Skip to main content

I regi av Tysk Vin og Ken Engebretsen ble årets store blindtest av hele 44  tyske tørre kvalitetsrieslinger utført på Restaurant Sjømagasinet i Oslo. Jeg var sammen med en knippe utvalgte Sommelierer og vinpresse med i smakspanelet og fikk nok en gang bekreftet at når det gjelder kvalitet vs pris på hvite viner er Tyskland helt øverst på pallen. 

Kandidatene til denne testen var 44 tyske riesling-viner som er tilgjengelig på Vinmonopolet og har en pris over 300 kroner. Vinene kom fra de mest kjente områdene – Rheingau, Rheinessen, Nahe, Pfalz og Mosel. Majoriteten av vinene var fra den flotte 2015-årgangen, men også noen viner fra den litt forskjellige, men akk så nydelige 2016-årgangen.  

Testen ble utført med en primærsmaking der alle de 44 vinene ble smakt blindt og gitt enkle poengsum etter kriteriene aroma, anslag, midtparti, lengde og smak. Smakspanelet var her kjent med hvilken område og årgang

Etter innledende runde satt panelet igjen med 12 kvalitetsrieslinger som på nytt ble testet blindt. Denne gangen ble ikke område eller årgang gitt før smakingen. Her ble det skrevet smaksnotater og gitt poeng-sum etter Parker-skalaen – der 100 poeng er som kjent der alt er perfekt.

Det var vel ingen stor bombe at vi ikke var der denne gangen, men hovedfunnene er at det lages særdeles god kvalitetsriesling, spesielt i de gode årgangene, som har en meget fornuftig pris i Norge! Mange av kandidatene har jeg smakt før, og det var gledelig å se at det gode inntrykket jeg hadde av disse vinene før, ble også gjenkjent blindt.

Her er noen av de ypperste riesling-vinene å få tak i for tiden på Vinmonopolet.

Under finner du resultatet av den endelige smakingen. Blant de vinene som ikke nådde opp blant de 12 ypperste var overraskende nok blant annet Kühling-Gillot Hipping GG 2016, Robert Weil Kiedrich Gräfenberg GG 2015, og Künstler Berg Schlossberg GG 2016.

Det skal nevnes at mange av vinene er fortsatt meget unge, og spesielt aromamessig var det hos noen viner vanskelig å få vist seg fram godt nok foreløpig.

En kuriositet, som også ble sett under fjorårets smaking, er at vinene som topper primærsmakingen, ikke alltids når helt opp når under selve hovedsmakingen. Dog var vinneren under årets test, Leitz Riesling Berg Rosenck GG 2015 på opp på begge smakingene. Poengystemene og kriteriene er noe annerledes, men skal egentlig ikke spille så stor rolle.

For meg var det fire produsenter som stod ut og fikk 92 poeng. Dette var Künstler, Leitz, Diel og Emrich-Schönleber sine kandidater i siste runde.

For mer informasjon kan du lese artikkelen på tyskvin.no som du også finner her. Pressemeldingen fra Tyskvin kan du lese i sin helhet her: Riesling 2017 – Tyskvin.

Smaksnotater

Resultater med samlet poengscore finnes øverst.

Smaksnotatene er laget av meg og representerer nødvendigvis ikke et samlet smakspanel. Min poengscore er lagt ved smaksnotatet.

1 plass med 815 poeng – Leitz Riesling Berg Roseneck GG 2015 – Bestillingsutvalget – 400 kroner

Område: Rheingau

Farge: Lys gyllen gul med litt vannete kant.

Aroma: Rik med tydelig preg av melon, et lite smørpreg og gule blomster. Også et lite steinpreg på nese. Et behagelig og harmonisk uttrykk.

Smak: Middels+ konsentrert på paletten, med store saftige frukter, som nesten er lineær og ikke vokser, men gir bare et godt velbehag. Noe tropisk frukt, et snev av petroleum og med et lett steinpreg som preger paletten. Et lett oljete tekstur. En lang og harmonisk utgang.

Konklusjon:​ 92 poeng. Dette er en flott og ren riesling som viser druens karakteristika på en meget god måte. Et godt kjøp dette.

 

2 plass med 809 poeng – A.Christmann Meerspinne GG Riesling Trocken 2015 – Bestillingsutvalget – 445 kroner

Område: Pfalz

Farge: Lys strågul

Aroma: Rik og ganske så intens på nese med modne grønne epler, pærer, men også med et fint floralt preg.

Smak: Konsentrert med store runde frukter som vokser godt i munnen. Bra kompleksitet, og som vil helt sikkert bare utvikle mer smaker med tid. Ganske generiske gule frukter på paletten, med innslag noe nektar på en lang, men kanskje litt ensformig utgang. Men en meget bra vin der syren blir flott kamuflert av den tydelige frukten.

Konklusjon:​ 91 poeng. Stor og lett pompøs vin som leverer fine frukter som her tar tak i syren, og ikke omvendt. En meget bra vin.

 

3 plass med 805 poeng – Emrich-Schônleber Halgans Monzinger Riesling Trocken 2015 – Bestillingsutvalget – 315 kroner

Område: Nahe

Farge: Lys strågul med noe vannete kant.

Aroma: Rik, men med mer elegante og forsiktige tropiske frukter. Mineraliteten er tydelig og gir en behagelig aromabilde på denne vinen.

Smak: Konsentrert på paletten, men denne balanserer fylde, men eleganse på en helt utmerket måte. Vinen vokser i munnen, men blir aldri pompøs eller vulgær. Dette er en vin du hører på. Litt varme modne gule epler, men også noe pære og lime på en lang og lett pirrende syrlig utgang, som trekker bittelitt ned av noe bitterhet.

Konklusjon92 poeng. Dette er en klassevin som greier å balansere den litt rike frukten og den tydelige syren på en flott måte. En vin til de store fiskemåltidene med litt syrlig saus eller tilbehør.

 

4 plass med 801 poeng – Von Winning Forster Ungeheuer Riesling Trocken GG 2016 – Bestillingsutvalget – 350 kroner

Område: Pfalz

Farge: Lett strågul farge.

Aroma: Rik og lett pompøs opp av glasset med hvit steinfrukt der modne sitroner leder an. Også et hint av pære.

Smak: Middels konsentrert med litt slankere, men delikat frukt, med både gule og grønne epler, og lett sitron. En fin nerve i denne vinen, der syren balanserer vinen på en god måte, selv om den er litt framme i skoene også. Lang og fin utgang på denne vinen.

Konklusjon:​ 90 poeng. En kvalitetsvin som legger seg på mer den elegante siden, og selv om mangler litt trøkk, så gjør det ingenting. Dette er en riesling med et glimt i øyet.

 

4 plass med 801 poeng – Groebe Kirschspiel Riesling Trocken 2015 – Bestillingsutvalget – 360 kroner

Område: Rheinhessen

Farge: Lys strågul farge

Aroma: Forførende og rik på nese med flotte gule epler og med et lett slør av blomster som gir harmoni opp av glasset. Også et hint av petroleum. Dette er erketypisk for sitt område.

Smak: Konsentrert og ganske kompleks med stor og saftig gul frukt som vokser fint i munnen. Syren holder et litt vel grep i vinen og den fine utgangen er lett bitende med noe grønt gress, litt bitter grapefrukt, og skiferstein.

Konklusjon: 90 poeng. En kvalitetsvin som trenger litt tid for å bli balansert, men dette er en god vin dette.

 

6 plass med 795 poeng – Künstler Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Trocken GG 2015 – Bestillingsutvalget – 459 kroner

Område: Rheingau

Farge: Lys gyllen farge med grønnskjær.

Aroma: Rik og forførende på nese, med noe tropisk anslag, sitrus, urter, og lett mineralsk.

Smak: Konsentrert og ganske dominerende med store runde grønne frukter som vokser fint i munnen. Her et tydelige syrlig eple og fersk pære. En skinnende syre som holder et godt grep i vinen. Vinen har fortsatt noe uforløst når det gjelder kompleksitet, men som vil definitivt komme fra med noe tid. Lang mineralsk utgang.

Konklusjon:​ 92 poeng. Dette er en kvalitetsriesling som viser en meget god frukt og gir et godt mineralsk preg.

 

7 plass med 794 poeng – Diel Pittermänchen Riesling GG 2015 – Bestillingsutvalget – 450 kroner

Område: Nahe

Farge: Lys gyllen gul

Aroma: Stor og rik på nese med modne gule epler, et tydelig mineralsk preg og et hint av våte løvblad.

Smak: Konsentrert, med rik stor frukt som vokser fint i munnen uten at det blir vulgært. Nesten litt oljete tekstur. Gule epler, lime, krydder og et tydelig flintpreg. Vinen mangler kanskje litt kompleksitet, dette kan vokse seg fint til. Syren er tilstedeværende, men gir egentlig bare en fin nerve til vinen.

Konklusjon:​ 92 poeng. Dette er en flott vin som viser rieslingens flotte karakter og dens samspill mellom frukt og syre. Her får du også den fine mineraliteten som mange kvalitetsviner fra Tyskland viser.

 

8 plass med 791 poeng –  Bergkloster Morstein Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 320 kroner (merk – etiketten er fra deres vanlige trocken)

Område: Rheinhessen

Farge: Lett strågul med et grønnskjær.

Aroma: Rik, lysere gul frukt med et hint av petroleum. En nese som er litt over alt.

Smak: Middels konsentrert med en syre som blir for tydelig opp mot resten av den frukten der grønn eple og sitrus blir det som dominerer. Bra utgang på vinen.

Konklusjon:​ 87 poeng. Dette er en bra vin, men som bør matches med syrerik mat for at vinen skal kunne skinne. Denne krever samarbeid.

 

9 plass med 785 poeng – Weing. Winter Geyserberg Riesling GG 2015 – Bestillingsutvalget – 315 kroner

Område: Rheinhessen

Farge: Lett gyllen lys farge

Aroma: Middels intens på nese med gule frukter som er forsiktig med å komme fram. Noe forsiktig floralt preg også aromamessig.

Smak: Mer konsentrert på paletten med saftig moden gul eple, noe pæreinnslag, og med en lang og flott fruktig utgang. Vinen mangler litt kompleksitet, men tar det igjen på den lekne fine frukten. Tydelig syre også her, men er i et godt samspill med frukten. En god vin dette.

Konklusjon:​ 89 poeng. En riesling som gir rikt med frukt, og greier å balansere godt sammen med den tydelige syren.

 

10 plass med 784 poeng –  Battenfeld-Spanier Nieder-Flörsheim Frauneberg Riesling  Trocken GG 2016 – Bestillingsutvalget – 375 kroner

Område: Rheinhessen

Farge: Lett strågul farge.

Aroma: Middels intens nese, med litt forsiktig frukt som såvidt titter opp av glasset. Noe floralt preg som støttes opp av en tydelig pærefrukt. Også noe stein som kommer etterhvert.

Smak: Middels konsentrert på paletten, med litt slankere uttrykk med forsiktige eple, sitrus og lett bitre toner på en middels utgang. Syren biter litt, men er som frukten, en komponent som er med å balanserer fint uten å ta for mye plass selv.

Konklusjon:​ 89 poeng. Denne vinen trenger litt mer tid på å legge på seg og åpne seg litt opp, men er nok en kvalitetsriesling for de som ikke liker altfor maskuline og store viner.

 

11 plass med 776 poeng – Schloss Johannesberger Silberlack Riesling Trocken GG 2015 – Bestillingsutvalget – 420 kroner

Område: Rheingau

Farge: Lys gyllen farge.

Aroma: Middels intens på nese, men har absolutt en bra dybde, noe stor og tilbakeholden frukt ligger i glasset, med preg av moden saftig eple, et snev av petroleum og bra mineralitet.

Smak: Stor og konsentrert gul frukt som vokser stort på paletten med tydelig saftige gule epler, sitrusfrukter, noe jordlighet og nesten på kanten til litt tørrende lang utgang.

Konklusjon:​91 poeng. Dette er en maskulin og stor vin som gir bra dybde og kompleksitet. En meget god vin alene, men som også kan konkurrere med en rekke Chardonnay´viner til de store fiskemåltidene.

 

11 plass med 776 poeng – Ökonomierat Rebholz Kastanienbusch Riesling GG 2015 – Bestillingsutvalget – 525 kroner

Område: Pfalz

Farge: Lys gyllen farge

Aroma: Vinen er rik på nese, men viser også noe forsiktige frukter. Aromabildet domineres av tydelige florale toner og med fersken.

Smak: Vinen er middels konsentrert og viser litt varmere gul frukt, lett appelsin og noe skiferstein. Tydelig syre, men jeg synes vinen greier å balansere seg fint på den elegante siden jeg.

Konklusjon:​ 90 poeng. Dette er riesling som greier balansekunsten utmerket og gir en elegant vin.

 

Og her er resten av vinene som deltok i testen og rangeringen de hadde etter primærsmakingen:

 1. Gut Hermannsberg Steinberg GG 2015
 2. Ökonomierat Rebholz Im Sonnenschein Riesling GG 2015
 3. Künstler Hochheim Kirchenstück Riesling Trocken GG 2015
 4. Philipp Kuhn Kirschgarten Riesling Trocken GG 2016
 5. Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Trocken Ehrenfels GL 2015
 6. Odinstal Riesling Muschelkalk 2015
 7. Wehrheim Kastanienbusch Köppel Riesling Trocken GG 2015
 8. Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Trocken Hinterhaus GL 2015
 9. Von Winning Kalkhofen GG Riesling Trocken 2016
 10. Battenfeld-Spanier Mölsheim Zellerweg am Schwarzen Herrgott Riesling Trocken 2016
 11. Battenfeld-Spanier Hohen-Sülzen Kirchenstück Riesling Trocken GG 2016
 12. Künstler Rüdesheim Berg Rottland Riesling trocken GG 2016
 13. B.Becker Wallufer Walkenberg Riesling Auslese Trocken 2015
 14. Fußer No 1. Reiterpfad Riesling Trocken 2015
 15. Weingut Winter Dittelsheim Kloppberg GG Riesling 2015
 16. Künstler Rüdesheim Berg Rottland Riesling Trocken GG 2015
 17. Odinstal Riesling Buntsandstein 2015
 18. Ökonomierat Rebholz Ganz Horn Im Sonnenschein Riesling GG 2015
 19. Christmann Idig Riesling Trocken GG 2015
 20. Kühling-Gillot Nierstein Pettenthal Riesling Trocken GG 2016
 21. Künstler Hochheim Hölle Riesling trocken GG 2016
 22. Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken GG 2015
 23. Kühling-Gillot Nierstein Hipping Riesling Trocken GG 2016
 24. Diel Goldloch Riesling GG 2015
 25. Gut Hermannsberg Rotenberg GG 2015
 26. Künstler Rüdesheim Berg Schlossberg Riesling trocken GG 2016
 27. Fio Falkenberg Riesling 2015
 28. Künstler Hochheim Kirchenstück Riesling trocken GG 2016
 29. Weiser-Kunstler Trabener Gaispfad 2015
 30. B. Becker Wallufer Walkenberg Riesling Spätlese Trocken Alte Reben 2015
 31. Weiser-Kunstler Enkircher Ellergrub 2015 » Grosse Eule»
 32. Trossen Lay Purus Riesling 2015

Legg igjen et svar