Skip to main content

Bladene faller av. Litt regn er heller ikke uvanlig. Mørket senker seg over bygd og by. Det lukter forsiktig røyk fra de første peisene som er tatt i bruk. Lam og viltretter tilberedes. De tyngre kraftigere vinene blir tatt fram. Det er høst. 

Det er høst! Foto: Botti.no

Etter en lang solrik og fantastisk sommer kom høsten forsiktig krypende. Lette bobler og Rosé-viner er historie, nå er det viner med kompleksitet og kraft som hentes fram. Det er en flott tid for vinentusiasten. Nå snakker vi spanske regioner, Rhône, Bordeaux, Toscana, Veneto og ikke minst Piemonte-viner med klassisk snitt. Druene er også klassiske – Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Corvina, Sangiovese, Barbera og Nebbiolo.

Det har vært et tydelig stilskifte i de siste årene og høstvin trenger ikke automatisk å være tunge, svært konsentrerte viner som er døpt i nye eikefat. Vi spiser gjerne litt lettere og ikke alt trenger å matche fete entrecôter eller svære gryter. Vi er også mer opptatt av det ekte, det sæpregede som skriker godt håndverk.

Klimaendringene har også gjort at vinene kan framstå mer rike, mer fremovervendte og oppleves gjerne som tidligere tilgjengelige. Mange av disse vinene som nå anbefales er unge, men har allikevel egenskaper i seg som med tid i dekanter gjør vinene faktisk gir bra nytelse nå.

Her har du presentasjon av tre utvalgte viner og under er det til sammen 15 smaksnotater på viner som skriker høst.

Emmanuelle Verset

Emmanuelle Verset. Foto: Botti.no

Før var kvinnene sjeldne å se i Cornas klassiske kjellere – nå er det i endring. Emmanuelle Verset følger i sin fars Alain fotspor og er i dag er en av de nye unge kreftene i Cornas som viser at druedyrking ikke trenger å være en sport for menn. Tross sin unge alder på noen og tyve år viser Emmanuelle Verset at hun kan sine saker og følger de kjente tradisjonelle linjene i Cornas. Utenfor huset ligger barnelekene og huskene, mens i kjelleren lager hun tradisjonelle og stramme Cornas`er som trenger sedvanlig kjellertid, men som absolutt forteller deg alt om det uttalte Terroir-begrepet i Cornas.Hun bruker hele klaser, aldring skjer i små, men eldre fat og ingen klaring eller filtrering før flasketapping.  Dette er en kommende stjerne i Cornas med viner til en meget rimelig penge.

Massolino

Franco Massolino. Foto: Produsenten.

Giovanni Massolino startet med druedyrking tilbake til 1896 i den lille fjellandsbyen Serralunga d´Alba hvor han etablerte et gårdsbruk. På den tiden var det harde økonomiske tider og druedyrking var tradisjonelt bare en del av gårdsdriften for å få endene til å møtes. Det var det også hos familien Massolino og Giovanni dyrket grønnsaker, hasselnøtter, korn og hadde gårdsdyr. Samtidig gjorde han en liten vinproduksjon som han solgte bort i bulk. I dag er det oldebarnet Franco Massolino som er frontfigur for familien og produksjonen har økt sakte, men sikkert de siste årene.

I dag er produksjonen av andre gårdsprodukter er for lengst historie. Totalproduksjonen er ganske stor på ca. 350 000 flasker fordelt på viner laget av druer som Nebbiolo, Barbera, Chardonnay, Dolcetto og Moscato. Selv om Massolino eier mye vinmark er det fortsatt å betegne som en familiebedrift. Syv familiemedlemmer har full kontroll over de tre viktige faktorene; Vinmark, kjellerarbeid og distribusjon.

Selv om Massolino i dag er mest kjent for enkeltvinmarksvinene fra Parussi, Margheria, Parfada og Vigna Rionda så lager familien kanskje sin beste standard Barolo på blend noensinne i 2016-årgangen. Druene kommer fra ca. 9 hektar vinmarker som ligger i Castiglione Falletto og Serralunga d´Alba.

Cesare Bussolo

Cesare Bussolo. Foto: Produsenten.

Cesare Bussolo har fram til nå vært mannen bak scenetappet, men som nå virkelig fortjener selv en plass i spot-ligth`en. Cesare er oppvokst i La Morra og studerte på vinskolen i Alba før han fikk sin første jobb hos Bovio, den anerkjente restauranten / vingården som ligger i svingene nedenfor La Morra. I 2007 overtok han som vinmaker hos legenden Roberteo Voerzio og har evnet til å følge og videreutvikle Robertos særpregede viner på en strålende måte. I de siste årene har Cesare også begynt med sitt eget sideprosjekt. Han kjøper druer fra Fossati-marken og lager sin egen Barolo, men like interessant er vinparsellene han eier i Santa Lucia marken. Der står over 90 år gamle vinstokker med Barbera som under Cesares forsiktige hånd gir virkelige balanserte Barbera-viner som evner å vise seg både som delikat og kompleks på samme tid.

Generelt 

Vinene er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg. Alle disse vinene har derfor betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

Vinene merket RW er smakt og bedømmet av Bottis skribent Rune Wasshaug. 

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

Smaksnotater på anbefalte viner: 

773101
Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2010
Fra Rioja, Spania
995,– kr
Importør: Optimum Wines
Produsent: Marq. de Murrieta
Alkohol: 14.00%. Syre: 5.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Tempranillo, Mazuelo, Garnacha, Graciano.

Druer håndhøstet fra 80 år gammel enkeltvinmark La Plana som ligger i sørlig del av Rioja Alta.

MERK; Vinene ble utsolgt umiddelbart ved lansering, men et mindre parti har nå kommet tilbake. P.t er det 18 flasker tilgjengelig på Bestillingsutvalget.

Særdeles forførende på duft delikat frukt av røde herlige bær, lett tørket fruktkant, kjølig kaffe, sedertre, dype salter, mokka, pepper, løvverk, tørket rose og herlig parfyme. Av alle ting er det hint mot moden Nebbiolo på duft med dette løvverket og tørkede roser. Bra fyldig vin med nydelig munnfølelse av herlig rødbærsfrukt, tørket blåbær, hint av balsamico, vått løv, og dype saltmineraler. Pen syre og utmerket myk tanninstruktur. Fabelaktig vin. Helt nydelig. 96 poeng. 

 

12147901
Giulia Negri Barolo Marassio 2016 
Fra Piemonte, Italia
749,90 kr (bestilling)
Importør: Pure Wine
Produsent: Giulia Negri
Alkohol: 14.00%. Syre: 5.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Nebbiolo.

Giulia lager viner fra den høystliggende plotten i området på 536 meter der under lager vin fra under en hektar druer.

MERK; Vinene ble utsolgt umiddelbart ved lansering, men et mindre parti har nå kommet tilbake. P.t er det 15 flasker Marassio og 40 flasker Serradenari tilgjengelig på Bestillingsutvalget.

Virkelig ren og presis på duft med intense roser, mot våt høstløv, kirsebær, bringebær, og dypt jordsmonn mot flintaktig karakter. Dette er et herlige Nebbiolo-toner! Bra fyldig vin med umiddelbart dette nydelige og delikate fruktbildet i munnen som imponerer. Herlig frukt av kirsebær, bringebær, mot sval te og krydder. Flott syre og tanninstruktur. Dette er skjørt. Dette er deilig. Nydelig vin. 94 poeng.

 

1290701
Clos du Jaugeuyron Margaux 2016
Fra Bordeaux, Frankrike
789,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Clos du Jaugueyron
Alkohol: 12.00%. Syre: 4.3 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Cabernet franc, Merlot, Cabernet sauvignon.

Frisk og tiltalende med snev av volatil stil med klar forførende blomstereng over lilla frukt og veistøv. Bra fyldig og frisk vin med god og saftig munnfølelse av herlig flott lilla frukt, svale krydder, dype salter og lær. Meget delikat vin med nydelig syre. Faste tanniner, men dette bygger rundt den flotte frukten. Veldig særpreget og strålende Margaux som mange vil like. 93 poeng. 

 

11201201
Massolino Barolo 2016
Fra Piemonte, Italia
409,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Massolino
Alkohol: 14.50%. Syre: 5.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Nebbiolo.

Tradisjonell Barolo med gjæring og maserasjon som varer ca. 15 dager ved temperaturer som varierer fra 31 til 33 ° C; vinen modnes på store eikefat i minst 30 måneder og har modning på flaske i 1 år før lansering.

Frisk og tiltalende på duft med roser, løv, svalt krydder og saltmineraler som ligger over herlig frukt av kirsebær og markjordbær. Middels fyldig og frisk vin med meget god munnfølelse. Dette er virkelig flott Nebbe-frukt av kirsebær, morellskall og urter med lang og pen utgang. Tanniner som biter, men på en utmerket måte. Imponerende flott vin for prisen. 92 poeng. 

 

3187401
Quintarelli Valpolicella Classico Superiore 2013
Fra Veneto, Italia
875,– kr (bestilling)
Importør: Einar A Engelstad
Produsent: Quintarelli
Alkohol: 15.00%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: 50% Corvina, 25% Rondinella, 5% Molinara og 20% en blanding av Nebbiolo og Cabernet Sauvignon.

Modning på fat i seks år får lansering.

Frisk og ganske særpreget Valpoicella med denne overraskende flotte tilstedeværende og ungdommelige aromabilde med rosepreg over rød-lilla frukt, tørket fruktkant og nøtt. Bra fyldig vin med god uttalt frisk munnfølelse. Mot kirsebær, lett tørket fruktkant, lilla plommeskall og frisk konsentrert fruktkjøtt som gir glede. Pen syre og nesten avslepen tanninstruktur. Alkoholen er overraskende flott integrert. Lang utgang med snev av sjokoladetoner. Pen og særpreget høstvin. 92 poeng. 

 

5317801
Castello dei Rampolla Chianti Classico 2017
Fra Toscana, Italia
345,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Cast. dei Rampolla
Alkohol: 14.50%. Syre: 5.6 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Sangiovese, Cabernet sauvignon, Merlot.

Intens og kraftfull aromabilde på denne vinen med dette lille støvpreget som ligger over konsentrerte flotte røde bær, vått løv, lett grafitt og lær. Bra fyldig Chianti Classico som brer seg ut på en litt kraftig og markant måte med mørkere rødbærsfrukt, litt syrligere kirsebærsskall, jordsmonn og lær. Bra syre og tanninstruktur. Lang og kompleks utgang. Mer seriøs CC, men dette lukter høst. 91 poeng. 

 

12132501
Dom. Verset A et E Cornas 
Fra Rhône nord, Frankrike
425 kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Dom. Verset A et E
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.3 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Syrah

Stram og klassisk på duft med forførersk parfyme, tydelig salt og pepperpreg som ligger over mørkere tett frukt. Bra fyldig, klassisk og relativt stram vin. Allikevel er det å finne forførerske parfymerte toner som frisker opp stramheten sammen med plommer, jordlige fruktskall, lær og dypere salter. Dette er vin laget for framtiden, men kan også prøves nå for lære håndverk i Cornas å kjenne. 91 poeng.

 

5121301
Contino Reserva 2016
Fra Rioja, Spania
309,90 kr (bestilling)
Importør: Good Beverage
Produsent: Viñedos del Contino
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Viura, Garnacha, Graciano (bovale), Tempranillo (tinto del pais).

Rik og tiltalende på duft med strammere kirsebær, solbær, fyrstikk og lær. Middels fyldig og frisk vin med god frukt av kirsebær, skogsbær og med et tydelig animalsk preg. Faste tanniner, men det kler vinen. Utmerket vin til kjøttmåltidene. 91 poeng. 

 

5301501
Luis Pato Vinha Barrosa 2016
Beiras, Portugal
329,90 kr (bestilling)
Importør: Signature Wines
Produsent: Luís Pato
Alkohol: 13.00%. Syre: 4.4 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Baga.

Blek rød og klar farge. Raus nese med søte bær, blomster, dameparfyme, mint og timian. Vinen er litt mindre flamboyant i munnen, men den brer seg godt ut med masse lystige røde bær og blomster. Frukten er lett men har likevel bra trøkk. Fine tanniner trer inn mot slutten og gir en strukturert, saftig og lang utgang. Puristene vil kanskje synes dette blir for mye av det gode, men jeg digger det. En storsjarmør av en vin. 91 poeng. (RW)

 

11891301 
Cesare Bussolo Barbera d’Alba Vigna Santa Lucia 2017
Fra Piemonte, Italia
349,– kr
Importør: Grand Wines AS
Produsent: Cesare Bussolo
Alkohol: 14.50%.
Druer: Barbera.

5716 flasker produsert. Fermentering og maserasjon i ståltank med spontan gjæring. Lagring i fransk barriques (85% brukte og 15% nye) i 12 måneder.

Mørk rød, lett lysere kant. Rik og ganske mørkere fløyelsaktig Barbera på duft med godt fruktbilde av lilla plomme, moden bringebær, lær, lakris, lett toast og tiltalende krydder. Middels fyldig og fløyeskaktig Barbera med meget god fruktbilde av konsentrert lett sødmefull plomme, bjørnebær, søtlig vanilje, lett eksotisk krydder, lakris og med bra salthet. Delikat utgang med litt plommeliquor, uten at sødmen demper gleden. Finkornede tanniner. Nok syre til å bevare friskheten i vinen. Meget pen Barbera til en god penge. 90 poeng. 

 

10897701
Piedrasassi PS Santa Barbara County Syrah 2018
Fra California, Usa
279,90 kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Piedrasassi
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.9 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Syrah.

Saftig og delikat aromabilde av mer rødbærstoner, hvit pepper og mørkere grønne krydder. Middels fyldig og uttalt saftig Syrah som rocker. Dette er åpenbart ikke fransk, men allikevel – dette er morsomt! Saftige solbær, plommer, hvit pepper og krydder. God enkel utgang. KULT! 89 poeng. 

 

8136401
Ch. Kefraya 2015
Fra Bekaa Valley, Libanon
250,– kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Ch. Kefraya
Alkohol: 14.50%. Syre: 5.3 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: 67% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon, 8% Mourvèdre, 4% Carignan og 1% Cinsault.

Dyp mørk rød og tett på farge. Tett duft av modne bær og krydder med et svakt røykpreg. Ganske stor munnfølelse, glatt og pen mørk frukt med tilløp til modning. Bra syre og modne tanniner som sitter godt. Velstrukturert og lang. Mye vin for pengene. 89 poeng (RW)

 

7800901
Ch. Peyrabon 2008
Fra Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike
289,90 kr (bestilling)
Importør: B & R WINE
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Petit verdot.

Lett moden og avdempet på duft med bjørnebær, tørket bål, kjølig kaffe og krydder. Middels fyldig vin med god lett moden munnfølelse. Litt tørket fruktskall, bjørnebær, skogsbær lær og tørket skog. Bra tanniner som fortsatt biter litt. Denne vil passe utmerket til kjøttmåltidet allerede nå. Meget godt kjøp. 88 poeng.

 

11717301 
Tomassetti Renudo Sangiovese 2019
Fra Marche, Italia
194,90 kr (bestilling)
Importør: Blend Wines
Produsent: Tomasetti Family Winery
Alkohol: 11.50%. Syre: 6.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Sangiovese.

Rik og aromatisk preget med saftig rødbærsfrukt og denne nydelige parfymerte tonen som ligger sammen med gode roser. Middels fyldig vin som oppleves  fresh og med saftig rødbærsfrukt som skaper virkelig god munnfølelse. Enkelt, men virkelig rent og saftig. Pent bitt i tanninene. Super vin for pengene. 88 poeng.

 

12177301 
Combier Colline Rhodaniennes 2019
Fra Rhône nord, Frankrike
190,– kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Combier S.A.S.
Alkohol: 13.50%. Syre: 3.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Syrah.

Lett tiltalende og snev av sexy Syrah. (!) Mer åpen frukt av plommer, bjørnebær og pen parfymert tone. Middels fyldig og frisk vin med enkel, men uttalt god munnfølelse. Lilla saftig frukt, lær og kjellerjord på en frisk utgang. Pen syre og tanninstruktur. Denne har livets rett! Kul vin! 87 poeng

Legg igjen et svar