vin med en ren og balansert munnfølelse med silkeaktig tekstur. Pen konsentrasjon av saftig, strukturert rød frukt på smak, med vekt på syrlige røde kirsebær, bringebær og litt skogsbær. Innslag av lær, urter, krydder og mandler, samt saltmineraler, litt tjære og litt tre. Lekker, frisk syre. Pent strukturert med ferske og litt faste tanniner som tørrer fint. Flott lengde med en tørr avslutning. Meget flott vin. (ESH) Spesielt anbefalt. 
Poeng: 90

 

Varenr: 5103401
Vin: Burlotto Verduno Pelaverga 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 295,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Burlotto
Alkohol:13.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.2 g/l
Druer: pelaverga piccolo og pelaverga.
Beskrivelse: 348 flasker slippes. Aromatisk og pen på nesen med dufter av jordbær, røde kirsebær, litt bringebær, samt sitrusskall, nyper, roser og blomster, urter, pepper og mineraler. Middels fyldig kropp med en god, frisk munnfølelse. Flott konsentrasjon av saftig, fersk og litt bløt rød frukt på smak, med vekt på syrlige kirsebær, jordbær og lyse røde bær. Innslag av pepper, urter og en anelse krydder, samt en fin saltmineralitet. Frisk syre. Lett strukturerte, finkornede tanniner. Pen lengde med en tørr, lett saltpreget avslutning. Meget lekker Pelaverga. (ESH) Spesielt anbefalt. 
Poeng: 90

 

Varenr: 5239201
Vin: Burlotto Dolcetto d’Alba 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 295,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Burlotto
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.5 g/l
Druer: dolcetto.
Beskrivelse: 192 flasker slippes. Delikat og frisk på nesen med aromaer av syrlige røde kirsebær, jordbær, litt mørkere bær, samt roser, anis, urter, mandler og nøtter. Innslag av saltmineraler. Middels fyldig vin med en god, frisk munnfølelse. Flott konsentrasjon av saftig, kjølig og ganske kjøttfull rød frukt på smak, med vekt på bringebær og syrlige kirsebær. Pen mineralitet, samt rene innslag av urter, litt krydder, samt lær, lakris og litt mandler. Pen syre. Ferske og litt faste tanniner. Flott lengde med en mineralpreget, tørrende avslutning. Flott dolcetto! (ESH) Spesielt anbefalt. 
Poeng: 90

Legg igjen et svar