Skip to main content

«I søkelyset» er spalten som tar for seg en utvalgt vin som inneholder spesielle kvaliteter som gjør den til et spesielt godt kjøp for vin-entusiasten. Vinen er også god representant for at utmerket kvalitet ikke nødvendigvis trenger å koste skjorten. I dag skal vi ta for oss den sørafrikanske vinen A.A. Badenhorst Klip Kop Steen 2019.

Annonse

Annonse

A.A. Badenhorst Family Wines og bølgen fra Swartland

A.A. Badenhorsts vingård Kalmoesfontein i Paardeberg-området i Swartland. Foto: Darell Lourens

Sørafrikansk vinindustri har med årenes løp opplevd en betydelig kvalitetsheving. Flere regioner utmerker seg i så måte. Flere flotte produsenter befinner seg i Swartland, et av de mest spennende områdene i Sør-Afrika grunnet kombinasjonen av særegent terroir med granittholdig jordsmonn, opp mot 100 år gamle buskvinstokker (bush vines) og en rekke av yngre produsenter som lager uttrykksfulle viner. I Swartland har jordeiendommer vært billigere enn andre steder, noe som har vært attraktivt for flere produsenter, inkludert for navn som Mullineux, Rall og Eben Sadie. Dette er noen av produsentene som har gått sammen i Swartland Independent Producers (SIP), en sammenslutning av produsenter som har hatt som mål å skape terroirtypiske viner og som også har laget et sertifiseringsprogram som medlemmenes viner må gjennom.

Et annet medlem av SIP og viktig for bølgen fra Swartland er A.A. Badenhorst Family Wines. Bak produsentnavnet finner vi André Adrian Badenhorst – bedre kjent som Adi Badenhorst – en meget hyggelig og kunnskapsrik vinmaker. Adi laget sin første vin da han var 13 år gammel og utdannet seg etter hvert innenfor vin. Før han etablerte noe eget, jobbet Adi for ulike produsenter rundt om i verden, slik som Chateau Angelus i Bordeaux og Alain Graillot i Rhône, men også hos sørafrikanske produsenter, slik som Rustenberg. Særlig Rhône har hatt sterk innflytelse på Adi Badenhorsts vinmaking. Personlig foretrekker Adi gamle fat, minimal intervensjon og viner med tydelig mineralitet og litt lavere alkohol.

 

Adi Badenhorst på kontoret. Foto: Maree Louw

I 2008 kjøpte Adi sammen med sin fetter Hein en forlatt vingård fra 1930-tallet ved navn Kalmoesfontein beliggende i Paardeberg-området sørøst for Malmesbury i Swartland. Sammen satte de seg fore å ruste opp en vinkjeller som hadde vært glemt i mange år. I vinmarkene befant det seg mengder av gamle vinstokker i form av frittvoksende buskvinstokker som de påtok seg å dyrke.

Særpregede viner fra særpreget jordsmonn

Adi Badenhorst blant buskvinstokker i vinmarken Ramnasgras. Foto: Maree Louw

Adi Badenhorst har nå totalt 28 hektar vinmarker på nordsiden av Paardebergfjellet. Det meste av dette er plantet på 1950- og 1960-tallet. Grenachevinstokkene er noen av de eldste i Sør-Afrika. Jordsmonnet er utpreget granittholdig iblandet noe leire og skifer. Det er tørt i dette området, men det benyttes ikke kunstig vanning i vinmarkene ettersom jordsmonnet har god evne til å holde på vannet fra den nedbøren som kommer og langsomt porsjonere dette ut i løpet av vekstsesongen.

A.A. Badenhorst produserer en lang rekke viner. Blant disse finner man ulike blends basert på en lang rekke ulike druetyper, slik som roussanne, grenache blanc, colombard, tinta barocca, shiraz og palomino. Adi produserer også noen virkelig flotte og særpregede enkeltvinmarksviner basert på druetypene grenache, cinsault, tinta barocca og chenin blanc. Blant de sistnevnte finner man Klip Kop Steen 2019, en strålende vin basert på chenin blanc.

Klip Kop Steen 2019

A.A. Badenhorsts «Head of cellar», Hanneke Krüger, styrer kjellerarbeidet med stø hånd. Foto: Darell Lourens

Druematerialet som inngår i vinen kommer fra eldre bush vines i den steinete og eksponerte enkeltvinmarken Klip Kop – som kan oversettes til steinhodet. Steen er for øvrig det sørafrikanske navnet for druen chenin blanc. Vinmarken ble plantet i 1966 og ligger på cirka 200 meters høyde over havet. Klip Kop-vinmarken er faktisk ikke større enn 0.6 hektar og har et jordsmonn som utelukkende består av granitt. Dette gir de mest mineralske, mest flintpregede vinene i A.A. Badenhorsts portefølje – vinene har et nærmest Loire-aktig preg. Avkastningen fra vinmarken er svært lav; bare rundt 17 hektoliter per hektar. Det gir bare cirka 1200 liter druejuice. Druene i Klip Kop er små og meget konsentrerte.

Adi produserer vinen etter tradisjonelle metoder. Druene håndplukkes og kjøles ned over natten i en kald kjeller. Vinifikasjonen foregår på den måten at hele drueklaser presses over i gamle, godt brukte 1200-liters fat (foudre) for en lang spontangjæring. Det tar 2-4 måneder før gjæringen er fullført. Vinen fatmodnes deretter på bunnfallet i 14 måneder, noe som gir en teksturert kremethet som står fint opp mot den særpregede og flotte steinaktige mineraliteten i vinen. Vinen blir tappet ufiltrert på flaske. Det produseres kun 1490 flasker – kun 60 av disse er tilgjengelige i Norge.

 

Tradisjonell foudre i kjelleren. Foto: Darell Lourens

Annonse

Annonse

Smaksnotat

Varenr: 10561001
Vin: A.A. Badenhorst Klip Kop Steen 2019
Region: Coastal region, Sør-Afrika
Pris: 399,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: A.A. Badenhorst Family Wines
Alkohol: 13.50%
Druer: Chenin blanc.
Beskrivelse: Meget nerverik og tiltalende på nesen med aromaer av grønne epler, pærer, grapefrukt og sitrusfrukter, fersken og aprikos, samt krydder, sjø og en markant flintpreget, røykaktig mineralitet. Snev av litt kjeks. Nydelig dybde på duft. Vinen har en fyldig kropp med en utpreget god og nerverik, lett kremet munnfølelse. Pen konsentrasjon av saftig, frisk og kjølig frukt på smak, med vekt på fersken og stenfrukter, grønne epler og litt sitrusfrukter. Veldig ren og lineær i frukten på smak. Nydelig gjennomgående steinaktig mineralitet, og innslag av urter og litt krydder. Frisk syre. Pen lengde med en krisp og steinete mineralsk avslutning. Energisk og strålende stenfruktdrevet vin som skriker terroir. Spesielt anbefalt.
Poeng: 91

2 kommentarer

Legg igjen et svar