Skip to main content

Diebolt-Vallois er for mange vin entusiaster essenssen av Champagne. Vingården er familidreven, driver relativt småskalaproduksjon og lager erketradisjonelle Champagner. Her kan du lese historien om de to familiene Diebolt og Vallois som delte hjerter og ble til en av verdens beste Champagne-produsenter. 

Annonse

Annonse

Essenssen av Champagne

Diebolt-Vallois – Essenssen av Champagne. Foto: Produsenten.

– Våren kommer for fullt nå. Det blir vakkert! Isabelle smiler energisk. I en normal situasjon hadde vi kunne se at blomstringen hadde vært i gang og den friske franske vårsolen hadde sammen med Isabelle smilt sine sjarmerende toner over Cramant, et av de aller beste stedene for Champagneproduksjon. Dessvere hakker lyden litt og bildene over skjermen viser kontorvegger. Slik har arbeidsdagen også blitt for vinbønder og vinjournalister det siste året. – Vi får håpe det er slutten på denne Covid-situasjonen snart. Isabelle deler våre tanker.

Diebolt-Vallois er for mange vin entusiaster essenssen av Champagne. Vingården er familidreven, driver relativt småskalaproduksjon og Champagnene er erketradisjonelle med høy syre, mineraldreven og med dette tydelige brødbakst og brioche preget som smelter hjerter.

Tre generasjoner

Familien Diebolt Vallois samlet. Isabelle er andre fra venstre. Foto: Produsenten.

Det er tre genererasjoner som i dag sammen driver gården som er å finne i Cramant, en landsby i «Côte des Blancs» kjent for sin kalkrike jord og hjem til Chardonnay-druen. Diebolt-familien har bodd i Cramant siden slutten av 1800-tallet, og familien Vallois har dyrket vinstokker i Cuis siden det 15. århundre. – Det startet med at mine foreldre fant hverandre på tallet. Min far – Diebolt fra Cramant og min mor – Vallois fra Cuis. Faren Jacques begynte å arbeide med Isabelles oldefar. I 1978 gjennomgikk gården en betydelig oppgradering med utvidelse og bygging av de første kjellerne og et vineri som fikk navnet Diebolt-Vallois etter de to familienavnene.

Min bror Arnaud ble med når han var 20 år, og jeg hoppet inn da jeg var 25 år mimrer Isabelle som forteller at familietreet ikke stanser der. – Mine nieser er også involvert i champagneproduksjonen i dag, så da er det tre generasjoner som arbeider sammen – i alder fra 30 til 80 år. Det er virkelig familiebusiness ler Isabelle igjennom skjermen så teknikk og lyd skraper.

 

Småskala produsent

Diebolt-Vallois dyrker i hovedsak Chardonnay-druer fra Cramant og Cuis. Foto: Produsenten.

Diebolt-familien er fortsatt å regne som en småskala-produsent og det er Chardonnay som som gjelder for denne familien. Deres 14 hektar vinnmark ligger i hovedsak i Cramant og Cuis som innehar Grand Cru og Premier Cru status. Her er det kalkstein som nevnt dominerer.  I tillegg dyrker de Chardonnay utvalgte parseller Grand Cru marker i Chouilly og i vinmarkene Les Toulettes og Les Hautes Justices som ligger i Epernay. Deres beskjedne beholdning av Pinot Noir og Pinot Meunier får se jorden i Montagne de Reims og i Côte de Bar.

Det er vinene på Chardonnay som er å finne på det norske markedet. Diebolt-Vaollois Blanc des Blanc og Prestige Cuvée er velkjente kvalitets-Champagner å finne på Bestillingsutvalget. Diebolts flaggskip – Årgangschampagnen og deres sagnuste Cuvée «Fleur de Passion» kommer og går stort sett samme dag under Vinmonopolets spesiallansering for musserende viner. – Jeg får ofte telefoner fra hele verden som vil ha flere flasker. Hadde vi hatt mer skulle de ha fått det smiler Isabelle. Heldigvis for den norske vin entusiasten får Norge allkokering av vinene, selv om mengden flasker er få.

 

«Fleur de Passion 2012»

Fleur Passion modnes på brukte fat fra Puligny-Montrachet og Meursault. Foto: Produsenten.

I år er det «Fleur de Passion 2012» og magnumutgaven av 2010 som lanseres. Druene kommer fra de eldste og beste vinplantene fordelt på syv parseller plantet i skråningene rundt Grand Cru klassifiserte landsbyen Cramant. Vinstokkene er nå mellom 65 og 75 år gamle. Første fermentering skjer i eldre barriques fra Burgund. – Vi kjøper fat fra Meursault og Puligny-Montrachet som er brukt til Chardonnay-produksjon. Fatene er mellom fire og fem år gamle når vi kjøper de kan Isabelle røpe. Vinen ligger på fatene over vinteren, normalt fra september til februar. Isabelle forteller om en særegenhet, vinen gjennomgår ikke maloaktisk gjæring. Det gjennomføres heller ingen klarering eller filtrering. Isabelle forklarer grunnen til at malo overraskende unngås. – Vi vil ha en ekstra dimensjon. VI ønsker mer syre, en Champagne som har har nerve, litt mer nervøsitet og er full av liv! Isabelle forklarer verbalt og med kroppspråket, som indikerer at Champagnen reflekterer hennes energiske tilstedeværelse.

Det er ikke mange flasker som lages av «Fleur de Passion» i hver årgang. I 2012 var det dessverre færre flasker en normalt. Årgangen gav Champagne-bøndene hodebry helt fra starten av, spesielt for vinbøndene som har fokus på Chardonnay. – Det var et vanskelig år i Champagne med en del varme. Vekstsesongen inneholdt også frostperioder. Våren var kald og vi hadde frostperioder, spesielt i «Côte des Blancs» forteller Isabelle. Juli var våt og gav grobunn for ulike råtetilfeller. Det var også varme måneder, spesielt i de kritiske månedene august og september.  -Vi fikk veldig lav produksjon, spesielt pga frosten forteller Isabelle og sier at det ble produsert kun 5500 flasker i 2012.

 

Økt produksjon av «Fleur de Passion»

Vinmark med gamle vinstokker fra Cramant skal gå inn i produksjonen av «Fleur de Passion». Foto: Produsenten.

Hun kan derimot røpe til den norske vin entusiasten at i fremtiden kan det være lettere å få tak i «Fleur de Passion». – Vi  har kjøpt mer vinmark i Cramant forteller Isabelle. De som kan frykte på kvalitetsforringelse av økt produksjon kan trolig pustet lettet ut. Det er gamle vinstokker som tas i bruk. – Vi her heldige som fikk tak i mark med gamle vinstokker som fortsatt er levende. De eldste vinstokkene er fra 1931. Det er vi glade for sier Isabelle og legger til at den økte produksjonen vil materialisere seg fra 2018-årgangen.

 

«Vintage 2013»

Diebolt-Vallois viner modnes lenge på berme før flaskesalg. Foto: Produsenten.

I tillegg til «Fleur Passion» blir årgangschampagnen lansert i 2013-årgangen under mandagens spesiallansering av musserende viner. 60% av druene kommer fra Cuis, resten fra Chouilly, Epernay og fra yngre vinstokker i Cramant. Dosage er mellom tre til fem g/l. Isabelle forteller at hun synes 2013 er nære 2012-årgangen, men allikevel ikke. – De årgangene ble super-ulike! Begge årgangene har kropp og mineraler. Men for meg er 2013 kjøligere, har mer skarphet i seg og har mer distinktiv frukt med eple, sitrus og grapefrukt. Mineralpreget er også tydeligere. Jeg synes 2008 og 2013 mer likheter. Rene og årganger som lagrer bedre oppsummerer Isabelle.

Annonse

Annonse

Smaksnotater 

Her kan du lese smaksnotater på «Fleur de passion» 2010, 2012 og årgangschampangen 2013. I tillegg finner du smaksnotater på de to vinene fra Diebolt-Vallois som er å finne på bestillingsutvalget.

Spesiallansering mandag 7.juni kl 0800

Varenr: 13246701
Vin: Diebolt-Vallois Fleur de Passion Brut 2012
Region: Champagne, Frankrike
Pris: 1 399,90 kr
Importør: Heritage Wines
Produsent: Diebolt-Vallois
Alkohol:12.50%
Beskrivelse: Herlig kombinasjon med denne flotte presise skarpheten som deler plass med også det herlige brede. Sammen blir dette et flott aromabilde av gul konsentrert frukt med eplekjerne, tydelig herlig brødbakst, nøtt, sommerblomst, smør og toast. Pen fyldig Champagne som fyrer på alle sylinderne fra startet med herlig presisjon med frisk eple og sitrusfrukt, saftig gult epleskall, tydelig varmere brødbakst, mot toast, nøtt, tydelig flott saltpreg som varer inn i evigheten i denne komplekse årgangen. Hvem har sagt at det var umulig å lage en topp Champagne på 100% Chardonnay i 2012-årgangen? Nydelig sak! 200 flasker tilgjengelig.
Poeng: 95. Spesielt anbefalt.

 

Varenr: 13246805 (MAGNUM)
Vin: Diebolt-Vallois Fleur de Passion Brut 2010
Region: Champagne, Frankrike
Pris: 2399,90 kr
Importør: Heritage Wines
Produsent: Diebolt-Vallois
Alkohol:12.50%
Beskrivelse: Strågul. Overraskende intens og frisk på duft med tydelige vårblomster, sitruszest, grapefrukt, salt, autolyse, hvete og gjærbakst. Bra fyldig og frisk Champagne der syren er meget energisk og får nesten leppen til å vibrere av glede med sitrusskall, grønne og gule epler, tydelig brioche, kjeks og snev av begynnede sopp. Lang, vibrant og herlig mineralsk avslutning. Flott sak! 12 flasker tilgjengelig.
Poeng: 94. Spesielt anbefalt.

.

Varenr: 13246901
Vin: Diebolt-Vallois Brut 2013
Region: Champagne, Frankrike
Pris: 569,90 kr
Importør: Heritage Wines
Produsent: Diebolt-Vallois
Alkohol:12.50%
Beskrivelse: Ikke for intens på duft, men har en underliggende sjarme som gleder med mineraldreven stil over slanke gule epler, hvete, parfyme, nøtt, kjeks og autolyse. Bra kraft i Champagnen med uttalt god eplefrukt, brødbakst, nått, våt blad, salter og nøtt. Bra grovhet i midtpartiet, dette er håndverk. God mineralsk utgang, som fortsatt er litt tett. Gi denne tre til fem år i kjelleren, så blir dette veldig gøy.
Poeng: 91. For nå.

 

Bestillingsutvalget

Vin:Diebolt-Vallois Brut Prestige
Varenr: 4005301
Pris: 429,90 kr (basis)
Importør: Heritage Wines
Druer: Chardonnay.
Alkohol: 12.50%
Beskrivelse: Fra årgangene 09 til 16. Frisk og leken på duft med sommervarmet gjær, strå, moden saftig sitrusfrukt og våte salter. Middels fyldig Champagne som stråler med sin flotte kombinasjon mellom friskhet og modenhet med herlig følelse av denne litt modne epleskrotten, ferskere fruktskall, nøtt, nesten litt te, autolyse og pen salthet. Bra nerve hele veien igjennom sammen med denne lille modenheten. Meget bra vin for prisen!
Poeng: 92. Spesielt anbefalt. 

Vin:Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut
Varenr:4004601
Pris:349,90 kr (bestilling)
Importør:Heritage Wines
Druer:Chardonnay.
Alkohol:12.50%
Beskrivelse:Druer fra 14, 15 og 16. Fin friskhet på duft med god parfyme som ligger over eple, sitrus og mer brødaktig tone denne gangen. Middels fyldig og frisk Champagne med uttalt sitrus, grape, brødbaskt og salter hele veien igjennom. Utmerket syre gir god karakter. Denne har ikke hatt opphold på fat og skal være for den friske sommernatten. Det fungerer det!
Poeng: 90. Spesielt anbefalt.

Legg igjen et svar