Skip to main content

I Januar starter vi alle med blanke ark og både vinpresse, Vinmonopolet og importører starter på jobb forhåpentligvis friske og opplagte. Dog viser erfaring at lanseringene i januar bruker å være ganske så forsiktige. Det stemmer nok også i 2020 der vinene som lanseres på bestillingsutvalget vil nok genere lite kø utenfor butikk og på nett.

Dog er det alltids viner som er interessante og spesielt noe pene burgundere i 2017 årgangen vil skape litt press. Det er verdt å trekke fram Domaine D`Angervilles viner som leverer meget godt i årgangen. Spesielt Clos des Ducs stråler og viser seg faktisk fra en sjelden sjarmerende side allerede som ung, selv om dette selvfølgelig er en vin som alltids kan lagres lenge.

Magiske Clos des Ducs. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Også noen gode viner fra kjente Riesling-produsenter vil skape glede. Müller-Catoir er produsent som ofte er å finne i vinkartet hos landets bedre restauranter og dens friske stil passer gjerne med matretter med god syre. Etter å ha vært nede i en kvalitetsmessig bølgedal etter farens brå og tidlige bortgang i 2001, er den nåværende innehaveren Philipp David Catoir i ferd med å løfte eiendommen tilbake til fordums storhet. Både de tørre Rieslingene og de Rieslaner-baserte søtvinene herfra framstår som meget gode kjøp som vi ikke nøler med å anbefale. Alle er gode nå, men særlig de tørre Erste Lage og Grosse Lage vil tjene på lagring, for ikke å snakke om de søte som vil holde flere årtier. Sistnevnte er periodevis utsolgt fra leverandør, men det vil komme inn flere flasker utover vinteren.

Schäfer-Frolichs toppvin fra Felseneck er også en annen vin som er en god kjellerkandidat. Vinen er ofte svært reduktiv ved lansering og generelt litt tight. Dette kan nok lure vin-entusiasten noe, men det er ingen grunn til panikk. Dette er vin som ofte blir til en skinnede svane med tid. I mer naturvinsrettet stil kommer også noen svært gode viner fra Testalonga, For entusiasten som liker å utfordre seg – dette er vinene å prøve.

I tillegg lanseres det noen gode Piemonte-viner både på bestillings og tilleggsutvalget. Vinene fra Roagna og Gaja er allerede å finne på utvalgte Vinmonopol.

Gajas flotte marker. Foto: Botti.no

Grunnet utvidet juleferie er noe færre smaksnotater å finne denne gang, men 90 smaksnotater finner du her.

Smaksnotater 

Smaksnotater – Bestillingsutvalget – Januar 2020

Legg igjen et svar