Skip to main content

Solstrålene gir sine siste kjærtegn i det det eldre døren knirker og vi går ned i den kjølige kjelleren. Her nede i mørket skjuler noen av verdens mest ettertraktede viner med druer fra de sagnsuste vinmarkene Musigny, Les Amoureuses og Bonnes Mares. Vi er på besøk hos Comte de Vogüé.

Domaine Comte Georges de Vogüé har historie tilbake til 1450 da Jean Moisson grunnla huset som idag har gått i familiens eie i over 20 generasjoner. Den moderne æra startet i 1925 da Georges de Vogüé arvet eiendommen og holdt stand i Chambolle helt fram til 1967. I dag er det Georges barnebarn Marie de Ladoucette og Claire de Causans som eier de Vogüé og de besitter i dag historiske vinmarker som få andre er i nærheten av. Faktisk så eier de Vogüé hele 7,2 hektar, dvs 70%, av den legendariske Grand Cru vinmarken Musigny som i rette hender får fram så renhet, silkeaktig følelse og ytterste finesse at voksne menn gråter i kontakt med de sjeldne dråpene. Det er ikke bare i Musigny at de Vogüè er største eier, men også i den mer maskuline og røffere Bonnes Mares-marken, som er en annen prestisjefull Grand Cru vinmark, har huset den største beholdningen av vinmarker. I tillegg, for å toppe det, er de Vogüé den tredje største landeieren med mikroskopiske 0,56 hektar vinmark i det som anses å være Burgunds aller beste Premier Cru vinmark; Les Amoursees.

Comte de Vogüé er sentralt plassert i fabelaktige Chambolle-Musigny. Foto: Botti.no

Maloaktisk gjæring stresser vinen. Derfor må den få tid til å gjøre seg klar. Tid til å forberede seg. På den måten får vi fram renheten og forvalter friskheten. Vi blokkerer derfor malo fram til våren. Ordene gir gjenklang i den gamle kjelleren. Det er de Vogües respekterte kjellermester François Millet som taler. Stemmen er mild, allikevel lyder innholdet så dypt. Når Millet snakker, da lytter du. Millet har vært ansvarlig for vinmakingen hos de Vogüé i en årrekke og han har sammen med eiendomsbestyrer Jean Luc Pepin og vinmarksansvarlig Eric Bourgogne sørget for at de Vogüé viner har vært en yndet samlingsobjekt for vin-entusiasten. – Om jeg har vært her i lang tid? Lang tid er vel et relativt begrep sier Millet og legger til en dempet latter. Millets entré hos de Vogüé var i 1985 og hans debutårgang var allerede året etter.

François Millet. Foto: Botti.No v/Knut Løken.

Det er de høyst elegante og raffinerte vinene fra Musigny, Les Amoureuses og mer maskuline og tøffere Bonnes Mares som gjør at de Vogüé trekkes fram når de aller største fra Burgund skal nevnes. Millet forklarer. – Musigny og Les Amoureuses er i et forhold, de er partnere og deler de samme karakteristikkene. Du må alltid holde en viss distanse med ved vinene fra Musigny og Les Amoureuses. Hvis du går innenfor intimitetssonen må du være veldig forsiktig. Det er er et mysterium å forstå, men kommer du for nære brenner du deg sier Millet med røsten som får deg på tå hev mens du lytter. – Bonnes Mares er derimot helt ulik. Bonnes Mares liker kontakt. Du kan snakke med han. Her er det et helt annet jordsmonn under, mer leire og komplekst jordsmonn. Vinmarken er også mer utfordrende. Det er et tegn på aksept.

Millet heller dyrebare dråper til vinskribenten. Foto: Botti.no v/Knut Løken.

Millet slipper opp spenningen som er bygd opp og erkjenner at han liker metaforer, men blir raskt seriøs igjen og forteller hvordan han praktisk behandler de tre vinmarkene forskjellig. – Med Musigny og Les Amoursees pumper vi vinen forsiktig over under arbeidet i kjelleren og behandler vinene med varsomhet. Men Bonnes Mares er det forskjell, her bruker vi «punch down-metoden» (Pigéage brukes under fermentering for å ekstrahere farge, tanniner, aromaer). Millet gir diskret tegn med hendene. – Hvis jeg skal gjøre feil under vinmakingen min kan Bonnes Maries tilgi og rette opp inntrykket med modning i fat og flaske. Vinene fra Musigny og Les Amoureuses vil derimot aldri tilgi. Aldri.

Det er kaldt i de Vogües kjellere. Foto: Botti.No v/Knut Løken.

Kjelleren er kald. Veldig kald. Kjøleanlegget settes ned på fem grader på vinteren for å bistå med å blokkere den maloaktiske gjæringen. Både skribent og fotograf snufser og trekker skjerfet opp til halsen. Den lave temperaturen ser ikke ut til påvirke Millet. Dette er arbeidsplassen hans og han sørger med erfarne hennes at riktig mengde med verdifulle røde dråper treffer bunnen av glasset. – Dette er Musigny fra unge vinstokker. Vinplantene er mellom 10 – 25 år gammel forteller Millet og utdyper litt mer om skillet mellom druer fra yngre og gamle vinstokker. Jeg mener at når vinplantene er rundt 25 år gammel begynner de å vise kompleksitet og mer dybde. Plantene får mer kontakt med området sitt. Rett og slett begynnelsen av å være voksen som vin. De Vogüé Villes Vignes består derfor av druer fra vinplanter som er minst 25 år gamle og de eldste vinstokkene er plantet tilbake til 1953.

2017-årgangen var straks klar til å tappes i flaske. Foto: Botti.No v/Knut Løken.

Millet forteller om 2017-årgangen som har gitt et sjeldent godt volum av viner. Mai var varm og blomstringen var veldig tidlig. Sommeren var god uten råte eller andre sykdommer i vinmarkene. – Det var en sunn og god avling. I motsetning til den svært vanskelig 2016-årgangen forteller Millet. de Vogüé praktiserte grønn innhøsting for å optimalisere konsentrasjonen hos de gjenværende druene. – Vi plukket faktisk veldig tidlig overrasker Millet. Vi plukket 2.september, som bare er tre dager senere enn den varmere og meget tørre 2018-årgangen. Men det grunnet den tidligere våren, og ikke for at det var for varmt påpeker Millet og forteller indirekte en viktig presisering til vin-entusiasten. Selv om det plukkes tidlig kan det skyldes ulike faktorer, og ikke nødvendigvis at årgangen har vært i overkant varm med overmodne druer. – 2017-årgangen klassisk. Vinene har god juice med god friskhet. Veldig elegant sier Millet selv.

Når Millet snakker – da lytter du. Foto: Botti.No v/Knut Løken.

Han heller fatprøve av Musigny Vielles Vignes 2017 fra de gamle stokkene i glasset. De røde dråpene er raffinert og uhyre delikat med konsentrerte røde bær og dyp mineralitet. Dette er virkelig en strukturert og seriøs utgave av Musigny med stort lagringspotensiale. Millets egen beskrivelse om ytterste eleganse gjøres heller ikke til skamme. Noen tastetrykk med smaksnotater senere er Bonnes Mares også ankommet glasset med et markant annerledes uttrykk. Mer mørkere bær, mer eksotisk krydder. Men fortsatt greier vinen å bevare den gode friskheten. – Blåbær. Det er et friskt tegn sier Millet og sammenligner Bonnes med toppmarken Chambertin fra nabo-appellasjonen Gevrey Chambertin. – Det er samme «mother rock» og vinene har samme mentalitet  avslutter Millet. Samtidig fyrer  solstrålene nok en gang på alle sylinderne for å varme opp det kjølige følget fra Norge i det vi trår ut på gårdsplassen.

Besøk hos Millet og Comte de Vogüé gjør inntrykk og det er klart at det her arbeides med nøye presisjon for å respektere og forvalte den arven som er gitt av å eie noen av de mest ettertraktede vinmarkene i verden. Den rene Chambolle-frukten er tydelig i vinene som også oppleves seriøst bygde med meget god struktur. Dette er viner som er meget gode kjellerkandidater.

Smaksnotater

Comte de Vogüé Musigny Grand Cru Vielles Vignes 2017 – 6089,90 kroner (6850401)

Burgund, Frankrike. Red & White. Pinot Noir. Virkelig skarpe og intense aromaer med sterk parfyme, mørkere røde bær, skinn og mineraler. Raffinerte aromaer. Ganske fyldig og frisk vin med stram eleganse. Nydelig frukt av friske og konsentrerte røde bær, lær og salter. Utmerkede trevirke. Lang og vakker finish. Strålende og en litt mer konsentrert og seriøs utgave av Musigny. Det fungerer. 96 poeng.

Legg igjen et svar